Любители на котки - тема 46 - новогодишна!

• 57 291
  • 730
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Трейси, съжалявам много за Дара, само четях до сега и се надявах....  Hug
Топъл дъжд, стискам палци и за Кети.   bouquet

Аз съм кастрирала само мъжки котарак, но всичко премина много бързо и нямаше проблеми. За женските не знам. Но имам спомен от кучето (беше си операция за отстраняване на вътрешните полови органи, което е подобно), че пак сравнително бързо се оправи, на вторият ден вече се движеше сама.

# 496
  • Кюстендил
treisy, Hug много съжалявам за малката душичка...все се надявах да се оправи Cry

# 497
  • Между гори и планини
Zdraveite momicheta, izvinete za latinicata.
Dadoh 2 puti voda na Keti, posle sama tia otide do drugiqt krai na staiata, posle se izpishka v toaletnata si. Sega se mie sama ot napishkanoto ot vchera.
Obadih se na lekaria i toi kaza, che 2 dena kotkite sa po-otpusnati, no e dobre che sum i dala voda.
Za sega sum spokoina, shtom kotkata se mie, znachi e po-dobre.
Izvinete pak za latinicata  Rolling Eyes

# 498
  • Варна
И аз мисля, че щом е ходила до тоалетната и се мие е по-добре вече Hug

# 499
Последните дни влизам само за да разбера как е Дара и се надявах да преодолее тази болест
treisy съжалявам много за загубата ти
Знам какво ти, но с всеки изминал ден ще чувстваш по малко болка и повече ще си спомняш за хубавите моменти, които сте имали с Дара

# 500
  • София
Снощи сънувах, че Кьорчо е умрял. Веднага се обадих вкъщи, добре е, но още преди да вляза в нета си знаех, че сънят ми не е надобре.  Sad

Сърцето ми се къса за малката душичка. Поне е на по-хубаво място - няма болести, няма болка, няма некадърни ветеринари. Съжалявам, но не мога да се сдържам яда си.

Радвам се на добрите новини за Кетя!
Пожелавам само приятни изживявания оттук нататък, нека не си отиват любимите ни същества без време. То винаги е тежко, но дай Боже всяко едно от тях да се порадва на обичта и вниманието ни максимално дълго време.

# 501
Трейси, прегръдки! За съжаление, с домашните любимци, също както с близките ни хора, заедно с доброто трябва да приемаме и лошото. Важното е че макар и за няколко месеца, ти й даде изпълнен с любов и грижа живот.

Алекса, мога да разкажа, но все пак това са само моите лични впечатления, които са си субективни до голяма степен. ПОтърсих и официална статистика по въпроса но не намирам.
Да, наистина през ръцете ми минават буквално десетки прясно кастрирани котета редовно, но трябва да се има предвид че по стечение на обстоятелствата, нашия приют се намира в непосредствена близост до ветеринарно училище, което освен това е и един от най-реномираните вет-университети в цялата страна, и голяма част от лекарите, които работят при нас идват от техните, като труда им е про боно.  Задължително всички животни се кастрират с постъпването им в приюта, освен ако здравословното им състояние в момента не го позволява. Доколкото знам самата операция е напълно рутинна и едиствените проблеми, който могат да възникнат, са вследствие на други заболявания или сърдечен проблем който н е може да понесе упойката. Точно затова на всяко животно над 6 години задължително се прави пълен медицински преглед + кръвни изследвания преди кастрация за да се избегнат подобни изненади. На животинки над 2 години същото е препоръчително, но се прави по преценка на лекаря след общ преглед. На животинка от рискова група (бездомните например) също. Ако се установят други здравословни проблеми, лекуват се преди кастрацията. Също искам да отбележа че при нас се гони възможно най-нисък процент на изгубени животни и се влагат много време и средства в мед. процедури и лекарства, като до евтаназия се прибягва само в краен случай.
Операциите се правят още от ранна възраст - 2 месеца, прекарва се ден в стационара и се пускат в общите помещения . КОнците са саморазграждащи, шева е толкова прецизен, че белег не остава и коремчетата се татуират, за да не се повтори операция по грешка. Между другото, доколко знам големи вет клиники също така вече правят женските кастрации със лазер.

