За приложението на "западният модел" в българското семейство

• 21 696
  • 371
  •   1
Отговори
# 45
Каквото повикало - такова се обадило!

След като са имали глупостта да изгубят жилището си /на 50 години трябва да си натрупал опит и житейски познания/, сега ще се съобразяват. Ако не им е изгодно да плащат наем, може да се изнесат.

# 46
  • София
Не знам западни или източни, ама е до човещина! Не разбирам, как е възможно да искаш наем от родителите си или от децата си. Изобщо, това делене на мое и твое между родители и деца ми се струва гнусно. Както винаги, опира се до пари и имоти, което си е обикновена алчност.

# 47
Чакай сега, нали съм Шматчица, та май недоразбрах. Родителите искат да живеят в апартамента, който децата дават под наем, а те децата живеят в друго жилище? Ако е така, излиза, че хорицата искат да са си самостоятелни /отделно от децата/, но в техен финансов ущърб. Така определено ми звучи доста гадничко от тяхна страна.
Виж ако живееха в едно жилище и сина да иска наем на родителите си, вместо помощ за домакинството, тогава е малко по-неприемливо за мен.

# 48
Жилището се отдава под наем,
а кой ще живее в него е без значение !

# 49
Не знам западни или източни, ама е до човещина! Не разбирам, как е възможно да искаш наем от родителите си или от децата си. Изобщо, това делене на мое и твое между родители и деца ми се струва гнусно. Както винаги, опира се до пари и имоти, което си е обикновена алчност.

Аз не виждам нищо гнусно в конкретния случай. Синът е теглил кредит за този апартамент и единственият реален начин да го изплати, е да го дава под наем и реално той това е правил преди родителите му да отидат да живеят там. За него изборът е:
1. дава им апартамента, но те плащат наем, с който той изплаща апартамента;
2. дава им апартамента без пари и не успява да си плати кредита, заради което изгубва апартамента и вложените в него пари, а родителите остават на улицата;
3. дава им го без пари, но работи на още 1-2-3 места и изнемогва /ако изобщо работното му време, семейните му ангажименти или изобщо пазарът на труда му го позволяват/, докато работещите му родители си живеят спокойно, без да ги е грижа за тужкото положение на сина си.
Определено, щом родителите са работещи и могат да си позволят да плащат наем, или да приемат вариант 1, или да живеят другаде под наем, за да го дава синът на други хора. Тук не става дума за болни и немощни родители, нито за просто свободен и изплатен апартамент...

# 50
  • София
не е съвсем така! Едно е да кажеш на майка си и баща си "плащайте ми наем, защото аз този апартамент съм го купил да го изплащат наемателите", съвсем друго е  да им каже "вижте сега, има проблем с вноската по кредита,  можете ли да давате и колко пари". Защото, хайде да си помислим, дали ако децата бяха сгафили и останали на улицата, родителите им щяха да им кажат "можете да живеете в това жилище, ама то ни е за наем, така че - плащайте"? Поставят ли се нещата при родители-деца като наемно-договорни, то вече става въпрос за бизнес, а не за взаимопомощ в семейството. Както се казва, едната ръка мие другата. И какво става, ако родителите нямат пари за наема, на улицата ли ще ги изхвърлят? Хайде, на този въпрос ми отговори!

# 51
Като започнете и вие обаче да коментирате за злата мащеха, без да знаете подробности.  Crazy
баща ти в Германия ли живее ?

# 52
Ама нали говорим за конкретен случай, в който родителите работят и нямат проблем да плащат.
Пък и при нормални отношения родители-деца, не би трябвало да казва, каквото и да е, а родителите да са наясно с каква цел е купен апартаментът и сами да настояват да плащат, вместо да извиват ръцете на сина си.
Ако родителите бяха стари и немощни, няма нужда да живеят отделно - сигурно човекът щеше да им намери свободно легло в неговия дом и пак да дава апартамента под наем на други хора.
Тук казусът не е отношението деца-родители, а съобразителността доколко можеш да оставиш другият човек да ти помогне.
И за децата да ставаше дума, ако имаше опасност родителите да си загубят апартамента, ако не си плащат вноските, сигурно и те щяха да искат наем.

# 53
  • София
това пак до голяма степен е и продукт на възпитанието и семейните отношения, които се предават през поколенията. Винаги се сещам за онази приказка за копанката.

# 54
В случая не виждам мястото на "копанката".

# 55
това пак до голяма степен е и продукт на възпитанието и семейните отношения, които се предават през поколенията. Винаги се сещам за онази приказка за копанката.

В случая копанката е на изплащане и ако възрастните не се бръкнат в джоба, синът им ще остане без апартамент, а те на улицата. Ако това за нечие възпитание е приемливо, аз не го разбирам. Peace

# 56
Точно за това има една приказка "по далеч от роднини".
Ако синът нямаше апартамент за отдаване под наем,
родителите му щяха да плащат наем на друг собственик.
Или .... да ги покани в своя ??!!

# 57
  • ES
Някой беше споменал по-горе, че в Испания и на стари години живеели с родителите си. Не са много такива, но ако има не се гледат с добри очи от околните. А понеже испанците са толкова близки с родителите си, за това детските им ясли започват от 4-5 месечна възраст на бебетата и си ги водят, на кой да ги оставят. А възрастните ако имат късмет са в резиденции за трета възраст. Самите испанци казват, че там получават по-добри и специализирани грижи.

# 58
започва и тук да се прилага западният модел , с навлизането на кредитирането
всеки си знае неговото ,
преди 1-2 поколения събират за внучето , но сега не е чак така .

оня ден слушах един много интересен разговор му/ по-възрастни хора ,
как идвали младите от чужбина и ги карали да продават жилищата си , как  на еди-кой децата му продали жилището и го пратили в старчески дом , той се смачкал и починал за нула време ,
та си даваха съвети как жилището да е само на негово име и младите да нямат никаква част ( ако единият родител е починал ) и колкото и да си обичат децата , някак си си личеше как загрижеността за себе си е на първо място ...

# 59
  • София
правилно саа си дали съвет. Единствено жилище не се продава ей  така, за угодата на младите! тук изключвам случаи, в които семейство продава жилището си, зада спасят някого от тежка болест.  Но и аз чувам за случаи, като описания от теб, наши комшии така пострадаха - синът им ги накара да си ипотерикат жилището, че да заминел в чужбина да работи, а накрая ни пари, ни жилище, останаха си хората на улицата на стари години.

Общи условия

Активация на акаунт