9 деца в тристаен апартамент !

• 43 609
  • 1 116
  •   1
Отговори
# 1 035
  • София
Белла, за повечето хора това е необяснимо, за мен си е направо лудост по отношение на майката.
За мен е ясно, че тези деца при всички положения за лишени от възможността да имат щастливо и нормално детство, но все пак остава възможността да имат щастлив и пълноценен живот, стига да имат желание за това.
А в крайна сметка, това вече зависи единствено и само от тях.

...Освен ако градските чеда не са били 'назначени за милионери'  Peace
Е, нали няма да правим генерализации. Нито всички без подходящ старт успяват, нито всички градски чеда са мързеливи неудачници с всякаква липса на амбиции или назначени за милионери.
И само между другото, няма нито един гражданин, назначен за милионер, това само между другото. Всичките са със селски произход, бивши милиционери. Това и децата го знаят вече.

# 1 036
Андариел,за съжаление си права !
Повечето деца имат същата съдба като родителите си или "пари при пари отиват".
Преминаването от една среда ,в друга става само :
- чрез брак
- или гений в дадена област/проф.Чирков/,
 останалото е илюзия.

# 1 037
Ази,по-лошото е,че устройват и роднините си и няма спасение.

# 1 038
  • София
 Rolling Eyes
Хм...чудя ви се на глупостите, ама хайде.
Преид 50-60 години масово родителите са били селски хора, а децата им големи хора са станали. И банкери, и поети и лекари. Ама хайде...
Не защитавам нито Димитрина, нито другото семейство с 13-те деца, но все пак наистина не знаете граница!!! Ако някой на мене ми каже - що не си ги абортирала тези деца, че не можеш да ги пратиш в Оксфорд директно ще се обърна и ще му зашия един шамар. Как може да се разпореждате така с децата на хората?  Shocked Толкова ли сте тесногръди, че не виждате по-далече от собствените си представи за успех, щастие и най-вече път, по-който да ги реализираш?

# 1 039
Цитат
Преид 50-60 години масово родителите са били селски хора, а децата им големи хора са станали. И банкери, и поети и лекари. Ама хайде...

Така е , защото им е даден шанс, а на тези деца шансът им е отнет още преди да са били родени. Хората , които смятат, че това е нормално ,че някои деца нямат потребност от театър и т.н. още живеят във феодалния строй. Това, че родителите живеят на село и се налага да упражняват физически труд, не означава, че децата им трябва да правят същото!
Половината от "градските" деца нямат потенциал за нещо повече от овчари, но и училище завършват и университет после и т.н.

# 1 040
Rolling Eyes
Хм...чудя ви се на глупостите, ама хайде.
Не защитавам нито Димитрина, нито другото семейство с 13-те деца, но все пак наистина не знаете граница!!! Ако някой на мене ми каже - що не си ги абортирала тези деца, че не можеш да ги пратиш в Оксфорд директно ще се обърна и ще му зашия един шамар. Как може да се разпореждате така с децата на хората?  Shocked Толкова ли сте тесногръди, че не виждате по-далече от собствените си представи за успех, щастие и най-вече път, по-който да ги реализираш?
И кое е глупост ? Тук се обменят мнения ,с които никой не ангажира.
И шамара вече отдавна е зашит от управляващите!

# 1 041
  Просто си разсъждаваме. На мен ми направи впечатление от репортажа за 13-те, че по-голямото детенце каза че очаква новите бебета - две- с интерес и удоволствие... От друга страна майката ми се видя повече от измъчена физически съсипана и без зъби та...  интересно ми е просто какво мотивира някой да си прекара по този начин живота.
  И не знам за какви екстри говорите, за какъв Оксфорд. Интересно без значение ли е дали можеш да осигуриш на детето си зъболечение, например.

# 1 042

Е, нали няма да правим генерализации. Нито всички без подходящ старт успяват, нито всички градски чеда са мързеливи неудачници с всякаква липса на амбиции или назначени за милионери.

И само между другото,няма нито един гражданин, назначен за милионер, това само между другото. Всичките са със селски произход, бивши милиционери. Това и децата го знаят вече.

Е да - някои са родени в подходяща среда  Peace

А защо тогава продължават да говорят колко били инициативни, пробивни и т.н.     Thinking

# 1 043
 От друга страна майката ми се видя повече от измъчена физически съсипана и без зъби та...  интересно ми е просто какво мотивира някой да си прекара по този начин живота.

Липсата на идея, че живота може да се кара по друг начин.

