болест на Хашимото и бременност

• 365 305
  • 2 601
  •   1
Отговори
# 1 830
Момипета, ако има някоя, която е била лато мен моля за коментар. Бременна съм в 9 г.с. поредна 3та бременност. Първите две науспешни. След втората ми откриха Хашимото, Нк клетки. Изследвах ги като видях сака в 5 г.с. Тсх - 0,96
Тат- 2
МАТ - 210
НК клетки 24%, при стойности до 15.
На другия ден направих вливане на имуновенин и интралипид и днес 30 дни след вливката пак правих контрола. И част от резултата ме стъписа:
Тсх 0,76
ТАТ- 730!
МАТ-68
НК Клетки - 14,2%

Много ме притеснява Тат...може ли да навреди и чак в понеделник ще ми кажат какво да правя. Вие какво мислите?
Здравей! Аз съм бременна с Хашимото. НК клетки са ми отлични, но антителата много високи. Правих вливания, които са също неуспешни, само където хвърлих толкова пари. Кой ти направи вливките и за колко часа, как ти бяха изписани, имало значение. С какво друго се лекуваш? Според моя ендокринолог не трябва да се гледат антителата, ти така или иначе си ги имаш, но аз правя консултации и с имунолог и там ме карат да изследвам всичко. Не се притеснявай, за всичко има ришение, гледай само бебчето да е здраво. Аз когато започнах да пиша тук ТСХ ми беше 41 и бях много уплашена, сега вече е в норма и съм в 14 г.с.. Каквото е писано...

# 1 831
Ungarkata, на мен доц. Конова ми назначк вливанията най-вече за НК клетките, защото при първото изследване бяха 29%. Но мисля че вливанията са и за антителата. Знам, че ендокринолозите не им обръщат внимание, аз веднага звъннах на ендокринолога ми, който е от нейния екип и каза, че не са важни, но до колкото съм чувала за Конова са важни. Аз направих вливане на 40 ампули имуновенин, което протече за 6 часа. Влях го ден след визуализиране на плоден сак. После два дни след него влях и интралипид. Сега в понеделник ще гледам да направя връзка с доц. Конова да видим какво ще каже за тоя ТАТ. На всичкото отгоре съм в болница, заради кървене и леко отлепяне на плодния сак, коеро уж овладяхме, но ще видим...

# 1 832
Ungarkata, на мен доц. Конова ми назначк вливанията най-вече за НК клетките, защото при първото изследване бяха 29%. Но мисля че вливанията са и за антителата. Знам, че ендокринолозите не им обръщат внимание, аз веднага звъннах на ендокринолога ми, който е от нейния екип и каза, че не са важни, но до колкото съм чувала за Конова са важни. Аз направих вливане на 40 ампули имуновенин, което протече за 6 часа. Влях го ден след визуализиране на плоден сак. После два дни след него влях и интралипид. Сега в понеделник ще гледам да направя връзка с доц. Конова да видим какво ще каже за тоя ТАТ. На всичкото отгоре съм в болница, заради кървене и леко отлепяне на плодния сак, коеро уж овладяхме, но ще видим...
И аз съм при нея. Ще видиш, че ще ти каже, че има още един случай, т. е. моя. Не знам защо не се повлияват, аномалии някакви. Гледай да задържиш бебето, ще стискам палци, другото ще го оправят. Между другото ми изписа лимфомиозот и аспирин, който бяхме спрели. Пиши после като се видите. Желая ти успех!

# 1 833
Здравейте момичета,

Съвсем случайно разбрах,че имам Хашимото в четвърти месец. ТСХ беше в норма 1.5, но единия вид антитела(ТАТ, МАТ) ми беше над нормата. Ендокриноложката ми каза, че до края на бременността трябва да следим само и единствено ТСХ. Впоследствие се покачи на 2.5, но въпреки това ендокриноложката ми каза, че няма нужда да пия лекарства за понижаването му. Забелязвам че вас ви карат да си пускате изследвания и за други неща и не мога да разбера защо.

# 1 834
Здравейте момичета,

Съвсем случайно разбрах,че имам Хашимото в четвърти месец. ТСХ беше в норма 1.5, но единия вид антитела(ТАТ, МАТ) ми беше над нормата. Ендокриноложката ми каза, че до края на бременността трябва да следим само и единствено ТСХ. Впоследствие се покачи на 2.5, но въпреки това ендокриноложката ми каза, че няма нужда да пия лекарства за понижаването му. Забелязвам че вас ви карат да си пускате изследвания и за други неща и не мога да разбера защо.
Спокойно, ти нямаш нужда. Аз съм диагностицирна от преди шест години. ТСХ много високо в началото на бременността. Пия лекарства постоянно и ме следи имунолог. Изследвания се пускат, когато се търси причина за нещо, например спонтанни аборти, и то не само един, трудно забременяване и други.

# 1 835
Здравейте мили дами,

Пиша пак за съвет. Следя си всеки месец TSH заради Хашимото.  Днес ми излезе изследването и TSH - 2,64. Бременна съм в края на седми месец. Имате ли представа дали това е нормално за този срок на бременността? Знаете ли какви са референтните стойности за трети триместър? Приемат ли се лекарства при такива резултати, тъй като в момента не пия нищо ( на  миналото ми изследване бях с TSH- 2,5)

Моля, ако някой знае и е имал подобни резултатите да ме посъветва дали е необходимо да си запиша час за ендокринолог.

# 1 836
Radi_923, в третия триместър е абсолютно нормално ТСХ да е до 3, 3.5 най-много. Първи триместър - до 2, втори до 2,5-3 и трети вече го написах. Това са думите на моя ендокринолог от репродуктивна клиника. Така че спокойно. 😊

# 1 837
Radi_923, в третия триместър е абсолютно нормално ТСХ да е до 3, 3.5 най-много. Първи триместър - до 2, втори до 2,5-3 и трети вече го написах. Това са думите на моя ендокринолог от репродуктивна клиника. Така че спокойно. 😊

Благодаря Simple Smile. Семейство Флинстоун, при кой ендокринолог ходиш?

# 1 838
Нормално е, спокойно. Няма нужда от консултация с ендокринолог, изчакай след раждането. Ок са ти хормоните. Пожелавам успешно раждане.

# 1 839
Нормално е, спокойно. Няма нужда от консултация с ендокринолог, изчакай след раждането. Ок са ти хормоните. Пожелавам успешно раждане.

Благодаря Simple Smile

# 1 840
Здравейте мили дами,

Пиша пак за съвет. Следя си всеки месец TSH заради Хашимото.  Днес ми излезе изследването и TSH - 2,64. Бременна съм в края на седми месец. Имате ли представа дали това е нормално за този срок на бременността? Знаете ли какви са референтните стойности за трети триместър? Приемат ли се лекарства при такива резултати, тъй като в момента не пия нищо ( на  миналото ми изследване бях с TSH- 2,5)

Моля, ако някой знае и е имал подобни резултатите да ме посъветва дали е необходимо да си запиша час за ендокринолог.

Здравей,
Аз съм писала и друг и път по темата, но... . Аз съм ходила при Начев в ендокринологията в Майчин дом - и той искаше при бременност нивото на ТСХ да е под 2. Може би е малко краен. Но АГ-то ми, което ме следи потвърди, че при бременност е добре да се държи под 2.
НА мен също ми откриха завишени стойности на ТСХ в четвърти месец (5,2) от тогава съм на хапчета и нивото на хормона ми е 1.99, 1,79... в тези граници. Ендокринолога каза, че е ок и да си пия хапчетата до раждането. Но различни лекари, различни мнения. Аз следвам предписанията на моят ендо.

# 1 841
Момичета имам нужда от съвет.Преди да забременея си изследвах веднъж tsh и всичко беше наред.След години забременях и случайно в 6 г.с си пуснах tsh и ми излезе 3.00.Веднага отидох при ендокринолог и той ми назначи терапия с елтироксин.Пусна ми тат и мат те бяха в норми,на ехографа не се видя изменение на жлезата,той заключи физиологични причини,но продължих елтирокса до раждането,каза ми да го го спра за 45 дни след раждането и в зависимост от това какъв в резултата ще преценим дали да продтлжавам с елтирокса.45 дни след раждането tsh беше 1.6.Обадих му се по телефона и той каза да спра лтирокса и да следя tsh.Детето ми е на 1,8 и оттогава съм изследвала 3 пъти tsh и трите излезнаха около1,6-1,8.Мислите ли че е достатъчно веднъж в годината да го изследвам,или по често трябва.Планирам и второ забременяване след полояин година и се чудя как се процедира в случая.

# 1 842
Резултатите    са супер ,това не е Хашимото ,антителата са в норма . Мисля ,4е щом планираш бременност хормона го следиш на 2 ,3 месеца , а след забременяване всеки месец .

# 1 843
Ако резултатите са добри на 45 дни можеш да следиш след забременяване.

# 1 844
Благодаря Ви.Ще пусна пак изследвания след няколко месеца.И преди забременяване и след.

Общи условия

Активация на акаунт