Пак за пушенето на обществени места

• 33 233
  • 1 045
  •   1
Отговори
# 360
  • България-Швейцария
Клетки за пушачи има по летищата в Западна Европа, точно на аквариуми приличат Laughing

Колкото до колите и тротоарите, проблемът е чисто инфраструктурен и няма да се реши скоро, защото е свързан с много пари.

# 361
Ааа... има и такива летища без аквариуми. Недай си боже да ти закъснее самолета 5-6 часа. Simple Smile

# 362
Едно не разбирам... Когато дадено заведение е за непушачи, пушачът просто подминава.
Когато дадено заведение е за пушачи, непушачът се чувства дикриминиран и оревава орталъка. Защо?  Thinking

А аз не мога да разбера защо вместо аз да не мога да се храня в някое заведение, което харесвам, на детето ми пък изобщо да му е забранено да влиза там пушачът просто не излезе навън да изпуши цигарата си.

Пушачът може и да влезе в заведение за непушачи, никой не го е ограничил него.

Добре де, Jolene, по същия начин и аз съм ограничена да посещавам дадено заведение за НЕПУШАЧИ, ако ми се пуши. Както ти не искаш да се тровиш с цигарен дим, така и не искам да пуша навън. Всеки си има собствено мнение и то не е по-маловажно от чужното. Поне заведения в България бол, кеф ти за пушачи, кеф ти за непушачи.

Накрая ще приемат пълна забрана за пушене в заведния и пак няма да сте доволни. Ще искате специални клетки за пушене.  Laughing
Както непушачите имат любими заведения, така и пушачите имат. Не мога да разбера защо е всичко това, като си има вече и от двата вида заведения. И в моя любим ресторант не се пуши вече и на мен не ми е приятно, но не се оплаквам защото трябва да има места, където и на непушачите да им е удобно.

НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА УДОБСТВО. Толкова ли не може да го разберете. Става въпрос за ЗДРАВЕ.

Сърдечно съдовите заболявания причиняващи инфаркт, заболяванията на дихателните пътища, някои от проблемите с централната нервна система, пушачите са рискови за диабет, пушачите по-често заболяват от алцхаймер. Пушачите често имат проблеми с кожата, зъбите, стомаха.

Айде сега сметни пак статистиката. Хората просто не искат да приемат, че имат проблем и той е пристрастеността им към цигарите. Хората смятат, че щом не мога да си забия цигарата в сърцето, значи не мога да умра. Това не е като грип, днес се заразявам и утре съм болен...

И защо продължаваме да си мислим, че в Европа хората са кретени и си измислят правила, за да ограничат совобдата на някога? Защо според вас са въвели тези ограничения??? 

Ех, този Българин бе, всезнаещ и всеможещ.

# 363
Защото Ninakata, в тази същата Европа, макар, че в заведения и обществени места се забранява пушенето и не се пуши /вярно култура/, народа все пак пуши като за световно. Повярвай ми, с очите си съм го видяла, явно и там хората, нещо не схващат цитираната статистика.

# 364
Когато ЕС ви дава пример за някои други неща, които няма да ви се понравят, пак си спомнете колко то е загрижено за вас.
А и може да забравяме, но 70% по-малко ще паркинсонясваме. Mr. Green

# 365
Ninakata, като става въпрос за здраве, просто няма да посещавате заведение, в което се пуши. Толкова ли е сложно, не разбирам. Като съм болна не понасям дим. Ако е задимено, просто си избирам друго заведение. Сега вече наистина има къде. Мога да дам пример с три кръчмета от тази седмица. Имат си отделни зали за пушачи и непушачи. И наистина не се усеща никакъв дим. Не офкам и не пуфкам, и не гледам хората на кръв, че пушат. Проблемът си е мой.

# 366
Себе си ли имаш предвид?  Grinning
Аз не видях някой в темата да отрича вредата от тютюнопушенето. Пушачите ( или поне пишещите тук) искат нещо съвсем просто, да има места ( ресторанти, кафенета ...), където да се пуши, а не да се пуши безразборно навсякъде.
И стига с това " хората в Европа...", България от няколко години членува в Европейския съюз.  Peace

# 367

НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА УДОБСТВО. Толкова ли не може да го разберете. Става въпрос за ЗДРАВЕ.

