болест на Хашимото и бременност

• 363 669
  • 2 600
  •   1
Отговори
# 2 580
Здравейте,
Аз нямам установено Хашимото, но започнах прием на л-тироксин преди първата ми бременност през 2022, тъй като тогава стойностите бяха около 5. Д-р Начев назначи прием и забременях бързо. След раждането продължих приема и стойностите бяха около 3. Д-р Начев реши, че ще увеличи дозата с цел втората бременност и приемах 100/125, но се чувствах много зле. Потърсих мнение на друг лекар, който намали дозата ми на 75/100 и в момента стойностите на тсх са 1.96.
Чувствам се много зле физически от хапчетата и искам да ги спра след раждането. Можете ли да ми препоръчата добър специалист, който успешно да контролира този процес по спиране? Какво трябва да е храненето при прием на лекарствата, защото качвам много килограми, които не успях да смъкна след първото раждане? Усещането ми е, че качвам от тях, защото до скоро спортувах и се движа много. Също така имам силна умора и безсилие. Ще съм благодарна да получа полезни мнения.

# 2 581
  • Замък сред облаците
Щом нямате хашимото по всяка вероятност имате дефицити, които влияят на функцията на жлезата и метаболизма. Изследвайте вит Д, б12, фолат и желязо; кръвна захар и инсулин с ОГТТ тест, липиден профил. От хапчетата не се качват килограми. Качват се от неефективен метаболизъм, забавена функция, а те са следствие от други дисфункции като дефицитите примерно.

# 2 582
Много ви благодаря за отговора. Ще ги изследвам!

Щом нямате хашимото по всяка вероятност имате дефицити, които влияят на функцията на жлезата и метаболизма. Изследвайте вит Д, б12, фолат и желязо; кръвна захар и инсулин с ОГТТ тест, липиден профил. От хапчетата не се качват килограми. Качват се от неефективен метаболизъм, забавена функция, а те са следствие от други дисфункции като дефицитите примерно.

# 2 583
Здравейте, от няколко месеца се мъчим да смъкнем ТСХ с един сироп, който накрая се оказва не особено ефикасен. Смениха го с таблетки -50мкг Левотирон (Еутирокс). Последните ми стойности на ТСХ са 3.19, а ФТ4-16 . Повечето АГ и ендокринолози (аз се консултирах с трима)ми препоръчват вече да не се пазим и да пия редовно хапчето и да се следя, но все пак ми е малко притеснено. Има ли други тук, забременели с по- високо ТСХ ?

# 2 584
Здравейте, от няколко месеца се мъчим да смъкнем ТСХ с един сироп, който накрая се оказва не особено ефикасен. Смениха го с таблетки -50мкг Левотирон (Еутирокс). Последните ми стойности на ТСХ са 3.19, а ФТ4-16 . Повечето АГ и ендокринолози (аз се консултирах с трима)ми препоръчват вече да не се пазим и да пия редовно хапчето и да се следя, но все пак ми е малко притеснено. Има ли други тук, забременели с по- високо ТСХ ?
Моето ТСХ беше скочило до 3.7 след забременяването, а преди това беше около 2. Вдигнах дозата и вече е 2.55, всичко е наред с бебето и аз също се чувствам окей.

# 2 585
  • Замък сред облаците

Гонете оптимално фТ4 между 17-20 за хубави яйцеклетки, като е хубаво поне 3 месеца да се поддържа такава стойност (заради овогенезата, т.е - яйцеклетките тръгнали да зреят в един цикъл /накрая узрява една разбира се/ всъщност започват процеса 3 месеца по-рано). Реално и с 16фТ4 не е лошо, но ако сте притеснени, гонете да е над 17 оптимално.

# 2 586
Момичета, от началото на бременността следя щит хормони месеца веднъж, фт4 почна бавно да спада, ТСХ досега мерено всеки път около 1.5. В първия триместър беше около 14-15 до 15 г.с., като аз винаги съм била с ниско фт4( ако има значение)

В 20 г.с. фт4, вече беше под долна граница около 10 и ендокринолога изписа хормон. Сега правих контрола 24 г.с. и фт4 е паднало още - в момента 9 pmol/l. TSH все така 1.5.
Имам час и предполагам ще ми вдигне дозата, но повече се притеснявам, може ли да има някакви последствия за бебето този нисък фт4 последните месеци? До 3 месец фт4 беше около средата и явно втория триместър започна да пада. Благодаря.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 16:19 от Violetka91

# 2 587
  • Замък сред облаците
Евентуална хипофункция при майката може да се отрази в изоставане при бебето. Обикновено е повод за притеснение, ако бебето изостава с над 2 седмици по ехограф.

# 2 588
Евентуална хипофункция при майката може да се отрази в изоставане при бебето. Обикновено е повод за притеснение, ако бебето изостава с над 2 седмици по ехограф.

Много благодаря, на този етап няма такива индикации. Бебето си върви точно за седмицата.
Във вторник имам час за ендокринолог и предполагам че ще ми вдигнат дозата.
Притеснението ми е, може ли да се е отразило умствено по някакъв начин на развитието му, понеже такива неща чета в интернет.

# 2 589
  • Замък сред облаците
Щом досега е била по-висока стойността (около 15) и тепърва е почнала да спада такъв риск няма.

# 2 590
Щом досега е била по-висока стойността (около 15) и тепърва е почнала да спада такъв риск няма.

В 7 и 11 г.с. - 14.3 стойност.
От 15 г.с. - 13 стойност и започва постепенно да пада въпреки еутирокса.

# 2 591
  • Замък сред облаците
След 14 седмица бебето има функционираща вече своя жлеза.

# 2 592
След 14 седмица бебето има функционираща вече своя жлеза.

Изключително благодаря за успокоението. Спокойна вечер!

# 2 593
Здравейте! Последните резултати за ТСХ са по- добри - 2,19, ФТ4 -15.69. Този месец правихме опит но неуспешен. Притеснявам се, че ще имаме проблем.. аз съм на 33 г . Има ли други заченали след 30 с хашимото ? Знам, че е рано да се притеснявам, но аз като цяло съм си доста тревожна…

# 2 594
Здравейте,

Има ли някой, който ходи при др Начев или др Катя Тодорова ? Искач да запиша възможно най-рано час при един от двамата, но не намирам в интернет точно къде работят. Според супердок, Начев преглежда в Надежда, но няма никакви часове, а Катя Тодорова дори не я откривам.

Ще бъда благодарна за контакти и съвети ☺

Общи условия

Активация на акаунт