Не искам тази чаша, а другата!

• 7 366
  • 144
  •   1
Отговори
# 105
   Колкото по-големи стават, толкова повече и вариантите на желанията им се разнообразяват, разбира се. Няма как да ги дресираме така, че никога нищо да не искат и да приемат само и единствено това, което ние дадем, кажем, покажем.
  Другата стратегия е явно от малко да го научиш да не противоречи и пита и да приема щом му кажеш и толкоз. Според мен е трудоемко,  и най вече неефективно.

# 106
Не става въпрос за дресировка, а да не се насочва вниманието към предмети, неща, без особено значение. Ако прояви предпочитания, предполагам ще ги уважа, не знам. Надявам се да е като майка си, аз чак в осми клас започнах да имам претенции какви дрехи ще облека  Laughing

# 107
Много ти е малко още, почакай... Ако съдя по моето и без да му насочвам вниманието то просто си има свои фантазии, мисли, представи - и оттам и желания.
Впрочем майка ми също не зачиташе нашите желания, пренебрегваше ги като крайно несъществени Joy

# 108
  • София
Не става въпрос за дресировка, а да не се насочва вниманието към предмети, неща, без особено значение. Ако прояви предпочитания, предполагам ще ги уважа, не знам. Надявам се да е като майка си, аз чак в осми клас започнах да имам претенции какви дрехи ще облека  Laughing
Моята малката е на 3 години и се облича в тон - сама има претенции - жълтите ботуши със жълтото яке, розовите - с розовото, вчера обу едни черни на цветенца и поиска черно яке - е, нямам черно, та излезе с жълтото - цветята на ботушите са жълти. Нямам нищо против, иначе как ще се научи да се облича в тон, например. Синът ми нямаше усещане за цветове на тази възраст - можеше да се облече в такава цветова какафония... като смешник от цирка, затова предпочитам ситната да предявява претенции. А тя започна да ги предявява (поне към дрехите) на 2 години.
Не намирам, че възпитаването на правото на личен избор (естествено измежду 2-3 предмета) е насочване на вниманието към предмети, неща без особено значение. Че ако аз определям всичко в живота им, те как ще се научат сами да избират?

Впрочем майка ми също не зачиташе нашите желания, пренебрегваше ги като крайно несъществени Joy
тя и моята така, и ако може и до ден днешен ще го прави, ама няма начин  Mr. Green

# 109
Моята щерка е почти на 5 г. Не помня да сме имали спорове относно чашки, чинийки, прибори и т.н. Обаче имаше един доста дълъг период от време (след като започна да се облича сама - от около 2.5 годишна до преди няколко месеца) когато обличането беше меко казано кошмар. Първоначално аз й предлагах дрехите, с които да излиза навън, после й предоставях възможността за избор между 2 блузи, 2 панталона и т.н и въпреки това всяка сутрин обличането беше придружено с тръшкане до излизането от вратата.
По-късно я оставих сама да си избира дрехите. От вечерта трябваше да си ги наглася за сутринта. Вечер си ги нагласяше собственоръчно без изобщо да се намесвам в избора й, а сутрин отново се започваше тръшкане, защото не искала точно тези и започваше да сменя 2-ра, 3-та блуза или панталон. Това й е тясно, другото й е широко и т.н., а примерно до вчера вечерта е била със същата блуза и на сутринта вече не й е удобна. И това в продължение на повече от половин година, при положение, че самата тя е направила избора си, без да се намесвам. Сега понякога пак изпада в такива състояния. В момента ако случайно тя ме попита кои чорапи примерно да си обуе и аз й предложа някои, задължително избира други, без да изтъква причина, просто, за да бъде на нейното.
В момента от не знам колко време сме на етап хленчене за неща, които се правят ежедневно - като миене на зъби, ресане, миене на крака, къпане, рязане на нокти (не ежедневно, разбира се) и др. подобни. Чакам да свърши този период - сигурно към 18-тата година  Whistling

# 110
викаш, около година продължава сагата с "огладняването"? Laughing
Ако позволиш може и 5 години да продължи Laughing

О, ще позволявам колкото се налага. За децата търпение ще намеря колкото е необходимо. Ако с тях не съм търпелива, то с кого...И понеже ги уча те да бъдат търпеливи, длъжна съм да давам пример.

# 111
а ако държи да плаче, ще го заведа в някоя празна стая (без хора), да си поплаче и да дойде като му мине.
най-добре в мазето  Mr. Green
Много път дотам... В неговата стая най-добре.

Но защо да не навлизаш в обяснения? На практика той не знае тези неща, които Angel е написала, ако не му ги обясниш. Още по-"послушен" щеше да бъде вероятно, ако просто му даваше обяснения за нещата по сто пъти ако трябва, а не "Защото не се прави така". За детето това не значи нищо. То и на възрастен не можеш да излезеш с този номер, камо ли на дете.
На възрастен не можеш да излезеш с много ноемра, с които на дете можеш. Колкото до обясненията, давам обяснения, ако ще ги разбере. Ако му кажа, че от колелото ще го боли коремчето, няма да направи адекватна връзка в главата си. Ако обясня подробно защо, нищо няма да разбере, ще ме гледа чудещо... Просто още е малък, и не само той, за обяснения, които не разбира. На 4 години ще му е много по-лесно да изслуша 15-20 секунди причинно-следствените връзки между мръсотията и боленето на коремчето.

Чудя се, ако аз не питам коя чаша, или кое яке иска, детето дали ще се сети само да избира от няколко неща? Синът ми е малък още, но преди да попадна на темата не ми беше хрумвало, че мога да го питам кой точно предмет иска
Защото му е все тая. Докарай си на главата "искане" (все едно има причини да "иска" - просто да се поинати малко да види дали минава...) и тъкмо ще порасне детенцето да влезе във възрастта на тръшкането. Дете се пита дали иска, когато резултатът ще е различен в зависимост от избраната възможност. Примерно дали иска сок или не. Дали иска в парка или на люлките до блока (ако сте забелязали, че много обича да се люлее). Ако детето "иска" нещо (слагам "иска" в кавички нарочно), само ще си каже без да го питате, при това без реално да има логика зад искането.

# 112
  • София
Victory - що бе, ти никога ли не си искала точно ябълка примерно...или имаш глад само за плод....
или искаш просто сок, а какъв ще ти е все тая....
или просто си гладна и никога не ти се дояжда определен вид храна...
или ти е все едно  тази блуза как ще я съчетаеш с другите си дрехи и аксесоари, важното е да си облечена с нещо си там, колкото да не ходиш гола...
и т.н. и т.н.
и само защото едно дете е малко няма ли право да има все пак някакви желания или това е запазено право само на възръстните?
А детето как трябва да знае примерно, че в къщи има  круши, ябълки, пъпеш и малини, ако го питаш просто - искаш ли плод...или ако просто му поднесеш само ябълка, че то да се сети само да си иска?
или от къде да знае че има супа топчета, пълнени чушки и мусака, ако му кажеш просто - време е за ядене, сядай на масата и му сложиш някаква чиния пред него?

(когато има налично само 1 обаче ясно, че няма как да му дадеш избор, но ако има няколко къде е проблема да бъде  попитано)

# 113
Съгласна съм с Angel_Dust, ама на 100%
Никакви крайности не обичам аz...
Следователно не искам да се правим всекидневно на маймуни zаради някакви постоянни, беzпочвени каприzи и лигавщини zа глупости. Обаче... никога не бих отнела и нормалния, нужен, zдравословен и т.н. право на иzбор zа елементарни неща, които нищо не ми костват (като да подам не таzи чаша, а другата например  Wink ) на едно човешко същество, каквото със сигурност е всяко дете.
Колкто и да е чувствам голяма, умна и почти винаги права  Wink  Peace
Раzбира се, има ситуации, в които иzбор няма, но аz не говоря zа теzи ситуации, те нямат тук нищо обащо и към тях се подхожда по коренно раzличен начин.

# 114
Никакви крайности не обичам аz...
Следователно не искам да се правим всекидневно на маймуни zаради някакви постоянни, беzпочвени каприzи и лигавщини zа глупости. Обаче... никога не бих отнела и нормалния, нужен, zдравословен и т.н. право на иzбор zа елементарни неща, които нищо не ми костват (като да подам не таzи чаша, а другата например  Wink ) на едно човешко същество, каквото със сигурност е всяко дете.
Колкто и да е чувствам голяма, умна и почти винаги права  Wink  Peace

С това и аз съм съгласна !  Peace

Не обаче , когато капризите се превъщат в ежедневие , а децата в тирани .

# 115
При мен това е задължително, ако извадя чаша, със сигурност не е тази, която искат девойките ми. Понякога съм се дразнила, особено, когато бързам, но... мисля, че децата ми се опитват да изразят своята индивидуалност, понякога го усещам и като протест срещу моята властност и вкрая на краищата ги разбирам, защото аз бих реагирала аналогично. Прибягнах до тактиката, когато ме помолят да сипя вода или сок, направо ги питам имат ли претенции и за чаша; в началото си избираха, малката ми дъщеря все още понякога ме кара да я кача на шкафа, за да си избере, но голямата вече, казва "Не, мамо, в която ми сипеш, само да е за вода!" (аз също не обичам да пия водя в чаша за чай, или вино в чаша за вода, ракия в чаша за чай или т.н, нещо, което на други хора въобще не им прави впечатление, примерно мъжа ми...) Та така се справих аз. Сега мисля, че децата ми осъзнават, вътрешно, че тяхното мнение е важно за мен и когато се налагам за нещо, то определено не е за чашата. Всеки има право на избор и аз уважавам това. Освен това държа, когато децата ми искат или отказват да направят нещо да се обасноват "защо", това много ми помага понякога да намеря верния тон и начин да наложа нещо или да приема съответно позицията на голямото човече срещу мен, затворено в толкова мъничко тяло...

# 116
В момента от не знам колко време сме на етап хленчене за неща, които се правят ежедневно - като миене на зъби, ресане, миене на крака, къпане, рязане на нокти (не ежедневно, разбира се) и др. подобни. Чакам да свърши този период - сигурно към 18-тата година  Whistling

Не си далече от истината , моята е на 11 и още ги прави с молби и увещания тези неща  Mr. Green.

# 117
Детето ти е голямо, защо го увещаваш за тези неща? Те не са от сферата на безопасността, остави го да си пасе. Мисля, че като престанеш да показваш, че за теб е важно и да настояваш ще спре и съпротивата. Все пак е момиченце, ако другите девойки са сресани, ще трябва да си прави прически и тя Laughing
  Моето към три някъде му делегирах правата да ми съобщава кога трябва да му изрежа ноктите. От време на време виждам някой изгризан, но по често ме вика. Лошото е, че ми съобщава един по един... Joy

# 118
Iris04, според мен трябва да оттеглиш делегираните права. С изгризването на ноктите поглъща маса неща, които не са ядене, особено ако ноктите са по-дългички.
Ноктите, според мен, са от "сферата на безопасността". Laughing

# 119
Детето ти е голямо, защо го увещаваш за тези неща? Те не са от сферата на безопасността, остави го да си пасе. Мисля, че като престанеш да показваш, че за теб е важно и да настояваш ще спре и съпротивата. Все пак е момиченце, ако другите девойки са сресани, ще трябва да си прави прически и тя Laughing
  Моето към три някъде му делегирах правата да ми съобщава кога трябва да му изрежа ноктите. От време на време виждам някой изгризан, но по често ме вика. Лошото е, че ми съобщава един по един... Joy

Права си , напоследък забелязвам , че започна да си прави прически , да си слага гел  Grinning .
Има напредък ! Peace

Общи условия

Активация на акаунт