Re: Дерматит - атопичен, себореен, екзема... ІІ

• 281 782
  • 1 385
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте!
Пиша тук по молба на една майка от форума, тя си знае коя Simple Smile
Майка съм на две деца, голямото с АД от двумесечна, и АБКМ, може да се каже преминала вече. Малкият има слабо изразен АД, но се налага намеса понякога, за да не стане и той зле.
И двете деца са кърмени, каката за съжаление на смесено хранене от самото начало (и АМ в родилния докато пиех лекарства, че се наложи...) 10 месеца, малкият (който хич не е малък Wink все още е кърмаче и не е опитвал адапте досега! Ще разкажа историята и на двамата, който иска да чете - ще споделя и лечението и лутането през годините.
Калина след ваксина ДТК (от старите ваксини) на 2 месеца направи жесток обрив. Тя вече беше с алергия към млякото, но не доказана и все още не пазех строга диета, а само ограничавах някои неща. Мислех, че е от претопляне, защото беше август месец, обривът се появи по лицето, премина по гушката и гърдичките, беше ужасно. Кожата на крачетата стана като шкурка. Тогава давах Фенистил капки, тя беше мъничко бебе - сега не бих го направила никога! Мазана е с какво ли не, включително и с Елоком, абсурд е да си спомня всичко. Постепенно обривите по гърдите позатихнаха, по лицето изчезнаха, а към 10-месечна се настаниха трайно на сгъвките на крачетата, там се разчесваше до кръв. И на други места е имала, но там беше най-зле. Тогава ни изписаха крем Елидел (това не е КС крем, а имуномодулатор, и не се дава на дете под 2 години!!!) и с целия си акъл я мазах 7 месеца, докато не прочетох кофти неща за крема и спрях да вярвам на въпросната лекарка. Заведох я на дерматолог (до тогава бяхме на алерголог и на гастроентеролог заради алергията), изписаха мехлем от нещо мазно и КС крем отново. Мазах я известно време, но както повечето тук са забелязали тези кремове не лекуват, замазват временно положението и след няколко дни пак. При нея като по часовник на всеки 5 дни се появяваше обрив на сгъвките на крачето. Един хубав ден и това ми писна, да не говорим колко измъчено беше детето от постоянния сърбеж, рани, диети... нерви... Заведох я при хомеопата ни (вече ходехме на такъв лекар за други неща, този път я заведох специално за обрива) - ефектът дойде след няма и месец, а тя е била тогава на почти 2 години. Първоначално се обрина доста, после всичко изчезна за доста месеци! От тогава насам се е налагало още веднъж да я чистим с хомеопатия, но с времето аз самата разбрах какво я дразни и какво да избягвам, ако мога. Лично за мен е безсмислено ходенето при други лекари, дерматолозите в повечето случаи изписват кортико стероиди и не оправят обрива трайно, алерголозите назначават диети, а ако няма алергия си е мъка да се спазва, да не говорим за лишаването на детето от важни храни.
После стана на 3 години и 4 месеца и тръгна на градина. Обрина се много от тоалетната чиния, защото я чистят с белина... нямаше какво да направя, просто я мажех, нямаше смисъл от лекари вече, защото този дразнител не можеше да заменя. През годините сме имали период без чорапогащник, заради обривите на сгъвките на крачетата (тясната дреха дразни ужасно!), период на обрив от ластици на гащичките - е, носеше момчешки боксери, до годинката не понасяше нищо различно от памук, мокри кърпички, голяма мъка беше. Разбрах, че не й понася не толкова морската вода и пясъка, колкото мръсотията по морето (българското, в Гърция не се е обривала!). Правила е обриви и от хлориран басейн, но последните две години явно й свикна кожата (не че често ходи на басейн, но се случва все пак Simple Smile
Малко практически съвети - атопичните деца мразят горещото, не ги дръжте на топло, 21-22 градуса е максималната стайна температура, спане на под 20. Само памук, включително и на другите хора около тях, ако обривите са по бузите например - едно гушкане с вълнен елек на някоя баба и до тук с хубавата кожа. Бебешки прах за пране и допълнително изплакване в пералнята - лично аз ползвам Сано Максима и съм доволна, напоследък и течен Фрош, също нямаме проблеми. НО Калина не понасяше Тео бебе например! Никакъв омекотител за прането! Къпане само с вода, бебешки шампоан веднъж на 4-5-6 дни. И то вода, ако не дразни кожата - имали сме период, в който беше толкова обрината, че от водата ставаше кошмар... Сапун за миене на дупе, поне аз ползвам и бих препоръчала миещото блокче на Себамед. Въобще тяхната козметика е добра. А с второто дете ползвам само Веледа, и Себамед също, но на Веледа нещата са оправдано скъпички и си заслужават всяка стотинка! НЕ ползвам масова козметика, пълна е с боклуци и алергизира. Колкото се може по-малко препарати в досег с бебето - пълзящо дете на измит скоро под например не е добра идея. Без тесни дрешки, плетени шапки и шалове, само памук поне до годинката, а може и после ако се налага. Внимателно с тъмните дрешки, които пускат боя - наскоро дъщеря ми се обрина от нов цикламен пуловер, който не бях изпрала след купуването, глупостта си е моя, но е имало случай да се обрине от пускащи изпрани дънки! Не знам с домашните животни как стоят нещата, но аз не бих допуснала вкъщи дори и при здраво дете! С храната също внимателно - особено при по-големите деца, най-добре без бонбони, желета и всякакви оцветени неща, колбаси, така наречените натурални сокове, шоколад само за опитване... за по-малките деца разумно захранване, информация бол Simple Smile От даване на противоалергични сиропи (на каката съм давала) ефект нулев.
От кремовете, които много помогнаха и продължават да помагат при нужда пропуснах да кажа Нахткерцен балсам на д-р Тайс, и Алое гел на Форевър Ливинг продуктс. Колкото поддръжници, толкова и лоши мнения, защото всеки си мисли, че е поредната агитация от страна на дистрибуторите, но гелът алое наистина помага! Има парабен в него, но в кремовете почти навсякъде се слага. Поне нас всички, включително и мен, ни е спасявал нееднократно. Споменах вече, с второто дете от самото начало, че и досега за някои неща, ползвам Веледа. Шампоанът се развали почти на срока на годност - на кого се е случвало да помирише развалена козметика??? Всичко е максимално изчистено, в пастата за зъби няма гадости, с невен е всичко бебешко, което успокоява кожата. Всеки сам си решава, просто споделям мнение и опит. Simple Smile
С второто дете вече си имах обица на ухото. В началото аз се ограничавах откъм храни, а кафе, прясно мляко и някои други неща не консумирах до 6- месец. Имал е леки зачервявания по крачетата, а по вратлето доста сериозни и разчесани, с хомеопатия и алое решихме проблема. При нас има силна фамилна обремененост с алергии, цяло чудо е, че при него засега почти няма проблеми (чукам на дърво), но след като си загубих две години в лутане по лекари, кремове и какви ли не глупости със сестра му, с малкия просто реагирах бързо и правилно. И двамата са захранвани на 6 месеца, бавно и постепенно - Калина заради алергията към мляко, а него заради страха ми. Не съм забелязала атопични обриви заради храна, но предполагам, че с натрупване може и да вреди някоя от по-проблемните такива.
Пропуснах да кажа за ваксините. При нас проблем беше точно ДТК, от там нататък отложихме ваксините доста, а от коклюш е освободена трайно с комисия. За всяка ваксина след годинката (при нея почти всички ваксини бяха тогава) съм я подготвяла с хомеопатия пак по препоръка на лекаря ни. При малкия въпросната хомеопатична подготовка се оказа излишна, но това го разбрах на последната ваксина - не е имал нужда от защита и всеки път съм го разболявала създавайки изкуствено симптомите от въпросното хомеопатично лекарство... До 6 му месец отлагах всичко, само тези от родилния имаше, от там нататък влезе в график и наваксахме. Няма да влизам в спор за ползите и вредите от ваксините - за Калина нанесоха непоправими вреди за цял живот... С малкия се надявах уж новите ваксини да са по-добри!
Сигурно и за друго ще се сетя, а и най-вероятно съм казала някои написани неща вече, дано на някой е полезно споделеното от мен!
За успокоение - атопичните деца са много умни Simple Smile Нервни, разсеяни и инати, повече от нормалното, но с всичко се свиква Simple Smile))

