болест на Хашимото и бременност

• 365 366
  • 2 601
  •   1
Отговори
# 2 040
Здравейте!
И аз се намесвам с малко по-различно питане, извинявам се, ако го е имало по-назад, но съм се пищисала...
Автоимунен тиреоидит, преди да забременея ТСХ 3,47 антителата доста над нормите, не започнах лечение с Еутирокс, както ми беше казано от доктора (в моето семейство сме доста неразбрани с лекарствата, освен Парацетамол), чувствах си се добре, забременях след три месеца опити. Сега ми пуснаха отново ТСХ и антитела, ТСХ - 3.99, антителата пак високи и ми казват, че нямам избор и че по време на бременността съм длъжна да пия Еутирокс, ако искам всичко да е наред!
 Та мисълта ми е, има ли Мами, които са или са били с подобен казус по време на бременността? Има ли такива, на които им е било предписано нещо по-различно от хормоналната терапия? Или просто трябва да се предам пред докторите?
(Ще съм благодарна да не ме “линчувате” за това, че не съм на Ти с лекарствата, та и против Simple Smile
Благодаря!

# 2 041
  • София
Не рискувай и не си прави експерименти, щитовидната жлеза е важен орган за целия организъм, очевидно при теб е болна и ТРЯБВА да се приемат лекарства. Последиците от нелекуването се изявяват след години и водят до увреждане и на други органи. В конкретния случай щом си бременна, непременно започни лечение, изключително важно е за плода. Не знам какви са традициите във вашето семейство, но подценяването на собственото здраве за мен е безотговорност.

# 2 042
Ние никого не можем да линчуваме, докторите също. Прочети последствията за плода при високи стойности на ТСХ и си помисли дали няма да линчуваш сама неговия, твоя и на други хора живот.

# 2 043
Cvdt, честитооооо! Пожелавам ти лека бременност и пухкаво бебче Hug
Преди да започнем опити с ММ и аз отказах да приемам хормона, като си дадох време от няколко месеца, в които описах всичко - хомеопатия, промяна в храненето (аз като цяло се храня много здравословно) и хранителни добавки. Е, успях да сваля антителата и сега са ми перфектни, но ТСХ не се повлия, затова се примирих и въпреки моята неприязън към лекарствата, започнах да приемам Л-тироксин, а веднага щом свалих ТСХ под 2.5 започнахме и опитите. Имахме щастието да се получи още от първия път и сега си пия хормона всяка сутрин, следя си ТСХ често и всеки месец правя консултация с ендокринолога ми. Когато трябваше да решавам, то водещото при мен беше че едно е да отговаряш само за своето здраве, а съвсем друго е когато от теб зависи живота и здравето на детето ти. След като родя, живот и здраве, то ще го спрем с доктора ми и ще опитвам пак с алтернативни начини, поне до следващото ни детенце 😊

# 2 044
Здравей! Много хубаво от твоя страна, че не си се предала на хапчето, защото веднъж започнеш ли го, то е завинаги. НО, ще ставаш майка, вече носиш отговорност не само за себе си, а ние всички искаме здрави деца, нали? Не ти е кой знае колко притеснително Tsh, но имай в предвид че с бременността ще се покачи. Чудя се дали да изчакаш или веднага да го почваш, но аз не съм най-добрия пример, нито ги разбирам толкова  нещата. Аз забременях с много високо TSH. Слава Богу имам живо и здраво детенце. През бременността си правих какво ли не изследвания и сама си свалих дозата накрая. Много тъпо защото Tsh ми се върна в началото, пак високо.

