За приложението на "западният модел" в българското семейство

• 21 719
  • 371
  •   1
Отговори
# 225
Започна се оттам, че не искаш той да се прибере нощем по никое време, защото ще те събуди. Та значи да ходи на квартира. Ма понеже няма пари - ще му я плащаме. Ма понеже ще работи нещо нископлатено - всичко ще плащаме, той да си имал за купоните поне. Това било то самостоятелност, иначе как ще се научи /ама на какво точно се учи...не е ясно/. Пък после - магистратура се пишело като работиш вече, ма дори и опит имаш, като завършиш. Пък за да не се плаща наем - може да му дадем жилище всъщност. Пък ако не се оправя - няма гладен да го оставим. Пък накрая излезе, че пак всичко правим за него, но сме на мнение - че не трябва...

# 226
Естестевено, че няма гладен да го оставим. Въпросът е да не се стига до там, защото това ще означава, че сме се провалили като родители.  Иначе всичко друго е както го описваш. Не знам дете на мои познати да не работи, докато следва.  Магистратурата децата ми си я караха, докато работят, защото прецениха, че няма смисъл да губят година.

# 227
Има достатъчно специалности, където не можеш да учиш задочно. Има ежедневни задължителни посещения. Тогава не виждам особени варианти за работа. А за справянето на един млад човек не мисля, че родителите носят вина особена, като разбира се не отчитам цялостното възпитание. Има обстоятелства, действителност, че дори икономически предпоставки. Сама можеш да сравниш - заплатите преди две години и днес за еднаква длъжност, при подбор на кандидати, преди шофьорите взимаха над 1000лв, сега са и носачи, и мат.отг.лица и взимат не повече от 500-600...Та човек не знае в какво време ще се падне децата му да се реализират.

# 228
Нищо не си разбрала.
Започна се оттам, че, който иска да живее в къщата ми /понеже няма да изхвърля багажа на децата си пред вратата/, ще се съобразява и няма да се прибира по никое време.
Ако иска да ходи на квартира, да си намери работа. Аз може и жилище без наем да дам, но пак да работят, а не да чакат издръжка.
Ти казваше, че се притесняваш от ниското заплащане и затова не трябвало да работи детето. Аз казах, че трябва да работят, а аз мога да помагам, когато не им достигат пари за основните неща /жизненоважните, а не да си правят кефа/.
И да, магистратура се пише след бакалавърската степен, а за мен един неработещ студент не научава достатъчно и не е полезен за себе си /какво пък остава за човек на 26-27 г., който прави магистратура/. Опит означава няколко години работа, а не нещо друго. Без опит, на 30 г. и 10 тапии да имаш, не знам какв можеш да очакваш. Освен, ако мама и тате не ти дадат и работа и не продължиш да им играеш по свирката.
Не виждам нищо сложно.
Но гледам, че много държиш цял живот да контролираш сина си. Аз пък изобщо не искам да контролирам дъщерите ми след една определена възрас
Но и така и не видях вашата гледна точка някъде. Единствено критикувате нашата, а въпросите останахо отворени.

Аз също нямам познати или деца на мои познати, които да не са работили по време на следването. А за магистратурата трябва и опит от работата - другото е просто ненужна хартийка, ако не си наясно защо я правиш. А и тя не е задължителна, ако не умееш нищо и цял живот някой те е учил на мързел...

# 229
.... Сама можеш да сравниш - заплатите преди две години и днес за еднаква длъжност, при подбор на кандидати, преди шофьорите взимаха над 1000лв, сега са и носачи, и мат.отг.лица и взимат не повече от 500-600...Та човек не знае в какво време ще се падне децата му да се реализират.

Първо, говорим за време след 10-15 г. - няма как да знаем как ще е.
Второ, не знам в каква област работиш, че заплатите намаляват, но на повечето места с времето растат /макар, заради кризата да растат бавно напоследък/.
И не е задължително да се учи задочно или да отсъства от лекции. Ще го напиша за не-знам-кой-път. Има неща, които може да работи един млад човек и нощно време, и след лекции вечер, и през уикендите, и почасово...
Ама ти държиш детето ти да работи шеф в офис. Ама и в офис може да помага вечер между 19 и 23 ч. за 4 ч. дневно, вместо за тези 4 ч. да се напие в някоя кръчма.

# 230
  • София
няма нормално или ненормално, когато става въпрос за родните ти деца! Ще ми е интересно какво ще приказвате, ако се окаже, че децата ви не станат стажанти в адвокатски кантори или с хубава работа през студенстването ,или изобщо толкова успешни, колкото ви се иска сега! Защото сега всиките ви приказки са точно в сферата на родителските фантазии как точно неговите деца са супер, умни, пробивни, те никога не се провалят, просто няма да ви разочароват. Не ви вярвам, бе! Просто не вярвам как ще каже някоя от вас на 35-годишната си магарица с мъж и деца как не е редно да живее с вас! О, чакайте малко, вие няма  да ги приберете, просто ще им дадете един апартамент, пък после пак ще се биете в гърдите колко успешни и самостоятелни са децата ви!

Аз за моите сметки не правя. Не на 35, ако ще на 45 да са, ще ги "прибера" под покрива си, барабар с цялото им домочадие! тези деца са мои, не съм ги раждала и гледала за да е "както е редно". Каквито ще да са - мои са! Няма да си го нося в гроба това, което събера! Ако на мен не могат да разчитат, на кого? Само дето не се бия в гърдите като вас колко ще ги оставям да се оправят сами, пък ще им дам това-онова, наемче, заемче!

Вилико го е резюмирала много точно какво писахте в началото, пък накрая какво излезе! Не че очаквам да го приемете, защото някак не върви да се откажете от думите си!

# 231
Никога не съм казала, че не искам да работи детето ми  Joy Казах, че дори да работи - няма да може да се издържа, докато учи. Ше се дават пари за наем, където ще се гъчка с още 3ма, но ти рече - няма да го пусна пък вкъщи, щото ще ме събуди през нощта  Wink  И тн, цитати много мога да вадя.
Как не видя гледната ми точка? Доста писах. Лично на твои въпроси отговарях. Какво друго те интересува - кажи?
Това за магистратурата - не ти го разбрах  Thinking

# 232
Айдеее,пак се почнАло!    Laughing
Тя работата е ясна:
Който иска да е самостоятелен и Оправен,си намира начини!
Пък който не ще,все си намира оправдания:я работата не струва,я е ниско заплатена, я е недооценен и тичка при мама да се оплаква....или мноооого учи и няма време да се мъчи и със работа...оправдания да искаш!     Mr. Green

И за живеенето отделно е същата работа...Който иска,ще намери начин!
Пък който го мързи да се грижи за себе си ,или мама го е научила да го пере ,да му готви, да му подгъзува...ще търси начини до гроб да е вързан за нея!

Даже не виждам повод за споровете....   Laughing

# 233
краси.мира , точно за теб се сетих. Ние сме от малкото с големи деца.

# 234
Айдеее,пак се почнАло!    Laughing
Тя работата е ясна:
Който иска да е самостоятелен и Оправен,си намира начини!
Пък който не ще,все си намира оправдания:я работата не струва,я е ниско заплатена, я е недооценен и тичка при мама да се оплаква....или мноооого учи и няма време да се мъчи и със работа...оправдания да искаш!     Mr. Green

И за живеенето отделно е същата работа...Който иска,ще намери начин!
Пък който го мързи да се грижи за себе си ,или мама го е научила да го пере ,да му готви, да му подгъзува...ще търси начини до гроб да е вързан за нея!

Даже не виждам повод за споровете....   Laughing

Peace Браво. Така добре постави двата полюса - оправдание е, че 20+ човек работи за  минимална заплата, пък ако не живеем под - ни мързи, щото сме свикнали мама да ни носи на ръце...

# 235
няма нормално или ненормално, когато става въпрос за родните ти деца! Ще ми е интересно какво ще приказвате, ако се окаже, че децата ви не станат стажанти в адвокатски кантори или с хубава работа през студенстването ,или изобщо толкова успешни, колкото ви се иска сега! Защото сега всиките ви приказки са точно в сферата на родителските фантазии как точно неговите деца са супер, умни, пробивни, те никога не се провалят, просто няма да ви разочароват. Не ви вярвам, бе! Просто не вярвам как ще каже някоя от вас на 35-годишната си магарица с мъж и деца как не е редно да живее с вас! О, чакайте малко, вие няма  да ги приберете, просто ще им дадете един апартамент, пък после пак ще се биете в гърдите колко успешни и самостоятелни са децата ви!
...

Аааа, аз ще съм доволна и чашите в кварталното кафене да мият вечер, докато учат - стига да учат.
И не, няма да ги прибера, нито ще им се меся. Ще им кажа, че, който има акъл да прави деца, трябва да има акъл да им осигури покрив. Щом аз съм осигурила на тях, да осигурят на децата си.
И ако се стигне изобщо до казване или до прибиране, ще съм се провалила като родител, защото няма да съм направила самостоятелни хора, а плужеци, чакащи на 45 г. от 70-годишната им майка да ги отглежда.
Ама ние може да сме оптимисти за децата ни. Пък вие сте оптимисти за себе си - винаги ще сте млади, силни, с пари и т.н. Идея си нямам колко сте годишни, но аз съм на 33 и след 30 г. не се виждам със сегашните си възможности, че да си дондуркам децата. Дали ви се иска или не, животът си върви по нормалния ход и децата вървят напред, докато родителите тръгват назад, ама оптимизмът е полезен...

# 236
Аааа, сега изникна ново двайсет - "...който има акъл да прави деца, трябва да има акъл да им осигури покрив.." Joy
Като добавим и парите за следването и тн - дааа, нЕма такава самостоятелност при тия дечица ........

# 237
Andariel, все си мисля, че позицията на Азаф ви се изплъзва.
Според мен тя твърди, че ще насърчи децата си да работят докато учат, за да формират качества, които ще са им много необходими в живота, а не, че ще ги изхвърли на улицата ако не успеят да се реализират.
Това е и моето виждане по въпроса. Докато следвах съм работила и като продавачка, и като администратор, сервитьор и прочие. Но ако родителите ми не ми плащаха таксата в университета и не ми осигуряваха ежемесечна издръжка, нямаше да се справя.
Споделям и другото мнение - ако децата ми се провалят и не успеят да се реализират в живота, ще бъда насреща на 100 процента. Каквото и да направиш, до теб съм - това казвам на моята щерка. Но доколкото зависи от мен, ще се постарая да и помогна да намери своето място в живота. Peace

# 238
Само да вметна - нашите не са ми плащали нито таксата, нито издръжка, докато учех.

# 239
Само да вметна - нашите не са ми плащали нито таксата, нито издръжка, докато учех.
В такъв случай ти се възхищавам.
Със заплатата на сервитьорка аз нямаше да мога да си платя нито таксата, нито дори наема.

Общи условия

Активация на акаунт