болест на Хашимото и бременност

• 365 276
  • 2 601
  •   1
Отговори
# 2 295
Привет на всички! Бременна съм в 9та седмица! Пускам контроли всеки месец и противно на очакванията ми тСХ се понижава! Резултатите ми излязоха вчера и още утре ще се свържа с ендокринолог, но ми е притеснено. При реф. Ст-т 0.35-4.95  моя резултат е 0.887.
Фт4 при реф. С-т 0.700-1.48, моя резултат е 1. Има ли място за притеснение? Налага ли се прием на препарат? Не приемам хормони и никога не съм. Благодаря на всички, които ще се отзоват! Желая весели Великденски празници! И честита Цветница! 💐💐💐

# 2 296
  • Terra incognita
Здравей, честито!
Според мен резултатът е идеален и няма място за притеснение. Притеснително е, ако е високо. Лека бременност!

# 2 297
  • Замък сред облаците
Консултирай се с ендокринолога си и с АГто за всеки случай все пак. Важно е да има достатъчно фТ4 за бебчо преди да заработи собственато му жлеза.

# 2 298
Консултирай се с ендокринолога си и с АГто за всеки случай все пак. Важно е да има достатъчно фТ4 за бебчо преди да заработи собственато му жлеза.
Днес се свързах с еднокриноложката и според нея няма проблем. Говорих и с аг-то, който каза, че щом ендокринолога не вижда проблем и той не вижда....но това някак си не ме успокои....дали да търся второ мнение.... моля някой със сходна картинка ми пише.....😔😔😔

# 2 299
  • Замък сред облаците
Честно казано и на мен ми изглеждаха добре поначало, но винаги трябва да ги консултираш с лекарите си, за да си сигурна. И аз като забременях ТСХ се смъкна и то до много добри стойности (стартирах с 2 при референтни 0.2-4.3). Продължавай да следиш на 45 дни и не се притеснявай.

# 2 300
Днес имам положителен тест и тсх почти 4. Чудя се дали да увелича дозата докато стигна до лекарката. 🙄

# 2 301
След колко време ще е това? Ако става въпрос за няколко дни, изчакайте си прегледа.

# 2 302
След колко време ще е това? Ако става въпрос за няколко дни, изчакайте си прегледа.

При моята имам час за 25.05. Мога да запиша час при друг, но не знам за кога. Сега пия по 75мкг и 2 пъти в седмицата по 100.

# 2 303
Здравейте, пиша тук защото не знам как да постъпя.
Бременна съм в 9г.с. и на 23.03 бях при ендокринолог в КИРМ с изследвания:
TSH - 4.37 mIU/L
FT4 - 21.87 pmol/L
Тя ми каза да започна Еутирокс 25, като 14 дни пия половин таблетка, останалите 16 по цяла (25мкг) и след 30 дни да пусна контрола на TSH и FT4 и да ѝ пратя резултатите по Вайбър.
Аз реших да си пусна целия панел след като изтекоха 30 дни и на 23.04 резултатите ми бяха:
TSH - 2.130 mIU/L
FT3 - 4.10 pmol/L
FT4- 19.39 pmol/L
MAT - 23.11 IU/ml
TAT - 17.88 IU/ml
Изпратих ги на Вайбъра на ендото, но все още нямам отговор - а съобщението е видяно!
Притеснява ме ТСХ, т.к. ми се струва леко завишено. Чудя се дали самосиндикално да не започна да вземам по таблетка и половина през ден? Трудно ще си намеря и читав ендокринолог.  т.к. не съм от София Sad 
Имам час в Плевен чак за 21.05 за ФМ и евентуално тогава ще мога да се видя с ендокринолога. Какво е вашето мнение?
Благодаря на отзовалите се! Hug

# 2 304
  • Terra incognita
Когато забременях веднага след теста си вдигнах дозата с 25мкгр, тъй като знах, че тсх ще се вдигне и като отидох на ендо ми каза, че много добре съм направила.
Но все пак първо се консултирай, по телвфона не става ли?

# 2 305
  • Замък сред облаците
Здравейте, пиша тук защото не знам как да постъпя.
Бременна съм в 9г.с. и на 23.03 бях при ендокринолог в КИРМ с изследвания:
TSH - 4.37 mIU/L
FT4 - 21.87 pmol/L
Тя ми каза да започна Еутирокс 25, като 14 дни пия половин таблетка, останалите 16 по цяла (25мкг) и след 30 дни да пусна контрола на TSH и FT4 и да ѝ пратя резултатите по Вайбър.
Аз реших да си пусна целия панел след като изтекоха 30 дни и на 23.04 резултатите ми бяха:
TSH - 2.130 mIU/L
FT3 - 4.10 pmol/L
FT4- 19.39 pmol/L
MAT - 23.11 IU/ml
TAT - 17.88 IU/ml
Изпратих ги на Вайбъра на ендото, но все още нямам отговор - а съобщението е видяно!
Притеснява ме ТСХ, т.к. ми се струва леко завишено. Чудя се дали самосиндикално да не започна да вземам по таблетка и половина през ден? Трудно ще си намеря и читав ендокринолог.  т.к. не съм от София Sad 
Имам час в Плевен чак за 21.05 за ФМ и евентуално тогава ще мога да се видя с ендокринолога. Какво е вашето мнение?
Благодаря на отзовалите се! Hug

За месец си ги смъкнала на половина за този период, не си увеличавай дозата освен ако лекарят не те инструктира друго преди прегледа. фТ4 е на много добро ниво, той е важен за бебето в момента, а ТСХ макар и завишен очевидно се повлиява много добре от ниската доза хапчета. Не е във високи застрашаващи стойности.

И не се заблуждавайте взаимно, че ТСХ задължително ще се двигне. Както писах и преди, при мен ТСХ падна от бремеността БЕЗ хапчета. Често ЩЗ се повлиява много положително при бременност, не е задължително да се развилнее.

# 2 306
Здравейте,

Преди да забременея TSH-то ми беше 2.2 при прием на Левотироксин от 50. След като разбрах, че съм бременна докторът директно ми го увеличи на 75.
Четири - пет седмици по-късно го изследвах и беше паднало на 0.39 при референтни 0.30 - 4.5.
Според доктора резултата е идеален и няма нужда да се намалява дозата, но аз се притеснявам дали не е прекалено ниско...
Т4 е 20.9 при референтни 12-22.

Благодаря!

# 2 307
  • Замък сред облаците
За момента е в норма и то с добри стойности. След 45 дни от последното изследване го повтори и ако трябва тогава коригирай дозата. Левотироксина действа с натрупване и отчетлива промяна може да има най-рано след 30 дни, но не по-рано. Ако те притеснява, обсъди с доктора да редуваш 50 и 75 мг.

Последна редакция: чт, 29 апр 2021, 17:30 от AAndreeva

# 2 308
Бих го изследвала пак след 2 седмици. Изобщо не бих чакала да мине повече време, защото ако продължи да пада така ще се мине в хиперфункция, което също не е никак ок. Ако си стои така си екстра. Даже може би и след 7-10 дни бих го чекнала. Аз така заради доза, която ми беше висока по време на бременност за малко да премина в хипер, добре че изследвах доста по- скоро от 30те дни по учебник през които се следи при бременност.

# 2 309
Благодаря за отговорите!

И на мен ми се струва, че е по-добре да се пусне ново изследване по-скоро за всеки случай.
Аз бях супер изненадана, че е толкова ниско, защото знам, че през първия триместър обикновено се увеличава. От няколко години взимам хапчета и никога не е било под 1.5.

Общи условия

Активация на акаунт