Пак за пушенето на обществени места

• 33 329
  • 1 045
  •   1
Отговори
# 135
Пуша повече от 2-3 цигари на ден, но много задимените места и на мен не ми понасят.
Спомням си в една друга тема някой се беше оплаквал, че гадните пушачи пушели в банята си и така напълвали тяхната баня с миризма. Въпросът беше дали има начин да ги накарат да спрат да пушат там (не как да си оправят вентилацията, а да кажат на хората какво да правят вкъщи!!!).
Ето такива, подобни изказвания ме дразнят.
Да не пушиш във влак - ок, да не пушиш в сладкарница - ок, но да не пушиш на пейка в парка, на спирката, вкъщи дори - това вече не е никак ок.

# 136
Пушачите също могат да подават сигнали, ако някъде не работи вентилацията и т.н.

Благодаря ти, господи.

# 137
  • София
Aз само да задам едно въпросче. Значи ако заведението е под 50 кв.м, собственика си избира какво да е заведението. Никъде не прочетох ако избере да е за пушачи, да е длъжен да им направи вентилация. А така също и за разделените заведения - за залата за пушачи задължителна вентилация, за другата - не? На мен само ли ми се струва малко безумие, така написаната наредба?  newsm78
За мен основният проблем идва от огромното нежелание на собствениците на заведения да се направи читава вентилация или поне наличната такава да се ползва. Това ще спести подобни спорове тук и миризмата на манджа по дрехите ни и на цигари разбира се.

# 138
Aз само да задам едно въпросче. Значи ако заведението е под 50 кв.м, собственика си избира какво да е заведението. Никъде не прочетох ако избере да е за пушачи, да е длъжен да им направи вентилация. А така също и за разделените заведения - за залата за пушачи задължителна вентилация, за другата - не? На мен само ли ми се струва малко безумие, така написаната наредба?  newsm78

Не само, че трябва да има вентилация, а има и норми и се правят замервания на смукателни сили и т.н. '' Механичната вентилация трябва да отговаря на наредба 15 от 2005 за технически правила и нормативи за проектиране, изглраждане и експоатация на обектите и съоръженията за производство, пренос и разпределение на топлинна енергия (обв. , ДВ, бр 68 от 2005) ''
Ако проверяващият прецени, че вентилацията не е ефективна, може да се направи измерване.
Още '' В помещенията, в които с допуска тютюнопушене, задължително трябва да се изгради механична вентилация, която трябва да отговаря на изискванията на Наредба 15 от 2005 за технически правила и нормативи за проектиране, изграждане... независимо дали е осигурена естествена вентилация.''

Внтилацията трябва и да работи, а не само да я има Simple Smile Трябва да има сигнална лампичка, която да показва, че работи и надпис с телефон, на които да се обадиш, ако не работи. Peace

# 139
  • София
JeniB, aз го знам това изискване за вентилацията, което го приеха 2005, но дали се спазва? Защото сега идеята е, че понеже не могат да задължат (защо ли?) заведенията да спазват старата наредба за вентилацията, поне да направят накаква комбинация със сегашната измислица за тютюнопушенето. И става манджа с грозде. Ако си бяха свършили работата със цитираната от теб наредба, нямаше да има такива проблеми сега.

# 140
  • България-Швейцария
Не я ползват наличната вентилация собствениците (особено в малки квартални заведения) - основно по 2 причини:
1)  Пестят ток
2)  Винаги се намира някой зиморничав клиент, който да се оплаче, че му е проветриво - добре дошло за собственика да натисне off бутона. И настава добре познатата ни смрад.
На нова година там, където празнувахме лично 2 пъти помолих да се включи вентилацията, защото почнаха да ми текат сълзи от очите. Поработи малко и я спряха, 'щото пък на другите им духало и щели да настинат Whistling
Същата работа като с климатиците през лятото.

# 141
JeniB, aз го знам това изискване за вентилацията, което го приеха 2005, но дали се спазва? Защото сега идеята е, че понеже не могат да задължат (защо ли?) заведенията да спазват старата наредба за вентилацията, поне да направят накаква комбинация със сегашната измислица за тютюнопушенето. И става манджа с грозде. Ако си бяха свършили работата със цитираната от теб наредба, нямаше да има такива проблеми сега.
Защо да е стара? Тя си е в сила, а новото за тютюнопушенето е само допавка към закона за здравето, а не отделен закон.
А цитатите дето дадох ги прочетох в страницата на РИОКОЗ. Вентилацията трябва да отговаря на изискванията в закона от 2005г. Ако не е така, може да глобят заведението.
Клиентите могат да се обадят на телефона и да подадат сигнал за неработеща вентилация.

# 142
  • София
Защо да е стара? Тя си е в сила, а новото за тютюнопушенето е само допавка към закона за здравето, а не отделен закон.
А цитатите дето дадох ги прочетох в страницата на РИОКОЗ. Вентилацията трябва да отговаря на изискванията в закона от 2005г. Ако не е така, може да глобят заведението.
Клиентите могат да се обадят на телефона и да подадат сигнал за неработеща вентилация.
Под стара имах предвид, кога е влязла в сила, а не че не важи и че не трябва да се спазва. Peace

# 143
Това с пестенето на тока си е от одавна. И е кофти. Много...
Но това със зиморничавите е още по-кофти, защото и аз не обичам задимено, но не обичам и студено или да ми духа от някъде. На много места съм ходила, където не е нито задимено, нито духовито, но не знам как се постига този ефект и дали е по силите на всяко едно заведение...

# 144
Добре де, тя вентилацията не трябва ли да всмуква дим, а не да духа към заведението студено? Мисля, че това са 2 различни функции и не би трябвало измусквайки дима, да не духа в помещението. Thinking

Последна редакция: чт, 06 яну 2011, 15:40 от JeniB

# 145
  • Бургас
Добре де, тя вентилацията не трябва ли да всмуква дим, а не да духа към заведението студено? Мисля, че това са 2 различни функции и не би трябвало измусквайки дима, да не духа в помещението. Thinking
Като смуче вентилацията се получава течение. Съответно заедно с дима смуче и топлото, а се намества студено. То няма как да смуче без да предизвика течение.

# 146
  • София
Вентилацията в никакъв случай не е само да смуче въздух, тя трябва да вкарва пресен такъв.  Затова е задължително да има и смукателна и нагнетателна част. А ако е наистина хубава вентилационната система, тя трябва да може и да регулира температурата на вкарваният въздух и силата на нагнетяване, така че, да не предизвиква дискомфорт или така нареченото "духане". Това обаче води до висок разход на енергия, което е и големият проблем на собствениците на заведения.

# 147
Тъй като хич не обичам да пускам нови теми, има ли желаещ да отвори тема за списък със заведенията, в които не се пуши и/или има ефективна вентилационна система?

# 148
Тъй като хич не обичам да пускам нови теми, има ли желаещ да отвори тема за списък със заведенията, в които не се пуши и/или има ефективна вентилационна система?
Мисля, че е още рано за такава тема Wink

# 149
Не мисля, че е рано. Би трябвало да има такива заведения вече в София и в големите градове. И за 5 заведения да науча, за мен би било много полезно!

Общи условия

Активация на акаунт