Еманципация в семейството?

• 16 267
  • 315
  •   1
Отговори
# 135
  • София /Абсурдистан
Една жена ако има достатъчно акъл да си организира нещата преди да забременее или е при свестен работодател може да взима майчински около 1800лв на месец през първата година.

И как точно да се прояви акъла, ако жената работи в държавната администрация, или като учителка например, като журналистка, медицинска сестра, социален работник, като обикновена служителка в офис или пък  ако е персонал в големите вериги магазини /малките магазинчета и фирмички с по 2 служителки на кръст са изобщо извън класацията/, където тази сума е абсолютен мираж, особено пък ако е и извън София Simple Smile Колко са жените, които получават такъв доход в БГ, че да могат да имат после 1800лв майчинство? Що се правите на много интересни, да се покажете, че сте the best ли? 
За протокола - работата ми е консултантска и консултирам предимно работодатели. Следоветелно - виждала съм доста неща. Мога много отговорно да заявя, че съвестните и коректните такива на пръсти се броят ...
Не мислех да се включвам в темата, ама ...

# 136
Аз друго искам да попитам ... понеже се спомена тук "Какво ще правите утре като ви се роди едно и ти останеш вкъщи на едно майчинство, как тогава ще делите разходите и кой откъде ще харчи за себе си?", как точно това да си в майчинство вреди на доходите на жената в България? Жената не получава ли заплата от работодателя си, докато е в майчинство? newsm78

# 137
  • София
Мен също не ме осигуряваха на пълната ми заплата, а на 550лв. В момента, в който ми закъсня отидох при шефа си и си поисках да бъда осигурявана на максималната възможна сума (повече от реалната ми заплата). Той се съгласи при уговорката, че ще ми поема осигуровките до сумата, която реално взимам, а аз ще си поема разликата до 2000лв. Ако бях достатъчно далновидна и бях го направила още когато започнахме да правим опити за бебе  щях да взимам още по-високи майчински, но грешката си е моя. Не виждам какво сложно и невъзможно има в това  Rolling Eyes В държавните предприятия не могат да си подсигурят повече отколкото са заработвали реално, наистина, но там пък със сигурност са осигурявани на реалната си заплата и доколкото ми е известно не е проблем да се доосигурят на по-висока сума към някоя частна фирма на познат например.

Тереза, не получава нищо от работодателя си, а от НОИ. На база сумата, на която е била осигурявана в последните 12 месеца (мисля, че от догодина ще се смятат вече не 12, а 18 месеца назад) се изчислява колко ще бъдат майчинските й през първата една година. 90% от заплатата си получава, а след изтичане на едната година още една взима минимална работна заплата - 240лв.

# 138
  • София /Абсурдистан
Ако работодателят те е осигурявал на около 400-500лв, както много масово се прави в частните фирми, сумата, която ще получиш, за какво мислиш че ще ти стигне  Simple Smile
Да не споменавам колко много хора ги осигуряват на МРЗ и те търпят, защото нямат избор /особено в малките градове/. Има и други издевателства - назначения на половин щат, като реално се работи всеки ден по 10-12 часа. Пак търпят поради липса на избор за друга работа. Най-големите злоупотреби с осигуровките и заплатите са в шивашкия бранш. И това няма да спре, защото има населени места, в които просто няма никаква друга работа, ама съвсем никаква и хората се принуждават да се съгласяват и на такива условия..  С такива осигуровки /ако въобще работодателите ги платят и тях де/ какво майчинство, какви 5 лева ...  Няма как в повечето случаи  работника сам да си доплаща до 2000лв защото при масово ниските заплати, просто хората нямат пари за такова доплащане. А и на много места работодателите не се съгласяват, не само в бюджетния сектор, в много частни фирми също не искат да си усложняват живота, не навсякъде става.

Последна редакция: вт, 28 дек 2010, 02:39 от Unknown_lady

# 139
Клише, благодаря. Не се бях интересувала много от тези неща в България и как се изчисляват майчинските, и т.н.  Embarassed Та се зачудих как доходите на майката така падат по време на майчинството, че да се отразят така лошо на финансовото й състояние.

# 140
Мен също не ме осигуряваха на пълната ми заплата, а на 550лв. В момента, в който ми закъсня отидох при шефа си и си поисках да бъда осигурявана на максималната възможна сума (повече от реалната ми заплата). Той се съгласи при уговорката, че ще ми поема осигуровките до сумата, която реално взимам, а аз ще си поема разликата до 2000лв. Ако бях достатъчно далновидна и бях го направила още когато започнахме да правим опити за бебе  щях да взимам още по-високи майчински, но грешката си е моя. Не виждам какво сложно и невъзможно има в това  Rolling Eyes В държавните предприятия не могат да си подсигурят повече отколкото са заработвали реално, наистина, но там пък със сигурност са осигурявани на реалната си заплата и доколкото ми е известно не е проблем да се доосигурят на по-висока сума към някоя частна фирма на познат например.

Тереза, не получава нищо от работодателя си, а от НОИ. На база сумата, на която е била осигурявана в последните 12 месеца (мисля, че от догодина ще се смятат вече не 12, а 18 месеца назад) се изчислява колко ще бъдат майчинските й през първата една година. 90% от заплатата си получава, а след изтичане на едната година още една взима минимална работна заплата - 240лв.
т.е. е съвсем възможно да се краде държавата???? за такива неща на мен ми се струва, че в затвора би трябвало да се влиза, а не да се съветват и други да го правят ooooh!... или аз нещо имам грешни разбирания  

# 141
  • София
Unknown_lady, да, напълно си права, че ако разчиташ на работодателя си да му пука за теб и твоите майчински си за ожалване в наща държава. Все пак обаче ако имаш желание винаги можеш да измислиш варианти. Не една и две приятелки се водеха на още едно място на работа само заради допълнителното осигуряване по време на бременността. Моя роднина, която беше безработна и самотна майка в истинския смисъл на думата (таткото просто се покри в чужбина) взе заем за да си плаща осигуровки в една фирма и сега си връща заема с майчинските и пак е на + (е, естествено не е много голяма сумата, която остава за нея, но пак е по-добре от нищо).
От догодина ако наистина е вярно това с 18-те месеца за изчисление на майчинството нещата вече стават доста по-сложни... инвестицията за плащане на осигуровки (ако трябва да си ги плащаш сама) ще бъде огромна и реално ще е по-изгодно тези пари да си ги слагаш на спестовен влог вместо да чакаш да ти се изплатят по време на майчинството  Confused

Азали, защо да е кражба? Нали ти тези осигуровки си ги плащаш? Разбирам да не си ги платил и да ти превеждат после майчински... да, тогава би било кражба, но в случая не е защото дали работодателят те е осигурявал на такава сума или ти ще се осигуриш на нея държавата изобщо не я бърка.

Последна редакция: вт, 28 дек 2010, 02:48 от Клише

# 142
защото, ако не ти предстоеше излизане в майчинство, щеше да продължиш да се осигуряваш на по-ниската заплата и да плащаш по-ниски данъци.
интересно ми е какъв процент от заплата са тея осигуровки?

# 143
  • София
защото, ако не ти предстоеше излизане в майчинство, щеше да продължиш да се осигуряваш на по-ниската заплата и да плащаш по-ниски данъци.
интересно ми е какъв процент от заплата са тея осигуровки?

Да, щях, но въпреки това тези по-високи осигуровки влизат в джоба на държавата и за нея е все едно дали е защото са ме повишили или защото аз съм решила така. А и в крайна сметка се смята на база 12 месеца назад, а не на 9 (дори и на толкова да беше пак едва ли някоя би могла да знае, че точно в този момент е забременяла, че да започне веднага да си внася осигуровки). Та за 12 месеца осигуровки получаваш 12 месеца майчинство. Никой не е ограбен.
 Не знам точно колко % са от заплатата, но на 2000лв (това е максимума за осигуряване) бяха в порядъка на 500-600лв. на месец.

ПП: Чудесен подпис, между другото... за съжаление обаче в нашата действителност изобщо не е достатъчно да си трудолюбив като пчела...

Последна редакция: вт, 28 дек 2010, 02:59 от Клише

# 144
Тереза, жените, които имат минимален или никакъв доход няма как да разберат това делене на разходите. Ето, аз например винаги съм била за това и така практикуваме вкъщи защото имаме почти еднакви доходи с мъжа ми. Но от един месец ми свърши платеното майчинство върху заплатата и взимам 240лв, с които и да искам няма как да участвам особено в тези разходи още 1-2 месеца докато не се върна на работа. Затова в момента вече ми е ясно защо домакините се изумяват от подобно поделяне на финансовите задължения  Peace

Дали ще са общи или отделни е въпрос на разбираия и според ситуацията, не на домакини и кариеристки. Нашите доходи винаги са били общи, от самото начало, без значение кой колко е взимал, даже не сме се замисляли, защо, не знам.
В момента е абсурд да ги делим, със семеен бизне сме и да искаме е невъзможно. На какъв принцип да ги делим? Аз съм намерила клиента, но ти си извършил физически сделката, дай да смятаме кой повече работа е свършил? Или ако я реализира наш служител, а не ние самите - кой да ги вземе? Който пръв се докопа до тях?  Mr. Green Затова не е нужно да сме крайни, ситуации всякакви  Peace

Неприятно е и намесването на майчинството в еманципацията. Независимо от сумата, която получава човекът, останал по майчинство, това е една от най-големите отговорности на родителите, най-нормалното нещо е другият да работи през това време. Или, ак се наложи по болест, инвалидност и т.н. Вярно, че ако мъжът се разболее, жената ще трябва да ги издържа, но нали затова са партньори  Simple Smile

Стигам до извода, че на партньорството му се вика еманципация, май натам отиват нещата  newsm78

Еманципирана жена = човек, който като мине 18, чувства, че е нормално да работи, да създаде и да се грижи за дома семейството си - финансово, физически и емоционално.
Еманципиран мъж = човек, който като мине 18, чувства, че е нормално да работи, да създаде и да се грижи за дома семейството си - финансово, физически и емоционално.

Нееманципирани хора = жената си остава вкъщи, поема домакинството и децата след училище, мъжът ги издържа.

Свят шарен, двойката си решава, не мисля, че има нещо лошо в решението, каквото и да е, ако е доброволно и удовлетворява двете страни.

# 145
  • София
каква метла? Въпросът за харчовете е не само принципен, но и от практическа важност. Познавам две семейтва, в които  приходите бяха разделени, разходите в общи линии поделени, точно като присъквартирантите. Е, цялата работа се прецака, когато в единия случай се роди дете, а в другия единият съпруг остана без работа. Бяха стигнали дотам да си броята капките, да не би случайно да се мине някой.

Можеш да се успокоиш - нашето семейство не е от тези и макар че живеем заедно, не сме съквартиранти, а имаме съвсем друг тип връзка и отношения  Wink Ако си против деленето на разходите, подкрепяш идеята само единия да носи този товар или просто ей така принципно си против деленето на разходите?  Wink

И принципно, и на практика! Защото става въпрос за семейство. И го казвам от опит. Точно в кризисни моменти си личи, че общият бюджет е най-добрият вариант. Идеята на семейството е не само да се чукат законно и да раждат деца, а да си дават сигурност един на друг и на децата. А тази сигурност се постига чрез общия бюджет.

Само ще кажа, че ако още навремето, преди почти двайсет години си деляхме разходите, сега нито щяхме да сме постигнали това, което имаме в момента от всяка гледна точка, нито най-вероятно щяхме да сме заедно. А постигнатото точно заради сигурността на общия бюджет и гъвкавостта на управлението му прави вярна грешката, че ефектът е едно плюс едно е равно на три! Защото животът е странно нещо - обръща палачинката.  Но И затова и компаниите се сливат, поглъщат и т.н. - защото като си по-голям, си по-стабилен!
Всъщност, в момента се чудя дали има изобщо смисъл да обяснявам! Забелязвам, че в днешно време уж хората искат да са семейство, любов, уважение и прочие, обаче искат да делят на мое и твое, да си "запазят свободата", макар никой да не им я е отрязал, много са ревниви към пратите, които печелят. Изобщо, нещо средно между семейство и съквартиранстване.  Но, какво да се прави, явно това е новата тенденция!

Последна редакция: вт, 28 дек 2010, 08:45 от Andariel

# 146
Цитат
Всъщност, в момента се чудя дали има изобщо смисъл да обяснявам!
Няма!   Peace
Защото все повече се набляга на  "Моето си е мое,чуждото е общо!"
И става масова практика,за съжаление!

# 147
Явно България е много по-социална държава... Аз получавам майчинство много под заплатата, която получавах във Финасите.
Не се изчислява според заплатата. Дори получаването на детски тук е разрешено отскоро за всяка майка. Преди не всяка е взимала. Не се оплаквам, защото съм изчакала, преди да планираме дете, но не всеки може да си позволи този "лукс"...

Иначе за мъжете и деленето на сметките май споменах вече. За мен не е символ на еманципация, защото познавам жени, които печелят, колкото мъжете си, но пак не поемат никакви семейни разходи. Не са финансово зависими, което не ги прави нееманципирани. И обратният случай го има- печелиш и поемаш разходите, но си финансово зависим от половинката, защото нямаш никакви собствени спестявания и няма къде да отидеш...

П.П. Има мъже, които изискват от половинките да поемат половината от всички разходи, независимо кой какво печели.
Това също не е много честно.

# 148
  • Galaxy 13197853088
Еманципирана жена = човек, който като мине 18, чувства, че е нормално да работи, да създаде и да се грижи за дома семейството си - финансово, физически и емоционално.
Еманципиран мъж = човек, който като мине 18, чувства, че е нормално да работи, да създаде и да се грижи за дома семейството си - финансово, физически и емоционално.

Нееманципирани хора = жената си остава вкъщи, поема домакинството и децата след училище, мъжът ги издържа.

еманципацията е дума за жени.

# 149

еманципацията е дума за жени.

Може. Не знаех как да нарека мъж, който приема, че и жена му е човек и има права/задължения, аналогични на неговите, затова  Simple Smile

Andariel, доброто управление на общи финанси си е талант, ако хората усетят, че не го могат, не е нужно да насилват нещата  Peace

Общи условия

Активация на акаунт