Еманципация в семейството?

• 16 257
  • 315
  •   1
Отговори
# 150
Преместих темата за бюджета, за да не стане тази трудна за четене.
Заповядайте!  Simple Smile

# 151
  • Galaxy 13197853088
мъжете се делят на много прецакани и по-малко прецакани ...  Joy

# 152
мъжете се делят на много прецакани и по-малко прецакани ...  Joy

И непрецакани (тези с мъж за половинка)?  Mr. Green

# 153

И принципно, и на практика! Защото става въпрос за семейство. И го казвам от опит. Точно в кризисни моменти си личи, че общият бюджет е най-добрият вариант. Идеята на семейството е не само да се чукат законно и да раждат деца, а да си дават сигурност един на друг и на децата. А тази сигурност се постига чрез общия бюджет.

Само ще кажа, че ако още навремето, преди почти двайсет години си деляхме разходите, сега нито щяхме да сме постигнали това, което имаме в момента от всяка гледна точка, нито най-вероятно щяхме да сме заедно. А постигнатото точно заради сигурността на общия бюджет и гъвкавостта на управлението му прави вярна грешката, че ефектът е едно плюс едно е равно на три! Защото животът е странно нещо - обръща палачинката.  Но И затова и компаниите се сливат, поглъщат и т.н. - защото като си по-голям, си по-стабилен!
Всъщност, в момента се чудя дали има изобщо смисъл да обяснявам! Забелязвам, че в днешно време уж хората искат да са семейство, любов, уважение и прочие, обаче искат да делят на мое и твое, да си "запазят свободата", макар никой да не им я е отрязал, много са ревниви към пратите, които печелят. Изобщо, нещо средно между семейство и съквартиранстване.  Но, какво да се прави, явно това е новата тенденция!

Добре, де ... Започва да ми става смешно и затова искам да уточня: За теб факта, че например той плаща тока, а аз купувам храната (когато и двамата имаме хубави доходи) - е нещо ужасно и ни прави съквартиранти, а не семейство? Семейство ще сме, ако никой не плати тока, защото е очаквал другия да го направи и никой не е отишъл до магазина да купи храна, защото е очаквал другия да го направи? Или ако само единия плаща всичко, а другия си трупа паричките? Звучи ми безумно, ако това е твоята логика и определено предпочитам да се знае кой общ разход чие задължение е така, че да не остане неплатено. Поне такъв хаос в нашето семейство не би бил вариант и би направил живота ни много сложен. Не разбрах и назидателния тон, тъй като не си спомням да съм написала някъде, че да имаш общ бюджет е нещо ужасно. Дори напротив. Просто семейната икономика не бива да се изчерпва с обща сметка и неясни задължения, водещи до неплатени сметки и несвършена работа накрая. Но пък както бе написано по-рано ... всеки си организира кочинката различно.

# 154
  • София
Отегчаваш ме сопита си за се заядеш. И твоят първи пост, и моят за пределно ясни като смисъл.

# 155
Като са ясни като смисъл, не разбирам защо трябва да изопачаваш думите ми и да се заяждаш?

# 156
Мен също не ме осигуряваха на пълната ми заплата, а на 550лв. В момента, в който ми закъсня отидох при шефа си и си поисках да бъда осигурявана на максималната възможна сума (повече от реалната ми заплата). Той се съгласи при уговорката, че ще ми поема осигуровките до сумата, която реално взимам, а аз ще си поема разликата до 2000лв. Ако бях достатъчно далновидна и бях го направила още когато започнахме да правим опити за бебе  щях да взимам още по-високи майчински, но грешката си е моя. Не виждам какво сложно и невъзможно има в това  Rolling Eyes В държавните предприятия не могат да си подсигурят повече отколкото са заработвали реално, наистина, но там пък със сигурност са осигурявани на реалната си заплата и доколкото ми е известно не е проблем да се доосигурят на по-висока сума към някоя частна фирма на познат например.

Тереза, не получава нищо от работодателя си, а от НОИ. На база сумата, на която е била осигурявана в последните 12 месеца (мисля, че от догодина ще се смятат вече не 12, а 18 месеца назад) се изчислява колко ще бъдат майчинските й през първата една година. 90% от заплатата си получава, а след изтичане на едната година още една взима минимална работна заплата - 240лв.
т.е. е съвсем възможно да се краде държавата???? за такива неща на мен ми се струва, че в затвора би трябвало да се влиза, а не да се съветват и други да го правят ooooh!... или аз нещо имам грешни разбирания  
Чак пък затвор ,че внасяш повече осигуровки,ами работодателите,които внасят по-малко трябва да ги разстрелят тогава

# 157
но и аз свързвам еманципацията на жената с освобождаването й от религиозна, обществена, икономическа, дори сексуална зависимост и достъпа й до образование. Друг е въпросът, че по отношение на равнопоставеност на половете има още път да се върви.
Ей т'ва е.

Относно БВП-то на Л/н-така е, защото делителят е много малко число, а именно малобройното население.

