Еманципация в семейството?

• 16 135
  • 315
  •   1
Отговори
# 30
Добре де, вие представяте ли си мечтата ви да е да сте архитект, да имате желание и талант, и да нямате право да учите дори?

А от това ме досмеша:
Аз също не искам. ИСКАМ ДА СЪМ ЖЕНА, да се грижат за мен...
ако приемем,че грижата е да те ъздържат финансово и да ти подаряват цветя, то тогава да му переш чорапите и да му готвиш мусака, грижа ли е? И ако  е, значи въпреки че си жена, се грижиш за мъж.  А ако не е грижа, значи е задължение?

Последна редакция: сб, 25 дек 2010, 13:25 от Рокси

# 31
Понякога, четейки част от коментарите, си мисля че живея на друга планета. Едната ми баба - родена 1922г. се омъжва на 20 години, има 3 деца, през цялото време работи на полето ( само с третото дете ползва майчинство- преди не е имало). Дядо ми обаче й дава и неговата заплата и тя разпределя семейния бюджет, в резултат на което за десетина години успява да спести пари, за да си купят самостоятелна къща и в един прекрасен ден изненадва дядо ми с тази идея. Случайно това да ви прилича на подтисната жена? Другият ми дядо, като съм била бебе, ми е гладил пелените ( нашите са живели с тях в една къща, но на различни етажи), по собствена инициатива, от желание да направи нещо за внучето. Да ви кажа честно, аз от форума научих, че има жени, за които е нормално и те и мъжете им да работят, но вечер като се приберат той нищо да не пипва, защото неговата работа била по-изморителна и той носел парите в къщи. Просто около мен, такива семейства няма или са рядко изключение. И каквото и да се говори за патриархалната традиция, аз мисля че това е отражение по-скоро от петвековното робство, а иначе българската традиция е на уважение към жената, майката, вижте в народното творчество колко песни има за жената.

# 32
Аз не виждам еманципацията да е свързана с това, че мъжът върши изначално женски дейности. В смисъл може да ги върши, може и да не ги върши. За мен еманципираната жена е самостоятелна, финансово независима (но не като разпределяща заплатата на мъжа си). Тоест или работеща, или богата наследница  Laughing  Защото какво правим, ако мъжът срещне друга жена и реши да се разведе, особено в България? Жена, която е чакала само на него, има единствено шанс да търси нов мъж, който да я гледа, а това невинаги става на момента. Не ми се струва много удачен вариант да си винаги зависим от някого, пък било то и то мъжа си. Разбира се, това пък е добър избор за много други жени, нищо че на мен не ми допада Peace

# 33
  • София
Весела Коледа на всички, много усмивки, подаръци и щастие!   bouquet
За мен еманципацията означава предоставяне на права на жените, от които до определен момент са били лишени.
Не са могли да учат висше образование, да гласуват, да се развеждат, изобщо са били третирани като втора категория хора. Разчупването на този модел е еманципация.
Преди години в Египет ми обясняваха колко били горди от напредъка си като държава, защото от 10-тина години позволили на жените да се развеждат. За нас е право по подразбиране, но за тях беше радикална мярка.
В частен план, за мен еманципацията е независимост - финансова, психическа, физическа.  

# 34

А защо си мислиш ,че кулинарията ,или труда на чистачките не се оценява?   Shocked
Ако на теб ти е все едно какво слагаш в устата си и какви боклуци вкарваш в тялото си ,има хора,които се интересуват от култура на хранене !   Peace
А и кой би ти попречил да изкарваш пари преди ...50 години например?
И тогава имаше бедни и богати...само че богатите не парадираха с имАнето си!
Или да си еманципирана значи,че можеш да изкарваш пари,ама ако може всички да го разберат?  
Ако никой не знае,не си от еманципираните!  Laughing
Сериозно ли мислиш, че у дома ядат боклуци, краси,мира? И как може да сравняваш ситуациите преди 50 години и сега, за Бога?

Какви професии, даващи финансова независимост, е можела да упражнява жената тогава и КОЛКО са го правели?
(не само в Бг, и но по света като цяло)

Еманципацията е НЕЗАВИСИМОСТ - милинка го е казала. Каква независимост имам, ако трябва за най-малкото нещо да искам пари от мъжа ми или позволение да похарча за  книги, да речем, 50 лева?

# 35
За друго са се борили жените, не за финансова независимост. Ама много неща объркахме.

# 36
Тц, не сме. И да ти кажа ли защо?

Защото, ако не е финансовата зависимост от мъжете , много жени биха си тръгнали от тях от днес за утре. С децата и котките барабар.
Но ги е страх. Че няма да намерят работа. Че няма да е добре платена. Че ще мизерстват. И....така остават в матрицата до безкрай. Познавам една такава, предала се, която смята, че " за нищо не я бива" . А мъжът и съзнателно я работи в тая посока. И веднъж се опитА и мене да работи по струната "Работиш, а кой ти гледа детето", но не му се получи.

Винаги съм се стремила, в тая посока на мисли, нагоре и нагоре. Докъдето и колкото мога. Но ми е изключително важно да имам самочувствието, че, ако се наложи, и САМА ще се оправям.

Може би, ако живеех в друга европейска държава, да речем, Дания, за която са ми разказвали, нямаше да ми пука нито да съм разведена, нито дори самотна майка. Социалното подпомагане е там на друго ниво. Но тук....

# 37
Жози, и в ония времена много жени са били добре финансово. Но не са могли да гласуват, примерно. Или да учат за архитекти. Не ги е водил само стремежът към финансова независимост.

# 38
Ами, Трещи, възможността една жена да учи , да речем, архитектура, отваря вратите към другото. Тоест, така ги виждам аз нещата.

# 39
Ами, Трещи, възможността една жена да учи , да речем, архитектура, отваря вратите към другото. Тоест, така ги виждам аз нещата.

Ами не е Жози, било им е забранено, колкото и богати да са.  И тъкмо те са се борили. 

# 40
  • София
Единствената еманципация, която много уважавам, е жената да се зачита толкова за личност и живо същество, колкото мъжа. От тук така или иначе произтича и останалата равнопоставеност.....Не ми е фикс идея да възмъжавам, но и не бих приела да съм второ качество в социума.

# 41
Кой е смятал, че жената е второ качество? Една жена , която не работи, управлява къщата, назначава прислуга, бавачси, готвачки.  И получава подаръци и цвета от мъжа си.  Дори в арабските страни има ред.  Пренебрежение има там, където не се оценява ролята на жената  като майка.

# 42
  • София
Кой е смятал, че жената е второ качество? Една жена , която не работи, управлява къщата, назначава прислуга, бавачси, готвачки.  И получава подаръци и цвета от мъжа си.  Дори в арабските страни има ред.

Друго имам предвид Grinning

# 43
В българското общество не са били много жените, назначаващи прислуга и бавачки Wink

# 44
  • София
Те и да назначават, пак е с одобрението на мъжлето, освен ако не са с по-особен соц. статус Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт