След "1001 нощи" Приказката прелива в една "Безкрайна песен" - 157(16)

• 33 838
  • 731
  •   1
Отговори
# 15
Майдрийм,
Благодаря, за новата тема!
Радвам се за БП,смяната на сценаристите, новата обстановка,дано ни
върне онази динамика на филма,която помним от първите епизоди.

# 16

Mydream, сърдечно благодаря за новата тема!Браво!
newsm51

Честит имен ден на всички празнуващи!

# 17
Много е интересно да се следят реакциите на турците към сериала, защото така човек разбира как те възприемат света и  как гледат на себе си. Разбира защо някои предразсъдъци и в нас, и в тях, са толкова жилави, толкова устойчиви.  Преди няколко години четох едно много интересно интервю с турска писателка, живееща в западноевропейска държава( първото й име беше Елиф, нейната книга "Любов" излезе на български).  В него тя казваше: " Ако кажете на един турчин, че османците са безчинствали и тормозили балканските народи векове наред, той ще ви погледне с изумление. Неговото съзнание рисува съвсем различни картини за онова време. Средностатистическият турчин изобщо не може да проумее защо на Запад е толкова негативна представата за турците и ориенталския манталитет."

И сега като чета коментарите им, виждам, че е била абсолютно права. За тях Сюлейман е исторически идол, някаква неподражаема личност- не диша, не стъпва, не се ядосва, няма недостатъци,жени не докосва,  как точно е направил 4 деца на Хюрем, не се знае... Дори и в сериозни вестникарски статии пишат за него като за султана, от който треперел целият свят. Да, бил е силна историческа личност, но чак пък целия свят. Четох наскоро книга за Хенри Тюдор, който е управлявал по времето на Сюлейман, и в нея се говореше за влиянието, което са имали владетелите на Франция и Испания  върху Англия по онова време, но не беше спомената нито думичка за Сюлейман. Просто защото благодарение на съпротивата на балканските народи,  на  "целия свят", на западноевропейците,  им е било спестено "треперенето" от Сюлейман Великолепни.

Друго което ми направи впечатление е, че сцената с танца на Хюрем, която на всички нас очевидно ни се е понравила, е коментирана доста критично в турските форуми, дори от хора, които харесват сериала и играта на Мерием. Най-често срещаното изречение е: "Аз мога да го изиграя този танц много по- добре". Това предполагам е нормално, защото те са познавачи на ориенталските танци, някой си ги владеят до съвършенство и е по-трудно да бъдат впечатлени,  докато за мен например и две сластни чупки да направи някой ще кажа, че се е справил чудесно. Отзивите за играта на Мерием  в останалата част са много хубави.

Радвам се за успеха на серила, защото това е успех и за Халит. Между другото това е четвърти пореден успешен проект, в който участва. Не знам дали друг актьор би могъл да се похвали с това. Обикновено се редуват хитови проекти, с не толкова успешни. Очевидно Халит има добра преценка за нещата и знае на какво да заложи.

# 18
За турците Сюлейман е толкова велик ,колкото Симеон І за българите.
И при двамата след тяхната смърт настъпва упадък на държавите.Това ,че Хенри VІІІ не говори
за Сюлейман не значи ,че не го е познавал и не е знаел за какво иде реч  в Европа.
Хенри е съюзник на Карл Велики , а от другата страна са Сюлейман и Франсоа.
Имам чувството ,че войната за надмощие е била само между Сюлейман и Хабсбургите.
Всичко останало е просто част от пейзажа.

# 19
  • Стара Загора
Честит Имен Ден на всички именички!
Носете имета със здраве момичета Heart Eyes

# 20
Варна,благодаря ти за този пост! Hug Hug Hug
Беше ми много интересно да прочета всичко,особено мнението на турската писателка.Предполагам,че никак не е лесно да анализираш и да бъдеш обективен спрямо средата,в която си израснал.
Права си и за предразсъдъците-тях хората много трудно остават зад гърба си и сигурно е разбираемо-всяко нещо,наслагвано,предавано,та дори и възпитавано ,не може да бъде изтрито лесно.
Преди няколко дни ти беше превела изказване за ,което не съм сигурна дали беше направено от журналист или историк.Той критикуваше играта на Халит,съдейки по фрагманите ,които бяха показани...Халит се гневял,не бил спокоен и някакви подобни...Ами ето!Та нима Сюлейман не е бил човек,нима е било лесно да се взимат толкова важни решения,да отхвърляш старото,да съграждаш новото,да се пазиш от враговете си?!И това е само едно мнение,а тепърва ще четем какви ли не писания.
Споделям мнението ти,че Халит се справя страхотно,а високия рейтинг е успех за целия сериал,за целия екип.Халит наистина знае на какво да заложи!

# 21
За турците Сюлейман е толкова велик ,колкото Симеон І за българите.
И при двамата след тяхната смърт настъпва упадък на държавите.Това ,че Хенри VІІІ не говори
за Сюлейман не значи ,че не го е познавал и не е знаел за какво иде реч  в Европа.
Хенри е съюзник на Карл Велики , а от другата страна са Сюлейман и Франсоа.
Имам чувството ,че войната за надмощие е била само между Сюлейман и Хабсбургите.
Всичко останало е просто част от пейзажа.

Не, аз съм далеч от мисълта, че Сюлейман е бил маловажна фигура, но както ние имаме склонност да идеализираме някои наши исторически персонажи, така и турците. Може би без това не може. Всяка нация има нужда от герои.

# 22
Варна,относно критиките за танца на Александра,христянско момиче и ориенталски танци...
Те са цяло изкуство,започват обучение от малки,вибрира всяко мускулче.Според мен
доста правдив си беше танца/та тя се обучава няколко дни/.Нека си критикуват,нали казват,
че критиката е градина.

# 23
Коментар от HALİT HALİMLİ

446 години по-късно Сюлейман Великолепни отново седна на престола

Една епоха, продължила пет години,  снощи приключи. През тези години неизменен победител в сряда вечер беше сериалът „Листопад“. Финалният му епизод беше излъчен миналата седмица и всеки бе изпълнен с любопитство кой ще седне сега на трона. В историята ни има много боричкания при домогването до него. Всички сме чели, че в тези битки брат брата е убивал.
Да бъдеш лидер е нещо хубаво. Това е нещо, което всеки желае, но не на всеки му се полага. Снощи и на телевизионния екран имаше битка за трона, ако мога така да се изразя. Въпросът беше, кой ще седне на престола,  освободен от „Листопад“. Новият сериал „Съмнения“ по Канал Д или ВВ по Show Tv. Преди да бъдат кръстосани шпагите вървеше реклама с билбордове и афиши по градовете. Резултатът е победа за ВВ. Най-великият и успешен османски султан, оставил следа в историята преди 500 години, снощи сложи отпечатък и върху рейтингите на телевизионните програми. Интересът сред зрителите, който предизвика е достоен за името на сериала.  Show Tv  изчака да свърши „Листопад“ и хвърли бомбата. Добре, това означава ли, че „Съмнения“ е лош сериал? Не, съвсем не е лош, само че  Show Tv игра с различен коз, заложи на алтернативен проект и успя. Борбата между двата канала не е приключи все още. Още сме само в началото, нищо не се знае, ще се променя тактиката, ще се израбоват нови планове. Има и нещо друго. Продуцентите на ВВ ще бъдат доста ангажирани с отбиването на атаките срещу серила. Ще има голяма съпротива срещу тази продукция, която не може да бъде преодоляна с реплики от типа „ Така сме го написали, значи така е било.“

# 24
Варна,относно критиките за танца на Александра,христянско момиче и ориенталски танци...
Те са цяло изкуство,започват обучение от малки,вибрира всяко мускулче.Според мен
доста правдив си беше танца/та тя се обучава няколко дни/.Нека си критикуват,нали казват,
че критиката е градина.

Мен критиките не ме дразнят, като изключим само най-примитивните и дребнавите. Има ли полемика около един телевизионен продукт, значи в него има живот, в състояние е да раздвижи духовете.

# 25

Varna ...И аз мисля,че тихо и спокойно е покрай слабите и безлични продукции.При стойностните винаги се търси повод за критика,но филма предвещава да бъде достатъчно силен,за да издържи на всякакви критики!!

# 26
че критиката е градина.

Мен критиките не ме дразнят, като изключим само най-примитивните и дребнавите. Има ли полемика около един телевизионен продукт, значи в него има живот, в състояние е да раздвижи духовете.
Варна,Жане,съгласна съм с вас!
Щом нещо се критикува,най-малкото то е забелязано.А сериала на Халит сигурно и за в бъдеще ще търпи критики,ще създава полемика.Нормалное,освен всичко друго историята е много субективна.
Началото е много,много добро!

Последна редакция: чт, 06 яну 2011, 16:31 от fresh13

# 27

Varna, много благодаря за всичко, което си написала и превела!

Сериалът е наистина  добър!Многото критики преди започването , а и след това се оказват във връзка с исторически факти, но не и с художествената стойност на филма.Обожествяването на Сюлейман е причина да не се приема нищо, което е извън утвърденото вече мнение.Това е едно типично източно мислене(не значи лошо).Европейците доста често експериментират върху историята си и това се приема, но на изток - не.Доколкото успях да си преведа през Гугъл, имаше много категорично отхвърляне на прост детайл - че пият алкохол.Да, в серията се вижда , че пият нещо, но дали това е алкохол?!
Халит показа изключително високата си класа, а и Мерием мисля, че се справя много успешно!
Разбирам, че забавянето на сериала е и с тактическа цел.Браво!Значи екипа има стратегия за победа!

# 28

BERGÜZAR KOREL "BİR SAĞ, BİR SOL OLMAZ!"
06 Ocak 2011 04:03

Ünlü oyuncu Bergüzar Korel, hayata bakışını twitter sayfasına yazdığı şu sözlerle tanımladı; "Hayatı araba kullanmaya benzetiyorum. Kararlı olacaksın. Bir sağ bir sol olmaz. Sinyali verdin mi geri dönüşü yok."

Пресата също сериозно следи страницата на Берг в Twitter.

# 29
marman,благодаря ти!   bouquet

Последна редакция: чт, 06 яну 2011, 16:42 от fresh13

Общи условия

Активация на акаунт