Еманципация в семейството?

• 16 217
  • 315
  •   1
Отговори
# 195
Може и така да е, но сега ми се почива, че ми се плаче. И никога не ми се работи. Аз съм си домошар. Там до печката, ама глезена, водена насам натам, а не ходеща сама...

Аха, не съвсем до печката значи Wink Супер, и аз така!

# 196
Лили, каква еманципация? Нещо като това - аз съм самостоятелна, сама се издържам, ма мъжа ми плаща сметките или нещо като - аз няма да му пера гащите на тоя, да се опраа сам, имам друго призвание в живото  Joy

# 197
Лили, каква еманципация? Нещо като това - аз съм самостоятелна, сама се издържам, ма мъжа ми плаща сметките или нещо като - аз няма да му пера гащите на тоя, да се опраа сам, имам друго призвание в живото  Joy

Joy

И двете- зависи от това как аргументираш!

# 198
Не мога да се аргументирам. Не ми се е случвало. Всички подобни за мен са бля-бля. Wink

# 199
Не мога да се аргументирам.

Ами примерно първата ситуация: той печели и поема всички разходи, но сте женени и имате общ бюджет- значи неговите пари са и твои- т.е. харчиш твои пари- еманципирана си отвсякъде. Flutter

# 200
Ма сега ако ще си затваряме очите и ще нареждаме реалността според желанията си - няма лошо. То и в другата тема една дама каза - оууу, самостоятелна съм, само мама и мъжо ме издържаха, докато учех, после пък като родих - то нормално...ма сега съм горда - сама се издържам  Joy Joy Joy Еманципация отсекъде......

# 201
Не прочетох темата, признавам. Ама да кажа и аз - еманципацията е добро нещо за мен. Тя означава да не си финансово зависим от партньора си. Да си му равностоен. Да няма йерархия в семейството. Нито по отношение на правата, нито по отношение на задълженията.

# 202
  • София
Не прочетох темата, признавам. Ама да кажа и аз - еманципацията е добро нещо за мен. Тя означава да не си финансово зависим от партньора си. Да си му равностоен. Да няма йерархия в семейството. Нито по отношение на правата, нито по отношение на задълженията.
Това мнение ми харесва  Peace

# 203
Моят любим университетски  преподавател ,който изследва именно  реализацията ,квалификацията и еманципацията на жената в развитото общество (в случаят френското) си има и култова фраза по въпроса:

"60 години борба за еманципация и какво спечели жената-15 минути повече лично свободно време,нищо друго не се е променило чувствително."

# 204
  • Vienna
Еманципацията е навсякъде, но не и в българското семейство...
Докато жената се мисли 3а героиня, която може и дете (деца) да гледа, и домакинство да върти, и на работа да ходи (може да е 3а ми3ерни пари, обаЧе ...). Докато 90% от българските жени на въпроса "Може ли бащата да остане 3а определен период вкъщи и да гледа детето (децата), а майката да ходи на работа?" отговарят " абе принципно може, но не и в моето семейство!"
Най важното според мен, обаЧе (дори да е малко в противореЧие с горното) е жената да пеЧели(да ра3полага) със собствени пари и във всеки един момент да може да каже-  абе, 3наеШ ли какво, я да си гледаШ работата.......... #2gunfire

# 205
lucy, според вашите критеии, има еманципация в някои бг семейства все пак. не са много тези случаи, но ги има  Peace

# 206
"60 години борба за еманципация и какво спечели жената-15 минути повече лично свободно време,нищо друго не се е променило чувствително."

А, хич не съм съгласна. Звучи свежо, но не е вярно. Първото, за което се сещам е, че жената получи право на образование. То и дава възможност да печели пари. Те пък дават независимост и самочувствие.
Щото не мога да си представя как бих се чувствала да чакам мъж ми да ми купи гащи или да ми даде пари за цигари. Peace

# 207
Че кога жената у нас не е имала право на образование  newsm78

# 208

Съвсем неотдавна. Във възрожденска/патриархална/ България само синовете са били пращани да учат. Дъщерите не са имали други възможности освен работа на къра и да се омъжат.

# 209

Съвсем неотдавна. Във възрожденска/патриархална/ България само синовете са били пращани да учат. Дъщерите не са имали други възможности освен работа на къра и да се омъжат.
И това дали е еманципация или естествен ход в историята, така щото работната ръка да се увеличи и да се придобие ново звучене на семейството  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт