болест на Хашимото и бременност

• 371 831
  • 2 635
  •   1
Отговори
# 2 625
  • Замък сред облаците
Вацното е, че не изостава. Тялото има и натрупан тТ4 освен фТ4, така че баш в края не е винаги необходимо да се коригира дозата. След раждането тялото постепенно ще освободи запасите.

# 2 626
Благодаря ! Посъветваха ме след раждането да мина на дозата, която съм приемала преди зачеване

# 2 627
Здравейте забременях и ми откриха високо Тhs над 2 никога преди това не ми е било високо. Нищо че майка ми има хашимото
Изписаха ми л тирокс от 50
След раждането пиех през два дни и един месец след раждането ми беше 1.37 ходих на ендокринолог и той ми каза да го спра за 20 дни и да го изследвам и беше 5.39 и сега лекаря ми казах да пия през ден по 25 мл и след 6 месеца пак да го изследвам въпроса ми е кога ще го спра това хапче опасно ли е да спра да го пия при 5.39 резултат

# 2 628
  • Замък сред облаците
За да е толкова високо ТСХ значи че жлезата се “задъхва” и не произвежда достатъчно Т4, оттам хипофизата повишава ТСХ, за да стимулира производството. След бременност не е неочаквано, защото се изчерпват доста микроелементи необходими за правилното функциониране на ЩЖ. А понякога се отключват и автоимунни процеси след раждането. За цялостна картинка е необходим пълен панел ТСХ, фТ4, фТ3, ТАТ, МАТ, желязо, тЖСК, феритин, б12, фолат, вит Д.
Ако има дефицити, приемът на хормон само ще замаскира положението и няма да отстрани първопричината. Започнете оттам.

# 2 629
Здравейте, Записвам се да следя.

Бременна съм в 6тата седмица. Все още няма пулс, надявам се в понеделник (началото на 7ма седмица) това да се промени. Heart
С хашимото и инсулинова резистентност. TSH ми скочи двойно: 5,04 е. Увеличиха ми дозата еутирокс от 50 на 75. Обмислям да намеря специалист акушер-гинеколог+ендокрилог, който да ме следи.

# 2 630
  • Замък сред облаците
Няма такива. И аз издирвах като бях бременна. Иначе не е нетипично ТСХ да се вдигне при забременяване, има връзка с продукцията на ЧХГ (сходна протеинова структура). ФТ4 и фт3 колко бяха, че да вдигнат хормона? Ако не са искали тези стойности за проверка преди смяна на дозата, максимално бързо сменете ендокринолога.

# 2 631
Ето ги резултатите ми:
TSH: 5.06 (oбъркала съм в предния пост)
ft4: 12,87
ft3: 4,45
TAT: 30,04
MAT: 145,4

# 2 632
  • Замък сред облаците
ФТ4 определено е ниско, а е ключово в първи триместър. Значи правилно е увеличена дозата. Дадоха ли насоки след 30 или 45 дни повторни изследвания или чак след 12 седмица ще искат контрола?

# 2 633
След 30 дни ще й изпратя изследвания, но се надявам до тогава да съм се насочила и към някоя клиниките (Надежда, Щерев) в София, където най-малкото да ме следят комбинирано.

# 2 634
  • Замък сред облаците
Яначкова в Щерев е добра. Хедер в Надежда малко през пръсти кара, ако си й симпатичен повече внимание обръща. Отзивите са от близки бременни ✌
В Щерев има по-голям шанс за комбинирано следене, ако ситуацията го налага, отколкото в Надежда.

# 2 635
И аз съм повече насочена към Щерев.

Била съм на няколко прегледа при Хедер заради замразяване на яйцеклетки в Надежда. Отзивчива беше, обърна ми внимание.  Но просто не я усещам като моята лекарка.

Общи условия

Активация на акаунт