Любители на котки - тема 46 - новогодишна!

• 57 361
  • 730
  •   1
Отговори
# 240
  • на морето
Е , Икси , значи остава да ви стискаме палци бързо да се оправите !!!! Hug Peace Heart Eyes

Много внимателно четох последните странички тук, че и си извадих настрана важната информация - Дидитка -адмирации !!!!!   bouquet Hug Hug Hug
Ето една специфична окраска , която беше кръстена от комшийчето ми "млечно -черно "  Laughing Laughing  
Само тази снимка ми е "под ръка " в момента , но ще потърся и други .Имаше няколко такива екземпляри в къщи .Май, съм писала за тях - а и само върхът на косъма им беше тъмен - отдолу бяха сребристи .Мисля ,че това се казва тикинг. Все едно негатив на рекламата на Уискас . т.е. негатив на това :

Много странна ми се видя историята с псевдо -женското коте  newsm78 newsm78 newsm78  Ама знае ли човек ...Аз имах коте , което по мнение на докторите или е било много близко-родствена кръстоска , или е имало някакъв генетичен проблем - имаше срастване на пръсти , много специфична извивка на муцунката , и беше криптохир -т.е. с едно топче . И като се сетих това , да ви разкажа една история , разказана лично от ветеринар :

Значи , занесла му една жена коте и му обаснила , че иска да кастрира котката ...И той я приел , бил й упойката , турнал я на операционната маса , резнал , бръкнал и...... нищо не намерил ...Обаче в следващия момент видял  един чифт мъжко достойнство ! Изобщо не видял до този момент ,че котката е МЪЖКА ?!?!?!?  ...Та кастрирал го както си му е реда , зашил разреза ....  Като дошла клиентката й обяснил ,че котаракът е кастриран ..."- Котарак?" -изненадала се тя ..."Че аз ако знаех , нямаше на го кастрирам ....Ама ...защо има такъв разрез" ...И тогава влязла в употреба една "благородна лъжа "- Доктора обяснил , че се наложил разреза , защото котето било криптохир .  

Това ми беше разказано във връзка с темата - че не бива да се допуска "възгордяване " , от това че знаеш и можеш всичко . На въпросната манипулация , освен него е имало още един доктор , и двамата са си приказвали свои си работи , докато извършвали "рутинната операция " .... и преди да установят наличието на липси на определени части от анатомията на пациента ..... Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 22:21 от asha

# 241
  • София
Икси, радвам се,че е добре сладура! Simple Smile Ще се оправи!
Явно е трябвало да се обезболи за да преодолее страха да стъпне на крачето. Както писах и за Далми - той проходи след като излезе от упойката при кастрацията. А преди това - около 2-3 седмици се пазеше и накуцваше, милия,..

Asha,
тази окраска Дидитка да я включи в списък си барабар с името  Mr. Green
И аз съм се заглеждала с основата  на косъма на едно от нашите - отгоре беше като Принцесата -tuxedo, а в основата черния косъм беше сребрист

Принцесата , както и Роко , Пуханка и малкото Пухче благодарят специално на Дидитка за това, че е изяснила произхода им!   bouquet  беше им надлежно обяснено кой от къде 'идва' ! Оставих фотоапарата на майка ми за нова фотосесия - да затвърдим познанията с нови снимки Wink

# 242
  • In a surreal moment!
Мерси asha, Лейди би !

Забравих да кажа, че докторката скопяваше едно прекрасно сиво коте с бяла муцунка, очите ми останаха в него... Мисля, че някой беше показал такова , ама не помня кой...
Още ми е пред очите...направо лига ми потече от мерак....  Mr. Green

# 243
  • Някъде в търсене ............
ИКСИ бързо оправяне от навяхванията и на двама ви Hug
Дидитка, страхотна информация даваш, благодаря  bouquet
Наш Мърко качва на тегло доста бързичко вече е 3.200кг  Thinking, нещо много ми се виждат за 4месеца и половина. Той винаги си иска за ядене, дори и да не е гладен hahaha, много си поспива и вечер ни прави луди м/у 12 -1 ч тогава се разбеснява много.
така застава до компа ,когато не му обърна внимание или директно ляга отгоре му Laughing

# 244
  • София
Момичета, ветеринарите до нас искат 90 лв( с антибиотик и всичко останало) за кастрацията на Шели.Много ли е според вас?

