9 деца в тристаен апартамент !

• 43 720
  • 1 116
  •   1
Отговори
# 960
  • София
Andariel, не пише на колко си години, но аз като 35 мога да кажа, че с 60 лв./човек на месец може и да се справят хората на село стига да искат, т.е. намират си начин (знам и 2, и 200... и с 20 000 бих се оправила, но няма  Mr. Green )
Нямало зеленчуци зимата, ами няма. Баба ти нима е яла краставици и домати зимата?
Имаше години, когато когато хората ядяха краставици и домати само когато им е сезона. Зимата само консервирано.
Хората дори да имат 1-2 декара земя има много изоставена и съм сигурна, че наследниците от града с радост ще отстъпят двора си/нивата си на някого, който да я обработва и да не пустее.

Баба и дядо на село работеха, а свободното си време за двора и животните имаха. И имаше за 3 къщи, от 1-2 декара(+1,5 дка лозето + 2 дка царевица)   ... а лятото гледаха и нас децата.
Баба и дядо в града не работиха и в свободното си време кръстосваха града или четяха книги .

А прочетели какво сподели по-назад "студентка" на Хамзе, не е "помирисвала" много университета.
Мъж й не работи само се пише, че е журналист на свободна практика.

За един високо квалифициран "работник" е загуба на време земеделието, тъй като той може да изкара много повече пари, за да си купи каквото му трябва, но за селския човек, който не може да изкара пари, личното стопанство е ценно.

И не говоря на изуст.

# 961
  • София
тъй, тъй, освен двата декара двор, по декар и половина лозе плюс още два декара царевица! Плюс отделно заплатата! Че и заплатите на възрастното население от двете други къщи! Значи не били само двата декара, а още три и половина! Къде тригна, за два декара ли говорим или за пет и половина? И не било една малка заплата, а две заплати плюс още четири! Май не били компютри, а компоти!

Къде ги виждаш тези градски хора, дето безвъзмездно си дават земята някой да я обработва, че да не пустее? И то ще ги даде на филанкешията, а не на комшията срещу рента!

Кой ти говори за пресни зеленчуци зимата? ще затвориш буркани, ама от два декара кое по-напред? Няма два декара царевица, нито декар и половина лозе! Имаш само два декара двор!Откъде ще затвориш буркани, ако няма къде да насееш царевица? И какви са тези 60 лева на месец, с които мже да се изкара2 Ами, отиди и изкарай с 60 лева и два декара, пък ще те приззная!

# 962
 Desem , разглеждаш отглеждането на децата като физическо оцеляване - нима мислиш, че това е достатъчно. дали с 60 лева могат да си купят книга или да идат на театър?

# 963
Пак кино, книги, космоси...Вие имате потребност от тези неща, но тези хора съм 10000% убедена, че не. И не защото са 13 деца и не защото не са безбожно богати.

# 964
Герчо,
театър има само в София и в по-големите градове. Ако мислиш, че хората по селата имат достъп до култура, дори когато могат да си платят за нея, жестоко се лъжеш.
По-вероятно е да има селска библиотека и да взимат книги от там.

# 965
Пак кино, книги, космоси...Вие имате потребност от тези неща, но тези хора съм 10000% убедена, че не. И не защото са 13 деца и не защото не са безбожно богати.

Peace

Книги имаха, а на театър колко хора дори от София ходят.  

# 966
  • София
стига де, и на село живеят хора, в по-големите села има читалища, които си работят. ако не вярвате, пуснете си Хоризонт някоя събота или неделя следобед, има едно предаване, в което се представят дейности от селските читалище! На мен направо са ми скривали шапката какви неща правят хората, пък било то и на един гол ентусиазъм!
Оставете ги хората да си живеят, от вас нали пари не искат!

# 967
И 10 дка да имат, нали някой трябва да ги обработва .Бащата работи, майката гледа бебетата, децата на училище ли да ходят или в градината да копат?

# 968
 Andariel, живеят хора, да и самодейност развиват и то на ниво професионалист. Обаче не всички са такива културолюбиви.
Така директно- прости хорица, с прости потребности- храна, дрехи....не одухотворявайте излишно нетърсещите подобен род извисяване.

Столичани и жители на градове, в които има театри, кина, опери, всички вие, вашите съседи, приятели пр. бл-бла ли посещавате редовно тези места?

savina_h, нарича се кооперация. Даже майката й е счетоводител.

# 969
argun , то е ясно, че няма театър в долно сусурлево, но със сигурност има автобуси до големите градове. Тоест посещението на театър или на кино е въпрос на организация и пари, а не на липса на театри.
Гос`жа Мафани , защо смяташ, че нямат нужда? Всеки има нужда от нещо различно от паница боб и много бачкане в градината... Вие ги разглеждате тези деца като животни просто - как да изкарали незнам колко картофа, че да оцелеят... Ми оцеляването не е само плюскане. Ако беше така детските домове щяха да са прекрасно място и оттам щяха да излизат прекрасни хора, защото там ако не друго то поне ги хранят. Иначе 60 лева на месец са по 1 хляб и 2 кофички нискокачествено кисело мляко на ден - ми физически ще оцелеят и без картофите и лозето.
Andariel , и аз имам селска къща. Ми читалището не работи, а селото е супер голямо. Каква художествена самодайност при средна възраст 80 години.... Че те младежите в селото са на по 70!