# 2 045
Благодаря ви за бързите отговори! В края на краищата петък отново съм на ендокринолог, трето мнение, доколкото знам той не прибягва само и единствено до хормони, но ако каже еутирокс, това да бъде, както казахте всички, както съм на мнение и аз, за това и писах...тук не става въпрос само за мен...
благодаря ви отново! Simple Smile

# 2 046
Да се включа и аз с моето притеснение. Приемам 50мг Л-тироксин заради завишено ТСХ от няколко месеца.
Сега съм бременна в края на 12гс.
Преди месец ТСХ беше - 1,61
Днес е - 3,34.
Лошо ми стана като го видях. Чакам да стане 10 и да ходя при ендокриноложката ми. Много ли е опасна тази стойност? Виждам, че е в реферетни граници все още, но знам, че трябва да е под 2. Sad

# 2 047
  • София
Спокойно, опасно е ако се качи над 10.Пиши какво каза ендокриноложката.

# 2 048
Галеона, не се притеснявай! Прочети няколко поста по-нагоре и ще видиш и моя опит с покачването на ТСХ Blush Както вече са ти написали, важно е да не стига до 10 Hug

# 2 049
Чак сега успях да се свържа с ендокриноложката. Каза ми в 3 дена от седмицата да приемам 75мг, а в 4 дена 50мг Л-тироксин. Малко ми е объркано в главата как ще ги наредя, ама ей сега ще си спретна една таблица. 😄
Каза ми, че трябва да го смъкнем поне до 2-2,5. Чак в третия триместър можело да си позволим над 3-3,5.
От утре почвам по-голямата доза пък да видим. Стискайте палци

# 2 050
Здравейте.  Споделям моята схема, през деня от понеделник до петък съм на 75. Събота и неделя съм на 100. Еутирокс . Забременях с 10.47. След 2 месеца прием съм на 2.050. Сега чак след 2 месеца съм на контролен, подържам тази доза.

# 2 051
Спокойно, опасно е ако се качи над 10.Пиши какво каза ендокриноложката.
Какво ще стане ако е е повече от 10? Моля споделете само ако е от опит, а не заучени схеми от учебници. Не веднъж съм питала тук дали има някоя мама родила дете с проблеми и доказано от Хашимото. Питам, защото постоянно ни плашат, а искам да знам, че наистина е така. Веднъж дори ми беше изтрит поста, не знам защо, къде сбърках с въпросите.

# 2 052
  • София
Не знам точно, аз го чух от Начев и сегашната ми ендокриноложка. Бях се притеснила, че ТСХ ми се е качил на 2,5 в трети месец, а тя ми каза: "Спокойно, притеснително е ако се качи над 10".
При Начев ходих преди да забременея, той ми обясни, че по време на бременност  ТСХ може да се вдигне 4 пъти и е важно да не надхвърля 10. Затова при забременяване трябва да е най-много 2,5, но най-добре под 2, за да не е рисково. Мисля, че високото ТСХ влияе зле на умствено-психическото развитие на плода.

# 2 053
Не знам точно, аз го чух от Начев и сегашната ми ендокриноложка. Бях се притеснила, че ТСХ ми се е качил на 2,5 в трети месец, а тя ми каза: "Спокойно, притеснително е ако се качи над 10".
При Начев ходих преди да забременея, той ми обясни, че по време на бременност  ТСХ може да се вдигне 4 пъти и е важно да не надхвърля 10. Затова при забременяване трябва да е най-много 2,5, но най-добре под 2, за да не е рисково. Мисля, че високото ТСХ влияе зле на умствено-психическото развитие на плода.
Да, да, така е. И аз това го знам, както и всички, които пишем тук уплашени. Имам две деца, да са живи и здрави, затова питам, къде да очаквам да избие нещо. И никоя майка не е писала за умствено изоставане и дано не пише. Успех желая на всички. А за успокоение ще ви кажа, че аз забременях с Tsh 41😂😂😂

# 2 054
И аз не съм прочела някъде да има влияние..така че за бременните..спокойсвтие. плода щом се развива според седмиците ,тсх щом е в норми..да не търсим под вола теле. Аз съм в 12та седмица и 4 дни. Гледайте позитивно и не мислете глупости. Мене ме заплашиха, че изобщо няма да имам деца ,така че апелирам да си следите тсх по начесто и само положителни мисли. Всичко е божа работа!
Поздрави

Общи условия

Активация на акаунт