Резултат при болест на Даун?

• 128 253
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
Аз съм също като теб, МАМА2, вече повече от четири месеца не съм бременна и понякога, въпреки прокрадването на "глождещия" въпрос дали правилно постъпих, смятам, че съм избрала вярното решение. Ние, жените, наистина сме силни, учудващо силни духом. Сама го разбрах това. Случилото се не се забравя НИКОГА, но трябва да продължим напред по един или друг начин. Аз съм на мнение, че феталната морфология и допълнителните изследвания като амниоцнтеза или хорионна биопсия ТРЯБВА да бъдат задължителни, както са изследванията за HIV и сифилис. Имам доста приятелки в рискова възраст, които не правят тези изследвания и буквално разчитат на "късмета" по една или друга причина. Превенцията в женските консултации по хромозомните заболявания не е достатъчна. Ако имам щастието да изживея още една бременност пак ще мина по същия път на изследвания, въпреки че мнението на акушер-гинеколозите е, че няма защо да го правя. В смисъл, че няма как да се повтори аномалията на бебето, което загубих. Все пак вярвам, че понякога съдбата ни изненадва с такива събития, за да ни направи по-силни.

# 106
Аз съм майка на две дъщери. Прекрасни са. Малката е на пет и е със синдром на Даун. Нея обичам повече от всички други, взети заедно. Не съм си правила изследвания, макар че бях на 33. Не съжалявам, че я имам. Тя е слънцето в живота ми. Не бих могла да кажа дали ако знаех, че е "увредена", бих я родила. Сега, след като вече я имам в живота си, съм пристрастна. Всяка от вас най-добре знае кое е най-доброто за нея. Ако решите да родите детето си, въпреки страшната диагноза, знайте, че дяволът не е чак толкова черен. Всичко е безкрайно субективно и животът ви зависи само от вас самите. Това, че хората с "увредени" деца, са изнервени, не е всеобщо правило. Аз, например, съм много по-уравновесена и премерена, откакто има моята Дара. Изнервящо е отношението на разни неандерталци, дето си мислят, че са хванали Господ за шлифера, щом нямат подобни "проблеми". Не искам да звуча назидателно, но всеки сам гради живота си. Как бихте предпочели- да имате дете с Даун, или да нямате никакво дете.

# 107
Поздравления Габриела ! Да ти е жива и здрава Дара!

# 108
След няколко дни ще навърша 39. Все още не съм се отказала от мечтата си за още едно дете. Миналата есен загубих едно бебе. "Кухо яйце" пишеше в епикризата след абразиото. Минаха шест месеца и сега се чудя дали да не пробвам пак. Човек е голям, колкото големи са мечтите му- е аз съм голяма колкото едно новородено.
Боби 68, благодаря  bouquet
Всички деца да са живи и здрави!

# 109
Много силно прегръщам МАЙКАТА на Дара! За това и честичко пиша за угризенията ми относно решението, което взех! Но знам, че ако се беше родила, моето момиченце, щях да се грижа за нея и да я обичам с цялото си сърце! Повярвайте, такова "решение" НИКАК не е лесно и оставя отпечатък за цял живот! Но и прогнозите бяха стряскащи относно износването на такова дете и шансовете му за живот! Не се оправдам ни най-малко, само Господ може да е съдник, но никой не може наистина да е сигурен как би реагирал, ако все пак се открие аномалията по-рано! Съжалявам ако с публикациите си съм наранила някой, но наистина съм ЗА превенцията на хромозомните болести в пренаталния период - не става въпрос само за Синдром на Даун.

# 110
Калимби, /извинявам се, ако не цитирам точно никнейма/, не трябва, мила, да имаш каквито и да е угризения. Каквото е трябвало да стане, е станало. Не му било писано да се роди на твоето момиченце. Не приемай думите ми като критика. Аз също не знам дали бих родила Дара, ако знаех, че е с Даун. В моя град имаше две момченца със синдрома, които починаха един след друг на 25 и на 34 години. Аз лично винаги съм изпитвала големи симпатии към хората с Даун, може би затова Господ ми изпрати такова дете- преценил е, че мога да се справя. Не знам дали това е комплимент или проклятие. Аз не се оплаквам. Получавам толкова много любов то нея всеки ден, всяка минута, че благодаря, че не съм знаела и съм я родила. Не си мисли, че е лесно, но винаги може да е и по- трудно. Така че- животът продължава. Твоето дете стои на своята звездичка и чака да го родиш.

# 111
Мила Габриела, като чета ,това което си написала -изтръпвам!Щях да постъпя като теб ,ако не бях наясно с диагнозата! Решенията от  този тип - да предпочетеш едното дете , заради другото са непосилни , но не невъзможни! Това е моят кръст!......

# 112
И моето решение беше такова! Понякога съм си задавала въпроса дали изследванията ми "помогнаха" или ...

# 113
  • В две мънички очи...
Здравейте момичета,

миналата година по това време и аз изживявах ужаса от резултата на БХС - 1:30 за Даун. Бях на 29г. и ми беше първата и желана бременност. Ужасена си записах час за амниоцентеза в МД и отидох. Възмутена съм от отношението там, направихме опит да извършим манипулацията, но не се получи и след като докторката ми метна хартията върху корема и тръгна да си излиза от стаята без обяснение защо няма да правим амниоцентезата си тръгнах от болницата. На следващия ден отидох да върна епруветките и да я помоля да ме изпише от МД. Така и не направих изследването. Веднага след като уведомих наблюдаващата ме АГ направихме 1ФМ в Шейново - трябва да кажа че беше много обстойна, мъжът който я направи беше ученик на д-р Вили Димитрова и след тази ФМ част от притесненията ми отпаднаха. На следващата седмица направих 2ФМ във МЦ Фемина при доц. Живка Карагьозова - страхотен специалист и човек - отдели ми много повече време от 1/2ч. който се дава за ФМ след като разбра резултата от БХС-то, успокои ме за амниоцентезата - нещо което в МД никой не направи, а ми метнаха някакъв лист който трябваше да си прочета и подпиша че съм информирана за риска и докторката да ми казва че ако стане фал аз съм виновна, предложи ми ако желая да ми я направи тя, прегледа детето обстойно и не откри никакви видими малформации. За всеки случай месец по-късно направих и електрокардиография и 3ФМ отново при доц. Карагьозова. Реших на своя отговорност да поема риска и през цялото време не спирах да вярвам че ще родя здраво дете.
Ноември месец се роди и моето момченце - здраво !
Така че искам да кажа да не изпадате в паника ако резултата от БХС-то е лош, запишете си час при специалисти които наистина ще помогнат.
Успех на всички момичета които не са имали шанс като моя, желая  ви една бъдеща безпроблемна бременност и малко пухкаво и здраво бебче на финала!

# 114
Здравейте момичета!Резултата от моя БХС е 1:15(съмнения за Даун) и лекаря, който ми води ЖК ме препрати за Амниоцентеза при д-р Мазнейкова.Може би трябваше първо да напиша, че бебето ни е Ин-витро( чакаме го цели 6 години  Cry).На прегледа  Мазнейкова установи порок на сърчицето и хипопластични носни кости, след което направи Амниото.По време на целия преглед плаках.Лекарката си говореше с някаква сестра по докторски от което аз нищо не разбрах след това лежах 2 часа и си тръгнах. Питам се как до сега никой не видя нищо притеснително като до сега-20 г.с. бях преглеждана от лекаря в клиниката по Ин- витро и от този който ми води ЖК на 3D и 4D.Сега чакаме резултата от амниото с огромно притеснение.А и питам се ембриоложката не е ли видяла проблема още при деленето на яйцеклетките?Вече съм супер объркана.Знам само че не искам да загубим нашето момиченце.

# 115
  • Бургас
Ивка,преди да направя моето амнио,изчетох почти всичко в нета и зная,че има жени с БХС като твоето и отлични резултати от амниоцентеза.Не знам какво е това за костиците,но направи ако искаш една контролна ФМ при друг специалист.Чакането след амниоцентезата е тежко.Чакам те дай боже с добри новини.Все пак другите лекари нищо не са видели,а сама можеш да се убедиш,ако се разровиш,че БХС не е окончателна присъда.Недей плака,мила,изчакай и мисли позитивно,колкото е възможно.Стискам ти палци!

# 116
Славче благодаря ти за бързия отговор!Моя резултат ще излезе във вторник-сряда и си мислим да се посъветваме и с проф. Кременски от МД. Аз вече говорих с него и му обясних случая си.Той каза че ще е на работа на 4.06 и тогава може да ни приеме. Дай Боже да не ни се налага!Като отида да си нося резултата от Амниото при моя лекар ще го помоля да ме види пак на 4D(в града ни само той има 4 D) и тогава ще решаваме!
Благодаря ти за човечността и проявеното разбиране!Желая здраве на теб и семейството ти!Ще пиша пак за резултата.

# 117
  • София
Славче благодаря ти за бързия отговор!Моя резултат ще излезе във вторник-сряда и си мислим да се посъветваме и с проф. Кременски от МД. Аз вече говорих с него и му обясних случая си.Той каза че ще е на работа на 4.06 и тогава може да ни приеме. Дай Боже да не ни се налага!Като отида да си нося резултата от Амниото при моя лекар ще го помоля да ме види пак на 4D(в града ни само той има 4 D) и тогава ще решаваме!
Благодаря ти за човечността и проявеното разбиране!Желая здраве на теб и семейството ти!Ще пиша пак за резултата.

Здрастимила Ивка,

съжалявам, че чак сега ти виждам поста и съответно успявам да ти отговоря.
Искам да те успокоя, като ти разкажа моя случай!
Аз съм единствената регистрирана в историята на МД София с резултат от ДВАТА биохимични скрининга 1:5 риск от Даун и резултата е без отклонение и бебето е здраво.
Всичко започна в 12 г.с когато текущата ми АГ, която смея да кажа е име  и страхотен капацитет в АГ средите - Д-р Богословова регистрира нухална транслуценсия на беба над 3 , нещо като 3.05 беше ако не се лъжа. Огледа много подробно беба за отклонение в назалната кост, друг признак е отдалечеността на очите и т.н, там всичко беше ОК, посъветва ме да изчакам и втория БХС в 15 г.с когато резултата се повтори. Категорична беше за амниоцентеза. През цялото време съм била много ама много спокойна, защото вярвах, че детето ми е здраво, и си мислех че ако се шашкам страшно ще му навредя и наистина бях много много спокойна и уверена.
Направиха ми амниото чак в 18г.с след дълго и изнурително чакане на т.нар. "подходящ момент". Направи ми я доц. Вили Димитрова, за 10 мин буквално, като преди това направих консултация и с проф. Кременски, който се оказа уникално отзивчив и прекрасен лекар. Той ме посъветва да не се шашкам предварително, да изчакам резултата и тогава пак ще говорим:-) Амниото ми бе направено в понеделник - 04.04 а резултата беше готов в петък 08.04  - здраво дете от женски пол. За да игнорирам и проблема със сърдечни пороци по време на престоя ми в МД скочих и на фетална ехокардиография при доц. Велковски, уникален специалист, който огледа много подробно сърцето на беба. Каза ми човека, че няма никакви забележки и че всичко е ок.
ТА мила моя, бъди много спокойна и каквото трябва да се прави го направи. Ако имаш нужда от контакти на лекари, пиши ми на ЛС да ти ги дам всички.
Стискам палци и чакам добрите новини. УСМИХВАЙ СЕ!!!

# 118
Благодаря ти Евита!Остана още малко до излизането на резултатите и тогава ще решаваме.Ако имам нужда от инфо. ще се възползвам да ти пиша.Да  ти е жива и здрава дъщеричката!
Благодаря за подкрепата!Добре че ви има!  bouquet

# 119
Стискам палци ivka gb  ! Успех!

Общи условия

Активация на акаунт