Машина за хляб-38 част

• 50 984
  • 739
  •   1
Отговори
# 735
150 г царевично брашно (попарих го с водата и млякото, затоплени до кипване в МВ) - не знам с каква цел се прави и ако може, Бонго да подскаже  Praynig
450 г бяло брашно
150 г царевица от консерва (оваляна с 30 г бяло брашно - това е допълнително, не влиза в горните количества)
в този случай дядото ще обясни най-добре  Laughing.  ама нещо се крие. от няколко дни не се е вяскал да пише. давайте да го викаме на помощ.  а пък и нова тема трябва да направи.

# 736
Дядо Хаджия, помощщщщщщщщщщщ Praynig

# 737
  • Бургас
Ето какво беше писал Хаджията преди време на тема "царевично брашно"

Цитат
Понякога старите хора достигат до едно решение вследствие на опити. Не ми е било през ума да попитам например прабаба ми защо го прави така. Аз пък от своя страна си падам малко консерватор кулинар и когато нещо работи при мен не го променям и не си задавам въпроси защо трябва да го правя.

Иначе царевичното брашно е малко по твърдо и остро. При попарването то омеква пък и поема толкова течности колкото му е необходимо, така после не се притеснявам как ще излезе тестото въпреки че го следя постоянно.

Ръженото брашно има малко по особена структура. Като, че ли в него има повече нишисте и при престояването във топла вода отделно пък ферментира и дава възможност на маята да работи спокойно.

Що се касае до рецепти. Няма изрядна и сполучлива рецепта. При едни се получава при други пък не излиза. Ето напрамир Полина е публикувала рецепта за царевичен хляб и тя сигурно го е правила и при нея се е получил, докато при други не се получава.

Иначе при мен царевичното брашно е до 30 % спрямо теглото на бялото брашно. Заливам го с част от течността (вряла) и го оставам да се охлади. Течността е толкова колкото да се получи нормално меко тесто.

Междувременно съм омесил много меко тесто с вода, мая, 1 ч.л. захар и брашно и съм го оставил да втаса много хубаво (буквално цялото е само на конци).

Отделно омесвам от останалите съставки нормално тесто (при този тип теста винаги работя с меко тесто). След първото омесване оставям да престои около 5-10 минути за да се отпусне и пускам второ месене към което на части добавям първо маяното тесто, а после тестото от царевичното брашно и чакам да се получи хомогенно тесто. Ако се наложи добавям брашно за да регулирам твърдостта на тестото.

Като приключи омесването остава го да втаса после отгоре го мажа с яйце, което е разбито с малко масло, царевично брашно и някакви подправки (обикновенно работя с чубрица, но съм правил и вариант с ким на зърна).

# 738
да ви покажа новото си откритие  bowuu хляб с грис
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2413/111540607327096551212965 … wCOnnRBdL37Co.JPG
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2810/159221155201011246712965 … CUgelEkVIPIFS.JPG
невероятен, пухкав и вкусен  Heart Eyes

# 739
  • София

МОЛЯ НЕ ПИШЕТЕ ПОВЕЧЕ В ТАЗИ ЧАСТ !

Общи условия

Активация на акаунт