Първият триместър вече отмина за Юнската дружина - тема 8

• 26 323
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
  • София
мама нанка, с предна плацента се усеща по-трудно. Митове са, че с предна плацента се усеща по-рано бебето. Питах 3ма доктори вече. В случая, Бюти само се чудеше... така че можеше по-рано да уточниш, вместо да се шашкат момичетата. Предния ти пост звучи леко като хвалба, а всички искат да си усещат бебетата.  Peace

Така е.. аз като математик човек поразгледах и писах по-горе някъде. Когато плацентата е на предната стена на матката тя е като преграда. Е, зависи и къде точно е, но по принцип тя е с голяма маса и прегражда бебето и коремната стена. Та това пречи да се усети както ако е на задна стена плацентата.  Wink

Ана2, моята само за Гормити не е заприказвала, Чувам го от други деца, но от Саша - не  Grinning и слава богу, защото сме заринати с всичко що се рекламира. Rolling Eyes

# 616
Аз ли нещо не чета както трябва? Ако има по-сведущ, да ме насочи, моля. Относно болничните и връщането на работа след тях евентуално - защо пишете, че пада базата за обезщетението - нали за дните в болничен се взема не полученото обезщетение, а доходът, от който то е изчислено? /Наредба за изчисляване на обезщетенията от ДОО/. Не че съм добре със сметките, ама наистина не вдявам - нали за дните в болничен се изчислява 12 месеца назад, а за майчинството - 18 месеца, и те ще съвпаднат периодите? Т.е. искам да кажа, че се взема един и същ доход, независимо дали си в болнични или не. Бъркам ли?
Напоследък работя с пет закона на кръст, и тотално затъпявам. Друго си беше по-рано...

# 617
Мама Звярка, в майчинството счетоводно, ще ти отговорят по-точно. Аз лично съм боса по въпроса.

# 618
  • София
Мама Звярка, за изчисляване на обезщетението, което ще получаваш за болничен, се взима 80% от дохода ти за последните 12 месеца.  При изчисляване на майчинството, обезщетението, което си взимала за болничния в рамките на последните 18 месеца, ще се включва в базата за изчисляване, т.е. за времето на болничния майчинството ще бъде 90% от онези 80%, а не додходът, който е трябвало да получиш, ако не си в болничен Peace  Дано го обясних добре  Blush  Сметката е малко по-завъртяна, естествено  Mr. Green, аз не съм голям специалист, но това е, което знам по въпроса  Rolling Eyes
Може да попрочетеш и там ,където те е пратила чин  Peace
Да добавя - имам една примерна разработка за това каква е разликата в сумата на майчинството, ако си ползвала и ако не си ползвала болничен (на база максимален осигурителен доход).  Разликата е минимална, оказва се, че влиянието на болничните не е никак голямо, така че не се колебай да си гледаш здравето Peace

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 12:25 от Sleeping Beauty

# 619
  • София
Мама Звярка...има някаква врътка там, при това не за болничните, а за майичнството. Ако се прекъсне болничния се водиш на работа и се взима за база малък доход, а май ако си бил в болнични понеже това е обезщетение, а не заплата то не влиза в изчислването. Абе може и да бъркам, но съм чела, че излезеш ли в болничен не трябва да имаш прекъсване, иначе те прецакват  Rolling Eyes

# 620
  • Sofia
Потрисам се само като чета за счетоводство, майчинство, изчисления... По едно време много ме хвана яд, защото точно щях да направя 12 месеца стаж и да имам нормално майчинство и те смениха закона, сега 3-4 месеца ще ми ги изчисляват на минимална май. И с болничните има някакви врътки и чудеса (отделно, че на работа приеха последния болничен доооста негативно, ако тръгна да го удължавам сигурно съвсем ще избеснеят) и в крайна сметка се отказвам изобщо да го мисля - каквото дадат - такова. Дъщеря ми я изгледах, работейки от вкъщи и тотално ме хвана нервата, защото си искаше вниманието и ... ми пречеше. Исках този път да ми е по-спокойно и само с бебе да се занимавам + евентуално някой личен проект, но ако не стане - майната му.  Confused

# 621
Аз какво да кажа,. тук пpи мен нещата са направо отчайващи.Първо, не взеха малката на детска градина, защото по документи,не работЯ.Нищо, че имам три деца и очаквам 4-то и съм по цЯл ден на работата на мъжо.Това тЯх не ги вълнува.И десет деца да имаш,щом по документи не работиш, ще ги гледаш.За частна детска плащаш 400-500 евро на месец.Е, влача Я с мен по цЯл ден.От септември е задължително, нЯма как да не Я вземат.За раждането-осигуровките, които плащам,покриват напълно раждане в държ.болница,но коЯ ли норм.жена ходи там-пълно е с циганки, албанки, авганистанки и какви ли още не.Страх да те хване.Така, че кошмарът е пълен.Секцио със следене при моЯ лекар(частен)-1700 евро.Слава богу,чe ми е 4-то раждане и в частните клиники е безплатно, иначе и там трябваше да дам около 5500 евро. #Crazy

# 622
  • Sofia
Eldra, ужасяващо, но пък се изненадах, че частните ви градини са на цените на тукашните!!

# 623
Забравих да допълня,че всяко изследване си го плащам отделно-ФМ-160 евро, пълна кръвна картина и урина 30 евро и т.нА тук всички тези изследвания са задължителни.Няма искаш, не искаш.+Първоначалните(пълния пакет СПИН, васерман и т.н.)още 250 евро.Е, затова готвя всеки ден... Laughing

# 624
Забравих да допълня,че всяко изследване си го плащам отделно-ФМ-160 евро, пълна кръвна картина и урина 30 евро и т.нА тук всички тези изследвания са задължителни.Няма искаш, не искаш.+Първоначалните(пълния пакет СПИН, васерман и т.н.)още 250 евро.Е, затова готвя всеки ден... Laughing
ужас, ама как ще са задължителни като не се поемат от ЗК?! Ако нямаш пари какво... кой ще те задължи да ги направиш?

# 625
Поемат се, но за да ги направиш в държ.болница, тичането по мъките е необяснимо.Трябва от сутрин до вечер с това да се занимаваш.oпашките от всякакви видове ''чужденки'' са просто ужасни.Ставаш в 4.30 да хванеш ред.Това е що се отнася за нормалните изследвания.ФМ не се поема-ако нямаш пари риска си е за твоя сметка.С малката се опитах да ги направя така, но се отказах, поваярвайте ми, просто е невъзможно.В БГ има корупция, но в Гърция е в пъти повече, а и е пълно с всякакъв вид бежанци, които направо са окупирали държавните болници.Добрите лекари отдавна са се изнесли в частните.

# 626
Благодаря момичета за отговорите и насоките за рибеното масло, Vache знам, че не са витамини, но май така се изказах, че и аз нямаше да се разбера Hug
Chin благодаря за посрещането, аз съм си тук и ви чета всеки ден да не изпускам нищо, но просто имам много работа по годишното приключване и трудно се включвам в темите, честито за хубавите резултати от ФМ , видях и снимките, чудни саbouquet
Мама Звярка, Vache  и Sleeping Beauty са ти отговорили за майчинството.Всеки болничен, който е продължение, а не първичен се изчислява на същата база като предходния, но ако си прекъснеш болничния, базата се променя.Но майчинството при всички положения ще бъде с първичен болничен, така че ако ползваш болнични, това може да намали базата за изчисление.

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 13:49 от dimar_t

# 627
Какво става, когато сте ползвали болничен през периода на осемнадесетте базови
месеци за бременност и раждане?
За дните в болнични с обезщетение от НОИ за база се взима осигурителният доход, от
който е изчислено обезщетението
. А не сумата, която са ви превели.

Това го копнах от Майчинството - счетоводно. Продължавам да твърдя, че базата не се променя съществено /Не е 90% от 80 %/. Е, ще се намали, ако заплатата се е увеличавала, а доходът, от който е изчислен болничният, все ще е по-нисък тогава. Продължавам да анализирам. Ще се консултирам и със счетоводител, че юристите не сме по сметките. Уж не съм руса, ама...

# 628
Eldra, ужасяващо, но пък се изненадах, че частните ви градини са на цените на тукашните!!

Ее, тук е по-добре. Синът ми ходи в частна градина - в държавната не стана, естествено, но плащаме само 400 лв. на месец, а съм изключително доволна от условията, отношението и всичко. Само за плуване плащаме допълнително. Вярно, че има и доста по-скъпи градини, но се намират и такива с прилични цени.

За майчинството - точно така е. Болничните се отразяват, ако заплатата ви е над максималния осигурителен, иначе не би трябвало.

Почерпих се днес едни ботушки, сега ги разхождам из вкъщи  Mr. Green

# 629
здравейте и от мен,току що се връщам от жк.видяхме бебчо добре е за което много се зарадвах но и малко се притесних защото на иследванията ми излезе албумин Sad изписаха ми хапчета неоренал.сега отивам да си ги купя.има ли някой с подобен проблем от вас?знам че е нормално през бремеността но все пак се притеснявам ooooh!

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 15:12 от emyto0o

Общи условия

Активация на акаунт