# 245
ИКСИ, стискаме палци да се оправяте бързо с вълшебното лекарство!

asha, много е хубаво туй коте, а пък описанието му още повече! Децата са толкова точни в названията си - "млечно-черно" си е баш истината  Grinning Трудно се вижда на снимката, защото е бая тъмна, но малчо прилича на обикновено таби с нисък контраст (вероятно с разреждащ ген), не с тикинг. Изкушавам се да обясня пак, пригответе се за още една лекция  Mr. Green

За да обясня какво е тикинг, първо трябва да се върна към табито и да обясня то как се получава, защото тикинг е вариация на таби. Та значи, при котките тип таби, всеки косъм има по няколко цветни пояса по дължина, като бар-код от двата основни цвята, черно и оранжево:

Този на снимката е с три - черно, оранжево, черно - но могат да бъдат до 9. Генът, който дава тази разцветка на косъма, се казва агути (agouti). В зависимост от броя на поясите и тяхното разположение, цялостната окраска на козината добива определен вид - черните пояси на космите заедно образуват райета, петна и т.н. Има няколко основни вида таби:

Макерел, доминантният и най-разпространен вид таби

Мраморно таби, също наричано "класическо" (въпреки че не е толкова често срещано)

Петнисто таби, получено чрез кръстоска с диви братовчеди на котката:

Таби с тикинг (ticked tabby)

Сега, тикингът се различава от всички останали видове таби с това, че взети заедно, отделните косми не образуват форми по козината като при другите - няма райета, петна и т.н. Те са равномерно пръснати и придават общ вид на "сол и пипер" смесени заедно. По опашката и главата понякога има леки зачатъци на райета, но иначе тялото е равномерно оцветено с тази смесица. Тикингът се среща сравнително рядко, в породи като абисинската, например. За него също се смята, че е получен чрез кръстоски с диви видове котки.

Понеже този малчо на снимката има доста райета, не прилича много на котка с тикинг. Това, което с Lady-B забелязвате като различен цвят на върха и в основата на косъма, може да е едно от две неща. Първи вариант е просто стандартната разцветка на всеки единичен косъм на табито - върхът е тъмен, след това следва редуване на светло и тъмно, като в зависимост от броят на цветните пояси и тяхната ширина, ефектът изглежда различно - привидно светла козина която навътре е тъмна като я разтвориш, или обратното.

Вторият вариант е следният. Освен агути, има още един ген който оцветява косъма неравномерно - inhibited pigment gene (ген на подтиснатата пигментация? Не знам на български как е). Той действа в комбинация с вече съществуваща основа от друг цвят, като оцветява само връхчетата в по-тъмно, а останалата част на косъма в по-светло. Ефектът се казва smoke, shading или tipping, в зависимост от основата. Ако основата е едноцветна, например черна котка, връхчетата на космите са черни а навътре са сребристи. Ако основата е таби, пак има райета но навътре косъма е по-светъл и козината изглежда леко опушена. Ето няколко примера на такива разцветки:

Това е лекцията за днес  Mr. Green Сега отивам да се порадвам на прясно навалялия сняг и да направя снежна котка (вместо снежен човек)  Laughing

# 246
Хах, най-неочаквано научих на кое се казва мраморно таби  Heart Eyes

Много харесвам такива котенца! Даже наскоро се опитвах да разкажа на приятеля ми за едно страшно красиво 'мраморно рижо таби'  Grinning Grinning Grinning дори търсих примерни снимки, ама откъде, щом не знам наименованието?

Та така, не можеш да си представиш колко ме зарадва с този мъничък факт bouquet

- разкош!  Heart Eyes

Сега се връщам прилежно да дочета лекцията  bowuu

# 247
  • Costa Rica
Момичета, ветеринарите до нас искат 90 лв( с антибиотик и всичко останало) за кастрацията на Шели.Много ли е според вас?
Май не е много за София. Във Варна е 80, но с последен модел упойка и саморазграждащи се конци.

# 248
Момичета, почиствате ли ушите на котетата си? Ако да, колко често, с какво и как  newsm78

# 249
Ето и снежното коте, което споменах:

С мъжа ми решихме, че снежен човек е много скучно и си направихме дебеличко котаранче на двора  Mr. Green

Меичка, и аз мноооого ги обичам мраморните  Heart Eyes Всъщност и опушените не са зле. Абе колкото повече чета, толкова ми се иска от всяка по една да си имам!

# 250
  • Козлодуй
Lady-B ,много ти благодаря за споделения опит Heart Eyes
Гарко се плюнчи само когато е заспал дълбоко,когато беснее всичко е наред.Едва ли е от стрес,по-вероятно е глътнал нещо,дето не трябва.Щерката му слага прекалено много храна и му остава,домашни мравки бяха нападнали чинийката му.Когато няма храна там,няма и мравки.
Дидитка,страхотна снежна дебеланка Peace И аз мечтая да имам най-малко още 2-3 различни котета,кой знае,може и да се осъществи това някой ден,като се пенсионирам Mr. Green

# 251
  • In a surreal moment!
Маша я скопих за под 50лв в Горна Оряховица.

помните ли тази сладурана, случайно попаднах пак на видеото и отново ме разтопи
http://vbox7.com/play:4fc59cc6&al=1&vid=125552

Дидитка - личат си професионалистите, браво!

Лунен сън и Писанчо има моменти , в  които много се плюнчи, чак на капки се излива от устата му. В случаите, когато е подкефен и мъъърка и се милва, когато му е гот и се е размазали за жалост , когато има проблем със зъбче също.

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 00:24 от ИКСИ

# 252
  • Между гори и планини
Ох, Дидитка, големи красоти си показала.
Започвам все повече да се престрастявам към котките. И преди съм ги обичала, но сега просто незнам как сме живяли преди да имаме една мека, мъркаща и гальовна глезана.
Много я съжалявам милата Кети, много е разонена, мяука много силно и жално. Утре ще говоря с ветеринар и другата седмица, ако може ще я оперираме. Много ли им бръснат козинката на коремчето? Точно там Кети има страшно пухкава и мека козинка, която чак се къдри. Дано не ме намрази, че ще я заведа да й причинят болка.
Дидитка, лекциите ти са страхотни, майка ми е доволна от факта, че дори и цвета на нейната Грозданка си има име (кафявото Таби). А Калико идвало от гръцкото Кали, което значи хубав.

# 253
Горката Кети, време й е за кастрация наистина. Тия жални разгонвания винаги ми напомнят за фразата blue balls, не знам има ли еквивалент на български. Смисъла е че топките са посиняли от насъбран мерак когато не ги е огряло много дълго време  Mr. Green Според мъжете е най-кофти усещането и всъщност наистина боли, хаха. Така и тия разгонени котета, мъжки или женски, като ги натегне хормона обаче няма какво да забършат, сигурно и те страдат от сини топки (и женският вариант) хаха  hahaha

Коремчетата ги бръснат до кожа, или поне така трябва. Но ти не се притеснявай, тя пак ще си израсте козинката. На мен много ми хареса усещането за бръснато котешко коремче (Богданкиното е бръснато два пъти, веднъж за кастрацията и втори път миналото лято за ултразвук, когато лежа в болница). За разлика от мойте бръснати космарляци, които стават бодливи като вземат да избиват пак, котешките стават едни мекичкиииии.... Първите няколко дни са най-готини, защото на пипане е точно като кадифе. После стават дълги и си заприличва на козина, но кадифеният стадий е много готин  Laughing

# 254
  • Варна
Ние изкарахме интересна нощ  Laughing. Младежът Съни от вчера вечерта е без храна заради днешната кастрация и още само на полюлея не се е качил за да ми покаже колко е гладен и онеправдан. Тази нощ чувам аз че се топурка нещо и ставам- пред вратата на спалнята чинно добутани ме чакат неговото панерче с празните купички и за достоверност и на Маца цялата табла с нейните/естествено също празни/ купички  Mr. Green . Откакто съм станала ми се носи ту едната, ту другата купичка, а като ги върна по местата им чинно се изляга пред празните съдове и се изнася ариата на много гладната котка. Как ще изтърпим до 12 часа не знам ooooh!.

Общи условия

Активация на акаунт