Веганството - да споделим опит 3

  • 51 904
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: X

Ще споделите ли, доколко половинките ви са толерантни/споделят начина ви на хранене?


Ще отговоря с голямо удоволствие Simple Smile - моят мъж (който по свои думи не можеше да се нахрани без месо) стана вегетарианец покрай мен. При това - макар че, естествено, никой от близките и познатите ни не вярва - не съм го накарала. Никога не съм се опитвала да го "агитирам"; намери у нас една книга, мисля, че се казваше "365 причини да бъдеш вегетарианец" или нещо подобно, и заяви, че спира да яде месо, защото аргументите в книгата го убедили. Давах му 1-2 седмици да издържи най-много, но ето че вече почти две години не яде месо (освен на Нова година и на Великден) и се чувства много добре.

Радвам се, че с него сме на една вълна по отношение начина на хранене, така ни е доста по-лесно.

За спорта: това ми е болна тема (мързел, мързел...  Embarassed). Много обичам да спортувам, но докато започна, си измислям всякакви оправдания. Единствено за планина не ме мързи, нямам умора и насищане.
Преди време ходих на фитнес около 6 месеца, но започнах работа и все не намирах време.
Вкъщи имам велоергометър, само че откакто съм бременна, не смея да го ползвам.

Знам, че сега имам нужда от много движение, затова мисля да започна с разходки и да посещавам йога за бременни в един по-късен етап.

# 541
  • Мнения: 5 714
Моят мъж е ясен. Simple Smile Сам превключи, не съм го насилвала. Всъщност аз чаках да настъпи тази промяна, а дотогава готвех все по-малко месо. Присъстваха на масата повече яйцата и сиренето.

# 542
  • София
  • Мнения: 1 417
и при нас е като при Алексче - покрай мен и моят партньор стана вегетарианец - от юни миналата година, нищо не съм агитирала, обсъждали сме от време на време кое, какво, как; никога не е изразявал съмнение, че може нещо да навреди на мен или него; миналата година на морето самосиндикално изрази желание да се пробва и "пробата" се задържа доста дълго време:) той не търси допълнителна информация, изцяло ми се доверява от гл.т. храната вкъщи, важното е да му е по-вкуса:) а плодове консумираме постоянно - каквото има в магазина и ми се дояде (с изключение на ягодите и черешите от 25 лв килото) - взимаме; много обичаме цитруси - помело, грейпфрут, мандарини, портокали, често ядем круши, ябълки и банани сега зимата, ако ни писне дъвченето - правя сокове (вече се сдобих с робот, ура! ура! голяма е отмяна)

# 543
  • Мнения: 1 732
ами аз вече съм споделяла при мен как са нещата....
едва ли щях да се омъжа, ако нямах разбиране и толерантност към моя начин на живот. а той съвсем не включва само естеството на храненето ми.
Моят бъдещ съпруг се радваше, че аз не го агитирам и не му "меля" на главата и споделям масата му , на която има пържоли, а аз бях щастлива, че той ме обича такава "нестандартна" .
Толерантност е най- малкото, което е имало и има между нас.
С времето мога спокойно да кажа, съпругът ми е по- скоро вегетарианец, отколото карнивор.
У дома месо, риба и производни няма.
Той много обича кисело мляко и общо взето  сам си го изяжда. Яйца не търси, сирене- много рядко.
детето понякога се сеща за яйца и аз му правя твърдо сварено яйце.

Много се радвам, че и с познати и приятели съм срещала повече разбиране и толерантност, отколкото негативно отношение Heart Eyes
В неделя бяхме на гости на моята позната-нутрициоложката и за моя огромна приятна изненада, менюто беше фантастично!
Момичето се беше постарало и беше приготвила страхотни вегански блюда Grinning
С изключение на десерта, който беше вегетариански.

Плодове ям целогодишно.Под всякаква форма-пресни, сушени, на смутита, плодови салати.....

Никой ли няма да се включи на въпроса ми за приложението на закваската за хляб?




 

# 544
  • Мнения: 19 997
Моят мъж преди също не можеше без месо, а сега яде много рядко. Обаче здравословната кухня не му е много по вкуса.

И мен не ме влекат много плодовете зимата. Тази зима ям само грейпфрути. Затова пък лятото и аз съм по сладките череши, праскови и т.н. и явно затова качвам малко. Друга причина не мога да открия.

Аз като правя гимнастика вкъщи, детето прави с мен. Тоест мотае се около мен и подскача напред-назад. Но това е от около година може би. Преди се качваше отгоре ми или се пъхаше под краката ми и направо си беше опасно.

За оставянето на детски клуб много зависи от детето. За моето това  в никакъв случай не е стрес, а изключително приятно изживяване. Като се върнахме в БГ всеки ден ме караше да я водя. В Де при нас нямаше такива неща.
Много съжалявам, че не я пуснах там на гадина преди една година. Мисля, че щеше да й повлияе добре в много аспекти, ама здраве да е.

# 545
  • Мнения: 1 732

За оставянето на детски клуб много зависи от детето. За моето това  в никакъв случай не е стрес, а изключително приятно изживяване.
съгласна съм. и до дете е. и до това до колко е научено/"пречупено" от малко.......
Моето също обожава подобно преживяване, но да е с мама или татко.
за градината - не съжалявай.
никога не можеш да бъдеш сигурна как щяха да се развият нещата.
Моето дете отказва да ходи, при все, че съм вътре с него и сме само по 3 часа.......

# 546
  • София
  • Мнения: 5 347
Вери, Деси и останалите  Simple Smile
Гайдурков
каза до 300 гр сурови семена и ядки и до 2 кг общо сурови плодове и зеленчуци. За 2 седмици. Никви такива- само плодове Simple Smile
Така или иначе, купих си от него белено семе коноп и в  къщи всички си паднаха по него... Ама цената е 47 лв за колограм ! А било най-важното от концентрираните храни и трябва бая лапане... (кажете за София  с по-ниска цена, моля)
Всичко си го знам, което ми каза, ама така омайва.... леко да задам въпросче да изклиня някъде и той хоп, вкарва ме в правия път.

Задължително иска да ям парченце джинджифил на всяко ядене, за да няма ферментация.

Всичко много ми хареса, едон нещо не видях да ме подразни че ми го спира или ме насилва. Просто ми е перфектен режима  Laughing

Пак да питам Фотина докъде стигна с мъжа си, щяха да ходят при него миналата година накрая...
Когато излизаха предишните пациенти и ги чух да казват : много се радваме, че може да се избегне операцията! А как грееха очите им!

# 547
  • София
  • Мнения: 460
  Преди няколко дни приготвих на таткото вечеря - естествено месна- и съм застанала на мивката с гръб към масата. Чувам, че баткото нещо трополи, а той се качил на стола на баща си и захапал едната мръвка с такова настървение... Той никога не е ял месо, нито е имало къде да го види. Нали споделяме, че организмът знае от какво има нужда. Какво да си мисля за това?!
  Купувам био спанак, по който обаче има много жълти петна. В тази статия пише, че ако по зеленчуците има се дължи на прекомерно натрупване на азот http://www.-spam112-/portal/statii/nitrati-113.html т.е са силно нитратни. Споделете, ако знаете нещо по темата.
  Мечтая си някой да дойде и да поиска да гледа децата ми, а аз да отида...  всъщност да отида където и да е, дори на спорт Grinning.
  Ако се не лъжа мернах Спиролина. Ако се появи и I SEE YOU щастието ми ще е пълно. Страшна фенка съм им.
  Реалист, не съм прочела въпроса ти.

Последна редакция: пт, 28 яну 2011, 23:01 от cmilena

# 548
  • Мнения: 1 732

  Реалист, не съм прочела въпроса ти.
ето ми въпроса:

Другото нещо, което се чудя е дали боза може да се направи с квас -закваската за хляб.
Аз не съм се решавала да си правя у дома , но тук продават в магазина квас/както и готов квасен хляб/.
И изобщо таква закваска освен за квасен хляб за какво друго би могло да се ползва?

# 549
  • Мнения: 1 849
Милена, за баткото си помисли че му е било любопитно да изпробва, а особено и като гледа баща си  Wink
И аз много се притеснявам от тези нитрати и гледам да взимам поне спанака да е био. Иначе си беля и без това краставиците и тиквичките. Много полезна статия, малко настръхвам като я чета.
Някакси човек като не знае някои неща си се храни по-спокойно  Mr. Green
А в днешно време за кое по-напред да внимаваш и да се пазиш в храненето:
- различните мазнини били вредни (преди като имаше само олио Нива и 1-2 зехтина не го мислехме толкова)
- ядките пръскани с разни гадости (то май ядки само насипно продаваха по павилионите - сурови и печени)
- брашното пълно с подобрители и добавки (преди имаше тип 500 и 750, ръжено и царевично - май на 2-3 държ. фирми)
- плодовете, пръскани с пестициди и др. (ами то имаше или от село - чисти, или от плод-зеленчук, или от пазара - от никъде неясно пръскани или не)
- зеленчуците (и те така, но и с нитрати)
- сиренето си беше краве и овче (май доста по-истинско, ама пак не е ясно - дали със сухо мляко не го правеха)
- маслото и шоколадите - си бяха с крава и едни и същи...
Вече и не помня..., но така някак спонтанно се върнах доста назад  Blush

Да споделя, че 1/2 ч.л. чист мед захаросан, изсмукан бавно - действа на гърлото антибактериално
 и омеква/потушава зачервеното, много по-добре от разни Стрепсилс и подобни  Peace
Разбира се след него не се пие и яде поне 1 час

Мисля, че кваса би трябвало да става за боза, та това си е брашно с вода - доведено до закваска  Thinking Аз сложих на бозата част от закваската за хляб (мойта беше царевична).

# 550
  • Мнения: 216
извинете ме,  мразя да се записвам в теми,  но като анонимно четящ редовно се лутам да ви търся.
Вери линковете  в началото на двете последни теми са резулт от много труд и време  bouquet. да ти се връща добрината!

# 551
  • Мнения: 1 732
M_Nik ,

много ти благодаря за отговора относно приложението на закваската!    bouquet Hug    bouquet

също, абсолютно съм съгласна с това, което си споделила. Peace

# 552
  • София
  • Мнения: 460
 Реалист, и прочетен пак не мога да отговоря Joy.
 М ник, аз не го оставям да гледа баща си, защото относно храненето може да им "навреди " необратимо. У нас към момента се храним по различно време. Първо таткото, когато се прибере, след два часа децата, а аз когато сваря.

# 553
  • Мнения: 5 714
Вери, Деси и останалите  Simple Smile
Гайдурков
каза до 300 гр сурови семена и ядки и до 2 кг общо сурови плодове и зеленчуци. За 2 седмици. Никви такива- само плодове Simple Smile
Wink
Ще взема да завърша диетология накрая. Поне да имам полза.  Laughing

Конопът е хубава храна, но ако имаш възможност добавяй към храната си ленено, конопено или чиа олио. Важно е за омега 3 и по-точно за DHA (докозахексаенова киселина). Тази киселина е нужна понякога във високи концентрации, а чрез консумацията на лен , коноп и чиа не е достатъчно.

s+chris, благодаря ти!  Hug

Търся си ник, опасявам се, че на други места беленият коноп е по-скъп. Погледнах в нета.
За да избегнеш ферментация, не яж късно и не преяждай.

Последна редакция: сб, 29 яну 2011, 01:03 от Вери

# 554
  • USA
  • Мнения: 675
Благодаря на всички включили се по въпроса ми за рапичното олио  bouquet! 100% органично е и пише, че е expeller pressed. Всъщност го купих, след като учителката на мъжа ми (той е студент) е казала, че зехтина и рапичното олио са най-добрите. Тогава, моля ви, препоръчайте ми някакво олио, което мога да ползвам за готвене, не искам обаче да го слагам след като е готово ястието, а по- време на готвенето Praynig!

За плодовете-и аз хич не ги обичам, освен диня през лятото, обожавам я и не мога без нея Heart Eyes.
За спортуването-страшно ме мързи Embarassed, а не, че дъщеря ми ми пречи. По едно време почнах вкъщи Тае бо, но за кратко. Мисля да си купя обръч, но едва ли ще го ползвам дълго.

Аз както споменах, не съм нито вегетарианка, нито веган, обаче се старая да се храня здравословно с изключение на едно нещо-много шоколад ям, изключително много ooooh! Embarassed. Моя мъж чак не може да ме трае, но не мога да го спра. Отказах кафе и цигари, но това нещо не мога, освен ако не съм сигурна, че ми застрашава здравето.

Реалист, според мен изтървах ферментацията, но ако не стане с купешка боза, пак ще пробвам да направя закваска. Брашното със сигурност не съм го препекла много, защото изгорих първото брашно за закваската, хвърлих го и направих друго, но внимавах много. Така е, човек от грешките си се учи Grinning.

Общи условия

Активация на акаунт