Живот под наем или на заем?

• 18 505
  • 217
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Живот под наем или назаем зависи основно и единствено от доходите на човек.
Наемът е опционален дотолкова, доколкото можеш да варираш в размера на жилището и състоянието му. Заемът зависи от това каква част от стойността на жилището имаш кеш. Всичко е въпрос на сметки и трезва преценка на финансовите сили.

Масово хората събират вноските на дългосрочни 20-30 годишни кредити и ги сравняват в абсолютна стойност. Фундаметналното правило е, че 1 лв. днес не е равен на 1лв. утре. Преди 6-7 години сумата от 30 хил. евро за апартамент ми се виждаше супер голяма. Сега много би ми се искало да си намеря такова жилище. Така че сега и да цъкаме с език как след 30 години ще платим 120 хил. лв., изобщо не се знае каква ще е покупателната стойност на 1 единица от валутата на кредита.

А че в дългосрочен план цените на имотите се вдигат, това е неоспорим факт. Разбира се, локацията, локацията и пак локацията, но цената пъпли бавно и славно нагоре.

# 136
Определено в момента наема е по-изгоден..
Да ме прощавате обаче стандартно сносно жилище за под 60 хил евро няма  ( говоря за големите градове, където потенциала за работа на 1000 + лева е голям и наемите са високи - 300-400 лв ).
Прости сметки показват, че за да плащаш вноска за 25 год заем при 8% близка до наема (460лв), то не трябва заема да надвишава 60 хил ЛВ, което пък означава, че трябва да налееш 60 хил лв собствени средства в покупката на жилище..
Е да ама тия 60 хил . лв са достатъчно за започване на някой дребен бизнес, който да носи допълнителни доходи. Пък и семейства с подобни спестявания хич не са често срещани сред кандидат ипотекарите.

Ако минем на стандартния вариант : 90% финансиране на кредит, 10% собтвена сума
Първо трябва да имаш готови 12000 лв (постижимо спестяване), и заем от 108 хил лв, чиято мес вноска( за 25 год заем , 8% лихва) е 830лв
Т.е покупката на имот е 2 пъти по-скъпа от живота под наем за момента, а с 400 лв   разликата между наем и заем може да се направи много за отглеждането на децата, за обучението им и за по-спокоен живот.  Да не говорим, че за 600 лв наем може да се живее в далеч по-добър квартал и в по-голямо жилище.
Като сметнем, че това е сумата за покупка на жилището без разходите за ремонт сметката за покупка съвсем не се връзва

Признавам си, че ако не бяхме купили 2004 г сега щяхме да живеем под наем, поради гореописаните причини.

# 137
  • Варна
   Благодаря за написаните мнения, наистина ми беше интересно, какво е мнението на останалите хора по въпроса.

# 138
Shocked Това ми е реакцията след прочитането на последните няколко поста  Shocked

Май отдавна живееш в "бяла" държава? Grinning  А знаеш ли, че в БГ ако имаш парно и не го ползваш, също плащаш солидни "Такса мощност"(сега смениха името, но таксата остана). Виж и какви "изненадващи" три/четирицифрени сметки за ток получават хора, за празни апартаменти. Застрахователните премии са огромни, а като опре до покриване на щети, се водят съдебни дела точно, когато си най-слаб финансово. И като сложиш в сметката калпаво ново строителство със слаб договор за гаранция (по-лесно е сам да си платиш за ремонта, въпреки гаранцията), новите глупости и неуредици с "етажната" собственост и вменените на собствениците държавни(общински) задължения( подсилени с ненормални глоби), май живота под наем придобива нови предимства пред ипотеката. За нереалния жилищен пазар (балон) има друга тема. newsm78

# 139
За сега сме избрали варианта "под наем".  Най - вече защото ако ще купуваме жилище, бих искала да е в по - добър квартал, с по - голяма площ.Такива апартаменти, каквито ни харесват на нас под 60-70 хил. евро няма. Но това си е солидна сума за ангажимент за 20г напред. Мен това ме плаши, работя в областта на жилищното кредитиране и знам че палачинката може да се обърне не за дни, а за часове. А сега, плащаме си наема и успяваме да сложим някой лев настрана за бъдещата покупка. Така и ние ще сме по - спокойни и евентуалният кредит ще е по - малък. Peace

# 140
Виж и какви "изненадващи" три/четирицифрени сметки за ток получават хора, за празни апартаменти. Застрахователните премии са огромни, а като опре до покриване на щети, се водят съдебни дела точно, когато си най-слаб финансово. И като сложиш в сметката калпаво ново строителство със слаб договор за гаранция (по-лесно е сам да си платиш за ремонта, въпреки гаранцията), новите глупости и неуредици с "етажната" собственост и вменените на собствениците държавни(общински) задължения( подсилени с ненормални глоби), май живота под наем придобива нови предимства пред ипотеката. За нереалния жилищен пазар (балон) има друга тема. newsm78
За какви неща говориш  Laughing какви огромни застрахователни премии, какви 5 лв. Най скъпото нещо при застраховане на имот е рискът Земетресение. Без него, цената на застраховката ни беше 200 лв за 150 000, с него- около 300 и малко.Цитирам по спомен, и от преди година-две цени, но едва ли са се променили драстично. Говоря за годишната премия, т.е. за суми от порядъка на 15-20 лв месечно.  Другите ти неща няма да ги коментирам изобщо, във всяка тема се намира някой оптимист, който не пропуска да ни убеди как в Бг ни дерат три кожи, ап ък в чужбина- по две за лев.

# 141
Shocked Това ми е реакцията след прочитането на последните няколко поста  Shocked

Май отдавна живееш в "бяла" държава? Grinning  А знаеш ли, че в БГ ако имаш парно и не го ползваш, също плащаш солидни "Такса мощност"(сега смениха името, но таксата остана). Виж и какви "изненадващи" три/четирицифрени сметки за ток получават хора, за празни апартаменти. Застрахователните премии са огромни, а като опре до покриване на щети, се водят съдебни дела точно, когато си най-слаб финансово. И като сложиш в сметката калпаво ново строителство със слаб договор за гаранция (по-лесно е сам да си платиш за ремонта, въпреки гаранцията), новите глупости и неуредици с "етажната" собственост и вменените на собствениците държавни(общински) задължения( подсилени с ненормални глоби), май живота под наем придобива нови предимства пред ипотеката. За нереалния жилищен пазар (балон) има друга тема. newsm78

Абе не е толкова отдавна, имам си спомени и съм живяла под наем в апартамент с парно.
Но пък и представата на много хора за това как е в чужбина, се разминава с действителността.
Тук също дерат кожи, не се притеснявай. И тук се водят дела за застрахователни обезщетения.
За мен животът под наем има почти никакви предимства пред ипотеката. Другото съм го написала вече в темата.

# 142
Съгласна съм с Рокси.
И не знам ние ли сме късметлии или не, но когато ни наводниха съседите над нас, за 2 малки петна по латекса ни дадоха 150 лв. Rolling Eyes за подобни неща сумата се дава на собственика, не на банката. Така че и без кредит, застраховката пак щяхме да си я правим, не мога да си представя вариантът без.

За парното - още по-голяма. Ние от началото на зимата парно сме пускали отделни дни за по няма и час. Реално досега от началото на зимата караме без парно и в хола в 20-21 градуса, а в спалните около 18. Е, ако не беше топлофицирана сградата щяхме да сме принудени да ползваме ток или др. алтернатива, защото щеше да е голям студ. И искате да ми кажете, че понеже моите радиатори са на 0, мога да се врътна и да кажа - нищо не ви дължа. Ама, че ми е топло, защото цялата сграда е затоплена, чудо голямо, да го плаща някой др., аз само ще се топля  Mr. Green звучи супер, но не е правилно. Сметката ни се формира 50:50 от общи части и индивидуални показатели. Доволна съм, защото дори, ако има някой, който сменя радиаторите и краде, пак внася пари. Миналата година ни се падаше по 50 лв./месец, 60 квадрата, тази година ще е и по-малко. Имам обаче познати, които освен на 5, не държат парното на др. и ми обясняват как ги обират - ами вие си го харчите Stop
Изключвам сградите, в които видно се краде, но там вече Домоуправителят и живущите трябва да поемат инициативата.

За новото строителство и аз съм на това мнение, но има и хубави сгради.

# 143
  • Пловдив
Изключвам сградите, в които видно се краде, но там вече Домоуправителят и живущите трябва да поемат инициативата.
Е как да стане? Дай идея. Майка ми плаща космически сметки за парно, плаща си ги като поп, защото не и се занимава да отоплява по друг начин. Аз имам подозрения кой краде, обаче как да поеме някаква инициатива? Няма никакъв закон, който да задължи този човек да ме пусна в дома си да му обикалям стаите (и то трябва изненадващо).

# 144
За мен отоплението с ТЕЦ си е било и все още е най-изгодния начин за отопление. Не мога да си представя да не ми е еднакво топло навсякъде в жилището, да зинзирикам в тоалетната или в банята, да претърчам като подгонето пиле по коридора, да пускам и да спирам разни печки или още по-зле - да припалвам камини или печки с дърва, кюмур или каквото и да е друго. Да не мога да замина някъде, без да изключа всички отоплителни тела, а когато се върна след 2-3 дни, апартаментът ми да е не по-гостоприемен отколкото клошарско свърталище, сътворено от кашони под моста. Всички радиатори вкъщи денонощно си стоят на максимум /в студените дни/ и въпреки това сметката ми е много по-поносима, отколкото в месеците преди да пуснат парното, когато използваме ел.енергия за отопление.
Живяла съм без парно, при това в годините, когато електриката не беше толкова скъпа. Споменът ми за зимите до двадесетата ми година е единствено за студ и влага. Откакто ни прекарах ТЕЦ, се родихме.
А относно "заем или наем", за мен е много по-изгодно повече хора да мислят, че наемът е на далавера. Това ми осигурява наематели, а съответно и допълнителен доход.

# 145
Наем или на заем...зависи от много работи..както от доходи,така и от дългосрочни планове.Под наем сме от 10години..Да се надяваме догодина да сме само с един заем...в собствено жилище.
Когато се оженихме приоритет имаше това да имаме дете. Но с дете ,един работещ,един болен и кредит преценихме,че ще е трудно да стане. Сега...с дете и двама работещи,макар единия все още болен изплащаме и кредит и наем-чакаме да ни стане жилището.

# 146
наем или на заем - ами най-простото нещо, което може да се направи, е да се сравни еднотипни жилища в един и същ район - цени на закупуване и цени при които се отдават под наем - в момента категорично наем

# 147
  • Варна
наем или на заем - ами най-простото нещо, което може да се направи, е да се сравни еднотипни жилища в един и същ район - цени на закупуване и цени при които се отдават под наем - в момента категорично наем

Със семейството ми живеем в моменто под наем на идеалин център във Варна и ако трябва да сравня наема,  с вноската  която бихме плащали за заем за жилище в района... е определено ЗА НАЕМ. Разликата е от тук до небето, както се казва. Но не това сравнение ни спира да теглим кредит, а несигурността на работата ни.

# 148
към купуването на жилище, особенно когато нямаме финанси, трябва да се отнасяме изключително отговорно - т.е. трябва да се научим кога едно жилище е пасив и кога е актив - наем или заем

# 149
Наем или заем- аз съм за заема и от скоро това стана факт.  Simple Smile Т.к. със съпругът ми искахме да сме отделно, няколко години се лутахме по квартири. Еммии, не ми хареса- всичко ми беше чуждо. Под наем съществува и риска в някой прекрасен ден хазяина да ти каже "Вън". Не сме като на Запад да подписваме дългосрочни договори. 
Цените на жилищата вече не са толкова стряскащи както преди няколко години. Това е лично мнение. Съответно при един добре направен разчет на средствата не виждам пречка. Ние сме с 240 майчинство и средна за страната заплата.

Общи условия

Активация на акаунт