Сърдечно съдовите заболявания причиняващи инфаркт, заболяванията на дихателните пътища, някои от проблемите с централната нервна система, пушачите са рискови за диабет, пушачите по-често заболяват от алцхаймер. Пушачите често имат проблеми с кожата, зъбите, стомаха.

Айде сега сметни пак статистиката. Хората просто не искат да приемат, че имат проблем и той е пристрастеността им към цигарите. Хората смятат, че щом не мога да си забия цигарата в сърцето, значи не мога да умра. Това не е като грип, днес се заразявам и утре съм болен...

И защо продължаваме да си мислим, че в Европа хората са кретени и си измислят правила, за да ограничат совобдата на някога? Защо според вас са въвели тези ограничения??? 

назидателният тон, с който пишеш не  мисля, че е много подходящ за общество от възрастни хора. Много е лесно да четеш избирателно и статистииките и фактите. До сега никой не е могъл да ме убеди, че цигарите са чак такъв рисков фактор. А кретените не са в Европа, а доста по на запад. Броят на пушачите е горе долу константна величина, но ако проследиш броя на заболелите от сърдечно съдови заболявания, рак и особенно диабет ще установиш, че прогресивно нараства. Защо ли?
Приетите в България ограничения са подобни на приетите миналата година в Австрия само, че там избора дали да е за пушачи или не е за заведения до 80м2.
А, това е снимка от Лондон преди около година и половина, че някой в една друга подобна тема се възмущаваше какви сме нещастници тук в България и пушим на тълпи пред автогарата.

# 368
Себе си ли имаш предвид?  Grinning
Аз не видях някой в темата да отрича вредата от тютюнопушенето. Пушачите ( или поне пишещите тук) искат нещо съвсем просто, да има места ( ресторанти, кафенета ...), където да се пуши, а не да се пуши безразборно навсякъде.
И стига с това " хората в Европа...", България от няколко години членува в Европейския съюз.  Peace

По нищо не личи, че България членува в ЕС, освен по табелките по пътищата, означаващи финансиране от Европа. По манталитет сме си ориенталци, доказва го тази тема. Ако вие се засягате от това, съжалявам, но това е факт, не е обида!

Целият спор е за това, че трябва да има забрана за пушене на закрити обществени места - независимо къде. Защото каквато и вентилация да има, дори и само пушачи да са вътре - пак е вредно и опасно! ТОЧКА

Иначе със сигурност ще има места, които да са предназначени за пушачи - места като наргиле барове! Simple Smile

А това дали цигарите са вредни... и как не можете да бъдете убедени, си спомням един репортаж по телевизията за отровената вода в едно село. Там бабата пуска чешмата и казва "Ето, нищо й няма на водата.... чиста и бистра вода".

Това, че отказвате да приемете научните доказателства, че цигарите са изключително опасни, особено при пасивно пушене и продължително многогодишно пушене - отново ви прави ориенталци.

Според вас върти ли се земята около слънцето или слънцето се върти около земята??? Пак е нещо, което никога не сте видяли с очите си, но го вярвате. Т.е. имате много избирателно доверие към науката.

И звуча назидателно, защото вътрешно знаете, че съм права, но не можете да приемете истината!

Последна редакция: чт, 20 яну 2011, 20:24 от Ninakata

# 369
  • София
Ама защо някой трябва да ми налага мнението си опасно ли е или не тютюнопушенето. Аз мога да искам да се отровя от пушене и това е мое право, както е твое право Ninakata да искаш да има заведения за непушачи. Мен тази наредба в момента ме устройва, защото с двете деца вече мога да ходя по заведения. Но пък когато аз излезна, искам да има место, където да мога на воля да си се тровя.Именно това е правото на избор.

# 370
Ама защо някой трябва да ми налага мнението си опасно ли е или не тютюнопушенето. Аз мога да искам да се отровя от пушене и това е мое право, както е твое право Ninakata да искаш да има заведения за непушачи. Мен тази наредба в момента ме устройва, защото с двете деца вече мога да ходя по заведения. Но пък когато аз излезна, искам да има место, където да мога на воля да си се тровя.Именно това е правото на избор.

