Поредната лекарска грешка

• 50 305
  • 883
  •   1
Отговори
# 645
Този ми прилича на Чикатило

# 646
  • Бургас
Въздържам се от коментар на "лекаря", защото най-вероятно ще получа бан - такива думи ми идват... Ясно е, че той не само вече отдавна не е лекар, но не е и човек. А на мен вчера ми направи впечатление доктора от спешния екип, който коментираше Гери по БТВ. Как пред цяла България се изправи и се изказа - Маджунов е професионалист и той никога не е забелязал да допуска грешка.  Sick При всички пострадали от него пациенти, които ние лично видяхме по ТВ. А това дори не е грешка, това е престъпление! Детето две седмици е агонизирало, а те са гледали и чакали Маджунов да направи нещо, понеже е негова пациентка. Боже, в каква страна живеем - хладнокръвно убиват децата ни, и то тези, от които очакваме помощ и чийто дълг е да помагат на болните.
Каква е идеята на писмото - по пощата ли ще го пращаме или ще го копираме и по мейлите? Замислям се да напиша и писмо лично до министъра на вътрешните работи и до Бойко Борисов. Лекарят е за затвор, болницата също трябва да се осъди. Не знам, но като се сетя за случая и ми призлява, гади ми се, започвам да треперя и да се моля да не ми се случи, защото всички сме застрашени. И много ме боли за Гери!  Cry

# 647
Навсякъде разтръбиха,че одита е показал ГРЕШКА. Мръсното влечуго да умре сега, плача всеки ден,като прочета за детето,не знам какво изпитват родителите, все си представям моята дъщеря на нейното място. #2gunfire

# 648
# 649
http://dnes.dir.bg/news/gergana-isul-pochinalo-dete-lekarski-gre … unov-7757423?nt=4

И така, детския живот струва 300 лева. Административни наказания, боже, боже.  ooooh!

П.П. - Стелт, новината е същата като твоята, извинявам се за дублирането. В коментарите пише, че родителите приканват всички, които искат да се присъединят към тях на протест пред ИСУЛ в петък от 12 мисля беше.

# 650
Успех на родителите в съда, за съжаление съда няма да промени това " в отделението липсва алгоритъм за поведение при следоперативно кървене"

# 651

"Д-р Маджунов ще получи всички санкции от ИСУЛ и министерството, но случаят трябва да намери решение и в съда", бе категоричен вчера Константинов.

Това е много важно... Въпросът е кой има законово право да сезира съда? И дали не трябва да се обърнат самите родители към съда, защото от думите на министъра не става ясно...

# 652
stelt77,/обсъждахме го около 14..20...стр./

Има и един друг момент.
Стигна се до най-страшното и тогава излязоха и други потърпевши.
Миролюба Бенатова ги пита подали ли са жалби, отговорът- не!Ами какво да се очаква.
В общи линии жалби се подават, когато трагедията се случи.

Точно така е, както пише Холограма, "Нещата не трябва да се смесват. Към доказването на вината на този лекар трябва да се подходи прагматично, което може да направи само един много добър адвокат. Трудно е, защото главното в евентуални дела, е да се докаже причинно-следствена връзка между действията на лекаря и смъртта на детето, което може  именно добър адвокат...Да се съберат пари на родителите за наистина добър адвокат ще е много полезно в случая, защото за огромно съжаление, често именно обвиняемите, с привидно очевидна вина, имат възможност да си позволят такъв, а пострадалите - не. И действително виновни хора могат да се разминат с адекватно наказание не поради липса на закони, а поради липса на адвокат, който да ги използва, за да защити правата не на виновния, а на пострадалия.".