# 158
  • София
Гледам за бюджети говорите. Аз управлявам финансите вкъщи, мъжът ми само ми ги доставя и аз ги прибавям към моите. Определила съм му размер на джобните, който напълно го удовлетворява. Спестените пари отиват в моята банкова сметка. Никога не му искам позволение относно покупки.
Може да ви звуча като цербер, но истината е, че мъжът ми изобщо не се вълнува от пари, сметки и каквото се сетите, свързано с финанси. Нито се храни, когато е на работа, нито сам си купува дрехи, понеже ненавижда да ходи по магазините. Джобните му са само за гориво.
Така че положението напълно устройва и двама ни  Grinning

# 159
Мен също не ме осигуряваха на пълната ми заплата, а на 550лв. В момента, в който ми закъсня отидох при шефа си и си поисках да бъда осигурявана на максималната възможна сума (повече от реалната ми заплата). Той се съгласи при уговорката, че ще ми поема осигуровките до сумата, която реално взимам, а аз ще си поема разликата до 2000лв. Ако бях достатъчно далновидна и бях го направила още когато започнахме да правим опити за бебе  щях да взимам още по-високи майчински, но грешката си е моя. Не виждам какво сложно и невъзможно има в това  Rolling Eyes В държавните предприятия не могат да си подсигурят повече отколкото са заработвали реално, наистина, но там пък със сигурност са осигурявани на реалната си заплата и доколкото ми е известно не е проблем да се доосигурят на по-висока сума към някоя частна фирма на познат например.

Тереза, не получава нищо от работодателя си, а от НОИ. На база сумата, на която е била осигурявана в последните 12 месеца (мисля, че от догодина ще се смятат вече не 12, а 18 месеца назад) се изчислява колко ще бъдат майчинските й през първата една година. 90% от заплатата си получава, а след изтичане на едната година още една взима минимална работна заплата - 240лв.
хич не е почтено това... аз откакто станах на 19 се сигурявам на реалната си заплата, а от 23 - на тавана. не е честно това, че има хора, които не се осигуряват на пълна заплата, а направо е жалко че има хора, които дори надвнасят осигуровки заради майчинство. но според мен, работодателите трябва да бъдат санкционирани, не служителите. всяка логика води дотам...

# 160
  • София
foreplay, работодателят е длъжен да те осигурява на реалната ти заплата по принцип... за съжаление не го прави в повечето случаи. Ако моят ме беше осигурявал на реална заплата откакто постъпих на работа щях да взимам майчинство колкото и сега. Но тъй като той беше ме осигурявал на по-малко се налагаше да се надсигуря за да се изравнят сумите от месеците преди това, коото се взимат в НОИ. Цялата тази процедура не е нечестна към никого. Наистина не мога да ви разбера  Rolling Eyes Парите за осигуровки си отиват в хазната независимо колко реално ми е заплатата. Аз мога да работя за 200лв и да се осигурявам за 2000 колкото месеца си искам и никой не е ощетен от това. Може и да е обратното, но тогава ощетената съм най-вече аз защото това ще ми се отрази пагубно като дойде време за пенсия.
За съжаление в България работодателите те изнудват. "Ще ти давам 1500лв заплата, ама ще те осигурявам на 240. Или ако искаш ще те осигурявам на 1500, но ще взимаш 1000". В повечето случаи изборът е ясен. А когато решиш по някаква причина да се осигуряваш известно време на повече пари това не пречи на държавата по никакъв начин защото осигуровките са с тази цел, в крайна сметка.

ПП: Извинявам се за офф-а, но ме изкараха едва ли не престъпник и се почувствах длъжна да обясня  Blush

# 161
работодателят е длъжен да бъде изряден към закона и именно затова и аз смятам, че на него трябва да му се държи сметка дали осигурява коректно служителите, или не. напълно съм съгласна, нали и аз това писах... що се отнася до чатта
Цитат
Парите за осигуровки си отиват в хазната независимо колко реално ми е заплатата. Аз мога да работя за 200лв и да се осигурявам за 2000 колкото месеца си искам и никой не е ощетен от това. Може и да е обратното, но тогава ощетената съм най-вече аз защото това ще ми се отрази пагубно като дойде време за пенсия.
, процесът всъщност е доста по-дълъг и сложен...
Цитат
А когато решиш по някаква причина да се осигуряваш известно време на повече пари това не пречи на държавата по никакъв начин защото осигуровките са с тази цел, в крайна сметка
пресметни за осем месеца в най-добрия случай колко даваш за осигуровки и колко майчинство взимаш после за 12 месеца и съпостави... тъпото е, че има хора които бременни или не, си плащат данъците нацяло. други пък - само когато им е изгодно. но всичко това зависи най-вече от контрола, който се или не се упражнява над работодателите. не се опитвам да те изкарам престъпник, сигурно всеки нормален човек в тази ситуация би направил като теб. но ако всички се осигурявахме на ниски заплати, съвсем щяхме да го закършим в милата родина (има накъде, помним и по-лоши времена). не ми е болката, че аз се прецаквам плащайки данъци изрядно, а че докато не започнат всички да го правят, всеки ще гледа да се спаси поединично. вместо да поправим оградата, събираме пилците едно по едно...

# 162
  • София
Ами, ако трябва да бъдем точни, Клише, и двамата сте нарушители или както ти го каза - престъпници! Той - че не те осигурява на пълната заплата, а ти - че го подпомагаш с такива уговорки за доплащане и на практика точиш системата! Кой каквото ще да каже сега и да ми скочи, ако разгледа нещата безпристрастно си е точно така! Просто и двамата разчитате на това, че няма да ви хванат! Между другото, като нищо изведнъж така като ти е скочила заплатата, ще му похлопат на вратата за проверка!
Не знам с какъв акъл ги правите тези неща. Че и ги разправяте публично!  Всъщност, знам - на принципа "някои държавата окрадоха, пък аз просто си вземам това, което ми се полага, от никого не крада".

# 163
Не всяко нарушение на закона е престъпление. Но иначе съм съгласна де, грозна история е това.

# 164
  • София
Да, така е - конкретно това не е престъпление, а административно и данъчно нарушение. Ама, дали данъчното е нарушение или престъпление?
Сори, малко се отплеснах, ама се замислих по този въпрос дали това може да мине като укриване на данъци и дали укриването е престъпление. Май това със заплатите и осигуровките за работодателите вече ще е със затвори.

Общи условия

Активация на акаунт