Всичко щеше да е чудесно ако всички пушачи бяха като теб, ама не са! Щеше да е чудесно ако всички собственици на заведения спазваха изискванията. Щеше да е чудесно ако пушачите по принцип се съобразяват с непушачите.

# 371
Хич не го е ограничил никой.
А и то не е проблем да се храниш където искаш...ама защо децата да имат място в ресторанти? Хайде,през деня как да е. Ама вечер. Хората ходят също да вечерят и да се отпуснат най-малкото. А на съседната маса се чува "Мамооооооо,мамо бееееееееееееее,мамооооооооооооооооо"....както теб те дразни дима,така някой друг може да го дразни детето ти. Защото аз до сега не съм видяла дете да седи кротко на стола си без да се изнерви и да изнерви околните
Не мога да разбера , как навсякъде в чужбина, на децата в заведенията всички се радват, има специални столчета, менюта и колкото и да реват и да крещят, на никой не пречат. А в България, не просто пречат, а ако има как ще ги затворим в клетки или ще ги вържем пред заведенията и ще им хвърляме по някоя огризка да не скимтят и да развалят рахатлъка на разни "разпускащи" .

# 372
Аз не видях някой в темата да отрича вредата от тютюнопушенето.
А това дали цигарите са вредни... и как не можете да бъдете убедени...

Това, че отказвате да приемете научните доказателства, че цигарите са изключително опасни, особено при пасивно пушене и продължително многогодишно пушене - отново ви прави ориенталци.

Според вас върти ли се земята около слънцето или слънцето се върти около земята??? Пак е нещо, което никога не сте видяли с очите си, но го вярвате. Т.е. имате много избирателно доверие към науката.

И звуча назидателно, защото вътрешно знаете, че съм права, но не можете да приемете истината!
А сега де!  Joy Joy Joy Май не четеш, а само гледаш назидателно да размахваш пръст и да повишаваш тон.

# 373
  • София
Ще си позволя да пусна тук една таблица,по-скоро приложение 18,към чл. 305 от НАРЕДБА № 15 от 28.07.2005 г. за технически правила и нормативи за проектиране, изграждане и експлоатация на обектите и съоръженията за производство, пренос и разпределение на топлинна енергия
Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на енергетиката и енергийните ресурси, обн., ДВ, бр. 68 от 19.08.2005 г., попр., бр. 78 от 30.09.2005 г., изм., бр. 20 от 7.03.2006 г.

Да поясня-заведенията трябва да отговарят на тези изисквания за дебит на пресен въздух в помещения,в които основния замърсител е човешкия фактор или тютюнопушенето.
Гледайте ред С , защото това е редът за заведения,ако на някой му се рови -нека си чете цялата наредба.
                                                             Приложение № 18

към чл. 305
Необходим дебит пресен въздух на човек
Категория    Необходим дебит пресен въздух l/s (m3/h) на човек
   без пушене    20 % пушачи    40 % пушачи    100 % пушачи
A    10 (36)            20 (72)               30 (108)              30 (108)
B    7 (25,2)            14 (50,4)               21 (75,6)         21 (75,6)
C    4 (14,4)             8 (28,8)               12 (43,2)         12 (43,2)
Забележки:
1. Данните от таблицата се използват, когато се предполага, че хората са единственият източник на замърсяване.
2. Данните от таблицата се използват за среда, в която не се пуши, и за различни нива на пушене
.
3. За 40 - 100 % пушачи дебитът на пресния въздух е еднакъв, тъй като пушачите понасят по-добре среда, в която се пуши

Обърнете внимание и на маркираното с червено-не са мои измислици,а изчисления на знаещи.
Е, щом един заклет пушач ,според тази наредба  понася по-добре средата , в която се пуши,значи се налага Дискриминация на всички пушачи,като има заведения само за непушачи-там средата няма да им понася  Mr. Green

# 374
Не мога да разбера , как навсякъде в чужбина, на децата в заведенията всички се радват, има специални столчета, менюта и колкото и да реват и да крещят, на никой не пречат. А в България, не просто пречат, а ако има как ще ги затворим в клетки или ще ги вържем пред заведенията и ще им хвърляме по някоя огризка да не скимтят и да развалят рахатлъка на разни "разпускащи" .
малко спам по темата, нали все другите гледаме
относно ресторантите и ревящите деца

Общи условия

Активация на акаунт