болест на Хашимото и бременност

  • 331 715
  • 2 467
  •   1
Отговори
# 2 430
  • Замък сред облаците
  • Мнения: 7 919
Привет! За 3 седмици прием е нормално да няма още силен ефект въпреки високите дози.
Все пак бъди спокойна. През бременността се увеличава свързания или още тотален Т4, оттам свободния Т4 (фТ4) намалява. Ти си била с хипофункция поначало, но приемаш хормон и той ще доставя нужните количества на бебето. Това е важното, останалото ще му отнеме да се нормализира.

# 2 431
  • София
  • Мнения: 240
Благодаря, на това се надявам. Бремеността е многоплодна. Предполагам, че това също оказва влияние.
Мисля да се обадя на проф. Каменов, но не вярвам да стане от днес за утре. Той ме следеше при предишната ми бременност и не знам на кой друг да се доверя. От София съм.

Привет! За 3 седмици прием е нормално да няма още силен ефект въпреки високите дози.
Все пак бъди спокойна. През бременността се увеличава свързания или още тотален Т4, оттам свободния Т4 (фТ4) намалява. Ти си била с хипофункция поначало, но приемаш хормон и той ще доставя нужните количества на бебето. Това е важното, останалото ще му отнеме да се нормализира.

# 2 432
  • Замък сред облаците
  • Мнения: 7 919
Оо, две или три бебочета дърпат повече, да ❤

Дано успеете да се свържете с професора! Simple Smile

# 2 433
  • Мнения: 1
Здравейте. Искам малко помощ.
на 34 год. съм. Преди 2г.и 1/2 ми премахната Щитовидната изцяло, после радиойод лечение и т.н. След 2 години съм бременна още в началото бях на 125 мг. като забременях веднага вдигнах на 150 мг..
Стойности на хормоните съответно
4г.с. ТСХ - 0,61 Фт4 - 18,40 тук вдигам на 150 дозата
8г.с. ТСХ - 1,68 Фт4 16,10 Отивам при д-р Начев  оставя ми дозата 150 мг. след 1 месец при него.
днес 10 г.с след 2 седмици ТСХ 5,47 Фт4 14,40 ясно ми е че трябва да отида на доктор. Както Начев така и доктора ми в Бургас са в отпуска най рано след 5 дни ще се чуя с тях.
На питането.
Мисля да си увелича дозата с 25 мг.(175 мг) или направо с 50 мг. (200 мг)
Ако някой има практика с доктори да сподели.
Възможно ли е ТСХ да се вдигнало толкова много от стрес? Защото имах стрес последната седмица?

# 2 434
  • Замък сред облаците
  • Мнения: 7 919
Привет! Според мен не сменяйте дозата на своя глава, защото високата доза хормон също не е ок за плода. Вие сте изцяло на синтетичен, тялото не произвежда, но свободният е в добри нива за казуса. Като обясних на дамата по-нагоре, увеличава се свързания Т4 за сметка ба свободния. ТСХ расте по всяка вероятност заради увеличения ЧХГ (сходни протеини и погрешен сигнал) или заради липсващата жлеза. Сам по себе си ТСХ не оказва влияние на плода, а координира производството на Т4 от щитовидната ви жлеза. Вие нямате такава, затова приемате хормон на хапчета.
Отделно че през 2 седмици не се правят сравнения в изследванията, защото организмът има нужда от натрупване, обикновено 6 седмици след всяка смяна на дозата.
Изчакайте си 5 дни и се чуйте с лекарите тогава.

# 2 435
  • Мнения: 2 088
Начев вдига или връща обаждане,може да му звъннете.

# 2 436
  • Мнения: 156
Някой може ли да ми каже, защо при планиране на бременност лекарите толкова се втренчват в това ТСХ? Т4 и Т3 са ми ОК, но ТСХ-то ми е над препоръчваното 2. Цяла зима бях на доза 75 и към пролетта бях почнала да влизам в хиперфункция, иначе със идеално ТСХ.


Смъкнах на доза 50 и сега съм с тези резултати и се чувствам по-добре.

Но за да смъкна ТСХ-то пак трябва да се вкарам в хиперфункция ли? Не са ли по-важни Т4 иТ3?

# 2 437
  • Замък сред облаците
  • Мнения: 7 919
Важни са разбира се Т4 и Т3, но и високото ТСХ ще подава погрешен сигнал към организма. Това не значи да се вкарате в хиперфункция, разбира се. С ТСХ около 3 се забременява съвсем нормално, въпросът е да го следите изкъсо при положителен тест. Тогава може и естествено да спадне вместо да се качи. С успешната ми бременност така стана. Успех и на вас!

# 2 438
  • Anywhere
  • Мнения: 1 079
Горните Ви резултати са по-добри и изобщо не сте в хиперфункция!! Била съм в хиперфункция и ТСХ ми беше 0.06, а ФТ4 над горната граница.

# 2 439
  • Мнения: 156
Горните Ви резултати са по-добри и изобщо не сте в хиперфункция!! Била съм в хиперфункция и ТСХ ми беше 0.06, а ФТ4 над горната граница.
Да, може да не съм била в хиперфункция, по скоро на там се бях запътила 🙂 Просто не се чувствах добре, бях по-нервна, изпадах по-често в депресия и ми се поразмести цикъла, а по принцип ми е много точен.
  Отделно като се сетя в началото като разбрах, че имам Хашимото, първо ТСХ беше 5,21 , а след месец 3,74 без прием на хормон или спазване на диета! Просто ТСХ много варира и това, че днес е висок не значи, че утре пак ще е така.

# 2 440
  • Мнения: 21
Здравейте, и аз съм с Хашимото и искам да попитам нещо.
Декември месец TSH ми беше 5.001 при реф. ст. - 0.35-4.94 и Ft4 - 0,99 при реф. ст. 0.7-1.48. След прием на Л- тироксин 50мг падна  на 2.509 и ендокриноложката ми увеличи дозата на 50мг/75мг с цел забременяване.
След месец и половина (март месец) си пуснах TSH, но в друга лаборатория и с драги реф.ст.  и ми беше 1.1 при реф.ст. 0.27-4.20. Тогава продължих със схемата 50мг/75мг.
Май месец отново си пуснах TSH и ми беше 0.19 при реф. ст. и ендокриноложката ми намали дозата от 50мг/75мг на 50 мг.
След близо месец отново си пуснах TSH и ми беше 2.66 при реф. ст. 0.395-4.94. Като отново ми увеличиха дозата на 50мг/75мг.
След месец TSH ми беше 2.99 в същата лаборатория.
Искам да попитам нормално ли е организмът ми да не се повлиява от увеличаване на дозата след като тази схема е дала ефект преди няколко месеца?
Правим опити за дете от април месец без успех и всеки момент трябва до ми дойде.

# 2 441
  • Замък сред облаците
  • Мнения: 7 919
Възможно е да е необходим по-дълъг период. А през май месец колко беше фТ4, когато ТСХ е било ниско? Колко е фТ4 сега?

# 2 442
  • Мнения: 21
Ами не знам колко е било май месец,но сега си го пуснах и е 0.998 в същата лаборатория, в която си го изследвах декември месец.
На мен първо ми стана странно, защото през декември месец за един месец ми го свали от 5 на 2.5 с 50мг, а сега с доза 50мг/75мг освен,че не е помръднало ами се и увеличило. Нали това е хормон с натрупване, нелогично ми се стори и затова исках да разбера дали на някой му се е случвало. Стриктно спазвам дозата,часа и не приемем кафе и храна поне 1 час.
Сега се сещат ,че май месец, когато ми беше ниско,пиех близо месец боров прашец.

# 2 443
  • Замък сред облаците
  • Мнения: 7 919
ТСХ винаги се изследва с фТ4 и според съотношението се коригира дозата.
Щом е ниско фТ4, дозата хапче не е достатъчна.
А стойността от май месец на ТСХ с тази описана история изглежда недостоверна, тоест може да е било лабораторна грешка и намалянето на дозата да не е било ок.

# 2 444
  • Мнения: 21
Ами тя ендокриноложката ми пусна първият път ФТ4 и ми каза,че е добре и че не е нужно повече да го изследвам. Ако ти е в норма се пускало веднъж на 6 месеца или веднъж на година, така ми каза по мой спомен. Диагнозата ми е субклиничен хипотиреоидизъм и затова следяхме само TSH и по мое желание пуснахме отново FT4. Ако TSH ти е извън норма,не е задължително и FT4 да ти е извън норма. Както можеш да имаш антитела, но да не дават отражение на TSH и FT4 и съответно не е нужно да пиеш хормон. Отделно лятото от топлото време може да предозираш. На мен по-скоро сегашното ми изследване изглежда нереалистично, защото се увеличава дозата и за един месец през топлите месеци то не само,че не спада, но се и вдига. Тя с 50 мг зимата за един месец ми го свали от 5 на 2.5. И така благодаря много за отговора след месец ще си го пусна пак и така. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт