Отговори
# 195
И аз след Граместана мажех с Лансинох, Слава Богу, оправих положението.
За епидурала, за втори път секциото ми беше с такава упойка, нямах проблеми след това.
Мама Ива как си?

# 196
Честита радост на мама miss 66 и на мама ninchetopl, да са им живи и здрави бебоците, много да ви радват и слушкат!!!

Два въпроса към ШАМАНКАТА

1. С малката мишка се кърмим успешно, обаче мамчето, т.е. аз вече ще издивея с това какво да ям и какво да не ям, така че да стимулирам кърмата и да не предизвиквам колики на малката. Менюто ми съм го ограничила до ужасните картофи, ориз, хляб и тестени изделия,  ям също сирене, кисело мляко, кашкавал, пилешко месо и си позволявам по някоя ябълка или банан. Лютиво не ям, а и не обичам, не съм и по соленото, зная че не бива да се яде боб и бобени растения, цитрусови плодове, но мои познати, които кърмят ми казаха, че не ядат никакви други меса освен пилешко, сокове също не пия, а само вода, заради Е-тата. Притеснявам се също, че храната ми е ужасно еднообразна и не съм сигурна дали бебка получава нужните й вещества с такава диета от моя страна? Не зная какво да правя  #Crazy newsm78

2. По колко милилитра кърма трябва да получава бебка на ядене, понякога суче само от едната гърда и после стиска устичка и не иска повече, друг път суче и от двете гърди, без да отказва, но после пък връща излишното. Гърдите ми се пълнят еднакво за всяко ядене, не се получава че веднъж гърдата ми е по-пълна, пък друг път не толкова, винаги са еднакво пълни. Честно казано се притеснявам един път да не я оставам гладна, а друг път да не я прехранвам  newsm78

# 197
Честито на новите майчета miss 66 и ninchetopl! Да са ви здрави и кротки бебчетата.
Днес направихме първи опит за кърмене с Гошко. Обаче той така и не разбра  Mr. Green Само спеше и изобщо не искаше да отвори уста. Голямо предлагане падна. Отварях му устичката, капвах кърма да задействам рефлекса, нооооо сън дълбок! Слагах зърното и прилагах компресия, но той явно е още малък и няма силички да засуче. Утре е втори рунд  Blush Надявам се на по-голям ентусиазъм от негова страна. Той вчера беше стигнал рекордните 2200гр., днес леко е спаднал на 2190гр.
Лекарката от днешна смяна ми каза, че могат да го изпишат на 30 декември и ме хвърли в паника!!! Вчера друга лекарка ми каза 6 Януари, а малко преди това Масларска обеща да го задържат повечко... Сега съм в паника, изобщо не се виждам готова .... искам да е по-големичък при изписването, а не да бързат.

# 198
Добра, браво на Гошко!Ще се справите лека-полека с кърменето Hug
Тази лекарка от другата смяна, една слаба висока , с черна къдрева коса ли е?Предполагам , че ако споделиш притесненията си няма да имат нищо против да го задържат още малко.

Още малко и се местим в родили, но ще изчакаме всички момичета Hug
Някой може ли да прави колажи?В другата ни отчетна темичка си правихме колажи на бебетата всеки месец и ги слагахме на първа страничка , ама за съжаление мен хич ме няма по тази част.

# 199
  • Ямбол
Живи и здрави  да са прясно появилите се на бял свят по празниците бебочета.
Как прекарахте първата си Коледа заедно с мъничетата?
mari, за какви колажи питаш,имаш предвид снимка сложена в някаква рамка или като картичка ли.Не е сложно,избира се някаква от сайтове като http://funny.pho.to/  i se dobawq velanata snimka.

# 200
ceci88, на първия ти въпрос, всички тези ограничения за храненето на кърмещата жена са по-скоро в сферата на митологията. За теб е важно да се храниш здравословно и балансирано и да приемаш адекватно количество течности. Това означава да хапваш разнообразно, храни от всички основни групи, приготвени здравословно и вкусно, защото удоволствието от храната не е никак маловажно  Simple Smile Ако нямате някаква фамилна обремененост от алергии, няма причина да спазваш строги диети, а ако има алергии в семейството, можеш просто да си една идея по внимателна какво ядеш. Хубаво е да приемаш както месо (за предпочитане по-леко, пиле, пуйка, риба, но и телешко, свинско), млечни (не лош вариант е единствено да ограничиш количеството прясно мляко до към две чаши дневно защото то се смята за един от големите дразнители), зърнени (за предпочитане пълнозърнести брашна, овесени ядки, елда, жито, киноа, просо и др.), варива и конкретно бобови (леща, царевица, боб, грах, нахут и т.н.), мазнини (можеш да избягваш хидрогенизирани растителни мазнини, маргарини за сметка на зехтин, гроздово олио, масло), сурови ядки (можеш да избягваш фъстъците)  и особено пресни плодове и зеленчуци (за предпочитане сезонни). Не пречи да си позволяваш и малки удоволствия като шоколад, до две леки кафета дневно (зависи как ти се отразяват и дали забелязваш промяна при бебето), а и малко вино или бира също са допустими по време на кърмене. С чиста съвест можеш обаче да избягваш храни с много Е-та, полуфабрикати, храни с подсладители и транс-мазнини. За жалост това са най-разпространените и достъпни готови храни на пазара  Rolling Eyes
Ето една хубава статия по темата Хранене на кърмачката

