За приложението на "западният модел" в българското семейство

• 21 667
  • 371
  •   1
Отговори
Чета в доста теми, че все повече родители прилагат западният модел на поведение в семействата си,
т.е. децата да се оправят както могат, внучета не се гледат, който е създал семейство да се оправя,
ръка за помощ не подавам, децата да плащат наем на родителите си.
Разбирам гледната точка, макар че не я подкрепям.  Peace

Ако обаче точно тези родители ги завърти живота, ще е справедливо ли децата и те да приложат този модел спрямо родителите си,
т.е. родителите да се оправят както могат, ако си загубят дома да си ходят под наем, като остареят да си търсят старчески дом,
пак по "западен маниер".

Темата ми е провокирана от много близък човек възпитан също така да се оправя сам без родителска помощ.
Родителите му поради глупост си загубват покрива, той ги прибира в негово жилище, но изисква наем, както и на него му е искано навремето. Този близък е зависим от този наем, защото изплаща друг заем и не може да си позволи да изгуби тези пари от наема.
Сега техните ревнали, как може син да изисква наем от родителите си. А аз питам, ако се прилага този модел, не би ли трябвало да е двустранно, или одителите си го прилагат както им изнася, а като закъсат давай по "балкански", децата са длъжни, ние сме ги създали.

# 1
Аз съм гъвкава личност bowuu - какъвто модел е приложен спрямо мен - такъв модел ще приложа и аз спрямо тях. Източен, западен, африкански, или какъвто там щете. При мене е: каквото повикало - такова се обадило. Peace

# 2
около мен няма такива модели , даже  напротив,  в бг ако поколенията не си помагат едни на други оцеляването е много трудно
нелепо е да се копира чужда култура в различни условия

# 3
Глупости! Западен модел, балкански модел...
Има хора, които се обичат /нормални/ и такива, които не се обичат /ненормални/.
Единици са родителите, които изискват наем от децата си, същото се отнася и до децата. Отвратително е в отношенията между най-близки хора парите да са определящ фактор.

# 4
На мен ми е по-интересно доколко силно е залегнал балканският модел в нашите бивши съграждани, които са избрали западния начин на живот.  Thinking
Вместо да черпят с пълни шепи от манталитета и културата на средата, в която са попаднали, те продължават да седят здраво вкопчени в селско-родовите си взаимотношения и драми. Вместо да си харчат високите европейски заплати по културни мероприятия, курорти или поне по купони с гаджета и приятели, те висят ли, висят в българските форуми и нищят ли, нищят какво казал,  сторил или помислил брат'чеда, на комшията учинайката, на чичото шуринайката, докато най-накрая изплюят камъчето за зълвата и свекървата.
Що не си живеете младините, бе рожби мамини?  Rolling Eyes Laughing

# 5
  • София
Е, хубаво, де, ама тези родители не са му искали наем докато не е станал пълнолетен и работоспособен, нали? Тоест те са го гледали, издържали, заделяли са от залъка си и от всяка своя стотинка за него докато е бил малък. Нормално е когато те вече са стари, нетрудоспособни и също толкова слаби и беззащитни колкото е едно дете той да им върне жеста.

# 6
  • Варна
Клише Ами не е баш така, според мен. За връщането на жеста ми е мисълта.
Родителите когато са създавали своето дете са знаели, че с появата му поемат един дългосрочен ангажимент, т.е. направили са своя съзнателен избор и са го следвали. Детето обаче, изобщо не е имало думата в случая. И след време, то има абсолютното право да направи своя съзнателен избор, на базата на жизнения си опит от общуването с тях. Не трябва да се приема, че детето е задължено по подразбиране на своите родители, само защото са имали добрата воля да го създадат.
Ето това е много на място казано:
нелепо е да се копира чужда култура в различни условия

# 7
Е, хубаво, де, ама тези родители не са му искали наем докато не е станал пълнолетен и работоспособен, нали? Тоест те са го гледали, издържали, заделяли са от залъка си и от всяка своя стотинка за него докато е бил малък. Нормално е когато те вече са стари, нетрудоспособни и също толкова слаби и беззащитни колкото е едно дете той да им върне жеста.
Не става въпрос за стари родители, а за хора на около 50 години, все пак имат още 15 години до пенсия.  Mr. Green
До 18 години родителите са задължени да издържат децата си, по закон, иначе плащат издръжка,
т.е. родителят е финансово задължен за детето си, както и детето е финансово задължено за родителите си когато те са стари.
Обаче тук става въпрос за друго, когато нито децата, нито родителите са задължени юридически един към друг,
едните отказват помощ, след време колелото се завърта и другите също отказват помощ, защото така са възпитани.

Аз също съм в подобно положение и много мислех дали да откажа помощ, най-накрая го направих.
Става въпрос за баща ми и скорошната му приятелка /май вече годеница/, само 3 години по-голяма от мен  Crazy , шок.
Той винаги ми е натяквал, че всеки трябва да се оправя сам, в най-трудните ми години се покри, когато беше много добре финансово. В последните 10 години съм го виждала точно 3 пъти, и също толкова сме телефонирали.
Сега обаче закъсал, приятелката му не иска да работи, мислех, мислех и отказах помощ. Щом има възможност да финансира
такава млада приятелка, какво ще го съжалявам. Малко гадно, знам, все пак ми е баща, но и той докато следвах не се е питал,
как съм, имам ли пари за наем, той си живееше като царче и не се интересуваше какво става с мен, защо трябва аз да се интересувам как е той и младата му приятелка.   Twisted Evil

# 8
Аз съм гъвкава личност bowuu - какъвто модел е приложен спрямо мен - такъв модел ще приложа и аз спрямо тях.

и какво гъвкаво има в това ....

# 9
  • ES
Чувала съм, че благодарността към родителите си, децата трябва да показват със създаването на свои деца. А не тях самите да превръщат в свои. Ама май в последно време все кравата от телето суче.
И в крайна сметка кой както се научи, кой чака на син, кой на майка.

# 10
Аз съм гъвкава личност bowuu - какъвто модел е приложен спрямо мен - такъв модел ще приложа и аз спрямо тях.

и какво гъвкаво има в това ....

Не издребнявай сега Laughing, просто не можах да намеря по-подходяща дума Rolling Eyes
П.П Много съм съгласна със Северина Peace

# 11
Няма такова нещо като общ модел, когато говорим за семейства, защото всяко семейство е различно и всяко следва свой собствен модел.
Както са се държали с мен, така ще се държа и аз с тях /родителите ми/. Както се държа аз с тях, така и те ще се държат с мен /децата ми/.
Въпрос на възпитание, а не на следване на модели.

# 12
Къде го видяхте тоя западен "модел" дето роднини си плащат наем един на друг, и баби не гледат внуци просто защото така??  Shocked  Прилича ми на криворазбраната цивилизация. Взели сте някакви крайни единични случаи и сте ги превърнали в общовалиден модел. За 7 години на "запад" не съм чувала родител да иска наем на детето си. На 14 години го праща да работи за джобни, и на 18 се предполага че то трябва да поеме своя живот - дали в колеж, или на квартира - но чак пък да си плащат едни на други, е малко пресилено. Особено пък да се обобщава така и това да се нарича "западният модел". Бабите не могат да гледат децата си или защото работят, или защото живеят прекалено далече, и обикновено им е доста криво че не могат да си виждат внуците. Стига с тия изкривени обобщения.

# 13
Уж марксизъм-ленинизъм отдавна не се учи, пък как го измисли този западен модел, където човек за човека е вълк.

# 14
Точно така, това за западния модел е пълна глупост .. както в България, така и тук има майки и бащи, които мислят и възпитават децата си по един начин и баби и дядовци, които се грижат или не за внуците си.
Свят шарен, хора различни!

Общи условия

Активация на акаунт