Пак за пушенето на обществени места

• 33 144
  • 1 045
  •   1
Отговори
# 465
Затова има правила и норми, за да може всички да живеем в унисон.  И точно защото не живеем в пустини и джунгли всеки трябва да се съобразява с правото на живот на останалите. 
Именно и точно по тази причина е смехотворно да се сравнява тютюнопушенето с педофилията, убийството и наркоманията. Първото не е противозаконно, а останалите три са криминализирани.
Аз като пушач се съобразявам с правото на личен избор на непушачите и ми писна  да ме сравняват с престъпници.
Ааа... и още нещо. Не персоналът определя цените, нито пък някой насила го задържа на място, където смята че не е здравословно да работи. Добрата вентилация е нещо изключително важно, дори на места, на които не се пуши, но се събират много хора. Пък може и да сложат кафе-машини, вместо персонал, знае ли човек.  Mr. Green
Ако хората се вторачваха в храната и напитките, които консумират със страстта, с която някои от пишещите тук непушачи атакуват " врага", щеше да има невероятен ефект!

# 466
Аз и в тях се вторачвам, споко.  Mr. Green
Ама всъщност, не съм от атакуващите, по-скоро от мрънкащите .  Laughing

# 467
Аз и в тях се вторачвам, споко.  Mr. Green
Ама всъщност, не съм от атакуващите, по-скоро от мрънкащите .  Laughing
Даже и от тях не си.  Grinning То и аз не съм от гвардията на заклетите пушачи с моите 2-3 цигари, ама в един момент на човек му писва от ангели.  Mr. Green

# 468
Tea_Barabea благодаря ти, че ти е тъжно за мен, ама знаеш ли, я по-добре не тъгувай!  Crazy А това, че спъваме напредъка на обществото  ooooh!, думи нямам просто! А относно заведенията в центъра-ама толкова голяма част от тях вече са за непушачи. Не ми е ясно как само ти не си ги видяла. И за децата ми не се грижи, те са моя грижа, не твоя.
 Ninakata на мен от мноооог отдавна не ми се е случвало да ходя на лекар и да не си плащам, нито пък за децата ползвам лекари, на които не плащам.  Peace /оставяйки на страна разяснението на Jarrita/
И всъщност надали някой си мисли, че ето видиш ли колко невероятно полезно е да се пуши, вредно е за нас самите, това е ясно, но пак опира до личен избор , но пък откъде се взехте вие моралистки такива, които чак пък примати да ни викате  ooooh!
Както виждам мнението на почти всички в темата е, че е ок да има заведения за пушачи и за непушачи, дори тези за непушачите да са много много повече. И наистина не разбирам защо вечно сте недоволни. Пуши се в заведения-недоволни, закон за заведения за непушачи-недоволни, щото видиш ли имало и такива за пушачи, и при пълна забрана на пушенето на обществени места-ами пак недоволни щото щели да ходят по тротоарите хора с цигари. Еми живейте в джунглата, там пушачи няма. А изпаренията от колите също са много вредни, да ви светна, ама съм сигурна, че ползвате такива. Излъчването на компютри, мобилни и т.н. също е вредно, но коя от вас се отказа от него, щото видиш ли да не тежи на държавата ако се разболее  ooooh!.
Тъпото е не, че сте против пушенето, ок това напълно го разбирам, а епитетите и квалификациите!  Peace

Май си ядосана. Я запали една цигарка Simple Smile

Относно децата - не е само твой проблем как ги възпитаваш. Ако беше само твой, нямаше да има закон за закрила на децата и агенция за закрила на децата. Генералният проблем на държавата е възпитаването на децата и личностите, които произлизат от това възпитание. Това не го казвам за теб, да не вземеш да се обидиш сега.

Но ми е любопитно, ако детето ти пропуши на 12 - ще го окуражиш ли? Или как ще му кажеш, че това е вредно, щом ти самата го правиш пред него. Родителско лицемерие би било да държиш с една ръка цигара, а с друга - да размахваш пръст и да обясняваш колко е вредно.

Не се обиждай, но родител пушач, няма как да очаква децата му да са непушачи. Когато говорите за личен избор, съзнавате ли, че правите избор и за децата си?

А за вредните газове и вълните е абсолютен факт. Важно е всеки от нас да мисли за планетата. И вярвам, че сред нас има все повече еколози.

# 469

Не се обиждай, но родител пушач, няма как да очаква децата му да са непушачи. Когато говорите за личен избор, съзнавате ли, че правите избор и за децата си?

Детето ми не е пушач /опитало, не му харесало и не помирисва цигара/, така че, не може да се каже, че е правило Родител пушач-дете пушач. Хайде да се спрем наистина...

# 470

Детето ми не е пушач /опитало, не му харесало и не помирисва цигара/, така че, не може да се каже, че е правило Родител пушач-дете пушач. Хайде да се спрем наистина...

Изхвърлянето на боклука през прозореца, минаването на червено, кучешките фъшкии по тротоарите и пушенето на обществени места, са все с един и същ произход.

... или не искаме децата ни да са по-добри от нас и да имат по-добро бъдеще от нашето?

Последна редакция: сб, 22 яну 2011, 22:52 от Ninakata

# 471
Да оставим дали е вредно или не. Аз мразя да се прибирам умирисана на пепелник вкъщи. Дали ще ви е приятно да минава някой  по масите да ви облее с евтин дезодорант докато се закашляте от миризмата? Защото точна така действа цигареният дим на хората, които не пушат.
Не го приемайте като заяждане, а като още една причина защо ни дразни димът. Всички са се вкопчили в това дали и до колко е вредно за околните, но не е само това. Настина ще се радвам да има повече заведения за непушачи. Това не означава да се забранят тези за пушачи. Всеки си знае. Важното е да има регламентирано разделени и да се спазва. Peace

Последна редакция: сб, 22 яну 2011, 22:57 от bebo4ko

# 472
  • София
Tea_Barabea не съм ядосана, просто след думата примати някак си изпростя темата. А осносно децата ми-в къщи не се пуши, така че аз пред тях не пуша, пуша в заведения, а там те не идват с мен.
Дидева  Peace.  