# 970
Проблемът е, че селските автобуси нямат навика да съобразяват последните си курсове за деня с театрите  Laughing
Така че, ако някой жител на странджанско село изпита желание да гледа театър в Бургас, най-вероятно ще трябва да спи в града.

Оцеляването не е само плюскане, но не е и задължително ходене на кино и театър. Убедена съм, че 99,9 на сто от потребителките тук през последната година не са имали никакъв досег с културата, пък ако ще да живеят на софийския Бродуей.

# 971
  • София
разбира се, не е нужно всеки да е културолюбив! Не виждам какво лошо има в това хората да са просто нормални, обикновени, които да си гледат децата, без много-много амбиции. Щом имат да се изхранят, облекат, децата си ходят и завършват училище, намират си работа своето място под слънцето, какво още? Ако на тях това им е достатъчно, да са живи и здрави! Да не би Иван от кварталното софийски училище все да влиза в университет и да е талант безмерен? по-често е просто кварталният бабаит, който една чака да завърши техникум, а в театър не е стъпвал никога!

# 972
Все в някое село около Пловдив ги пращате тия Хамзе Laughing и затова да ви разясня за пловдивските села. Има наблизо доста селца, но община Пловдив няма в никое от тях общински къщи, за да им даде. Земята е частна навсякъде и се продава на свободния пазар.Самите кметства имат парцели обикновено в края на селата, които могат да подарят,но сам си строиш. В някои от селата, най-известното от които е Марково, парцелите са изкупени от пловдивски богаташи, които са построили ей такива къщички Laughing

Не на центъра на София да имаш апартамент, а на носа на лъва от Лъвов мост да е, пак няма с парите му да си построиш къща там. Нито да си купиш готова. В другите села също е скъпичко, защото са с дворове, от които се печелят пари. Тук земеделието е добре развито. За да печелиш от земеделие обаче толкова, че да изхраниш 11 човека трябват оранжерии, което означава доста пари на ръка, транспорт за продукцията и опит в тази работа, защото хич не е проста. Не е работа за един отнесен арабин , без значение дали има желание, или не. От общината могат да й дадат пак тристаен апартамент в града, не повече и толкова. Тук няма класическа гимназия, но има хуманитарна, както и художествена. ПУ може да отпусне общежитие на голямата дъщеря, ако стане студентка тук заради майката, ще получава и стипендия като нуждаеща се, но това може да направи и СУ. В Пловдив всички ученици и студенти пътуват с карти от 10лв/месец и ползват цялата градска мрежа с тях, но не знам дали издават и безплатни такива в случаи като на Хамзе. Арабския съпруг и тук ще е безработен. Техният бит и в София, и в Пловдив ще е почти идентичен и те стоят в София, защото там поне има повече възможност за работа на големите деца след година-две, ако не решат и те да чакат помощи от държавата. Специалностите в СУ също са повече от тези в ПУ. Единствената им възможност е да престанат да се размножават и да започнат да работят вече и двамата. Димитрина може да превежда, освен преподаването, арабина също, доколкото знам преводите от арабски са едни от най-търсените и най-скъпо платените. Най-големите деца също скоро могат да им помагат финансово, тъй че ще се справят и без мрънкане. А претенциите им за още апартаменти са прекалени.

# 973
Разглеждам ги като обикновени хора. Ако имат потребност от книга, то едва ли няма да намерят такава в местната или училищната библиотека. Давам за пример себе си, човек с да кажем доста добри доходи, книги обаче не купувам, ползвам градската библиотека.
Дали хранят децата в домовете...Освен на село не сте ходили и в дом за сираци явно.  Tired

Вие говорите само за храна, храна, храна, току тоалетна и бойлер споменете. Аз пък съм убедена, че най-вероятно макар и на скромна трапеза, тези деца ядат по-здравословна храна от децата на доста от пишещите тук. Поне знаят от къде идват яйцата, млякото и месото.
И толкова ли е важно да се яде някоя засукана манджа? Вярвате ли, че ядат само боб и картофи?  Laughing

Ако бяха тоооолкова зле, децата щяха да са разпределени по домовете за сираци.

# 974
  • Пловдив
Къде ги виждаш тези градски хора, дето безвъзмездно си дават земята някой да я обработва, че да не пустее? И то ще ги даде на филанкешията, а не на комшията срещу рента!
Майка ми дава. На един декар може да си прави каквото иска в градината и един запуснат курник кокошки гледаше един човек. Срещу условието да коси и разчиства останалите три декара и да подрязва овошките. Три години беше идилия, ама сега вече дядото, който поддържаше не може вече и се налага да плащаме да косят - тревата на нас не ни трябва. Само да се коси и да подрязва напролет овошките. Прилагам снимка - http://media.snimka.bg/4074/014404328.jpg?r=0

И повече щеше да дава за градина, ама няма кой, никой не иска да копае вече. Ние ходим там за уикенда, на вила.

Общи условия

Активация на акаунт