Ще се поитенресувам конретно каква е официалната статистика при нас. За успевамостта по принцип не мога да коментирам защото нямам информация. Знам, че чест съвет който се дава на собсвениците на животинки е когато изберат клиника да питат за броя кастрации, извършени на конретния вид животно, и личния им процент успеваемост. Това предполагам няма да е съвсем приложимо в Бг, но може някой клиники биха били склонни да предоставят подобна инфо. Пишещите в този форум имат голямото предимство, че могат да питат за мнения хора, минали по същия път. Другото, което мисля е добра тактика в случая е вета да се разпита много подробно за инфо за процедурата и как ще я извърши, и всичко - проверка в нета, лекарства, техника, нужни иследвания, всичко, за да се намали маскимално риска и избора на вет да е базиран на тази инфромация.
Важно е да се знае, че НЕкастрирането също носи не малко здравословни рискове.

# 502
Трейси, толкова силно се надявах ... Нямам думи, силна прегръдка от мен.

# 503
  • Между гори и планини
Кети най-после започна да мърка като я галя. Толкова много ми липсваше през последните часове. Дори й казах, че ми се иска да можеше да говори и да ми каже как е. Разбра ме животинката и започна да мърка. Преди малко пак й дадох вода, малко насила - сама не иска нито вода, нито храна. Но пък се е качила сама на леглото и се разходи из него. Много слабичка ми се вижда, дано скоро започне да хапва.

# 504
Тежко е... особено като съм в къщи, но нищо не мога да променя Cry

Заки се опитва да стане предишния Заки - бях отвикнала да ми скача на игра на мен, да ме дере, хапе и т.н. Нямам нито една драскотина от както Дара дойде  Simple Smile Сега започваме дивашката част на ново, явно му е скучно, няма с кой да си играе, сам е по цял ден и чувства липсата ѝ, снощи щеше да избие (буквално) вратата като я носехме с клетката, знаеше че е вътре. Лошото за него е, че не е свикнал нея да я няма, те заедно ходеха до тоалетна, колкото и странно да е... Като сиамски близнаци бяха  Heart Eyes Сега е самичък по цял ден, оставям го да спи при мен, поне през нощта да не е сам...

Иначе в момента е под наше наблюдение, има карантинен период около 15 дена, не е изключено и той да се е заразил  Confused За сега всичко е наред - яде, пие вода, дивее... Ама то Дара я свали за един ден  Sad Вчера повърна, но то и беше набарал парче риба, не му е за първи път след риба да повърне. Следим го и се моля всичко да е наред, макар че при него на 100% ще реагираме веднага, за съжаление при Дара не се получи.

Има и аутопсия - имала е срастване на важен кръвоносен съд, но той не е бил определящ за живота ѝ, така си е живяла. Също и срастване на много важен орган (брат ми е забравил кой, но той беше много шашнат, защото понесе всичко)... и по този орган са се образували бели петна от вируса - ужас!

Кети скоро ще е във форма  Hug

# 505
Толкова съжалявам и ми е толкова мъчно...  Cry

Трейси, прегръдки и от мен!!!  Hug

# 506
Явно много усложнения е имала Дара и се е получило натрупване. Кратък живот, но пък изпълнен с любов и ти си била част от него  Hug

А за Зак, може би по-нататък, ако смяташ, че си готова, можеш да му вземеш пак другарче - не, за да замести Дара, а да балансира по-буйния му нрав.

# 507
Помагнете на Мяучо да спечели конкурса.Гласувайте за него.
Клик ТуК
Разбрах днеска че Мяучо е женско. ThinkingВодих го на вет. и каза че имала запушване на аналните жлези и са  подути и аз до сега не съм разбрал за този проблем и съм я мислила за мъжко.Така че да гласуваме за нея.  bouquet Wink Simple Smile Heart Eyes Praynig

# 508
  • София
Помагнете на Мяучо да спечели конкурса.Гласувайте за него.
Клик ТуК
Разбрах днеска че Мяучо е женско. ThinkingВодих го на вет. и каза че имала запушване на аналните жлези и са  подути и аз до сега не съм разбрал за този проблем и съм я мислила за мъжко.Така че да гласуваме за нея.  bouquet Wink Simple Smile Heart Eyes Praynig

hahaha И сега как се казва?  hahaha

# 509
  • Между гори и планини
Мяучо, или Маука, все е сладко коте  Hug

Трейси, много тъжно наистина.... Сега да се надяваме, че организмът на Зак е силен и няма да се поддаде на болести.  Hug

Кетушка, хапна малко от сухата си храна, около половин шепа. Но тя и преди си беше трудна на хранене. Вече по-спокойно се разхожда из леглото.
Благодаря ви на всички, че ме изслушвате/ четете и ми давате подкрепа!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт