Резултат при болест на Даун?

• 128 303
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
Аз такъв вид изследване не съм си правила, въпреки, че когато забременях бях на 32.Моя приятелка, която е на 38, сега е бременна с второ и не е правила.Но всеки сам си решава, аз бих заложила по-скоро на ФМ.

На 32г не се препоръчва заради възрастта амниоцентеза, а над 35. На 38 не се прави, когато БХС-ти излезе с много нисък риск и/или самата майка не иска да се подлага профилактично.
Но при висок риск и голяма възраст аз личо не бих заложила само на фетлана. Всеки сам си преценява, разбира се, но за мен рискът от амниоцентезата като процедура е повече от минимален и незначителен, но не мога да поема риска да донеса на света увредено дете  Stop

Делта, при теб се е получил висок риск, което все още нищо не означава. Но си постъпила правилно да си запишеш час за амниоцентеза. Така ще се успокоиш и докрая ще изкараш спокойна бременност, а не да го мислиш и да се притесняваш. Всичко ще е наред  Hug

# 451
Възрастта на майката не е показател за раждане с Даун, на майка ми приятелка е забременяла на 22 и е родила дете с този синдром.Но наистина над 35 години бременността е рискова откъм хромозомни аномалии, заради стареене на яйцеклетките.Моята позната, която е бременна сега, има детенце на година и няколко месеца. При първата бременност не е правила БХС, сега също няма да прави, именно поради тези фалшиви положителни резултати.

# 452
  • София
Имам час за следващия понеделник за скрининг.  Ще го правя в чужбина и ми е малко притеснено, защото до сега тук не съм правила изследвания, свързани с бременността. Изследването ще е в рамките на един ден - скрининга, УЗИ и консултация с генетик. Основното ми притеснение, освен възрастта, е свързано с проблем с щитовидната жлеза (висок ТСХ), който влияе и върху умственото развитие на плода. Чудя се дали при морфологията и скрининга ще може да се види нещо, ако има, или те са само за Даун и Едуардс? И още едно питане: сега съм в 12 г.с., трябва да направя и двата скрининга, нали?

# 453
Гита, в чужбина БХС е задължителен, значи едва ли е чак толкова излишен  Peace

# 454
Може и да е така, нямам наблюдения.

# 455
Основното ми притеснение, освен възрастта, е свързано с проблем с щитовидната жлеза (висок ТСХ), който влияе и върху умственото развитие на плода.

Защо те тревожи високото ТСХ, сигурна съм, че го коригираш с Л-тироксин? В такъв случай не вярвам да влияе на плода.

Направи и двата скрининга. На ФМ се виждат и други изменения, освен хромозомните аномалии, но естествено не всичко, а много зависи и от специалиста. Консултацията с генетик, ако е като при нас, е просто един разговор за фамилната обремененост от болести. Последно бях на такава преди хорионната биопсия, не виждам никаква връзка в разказването на всички болести в семейството и получения резултат, че нося здраво дете с нормален брой хромозоми. Не се спомена в каква степен дъщеря ми е застрашена да наследи Хашимотото на съпруга ми, свекърва ми и зълва ми, нито пък за другите типични болести във фамилията ни.

# 456
  • София
Много благодаря за отговора! Притеснява ме ТСХ, защото следящият ме ендокринолог каза, че е още високо и съществува риск. Коригирам с Л-тироксин, да.
За скринингите се интересувах дали се правят и двата, защото приятелка разпалено ме убеждаваше, че се правел само първия, ако всичко е наред. Като знам, че се правят и двата, направо ще запиша час за другия.
За генетика обясниха, че разчитал резултатите от кръвния анализ и от морфологията и ги коментирал. Погледнах, че имало и анализ на риска от раждане на дете с патология с помощта на някаква компютърна програма. Предполагам, че това ще е крайният резултат, който се дава на повечето бременни: 1: Х риск от Даун и т.н.

# 457
  Благодаря на всички за отговорите. Успокоително е да чуеш мнения на минали по този път. Благодарение на вас се изпълвам с малко надежда, че бебето ми ще е добре. Моят час е на 17. Това мъчително чакане да мине процедурата и след това да излезнат резултатите май ще е по-трудно и от самата амниоцентеза.

# 458
DELTA, интегриран риск означава риск изчислен в резултат от двата скрининга. На колко години си? Какъв е риска от ранния скрининг?

# 459
 От ранния скрининг отново са 2 резултата за Даун. Първият е: Вашият риск за болест на Даун е 1 от 6500 бременни. Вторият е: Биохимичен риск за болест на Даун е 1 от 540 бременни. Простете за невежеството, но не разбирам изобщо кое от двете се гледа. След няколко дни ставам на 25 години.

# 460
Вашият риск за болест на Даун е определен на 1 от 10 бременни, а другият: Вашият интегриран риск за болест на Даун е определен на 1 от 260 бременни. Не знам кое от двете е по-стойностното.

Преди нали си писала друго ,или аз не мога да разбера вече...Сега ,резултата ,който посочваш е прекрасен- сигурно нещо се обърквам и не мога да вдяна... Rolling Eyes

# 461
Рени, това е резултът от втория БХС и съответно на него са отбелязани 2 резултата за Даун, единия е 1 от 10, а интегрирания 1 от 260. А това, което написах в последния пост е резултът от първия БХС, в който има 2 резултата за Даун: единия 1 от 6500, а другия 1 от 540 като пише, че първото е информация за "бременната жена", а другото "информация за консултиращия лекар". Дано да обясних добре.

# 462
  • София
reni72 жената първо е написала резултата от късния БХС,после от първия БХС.

Делта Само да ти кажа,че твоите резултати от първия БХС са по-добри от моите Wink но аз втория не правих а и отказах амнио...

# 463
DELTA, ранният ти скрининг е супер! Вземи и се свържи с проф. Кременски от генетичната лаборатория в МД. Той ще ти адекватен съвет. Къде ти е правено изследването в МД, нали?

# 464
И аз малко не рзабрах защо ще си правиш амниоцентеза, при положение че втория резултат - 1 от 6500 е толкова добър. Принципно лош е първия / 1 от 10 /, но при наличие на втори и то такъв, не би следвало да имаш притеснения. А ако ги имаш най-добре е да си направиш амниото и да си спокойна, защото това е важното. Моето принципно мнение, което, дано имам възможността да приложа в следваща бременност, е да не си правя кръвен рест, защото той показва данни на статисически риски, на база на някакви средни стойности, което не е изследване за мен, а е игра с нервите ти. Дори и да имаш добър резултат нямаш гаранция, че ще родиш бебе без Даун, както и обратното, дори и да имаш лош резултат - има голяма вероятност да е фалшиво лош. Малко са майките, които успяват да излязат от този ред на мисли и притеснения, без да си направят амниоцентезата, аз не можах и си я направих, просто напрежението ми дойде в повече. Та....в крайна сметка ти решаваш кое ще избереш, но чакането, поне за мен, беше най - неприятното.
Самата амниоцентеза не е болезнена, усеща се само бодване на иглата, поне при повечето хора минава леко. Ако следващ път реша да си правя изследване за Даун, то ще е направо амнио.

Общи условия

Активация на акаунт