болест на Хашимото и бременност

• 365 237
  • 2 601
  •   1
Отговори
# 2 340
  • Замък сред облаците
A-trab са високи, освен Хашимото сте и с базедова болест. Фт4 не е оптимално, дано Тодорова обърне внимание. Успех!

# 2 341
  • София
A-trab са високи, освен Хашимото сте и с базедова болест. Фт4 не е оптимално, дано Тодорова обърне внимание. Успех!
Ужассс и базедова. Егати и скапаният живот ме очаква 😥😥😥

# 2 342
  • Замък сред облаците
Е, чак пък скапан... Клиничната картина е интересна - фТ4 е ниско за активен базед, но очевидно а-траб са над горна граница. С две думи, за момента изглеждат хормоните в някакъв баланс, НО аз не съм компетентно медицинско лице. Пишете после какъв е коментарът на докторката.

# 2 343
  • София
Е, чак пък скапан... Клиничната картина е интересна - фТ4 е ниско за активен базед, но очевидно а-траб са над горна граница. С две думи, за момента изглеждат хормоните в някакъв баланс, НО аз не съм компетентно медицинско лице. Пишете после какъв е коментарът на докторката.
Задължително ще пиша. Благодаря ви!

# 2 344
  • София
Добър вечер. Видях се с докторката. Каза, че всичко е в началото и с режим от моя страна и спорт може и да не пия лекарства. Искаше да ми изпише Глюкофаж, но и казах, че вече съм на режим и няма да го пия докато не се наложи найстина. Съгласи се с мен.
Изписа ми Berberin, което било като хранителена добавка..
Каза, че според нея това е било биохимични бременност затова нямам цикъл още. Да си чакам цикъла. Трябвало на 45 ден да ми дойде от закъснението. Което е другата седмица. Каза, че жлезата е много добре в сравнение с това когато бях януари месец.. Чакаме цикъл. Когато дойде ми е написала какво да изследван на 5 ден и на 20 ден. Лошото е, че прогесъерон ми е нисък. Та трябва да се проследи, само да дойде пустия цикъл.
За базедовата болест, категорично отхвърли. Правеше сравнение на този хормон с МАТ и FT 4 май и каза, че няма как да е това(бях се шалнала и много не я разбрах), но важното е, че отхвърли базеда. Изписа нови лекарства.. Та да видим. Дано да се получат нещата.

# 2 345
  • Замък сред облаците
Супер значи! За базеда знам, че като има антотела над горна граница се води положителен, но реално фТ4 не е скочило въобще. Извинявам се за категоричното изказване и паниката, която всях. Наистина може да е нещо моментно, при мен а-траб бяха 1.1 като бях в епизод на хашитоксикоза миналата година и отхвърлихме базед, но фТ4 беше 27. Докторът тогава ми каза щом не е над горна не е базед, а ако беше с малко дори се води базед. Все пак следенето е важно Simple Smile Успех!

# 2 346
Здравейте! На 31г съм и съм с първа бременност в 8г.с. Преди да забременея Тсх ми беше 2.5. Като забременях се качи на 4, а след 2 седмици ми беше 2.5 пак. Ендокринолог ми изписа да пия еуторокс 25. Вие какво мислите, нужно ли е наистина да се пие при тези стойности? Ендокриноложката е с много опит, гледа ме на ехограф, каза че няма какво да ме притеснява. Но казва, че по време на бременност трябвало да е по-ниско и даже най-вероятно съм щяла цялата бременност да го пия. Моля Ви за съвети!

Последна редакция: вт, 31 авг 2021, 19:27 от Гери75

# 2 347
Дами, има ли сред вас някоя ит Пловдив, която да похвали своя ендокринолог?

# 2 348
Здравейте момичета,
Нова съм в темата, с трета бременност и мнооооого ниско ТСХ.

Първата ми бременност приключи с мисед в 6г.с., а втората ми беше извънматочна с отстраняване на лявата тръба. Първата - 2019та, втората - 2020г. Да уточня, че миналата година към края, направих изследване на оставащата тръба - цветна снимка, оказа се проходима.
При първата бременност се установи високо ТСХ - малко над 3 и започнах да пия Л-тироксин по препоръка на лекар - д-р Шигарминова от Вита. При ехографията, заяви че съм имала изменения на щитовидната, които приличат на Хашимото, но засега съм нямала тази диагноза.
В момента съм на доза по половин таблетка дневно, но не съм си правила никакви изследвания до този момент, заради бременността. Ето ги и тях:

Записала съм си час при гинеколог на 1ви ноември, в Щерев при Савова, а за ендокринолог на 5ти, при Яначкова, отново в Щерев.
И сега въпросът ми е, докато се посъветвам с ендокриноложката, каква доза да пия, щото съм в шок от това ниско ТСХ. А пък фт4 е до небето ....
Моя грешка е, че 2 години не съм се изследвала, нито консултирала с доктор, но ... ковид и т.н., а и травмата от предходните преживявания, наистина ме накараха да не мога да пристъпя при лекар.

Ще съм благодарна на всякакви препоръки и информация, защото съм супер притеснена дали и тази бременност няма да завърши неблагоприятно.

# 2 349
  • Замък сред облаците
Лтироксин е фТ4. Вие само добвяте хормон над необходимото. С тези стойности трябва да го спрете и Яначкова ще прецени има ли необходимост от тиреостатик. Изследванията са правени сутрин без да е пито хапчето, надявам се?

# 2 350
Да, разбира се, не съм го взимала преди изследването, в 10 без 5 ми взеха кръв.
И аз точно това мислех, че ми е абсолютно ненужно, по тези показатели, а пък лекарката да прецени натам.

# 2 351
  • Замък сред облаците
Стискам палци резултатът да е само медикаментозен от предизиране и да не се налага повече пиене. На мен като забременях миналара година ми се нормализира жлезата, сега ще я видя тази седмица как е (втора Б).

# 2 352
Аз се съмнявам вече в първоначалната диагноза, че е било нужно, защото от тогава до сега, изчетох света и то е от ясно, по-ясно, че от бременност се вдига. Не ми беше свръх завишени, но ще видим Яначкова какво ще каже. За пръв път отивам при нея, много се притеснявам дали през това време ще се задържи бременността.

АА, стискам всички палци за теб! Благодаря!

# 2 353
Тези стойности показват хипертиреоидизъм. Налага се да спрете да приемате ЛТироксин и евентуално прием на тиреостатици.
Вие как се чувствате? Важно е да отиде на лекар възможно най-скоро.

# 2 354
Peony, чувствам се добре. Освен че се оказа извънматочна отново и вече съм и без дясна тръба. Не взимам нищо, ще се видя с Яначкова на 5ти и тя ще каже какво следва да правя относно щитовидната.

Общи условия

Активация на акаунт