На въпрос две, амиии... колкото иска  Simple Smile За жалост или по-скоро за щастие, гърдите ни не са разграфени, но пък природата го е измислила така, че при достатъчно често поставяне на бебето на гърда, то да си получава необходимата дневна доза кърма, а и много повече неща като успокоение, топлина, приспивателно, обезболяващо, уют, лекарство и много обич  Wink
Гърдите от своя страна не са точно съдове, които се пълнят с определено количество. Те са по-скоро поточна линия, колкото по-ефективно се изпразват (от добре сучещо бебе), толкова повече кърма преминава през тях. Кърма се произвежда и докато бебето суче и може да слезе на дози до няколко пъти в рамките на едно хранене.
За наше щастие и успокоение, кърмено от гърда бебе практически няма как да бъде прехранено. От една страна, защото бебетата умеят да сучат и интензивно, за да дръпнат повече мляко, както и само за успокоение, без да изсукват почти нищо от гърдата. Ако пък изсучат повече от необходимото, просто връщат излишното. Това е естествен рефлекс при малките бебета.
А и ти вероятно си се убедила вече, че няма как да накараш насила бебе да суче от гърда. То си знае работата  Wink

За да си сигурна, че бебето ти получава достатъчно кърма, можеш да следиш няколко признака.
-- 8-12 пъти на ден бива кърмено
-- има на ден 6-8 мокри пелени и до 6 седмица поне една-две наакани
-- прави впечатление на доволно и бодро бебе и има силен плач, когато плаче.
-- има розова кожа с добър тургор (когато я щипнеш, бързо възвръща цвета и формата си) и влажни лигавици.
-- плавно и постепенно наддава (минимумът на седмично наддаване на бебе 0-3 месеца е 110 - 200 гр.)

Може да са ти полезни тези статии:
Как да разбера дали новороденото ми бебе изсуква достатъчно мляко?
Сито ли е бебето ми?
Гледайте бебето, не кантара

Успех  Peace

# 201
Здравейте момичета Simple Smile

Честито на новите майчета   bouquet Да са живи и здрави рожбит ви!

Цвети, присъединявам се към въпросите ти за Шаманката Simple Smile И мен много ме вълнува как да стимулирам кърмата... тези дни понамаля Sad Така съм се сдухала от този факт...

Аз само да кажа, че Адда отново ми писа и каза, че в еуфорията е забравила да сподели името на рижото Коледно чудо - Ерик Кристофър.

Нещо не мога да изчета... няма време за нищо... ама вие знаете как е... нещо още не можем да свикнем и да си нагласим часовника по новия режим Simple Smile

# 202
Цвети, присъединявам се към въпросите ти за Шаманката Simple Smile И мен много ме вълнува как да стимулирам кърмата... тези дни понамаля Sad Така съм се сдухала от този факт...
Калина, би ли споделила как усещаш намаляването? Колко кърмения имате в денонощие? На поискване ли кърмиш или се стремите към някакъв режим? По колко мокри и по колко наакани пелени сменяш за денонощие?
Дано написаното в предния ми пост е полезно и за теб. Ако имаш още въпроси, питай  Peace

# 203
Никид, за общи колажи, ето такива например-
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=362613
на 1ва страничка най-отгоре. Hug

Нямам търпение Адда да се включи с разказ и снимки Hug

# 204
  • Ямбол
mari, такъв колаж не съм виждала и правила,но ще се заинтересувам и направя с удоволствие.

# 205
  • Ямбол
сега се разрових,открих къде и как се прави и си направих дори 1 пробен.Как ще процедираме за сборен.Ще изчакаме всички бебчета да се родят и тогава да искам да ми се пращат снимки на бебетата със име на лични,или още от сега ще започне събирането им?
Аз съм готова да действам.

# 206
честити празници на всички със закъснение

# 207
Добро утро, момичета
Аз тази сутрин успях да си направя кафенце и да го изпия на спокойствие, докато ви чета. Моите джудженца и двете спят, голямото още не се е събудило, нали е ваканция, а малкото го нахраних в 8ч и заспа. Така че имах около 1 час спокойствие. smile3521 newsm44 newsm68
Честити бебчета на всички мамчета.
Идеята на Мари за колажа е страхотна. Надявам се, че и другите ще се съгласят да си направим такъв. Пък и Никид като може да го направи.....
Съветите на Шаманката са страхотни. Благодаря, че си с нас.
Ние след един час ще ходим на консултация, ще ни мерят и теглят, да видим колко е качила Сияна за един месец. После ще се отчета.

# 208
Никид, златна си! Hug Ами ако искате родилите мами да започнем да изпращаме , после да изчакаме мамите , които са за края на декември и в новия подфорум в родени вече да си имаме колаж на бебоците HugВсъщност може да направим подалбум в снимка бг - снимки за колажи , да ги качваме там и така, но както ти е по-удобно на теб Ники Hug
 Ивчето, не се е отчитала вчера, дано да ни изненада с най-чаканата новина!

# 209
Никид, ако ти е трудно, аз съм правила колажи, свиркай  Whistling

Общи условия

Активация на акаунт