Не искам тази чаша, а другата!

• 7 375
  • 144
  •   1
Отговори
# 90
 О боже, вместо да изтърпя двадесетминутно мрънкане само за да се наложа, щом иска другата чаша, ще я прелея за един миг и толкова. Въпроса приключва. В края на краищата ако можеше да си вземе чаша само нямаше да иска от мен и да стават тия драми... Възприела съм твърдия принцип да не отказвам нищо, което след една година ще може да направи и само. Смятам, че не е честно да отказвам нещо само защото в момента не е достатъчно голямо за да си го вземе без да ме занимава.
   И без чорапи съм я пускала да излиза зимата - тя мрази чорапи и прави истерии. Така ли - твоя работа, хайде тогава само по обувки. На три крачки от входа каза - мамо, студено ми е на краката и най-дружелюбно се обухме.
   Оставям я максимално възможно да си избира, да си сменя решенията, да капризничи за дреболии и чаши - само че - вземи си сама, мама не иска да се разкарва за друга лъжица.
   И да, аз също обяснявам като на 30-годишен човек. Все нещо им влиза в кратунките.

Все едно една майка ни е раждала с теб! Laughing

Сега имам за решаване следния проблем - дребосъчка взе да "огладнява" всяка вечер, точно след като сме измити и току-що легнали да спим. Та, ставаме, хапва 2-3 хапки, и чак тогава е готова за сън. Преди да легнем, въобще не е гладна, получава и се изведнъж.  Laughing

Последна редакция: пн, 10 яну 2011, 12:42 от temida

# 91
  • Бургас
И моята дъщеря огладнява като си легне вече около година.От няколко месеца преди да мием зъби я питам иска ли нещо за хапване.Винаги иска,хапва,мием зъбки и после си ляга.Сега всичко изглежда нормално,но в началото си започна точно хитруване за да стане от леглото.Нито веднъж не и се скарах че го прави.Понякога съм заредена с олимпийско спокойствие. Laughing

# 92
Е че как, това е редовен номер...  а като и кажа, че няма да ставам, тя почва да мига жално и да вика "Е аз сега гладна ли да спя...". Вече си държа в нощното шкафче едни солети...

# 93

Сега имам за решаване следния проблем - дребосъчка взе да "огладнява" всяка вечер, точно след като сме измити и току-що легнали да спим. Та, ставаме, хапва 2-3 хапки, и чак тогава е готова за сън. Преди да легнем, въобще не е гладна, получава и се изведнъж.  Laughing

Гладна е за 2-3 хапки....? Thinking

# 94
Знам, знам, трябва твърдо да се откаже и да се изслушват среднощни жалби и тръшкане и детето да заспи разревано, вместо да гризне една солета и да заспи. За да не свиква така, че в бъдеще не се знае какво ще поиска. Между другото понякога просто не се сеща. Явно не е интересно, като така или иначе ще и дам.

# 95
Охх, камък ми падна от сърцето, момичета - друго си е да знаеш, че има и други като теб Laughing Моята лигла съвсем не била уникат.

margo** , викаш, около година продължава сагата с "огладняването"? Laughing

# 96
викаш, около година продължава сагата с "огладняването"? Laughing
Ако позволиш може и 5 години да продължи Laughing

# 97
Значи и аз не съм сама в неволите  Grinning Тригодишният ми син просто ме побърква с капризите си напоследък. Привърженик съм на идеята да се дава право на глас и на избор на децата, но той ми се качва на главата. Тази вечер реши, че иска да си с колелото си завито под чаршафите   #Crazy и никакви мои обяснения не помогнаха. Накрая аз крещях, а той плака до посиняване и в крайна сметка заспа без колелото. Надявам се да е просто период.

# 98
Значи и аз не съм сама в неволите  Grinning Тригодишният ми син просто ме побърква с капризите си напоследък. Привърженик съм на идеята да се дава право на глас и на избор на децата, но той ми се качва на главата.

То не е лошо да има право на глас и избор, но зависи за какво.
Явно не си съгласна с колело да спи. Но защо? Joy

# 99
и никакви мои обяснения не помогнаха. Накрая аз крещях, а той плака до посиняване и в крайна сметка заспа без колелото.
При нас помага да кажа нещо от рода на "Не може да слагаме колелото в леглото, не се прави така" и на "Защо" пак повтарям "Защото не се прави така/ не може" или "Мястото на колелото е в коридора", но без да навлизам в повече обяснения. Няма да заплаче, защото вече е доста по-послушен от преди, но ако заплаче, ще му отвлека вниманието с нещо, а ако държи да плаче, ще го заведа в някоя празна стая (без хора), да си поплаче и да дойде като му мине.

# 100
  • София
Защото така е най-неподходящият отговор за едно малко, любопитно дете, което сега се  запознава със света...
Какво ти пречи да обасниш, че не може, защото се кара вън, където е мръсно,  животни (и не само) пишкат, акат, има кал, боклуци, мърсотии и т.н. и ако се вкара вътре в къщи и още повече в леглото може да се разболеете... и понеже ти не искаш той да боледува в никакъв случай не позволяваш колелото да се вкара под чершафите - но ако иска, може да гушне - това, това или онова и да заспи с него/тях.
Ако продължава да иска - питаш - искаш ли да те боли мнго коремчето и да плачеш и аз да не мога нищо да направя, че да ти помогна...обикновенно детето ще каже не - еми за това не може колелото... и т.н.
ако все пак каже да, просто казваш, но аз те обичам и не искам да те боли...и т.н.
Така и така ясно, че няма да го позволиш, но е хубаво детето да знае защо няма. И това да е основателно...така ще се научи, че освен колелото, нищо, което излиза навън не може да влезе под чершафите му, по все същите причини.

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 10:20 от Angel_Dust

# 101
  • София
а ако държи да плаче, ще го заведа в някоя празна стая (без хора), да си поплаче и да дойде като му мине.
най-добре в мазето  Mr. Green

# 102
...но без да навлизам в повече обяснения. Няма да заплаче, защото вече е доста по-послушен от преди,

Но защо да не навлизаш в обяснения? На практика той не знае тези неща, които Angel е написала, ако не му ги обясниш. Още по-"послушен" щеше да бъде вероятно, ако просто му даваше обяснения за нещата по сто пъти ако трябва, а не "Защото не се прави така". За детето това не значи нищо. То и на възрастен не можеш да излезеш с този номер, камо ли на дете.
   Сами си го правите, значи, а после детето било "непослушно"...

# 103
Чудя се, ако аз не питам коя чаша, или кое яке иска, детето дали ще се сети само да избира от няколко неща? Синът ми е малък още, но преди да попадна на темата не ми беше хрумвало, че мога да го питам кой точно предмет иска

# 104
  • София
ми зависи от детето, някои ще ес сетят, други няма...

Общи условия

Активация на акаунт