# 91
момичета и на нас ни казаха АД , досега само предполагах

да кажа за напредъка ни,
1.мажем се 1 път на ден с мустела стелатопия тялото
2. къпем се 2 пъти в седмицата, слагам във водата или сода или маслото на мустела, алерголага каза като свършат да ги сменя с еуцерин
3. пера дрехите с сано максима с още едно изпклакване, сушилня и гладене
4. спрях от 2 дни млечните и алергени в моята диета

но ми мътно захранването- нямаме заместено млечно хранене, мисля 2-3 дни само на кърма да го караме да видя как ще се развие обрива, но после как да продължа с това захранване, само по едно нещо ли да му давам и да следя няколко дни, може ли да ми помогнете или не е нужно да го правя просто да махна алергените.

беше му поизчезнал обрива, но преди 4 дни пак се появи придружено с непрекъснато будене през нощта  #Crazy
и от 1 седмица не му дава да го храня с лъжичка, та се върнахме към baby led- така основно захраних в началото - т.е. не приема големи количества твърда храна  Thinking

# 92
  • Някъде в облаците
Здравейте!
...
За успокоение - атопичните деца са много умни Simple Smile Нервни, разсеяни и инати, повече от нормалното, но с всичко се свиква Simple Smile))

Peace Мда, свиква се наистина! Съпругът ми казва за дъщеря ми - .... по инат и упоритост и теб ще надмине......  Joy Joy Joy

Да помогна и аз на тази мама:
АД визключително редки случаи е свързан с хранителни алергии. По цял свят обаче при много силно обостряне се лекува с кортикостероиди, които е най-хубаво да не са в чист вид. За козметиката е различно при всяко дете - след като смених и опитах всичко - на дъщеря ми най-добре й действа Eucerine серията за АД - за съжаление в Бг все още не я вансят - носят ми ги от Испания.
Това е серията, много съм доволна:
http://www.eucerin.com/es/productos/piel-seca-y-atopica/1/

И......лятото, за първи път опитах Ulriage - надявам се правилно да го изписвам - мисля, че добре подейства Peace в комбинация с термална вода - на Aveeno или - каквато има в аптеката. Бавно захранване, никакви вълнени и мъхести дрехи (включително и моите при гушкане), никакви дрехи с двойни шевове и биета, къпане за овлажняване на кожата всяка вечер с Eucerine или Mustela Steldtopia и веднъж седмично с триците на Aveeno. Никакво претопляне и изпотяване, овлажняване на въздуха в стаите и при извеждане навън - независимо от сезона - мазане задължително с хидратантния крем (мазането с мазни кремове е погрешно). Носим памучни дрехи, завиваме се с памучни завивки. Пера малко количество на програма с много вода с Persil Sensitive, правя допълнително изплакване. Не ползвам сушилня - независимо от сезона - дрехите първо са навън - ако има слънце - съхнат навън. Гладя абсолютно всичко. През лятото - къпане със слънчева вода - колкото повече, толкова по-добре. След къпане не жуля с хавлия - само попивам и оставям кожата асма да си изсъхне.

Иначе - атопичните деца са...... много ........ атипични!  Laughing Laughing Laughing

# 93
да мисля че за сега и ние спазваме "указанията"

алерголога ни каза така: АД вкл три неща:
- суха кожа
-склонност към  алергия
-умни, разсеяни и инати деца Simple Smile  ooooh! да ми е живо и здраво, ще мине и този период

# 94
Само да допълня ....след всичко пробвано мазано пито лекувано .... детето израства и да вярно е за много умно и разсеяно Wink
Но идва следваща серия и от 11 години нататък се казва АКНЕ /ужасна работа/ все едно сме в дежавю  ooooh!

# 95
Здравейте!
Пиша тук по молба на една майка от форума, тя си знае коя Simple Smile
Аз съм, признавам си Grinning
eli_max, благодаря ти!
Вече стигнах до извода, че трябва да отидем при хомеопат. Сега давам гранулки poumon histamine 15 CH, предписани ни от нашата педиатър(ка), която също се занимава с хомеопатия. Но ще го заведем при тесен специалист, ако това не даде резултат.
За козметиката... Себамед ползвах преди А-дерма (която в моя списък вече е в графа "боклуци") от самото раждане и бях доволна, обривите на сина ми се появиха чак към 5-тия месец.
Ще споделя как се отразява новото лечение. И искам да ви кажа колко много съжалявам, че го мазах с кортикостероид и му давах Кларитин. Сега ако трябваше да взимам решение, нямаше да го направя, но... както е казал народът, не питай старо, а патило.

# 96
Само да допълня ....след всичко пробвано мазано пито лекувано .... детето израства и да вярно е за много умно и разсеяно Wink
Но идва следваща серия и от 11 години нататък се казва АКНЕ /ужасна работа/ все едно сме в дежавю  ooooh!

пинко, недей така  Rolling Eyes Аз също от дете съм с атопична кожа, но акне никога съм нямала. Общо през целият си живот я съм имала 10 пъпки я не нещата не са еднакви. Акнето има много голяма връзка с хормоналния статус ако не се лъжа, а АД по-скоро с емоционалния  Laughing

# 97
  • София
ох, и ние сме от много упоритите, инатливи и даже леко истерични.  Crazy Аз съм пропуснала, че може АД да има "пръст в тази работа". Но за мазилата е супер относително за всеки. Ето, аз не очаквах толкова лош ефект да има върху кожата и на двете ми деца Веледа, като малкия не е с атопична. Аз и друг път съм споделяла, че за мен този АД и го докарах на дъщеря ми с ползването на козметиката на Мустела(не серията за АД). Кожата и все суха ли суха, а аз мажа и сутрин и вечер. Бях изпонакупила сумати техни неща и ги ползвах редовно, докато не се обрина на 6 месеца. При нас храната никога не е имала значение. Но, колкото и да се надявах, че ще сме в графата израснали АД след 3 годишна възраст, зимата си има обриви и това е.  Rolling Eyes

# 98
Момичета, тези от вас, които са ходили при хомеопат за АД, моля да споделят при кой. Конкретно за София ме интересува, може и Враца.

# 99
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
привет,

имам нужда от малко насока.

от известно време ми се подува дясната ръка. помислих си, че е премръзнала и се е подула Tired
при второто подуване се появиха и 3 дребни сърбящи пъпчици, които станаха на ранички.
след около 2-3 седмици спадна подуването, раничките изчезнаха.

преди десет дена ми се появи обрив по лицето - вежди, чело, нос, уши; дребни пъпчици и огромен сърбеж. като се почеша боли.
на следващия ден обрива слезна по ръцете - пръстите и отгоре ръката, т.е. само откритите части, по дланите нямам нищо.

ходих на лекар - екзема било  Rolling Eyes
получих мазилки с кортизон Confused
сега се мажа - сърбеж имам само по лицето, по ръцете пъпките запчнаха да прегарят, но отново ми се появи подуването  Shocked
ръцете ми губят чувствителност, все едно кожата е изгоряла, отделно при натиск ме боли обрива... не мога един химикал да хвана с ръка...
обривът е като нажулено от коприва и от топлото се влошава, а от студеното се подобрява.

някой имал ли е подобен обрив и наистина ли е екзема?
чаках 3 часа за преглед и накрая ме прегледа лекаря за 3-4 минути  ooooh!

може ли да е контактна екзема? лекува ли се с алтернативни методи?
какво да направя, че да не стане екземата хронична?

мерси предварително   bouquet

# 100
  • Пловдив
asyalein, хомеопат...

Да е реакция към някакъв препарат или козметика?

# 101
имам нужда от малко насока.

Kaкъв ти е емоционалния статус напоследък? Стрес? Депреси? Проблеми?
Пречистване на организма правила ли си някога?
Как така от екзема толкова се подува ръката?  newsm78
Моя съвет е да тидеш и при още един лекар и след като имаш сигурна диагноза да се заемеш с хомеопатия.  Hug

# 102
постех преди Коледа.
подуването се появи още тогава, но си мислех, че е от премръзване, защото беше много студено (-15С).
стрес - всеки поема своята доза всеки ден Wink, не мога да кажа, че делникът ми е само разпускане, но от 1 месец 3 пъти в седмицата се занимавам с йога. гледам да не се ядосвам за глупости.

реакция от козметика или препарат не мога да установя, защото през цялото време и подуването и сега екземата са в дясната ръка. а какво прави човек само с една ръка? аз ползвам и 2те си ръце.... newsm78
сутрин подуването е по-видимо, през деня поспада малко, не мога да установя от какво е. от храна не се повлиява.

второ мнение определено ми е необходимо, проблемът е, че ще получа час за преглед след няколко месеца  Rolling Eyes
Бенджи, за хомеопат си помислих и аз, но застраховката ми не покрива хомеопатично лечение и тук цените са доста високи, че да мога да си го позволя без застраховка... Rolling Eyes

# 103
  • Пловдив
asyalein, къде живееш?

Вариант е, ако си идваш до бг, да посетиш тук хомеопат за първо интервю и да се разберете за начина на проследяване /нет, тел./ и за заплащането след това... Wink

Може да опиташ за известно време пак да спреш месото, млечните, бялите захар, ориз, брашно, готовите храни с повечко конерванти и е -та,  без запръжки и пържено, без шоколад /и кафе/...
Да наблегнеш на суровите храни без топлинна обработка /плодове и зеленчуци - два пъти дневно поне, между храненията/
Това са съвети на хом. на щерка ми при засилване на кризите /с АД е/

# 104
Бенджи, в Германия съм. за сега не съм планирала да си идвам до Бг  Rolling Eyes
единствено мога да си купя от аптеката без рецепта хомеопатични лекарства...  Rolling Eyes

аз съм веге, не ям месо, млечни не ям много - само сирене. кафе, газирано не пия, само чай. готови храни не консумирам от години.

чудя се: има ли връзка между подуването и обрива? пръстите на дясната ми ръка са двойни Confused
според лекаря е нормално, питах го... ама за 5 мин. преглед  ooooh! колко мога да му вярвам?!

Общи условия

Активация на акаунт