Има осъдени:
1.Две болници осъдени да платят 150 000 лева за лекарски грешки
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=172357
2.“Осъдиха лекар и болница, осакатили момиче” - обезщетение в размер на 33 502 лв.
http://www.bnews.bg/article-17791
3.” Майка осъди болница, лекари увредили детето й при раждане”- 30 000 лв.
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/07/07/maika-osydi-bolnica-lek … pri-rajdane.94077
4. Русенският окръжен съд осъди двамата лекари
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=475090

адв.Тaушанов защитава интересите на Болниците./справка дела/

Според сега действащия Наказателен кодекс лекарските грешки са включени в 2 текста - чл. 123 и чл.134, по които се предвиждат наказания,
при причинена смърт или тежка телесна повреда заради немарливо изпълнение на служебните задължения.

Чл. 123. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

Съдебните дела могат да бъдат водени в три направления:
Административни, Наказателни, Граждански
Наказателни дела се водят, тогава когато има основателни съмнения за извършено престъпление. Такива съмнения може да възникнат, например, когато болен не е лекуван правилно и в резултата на това е починал или са настъпили трайни необратими промени в неговото физическо или психическо състояние. В такива случаи се подава тъжба до съответната районна прокуратура. Прокурорът може да откаже образуване на предварително производство или да започне такова. Отказът може да се обжалва пред Окръжната прокуратура. След приключване на предварителното производство, Прокурорът повдига обвинение срещу виновните лица и внася делото в съда. Жалбоподателят може да се включи в делото като частен обвинител, като предяви отделна претенция за обезщетение за нанесените му материални и нематериални вреди. В тези производства не се дължи държавна такса. Претенцията за нанесени вреди може да се предяви и след приключване на наказателния процес в отделен граждански процес. В този случай се дължи държавна такса.

# 653
Каква е идеята на писмото - по пощата ли ще го пращаме или ще го копираме и по мейлите? Замислям се да напиша и писмо лично до министъра на вътрешните работи и до Бойко Борисов. Лекарят е за затвор, болницата също трябва да се осъди. Не знам, но като се сетя за случая и ми призлява, гади ми се, започвам да треперя и да се моля да не ми се случи, защото всички сме застрашени. И много ме боли за Гери!  Cry
Ами идеята е всеки поотделно да прати писмото, кой както реши, може и по пощата, може и по е-майлите. Една съфорумка ми писа на лс (за което: Благодаря!     bouquet    ), че като се прати по електронната поща на Министерството на здравеопазването, пак давали вх.номер.
Идеята е да ги залеем с писма, така че кой както реши, важното е да се прати!

След редакцията на Мъни и Venetta (Благодаря ви, момичета!        bouquet  bouquet       ), писмото е в този вид:

До  
......

Г-н ....,
В качеството си на граждани на Република България се обръщаме към вас:

Сериозно сме обезпокоени и шокирани от  случая с четиригодишното момиченце Гергана Пламенова Илиева, починало в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" гр. София, след операция на сливиците. От произтеклите събития е ясно, че правата на това дете (Гергана Пламенова Илиева) са сериозно нарушени , в резултат на което се е стигнало до най-страшното събитие за един родител: да погребе детето си.
Законът за здравето и Законът за здравното осигуряване ясно подчертават, че децата са приоритет в националната здравна стратегия, но в българската медицинска практика зачестиха случаите с фатални последствия за живота и здравето на децата.
 За да се предотвратят подобни случаи с други деца настояваме да се вземат следните своевременни мерки от служителите на ръководеното от Вас агенция/ министерство /... (в зависимост от това на кого ще се изпраща писмото):
1. Да се съберат необходимите доказателства и да се уточнят събитията, довели до смъртта на Гергана Пламенова Илиева. Виновните лица да бъдат наказани.
2. Да се разследва и УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" гр. София и да се провери дали всичко случило се е съгласно нормите, както и дали са спазени правата на Гергана като пациент, а именно: Право на информация; Право на зачитане на пациента; Право на спазването на стандартите за качество и безопасност.
3. Ръководството на болницата да се ангажира с конкретни действия, за да се предотвратят подобни трагични случаи.
4. Настояваме за незабавни мерки и реално гарантирана медицинската помощ и право на живот и здраве на всяко българско дете.

Настояваме на основание дадените ви законни права и задължения, от този момент нататък да бъдат надеждно защитени децата на Република България!

п.п. Ако някой има предложения за корекцията му да ги прави по-бързо и да пращаме писмото!

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 13:48 от Passiflora

# 654
Сериозно сме обезпокоени и шокирани от  случая с четиригодишното момиченце Гергана Пламенова Илиева починало в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" гр. София, след операция на сливиците. От произтеклите събития е ясно, че сериозно са нарушени правата на това дете (Гергана Пламенова Илиева), в резултат на което се е стигнало до най-страшното събитие за един родител: да погребе детето си.

го трансформирай в това, моля:

Сериозно сме обезпокоени и шокирани от  случая с четиригодишното момиченце Гергана Пламенова Илиева, починало в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" гр. София, след операция на сливиците. От произтеклите събития е ясно, че правата на това дете (Гергана Пламенова Илиева) са сериозно нарушени , в резултат на което се е стигнало до най-страшното събитие за един родител: да погребе детето си.

Общо взето първите две точки от исканията ни са вече изпълнени. Трябва да настояваме за допълнителни разследвания, може би  Thinking

# 655
http://dnes.dir.bg/news/gergana-isul-pochinalo-dete-lekarski-gre … unov-7757423?nt=4

И така, детския живот струва 300 лева. Административни наказания, боже, боже.  ooooh!

Ха-ха, наложили, административни наказания. Давате ли си сметка, какво означава това?
ЛЕКАРИТЕ И БОЛНИЦАТА ПЛАЩАТ ЗА ДОПУСНАТИТЕ ГРЕШКИ С ПАРИТЕ ВЗЕТИ ОТ БЕДНИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ.
 Тоест с моите пари от здравни вноски, които държавата заграби ще плащам за грешките на лекарските паразити, като гореспоменатия Маджунов, който дори не е благоволил да си свърши работата както трябва.
 А кога ще им се търси наказателна отговорност? (В България това май е риторичен въпрос.).

Убеден съм, че и при този случай, накрая пак няма да има виновен, Спомнете си случая за детето починало в болница „Св. Анна” там естествено пак нямаше виновен лекар. Болницата плати обезщетение на родителите с парите от бюджета и работата се замаза.

Ще има ли осъдени лекари в тая пропаднала държава?

Тези небъдници в бели престилки трябва веднъж завинаги да се научат, че носят отговорност както за действията си, така и за бездействието си.

Как така само административни наказания?

# 656
Мъни, съмнявам се да са изпълнили първите две искания!  Tired  Докато не прочета за влезли в сила присъди, не го вярвам...  

Според мен трябва да изпратим писмото до:
Министъра на правосъдието
Министъра на вътрешните работи
Министъра на здравеопазването
Председателя на Държавната агенция за закрила на детето

Информация за контакти на:

Министерство на правосъдието:   http://www.mjeli.government.bg/contacts.aspx
Министерство на вътрешните работи:      http://www.mvr.bg/contactus.htm
Министерство на здравеопазването:   http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=422
Държавна агенция за закрила на детето(адресът е най-отдолу) :   http://www.sacp.government.bg/za-deca/telefoni-adresi/

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 13:59 от Passiflora

# 657
Чудя се дали не е по-добре вместо:
"Виновните лица да бъдат наказани. "
да го променим на:

"Виновните длъжностни лица да понесат персонална отговорност."   (или нещо подобно)

# 658
Пас, имах предвид, че официално е работено по първите две точки и са направени заключения. Т.е. дали да не перифразираме?
Колкото до персоналната отговорност, според мен е важно да натвърдим, че чисто административните наказания не ни удовлетворяват... Т.е. считаме, че в конкретния случай и в подобните нему, подобни "лекарски" грешки трябва да се инкриминират  Thinking

# 659
Мъни  Peace   Hug ! Явно трябва да конкретизираме. Също, че настояваме и за персонални наказания за ръководството на болницата за допуснати системни нарушения в повереното им учреждение.  Thinking 
Давайте предложения и променяйте,  Praynig че в момента съм тотален блокаж, не се сещам за едно смислено изречение!  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт