каква адекватна намеса в такъв случай?

• 3 907
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте, приятелката ми имат проблем и не знаят как да постъпят.
Накратко, в блока им живее един човек, доста агресивен, съотвенто и сексуално агресивен, според слуховете, доказан пияница и скандалджия.
Преди няколко години сериозно биеше майка си и жена си, майка му се спомина, жената след огромен тормоз избяга и ч/з организация мисля намери спасение от него. В един момент той открадна детето ( което е момченце в основно училище), и сега текат дела, за да си го прибере майката, но не може да го открадне на свой ред, не знам защо, не било желателно.
Та, съседите на този човек вечер чуват нещо като стенание, мучене, сякаш от запушване на уста.
И съответно са се побъркали какво се случва в този апартамент с това дете.

Моят съвет беше да се обърнат към училището, класната на детето, и ОЗД ако могат да съдействат да се разбере какво се случва от самото дете ( което било доста затворено и неразговорливо), защото бащата е от полицейски среди, а и аз не виждам какво може да помогне полиция, без никакви доказателства... Не можеш просто да извикаш полиция, защото ти се счува нещо...Така че мисля, че може би училищен психолог и социален работник от ОЗД могат в рамките на самото училище да направят нещо?

С темата се интересувам за други идеи за адекватна реакция, като под това разбирам някакви реални неща, не разбиване на врати, организизране на групи за бой и прочие.
Какво се прави при съмнения за насилие над дете..

# 1
Разпитва се детето от съответните лица. Щом е трудно за разговор - от психолози.

# 2
Разпитва се детето от съответните лица. Щом е трудно за разговор - от психолози.

А тези лица откъде се намират, така че да не минава през бащата това нещо. Към кого да се обърнат да го разпита детето от съответните лица... Сигнал ли се подава, какво, къде..

# 3
Аз бих изпратила полиция - щом става въпрос за дете, длъжни са да проверят.
Те ще намерят вариант психолог да предразположи детето да говори.
Медицински винаги може да се докаже, ако детето е насилвано.

Социалните служби също. Ако не искате да стига до бащата, това е по-удачният вариант.
Детето ще го намерят в училище. С класния също може да се поговори.

# 4

А тези лица откъде се намират, така че да не минава през бащата това нещо. Към кого да се обърнат да го разпита детето от съответните лица... Сигнал ли се подава, какво, къде..
Да ти кажа, има психолози и психолози... ако детето е заплашвано, ще крие до последно.
Познавам добри психолози, но за съжаление работят на платен прием... Едната е дипломиран юрист и е работила доста години в системата на детските домове, но преди. Сега обаче не зная как включването и по случая може да стане легално и зачетено от съответните власти... тук може някой да помогне с малко инфо...

# 5
Aз бих извикала полиция.
Нямам опит точно с насилие, т.е. не съм викала полиция за това, но когато съм звъняла са идвали и са били адекватни като реакция. Не казват кой е подал сигнала, макар че питат когато се обадиш.
Изобщо от личния си опит не ми се е случвало полиция или пожарна да ми се подиграват заради неадекватно включване от моя страна  ( а е имало такова).
Извън страховете на приятелката ти, без да защитавам никого, понякога си мислим най страшното, а нещата имат и по невинно обяснение. Така че да не се настройва предварително, а да звънне първо в полицията, ако не се случи нищо- в Закрила на детето, дори и да е само за сигурност.

Другият вариант е чрез майката- да се свържат с нея, за да може тя да предприеме нещо. Предполагам, че дори да го обвини без никакви други докзателства, ще предизвика проверка и нещата ще излязат наяве.

# 6
Аз бих изпратила полиция - щом става въпрос за дете, длъжни са да проверят.
...

Това е и моят отговор. Бих звъняла всяка вечер, ако трябва.

# 7
За ситуация в България ли става въпрос?

Викайте полиция, даже ако смятат,че е толкова притеснително, може да се отиде направо в районното и да се обясни ситуацията и подозренията на съседите. Като, естествено, не се споменава предварително, че заподозрения е от полицейските среди.

# 8
# 9
  • София
Уф, набързо закръглих 50 мнения, само да пиша в темата, че много ме развълнува, а видях, че ЛС са ти изключени.

Аз не разбрах приятелката ти в България ли е? Ако да, има една фондация Анимус, на която приятелката ти може да се обади на горещата линия (номерът е 02/981 76 86. Да НЕ звъни на номерът започващ с 0800... който беше разлепен из градския транспорт, защото вече е невалиден.) да я посъветват като непряк свидетел какво да прави. Или да се свърже с майката на момчето и тя да се обади. Щом казваш, че жената на съседа-скандалджия се е измъкнала от него чрез организация, е възможно вече да е ползвала техните услуги. Освен горещата телефонна линия, имат и кризисен център и юридически консултации, мисля че се провеждат в сряда.

Майката има ли някакъв контакт с детето откакто е "отвлечено"? Може да се опита да говори с него след училище примерно, или да се срещне с класната му и училищния психолог (дано да е добър, щото...) и да им разкаже за опасенията си. Те също ако подозират нещо трябва да звънят в полицията и ОЗД. Дори да няма физически белези от насилие, ако детето видимо си е променило поведението, откакто бащата го е отвякъл, ако е станало по-затворено, отвеяно или пък агресивно, ако успехът му в училище е паднал или показва някакви неочаквани странности - всичко това може да се изтъкне като довод за опасения от насилие. Знам, че тези неща са логични и всеизвестни, но все пак напомням за всеки случай. Така че е добре от училището и съседите да си отварят очите за такива знаци.

По принцип знам, че учителите и другите възрастни, които по някакъв начин носят отговорност за детето, за ДЛЪЖНИ по закон да подадат сигнал в полицията и ОЗД, ако имат някакви съмнения, че детето е в рискова ситуация. Нека майката говори с тях, защото й трябват съюзници. Останалите, например съседите, не са длъжни, но все пак е желателно от морална гледна точка да го направят. Не може ли приятелката ти или някой друг съсед от блока да звънне в полицията? По принцип органите на МВР са единствените, които имат право да влезнат в чужд дом без съгласието на собственика; закрила на детето, социални, психолози, агенции, фондации и всякакъв вид други помагащи професии НЯМАТ това право, нито разгневени съседи с добри намерения (най-много да утежнят ситуацията). Разбирам, че се съмняват, че полицията ще направи нещо с оглед на връзките на бащата, но аз все пак бих звъняла там и при най малкото съмнение. А и не се знае колко са му дебели връзките на този господин, нещата не винаги са каквито изглеждат отстрани. Трябва някой възрастен да направи нещо, защото детето просто едва ли ще потърси само помощ или ще сподели. Може да минат години преди да посмее да се оплаче на някого, ако изобщо някога го направи.

Съжалявам, че стана дълго, а и май не казах нещо ново, но много ме жегна въпросната история. Sad Дано нещо от написаното ти е от полза и се надявам на добър изход.  Hug

# 10
      Благодаря момичета, ще предам отговорите.
Предполагам, че освен всичко хората ги е И  страх от този човек, затова търсят начин да помогнат и да не остават безразлични без да излагат семейството си на риск.

# 11
Уведомява се отдел "Закрила на детето" в соц.подпомагане.

# 12
Нали си имаме цяла агенция за закрила на детето. Моят съвет е да се обърнат към нея, ето им телефона на приемната от чичко Гугъл - 02 933-90-11. Нека се обадят там, би следвало те да ги упътят най-адекватно в кое тяхно подразделение, как и под каква форма да подадат сигнал за "тревога" по отношение на детето.

# 13
  • София
Няма по-бюрократична и недействаща структура от "Закрила на детето"!
Не мога да определя дали това се дължи на изначално заложени административни пречки, липса на достатъчно правомощия, сбъркана концепция и прочие или причината е в субективния фактор.
За мен полицията и специализираните неправителствени организации ще свършат по-добра работа! Peace

# 14
Напротив!
Задължително -писмен сигнал в отдел закрила на детето! Там ще си свършат работата.

Общи условия

Активация на акаунт