# 473
Нещо интересно както за пушачите, така и за непушачите: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%8 … D0%B0%D0%BD%D1%81

# 474
използвах изброените категории не като сравнение за да обидя някого, а за бъда по-убедителна, че когато са засегнати обществени интереси - личен избор не може да има. Личен избор може да е когато засяга само теб - дали да учиш или да работиш или и двете , да се жениш или не, да имаш деца или не и много други. Много се радвам, че пишещите тук в тази тема се съобразяват с децата си, но като цяло по лични наблюдения са малцинство. Причината според мен повечето да се самозалъгват за вредите от пушенето, че не виждат пораженията върху здравето си веднага, както когато си изгориш ръката например. И тъй като явно за съжаление няма да успея да убедя нито един пушач да осъзнае сериозността на последствията от пушенето /това беше основната причина да се включа в темата, не мразя хората, които пушат нито ги изолирам в обкръжението си/, мога да им пожелая всичко най-хубаво и дано децата им не пропушат.  Simple Smile

# 475
Понякога се плаша как малкият човек раздава заповеди, норми и пръска навред собствените си малки стереотипи.
Да бяхме в англиканската църква, щяхме да имаме армия от жени-епископки, при толкова проповеднички в тая тема...

# 476
От 2014 първи януари - без цАгари. Laughing
Ха да видим дали ще го видим....

ПиснА ми на шапката пък на мене да ме окадяват тъпи бакшиши, разбираш ли, идва той на адреса ми, запалил цигара и разтворил шиииироооооко прозорци, гаче всичките минус отвън да влезнат при нас. Е, ташкън ви казвам, ма като не съм шофьор.... Зорлем ше ме направят такъв...

# 477
Чак тогава?! Оф. Rolling Eyes

# 478
  • София
Пълната забрана на тютюнопушенето у нас се отлага за 1 януари 2014 година. Затова са се договорили представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес с премиера Бойко Борисов. Още от сега обаче браншът планира колосални загуби за бюджета.
По-плавното ограничаване на пушенето на обществени места се налага, за да могат собствениците на заведения да се справят с разходите, които направиха за отделни зали за пушачи и непушачи.
У нас вече са изчислили бъдещите загуби
Според тях мярката ще предизвика фалита на около 10% от заведенията за хранене и развлечения . Това ще доведе до вълна от съкращения, които ще засегнат 15 000 души. А оттук заведенията ще направят 550 млн. лева по-малко общ годишен оборот.
В същото време загубите за държавата възлизат на 94 млн. лева от нереализирано ДДС, 11 млн. от корпоративен данък, 23 млн. неплатени осигуровки на съкратените работници и 8 млн., които трябва да се вземат от хазната за помощи за безработните. Общата сметка на тези загуби възлиза на 136 млн. лева. Вече е ясен и резултатът от разделянето на заведенията на пушачи и непушачи?
30 на сто по-слаби обороти отчитат заведенията след като обособиха отделни зали за пушачи и непушачи. Според бранша се пълнят салоните за пушене и когато там няма място клиентите просто си тръгват.
"Тази част, която е за непушачи е на 10% пълна, а другата е 90% - фактически те са си намалили работното място", каза Благой Рагин, БХРА.
Българите са сред нациите в Европа с най-много пушачи
Около 70% от населението у нас пушат. Ограниченията обаче виждат все по-голяма подкрепа. 22 страни в Европа вече забраниха цигарите, а 4 се готвят за тази крачка. Ние продължаваме да намираме причини за отлагане на пълната забрана, която до преди дни беше планирана за 2013-та година.
"Премиерът приятно ни изненада и каза: "И една година от мене", за което сме му благодарни. Но 2014-та трябва да бъдем готови", каза Благой Рагин.
Още от сега част от бранша е категоричен, че загубите ще са непреодолими и редица заведения ще изберат да не затворят пред това да са само за непушачи.
Данните показват, че българите не са готови да се откажат от удобството да пушат, където си поискат.
62% от хората са готови да се откажат от заведенията, ако забранят цигарите
И ще търсят такива за пушачи. Съобразителни се оказват два пъти по-малко българи - 30 на сто ще мислят начин да се приспособят към новите условия.
От тях 18% мислят това да стане като излизат да пушат на тротоара пред заведението. 12 на сто са готови изобщо да не пушат, когато излизат на бар, кафене или ресторант. Едва 3% обаче са решили да използват повода и да спрат напълно цигарите.

http://www.btv.bg/bg/news/zdraveopazvane/story/710477837-Otlagat … 2014_godina.html/

# 479
Жоз, съгласен съм, че бакшишът не трябва да пали, щом иска така да си изкарва парите. И намен ми е неприятно.
Мен ме изумяват крайностите. И ми е чудно това като спре, кои ще са новите "врагове" на обществото? Може би затлъстелите? Защото как така не могат да водят здравословен начин живот, защо се тъпчат сега, развалят естетиката на собствения ми мироглед и това на децата ми, за тяхно добро е да не се превръщат в холестеролна бомба с таймер...
Просто на тази планета двукраките хуманоиди умират да търсят повод за делене и противопоставяне. Факт.

Общи условия

Активация на акаунт