Машина за хляб-38 част

  • 50 377
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 69
chriss къде прочете "премного оплаквания" за Зелмера? Аз имам Зелмер http://www.densi.bg/index.php?menu=3&div=ДОМАКИНСКИ УРЕДИ&am … uct_id=1100017709 и за сега нямам оплаквания от него.
А относно изискванията ти:
-всички машини месят всякакво тесто.
-не съм правила пълнозърнест хляб но смятам че във всяка машина може да го правиш.
-за изпичането отгоре зависи от какво е направено тестото/ яйцата и захарта в тестото спомагат за по-изпечен хляб/.
 Според мен няма смисъл от много скъпа машина. И по-евтината ще ти свърши работа.
Но все пак изборът е твой. newsm10

# 421
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 178
О-о-о хляба с айряна е страхотен.

# 422
  • Мнения: 481
Моята Аляска за 85 лв. си пече превъзходно и си меси без проблеми. И аз в продължение на почти цяла година си мислех, че тя ми е виновна за недотам успешните хлебчета, но се оказа че само и единствено задмашинното устройство (демек Аз) съм си била виновна.  Crazy
Просто с каквато и машина да си, първо е нужно време двете да се опознаете, да си свикнете и тогава вече катосе постигне разбирателство ще се получават нещата.
Много е важно също  и качеството на брашното (то е по-важно даже от машината).
Хлътналото хлебче по средатазнам, че се получава при превтасване. Може би слагаш повече мая  newsm78
Аз от както започнах да слагам по 1/2 мая на др. Йоткер (защото само такава имам, не че е реклама) хляба става по-хубав и си втасва нормално. Даже лятото ще пробвам и с по-малко от 1/2 да видя дали ще стане.
Да ви се похваля снощи какъв пълнозърнест, ръжен и още един вид брашно имах (не помня какво точно беше, пак нещо като пълнозърнестото) хляб стана. За чудо и приказ просто. А го направих от останки, от 3 пакета имах по около 100 гр. и добавих бяло накрая и даже много не мерих пропорции. На око. С айрян го напрвих и стана душичка. Не успях да го снимам, изядахме го докато се усетя да го документирам. И може би за пръв път ми опря капака на пекарната, толкова се наду. от 1/2 пакетче мая.

# 423
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 178
И аз съм със Аляска.Много съм доволна.

# 424
  • Враца
  • Мнения: 3 853
Направих същия хляб със суха мая и стана супер!!!
Към момента не мога да предложа снимки,
но проблемът наистина е бил в маята  Peace

# 425
  • Мнения: 4 900
Кокошинка, здравей и в тази тема  Hug
Аз също ползвам сухата мая на доктора и съм много доволна, но слагам точно толкова, колкото е по рецепта за 750 гр хляб и ми стига почти за 3 хляба /третия път съвсем малко допълвам от ново пакетче мая/.
Днес направих един ръжен хляб, който според мен стана много хубав.
Ароматът му е като на истински хляб, не е надут много, но то при ръжените е така /отделно го пише и на плика на брашното 
/.


 

# 426
  • Мнения: 481
mery_poppins1 и аз се радвам да те видя и тук  Hug
Наистина изцяло ръжените хлебчета не се надуват много  и са някак си по-тежки, но мноого вкусни.
Моя е малко мешана скара, та стана бухнал и мекичък.
Лелее аз в началото слагах цяло пакетче мая и се чудех защо ми става ронлив хляба като изсъхне и т.н. и намирисваше на мая  ooooh!

Имам една рецепта за диетични земелки, много вкусни стават, аз си им добавям сол и малко мазнина. Само да намеря рецептата с точните пропорции, защото е с много видове брашна.

# 427
  • Мнения: 4 900
Кокошинка, когато намериш рецептата за земелките, много ще съм ти благодарна да ми я дадеш  Hug
Вярно е по-тежко ръженото хлебче, но  пък е ужасно вкусно .Следващият път ще пробвам 50 % ръжено и 50% някакво друго /може би типово/, дали ще се получи нещо
  newsm78   

# 428
  • София
  • Мнения: 4
Днес в "Метро" видях брашно- тип 00 . Първо помислих, че е печатна грешка на опаковката, но съседното пак беше тип 00, и то някакво вносно. Пише, че е от мека пшеница. Знаете ли какво е? Бяло или какво?

# 429
  • Мнения: 4 615
За пици или поне така ни казаха на нас.

# 430
  • София
  • Мнения: 3 874
lucy60, брашно тип 00 = тип 500. Peace

Германия: фино брашно - 405, 550, 812, 1050, 1600 - пълнозърнесто брашно.
Италия: 00 = 500, 0 = 650, 1 = 800, 2 = 950, пълнозърнесто = 1400-1600
Франция: 45, 55, 65, 80, 110, 150
Както се вижда всеки си има тертип и традиционни смеси.
Прочутото ГРАХАМ е пълнозърнесто брашно, т.е. 1200-1500, което е малко по-едро смляно - бисквити( сухари) Грахам
   
 информацията е от тук


# 431
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
А има ли на нашия пазар брашно от твърди сортове пшеница, така нареченото брашно DURUM ? Ако знаете марка и къде го има. Praynig Извинявам се ако е обсъждано, преглеждам темата бегло и от време на време напоследък.  bouquet

# 432
  • Мнения: 481
Намерих рецептата за земелките.
Това е за около 2 кг. тесто. Аз направих цялата доза и на 2 пъти го опеках. Съхранявах във фризера.

Брашно от нахут - 150-200 гр.
Брашно от ленено семе - 50-60 гр. (аз просто смлях малко ленено семе, защото не съм виждала такова на магазина)
Грахам - 250 гр.
Ръжено брашно - 300 гр.
Типово - 300гр.
Бяло брашно - 500гр.
1 пак. мая (на др. Йоткер сложих аз)
малко захар и малко сол.
Мазнина сложих около 70-80 гр.
Вода колкото поеме. Не съм я мерила като количество.
Общо взето я правих повече на око.
Замесва се меко тесто. Оформят се малки хлебчета, земелки. Покрива се с кърпа и след около час като удвоят обема си се слагат да се пекат.
Другата част от тестото ( ако ви е много цялата доза) пред ида втаса я  сложих в найлонова намазнена торбичка и във фризера.

На нас поне много ни харесаха в къщи. В момента ми е останло само малко ръжено брашно и бяло. Но като си набавя и от другие брашна, ще направя пак и ще снимам резултата.

Аляската я ползвах само да замеси тестото донякъде, че тази доза й дойде малко в повече и не исках да я мъча.

Някой знае ли рецепта с барашно от кестени? Може ли хляб да се направи с него или само сладкиши стават?

# 433
  • Мнения: 4 615
lucy60, брашно тип 00 = тип 500. Peace

Не би ли трябвало да има някаква разлика? Защо едното ще е именувано 500, а другото 00?

Джемма, не е популярно нито характерно за България. Ако го има тук то ще е в някоя от големите вериги. Не, че ти помогнах, де.

Аз имам въпрос. Имаме готова ръжено-пшенична смес. 4 пъти сме правили хляб от нея по посочената на опаковката рецепта. Два пъти с основна програма и два с "whole wheat". Става хубаво тесто, втасва нормално, но при изпичането отгоре не става "капаче", а изглежда като отрязана филия хляб. Дали имате идея на какво се дължи, така ли трябва да е и как да се избегне ако е проблем? Сега отново опитвам да го направя. Ако резултата е същия ще публикувам и снимки. Рецептата е: 500 гр брашно, 320 мл вода, 10 гр мая, 8 гр сол и 10 мл олио.
Благодаря!

# 434
  • Бургас
  • Мнения: 5 795
Tакааа, да докладвам за днешния експеримент с айрянения хляб на Полина, за който умувахме дали не може да се префасонира в козунак - така и така става пухкав и с малко конци... Наканих се да пробвам най-накрая и въпреки че малко се о@к@х, смея да кажа. че резултатът е превъзходен! Ползвам намалената рецепта по принцип и процедирах така:
- разтопих леко към 40гр масло и добавих към 20гр олио или общо към 60гр мазнина изсипах в контейнера
- направих гъст айрян (260мл) и в него разтворих 4 с.л. захар и 1 с.л. течен подсладител и това го изсипах в контейнера
- разбих 2 средно големи яйца, като единия жълтък отделих за намазването преди печенето (почти целият или може би към 2/3, защото ми се разпльока яйцето) и ги льоснах и тях при другите неща в контейнера
- претеглих 500гр бяло брашно и мързеливата го сложих в контейнера с технологията на размахващата се лъжица
- най-отгоре си натроших на парченца прясна мая без да я активирам и глезя (е тук ми беше о@к@кването, защото половинката вместо да изкара от фризера 1/4 мая, извадил 1/2, мен пък ми се досвидя да изхвърля половината (хляб не се очертава да правя поне 4-5 дни) и я сложих цялата Embarassed)
- пуснах на основна програма и добавих в процеса на месене половин шишенце лимонова есенция от на Йоткер, както и още брашно (май поне още 100гр глътна) за да стане хубава топката
- след почивката от десетина минути след първото замесване т.е. при сигнала за добавките, сложих по една с.л. захаросани лимонови и портокалови корички и още 1-2 с.л. брашно за стягане, че имаше сироп с коричките
- машината си направи и второто месене и пак мина във фаза почивка докато стигне до краткото половинминутно бъркане 2 часа преди края на 3-часовата ми програма. Тук спрях машината, извадих си тестото, оплетох го, върнах го в контейнера, намазах с жълтък, поръсих със захар и люспи от бадеми и оставих да втаса. Трябваха му към 40 минутки и напълни 3/4 от контейнера поради което пуснах да се пече. Да, ама поради мнооогото мая туй чудо не спря да се надува и хубавичко се настани върху капака на машината и си залепна там Confused Тъй като нямаше какво да направя (във фурната ми посмъртно не влиза казанчето за да мога да пека там) оставих да мине едночасовото печене и после се заех с борбата да изкарам творението от контейнера Laughing Като оставим настрана недоопечения калпак, който отрязах и му обрах запечените корички отстрани (ммм вкусотия страхотна бяха), козунакът стана невероятен! Пухкав като дунапрен, със средно изпечени и не много твърди кори, дъхав, ароматен, с конци и вкусен... Определено ще повторя, но с 1/4 кубче прясна мая и с малко повече захар или подсладител, тъй като обичам много сладките козунаци. Вие също можете да опитате този мързелив и за мен, въпреки всичко, сполучлив козунак Peace

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 16:19 от bradata

Общи условия

Активация на акаунт