# 1 044
Дааа, но пак не ми отговорихте, защо пращате децата си на всевъзможни курсове и уроци, иска ви се гимназията да е елитна, непременно за завършат висше? Какво й е на овчарската професия? Нали и това е някаква реализация?

# 1 045
  • София
Много просто - дедите ми са били овчари, това е минало, няма смисъл да го изиграваме в съвременен вариант. първите най-вероятно са били неграмотни, следващите са учили до четвърти клас, по-следващите до осми, по-по-следващите гимназия или университет... Но не се знае, може някой ден да ми писне от всичко и да отида овчарка на село! Обикновено всеки родител иска детето му поне да не сваля нивото, а най-добре да върви напред. Вярно е, животът поднася всякакви изненади и днес човек да има всичко, пък утре да е на улицата, но при равни други условия идеята е да се върви напред.

# 1 046
Дааа, но пак не ми отговорихте, защо пращате децата си на всевъзможни курсове и уроци, иска ви се гимназията да е елитна, непременно за завършат висше? Какво й е на овчарската професия? Нали и това е някаква реализация?

Колкото и грубо да звучи аз, ти и болшинството от пишещите тук се различаваме доста от онези, чиито амбиции се свеждат до добро усвояване на овчарския занаят. И не, не са долна категория хора, не са скотове, не са изостанали, не сме ние нещо повече от тях. Различава ни средата, а тя е определяща за развитието на един индивид. Какво да се прави, има и такива хора, за които киното, книгата и курса по език не са от никакво значение, не защото не може да си ги позволи финансово, а защото не изпитва потребност от тях. Нямат значение и броя на децата в семейството му, нито пък местожителството и месторождението му. Защото скотски живот може да водиш и в центъра на цивилизацията, а такъв на интелектуалец и в най-затънтеното място. Обаче и двете са рядкост. Съдба.

Хубаво е да има амбиции, различни от задължителното висше и два езика. Първо, защото не всеки е достатъчно интелигентен за да го постигне, и второ, защото ако всеки е висококвалифициран и се стреми да избяга от физическия труд, буквално няма да има нито едните, нито другите какво да ядем. И последно, нека уважаваме и такива като моя познат касапин, чиято мечта е била именно това- да се научи добре да коли и дере животни.

Последна редакция: пн, 10 яну 2011, 19:09 от Гос`жа Мафани

# 1 047
Щяхме да си останем по пасищата, ако родителите не се стремяха , да образоват и развият децата си и да им осигурят по-добър живот. Овчар винаги може да стане, ако го влече. Но да му предоставиш възможности за избор е много важно.

# 1 048
Не може да се отрече на българина желанието за образование на децата сега и преди.
Давал,продавал е мило и драго за да се "изучи детето и да стане човек".
Единсвено чрез образование и интелект може да постигне нещо.
Тук въпросът не е "дали българката може перманентно да ражда",
а дали може в съвремените условия да гледа и отглежда деца,
съобразно условията на новото време.

# 1 049
Евала! Един да ме разбере правилно в случая-Ананас. Нали това е основната ми теза-да се предостави правото на избор, да се даде шанс! Никъде не съм казала, че е унизително да си овчар или коляч, нито, че всички хора са с еднакъв интелект. Казвам само, че ако създадеш толкова много деца, в тези тежки времена, в тази бедна държава, обричаш тези деца на нискоквалифициран труда, цял живот. Добре, не всеки има потенциал да завърше висше, да се развива в някоя престижна професия. Обаче знаем ли, какъв е потенциална на децата от толкова многолюдни семейства? Ама ако тези деца са по-интелигентни и можещи от много други, защо да стават овчари? И аз вчера четох статия, за децата на мутрите, учещи в излючително престижни световно известни колежи. Дали тези деца са там, защото са много умни, или изключително даровити? Съмнявам се, както се съмнявам, че в лицея в Горна баня учат най-талантливите деца в България. Как пък се оказва, че най-талантливите са само и единствено  децата на известните?...Така че, разберете най-накрая, не искам всеки един да ходи на театър, опера и балет, искам си нещо друго, всяко едно дете да завърши образование, според възможностите си и да работи работа, която отговаря на потенциала му. Когато имаш 13 бройки вкъщи, и се чудиш как да им осигуриш хляба, не мислиш за интелектуалните възможности. Ето, в едната статия за хората от село, се говореше за най-големия брат, който вече работел и издържал семейството. Пита ли го някой умен ли е глупав ли е, учи ли му се, развива ли му се, казва му се-работи, че да издържаш другите 12".

Общи условия

Активация на акаунт