Отговори
# 435
  • Разград
Момичета, имам тази рецепта за кифлички, но в нея няма мазнина, дали е мой пропуск да запиша или наистина са без мазнина, копирам я тук, ако някой си я познае, да каже дали греша ....
В 1/2 коф.кис.мляко се размива едно кубче мая,слага се 1ч.л. сол.и 1 к.л. захар.Замесва се меко тесто с около 500-600гр.брашно.Оставя се тестото да втаса,намазано с масло илио олио.Белтъка на 1 яйце се разбърква с натрошено сирене или подсолена извара-това е плънката за кифличките,а жълтъка се размива с малко вода и подправки/аз слагам ким/ на вкус,за намазването им.Разделя се втасалото тесто на топки ,като всяка се разточва и се реже на триъгълници.Във основата на всеки триъгълник се слага по 1 лъжичка от плънката и се навива .Преди печене се намазват с овкусения жълтък отгоре и се пекат при 150*-160* С,до зачервяване.

До сега не съм чувала мая да се размива в кисело мляко.
Съветвам те да размиеш маята в половин чч топличко прясно мляко+мъничко захар и да се остави да шупне.
За мазнината,можеш да прибавиш 100 мл мазнина.
Такова количество кисело мляко няма как да поеме толкова брашно.
Маята е доста,според мен.Бързо ще втаса тестото,трябва да внимаваш да не превтаса.

# 436

max-mama, признавам си, че не съм се замисляла дали се разтваря мая в кисело мляко или не newsm78, но по рецептата на Сапфира (която е цитирала  emy_emy)  се получават хубави кифлички. Натрошавах маята и я разбивах в млякото с тел. Доста отдавна съм правила тези кифлички, но ги помня, а и рецептата съм си записала. За брашното може и да си права, обикновено карам на око.Peace

# 437
  • Разград

max-mama, признавам си, че не съм се замисляла дали се разтваря мая в кисело мляко или не newsm78, но по рецептата на Сапфира (която е цитирала  emy_emy)  се получават хубави кифлички. Натрошавах маята и я разбивах в млякото с тел. Доста отдавна съм правила тези кифлички, но ги помня, а и рецептата съм си записала. Peace

Може,може,но не бях чувала,интересно ми стана и на мен.
Днес правих едни кренвиршки от тесто с 1 чч прясно мляко+1/2 чч олио+1/2 кубче мая,но само с кисело мляко и мая не съм правила.Но,пък дали такава смес би могла да поеме толкова брашно?

# 438

Но,пък дали такава смес би могла да поеме толкова брашно?

Да, аз дописах за брашното, не съм сигурна дали е точно, колкото е дадено. Меся, като си правя течната част и в нея сипвам брашно, намесвам и добавям на око. Но си права, че с добавка от прясно мляко и мазнина със сигурност ще станат пухкави кифлички. Peace

# 439
  • София
Момичета, много ви благодаря   bouquet и на мен ми се видя странно това с маята и кеселото мляко  Rolling Eyes
 И така, замесих тестото с кисело мляко, защото нямам прясно, сложих суха мая, защото нямам на кубче, сложих и малко мазнина, пък ще видим какво ще излезе  Laughing Всъщност аз търсих една рецепта за кашкавалки, не тези на които кашкавала се слага в тестото,  другите, където кашкавалът се завива в кашкавалката, но не успях да я открия ...и замесих тези, защото ги предпочитам с мая, някак си по-пухкави стават ....

# 440
Всъщност аз търсих една рецепта за кашкавалки, не тези на които кашкавала се слага в тестото,  другите, където кашкавалът се завива в кашкавалката, но не успях да я открия ...и замесих тези, защото ги предпочитам с мая, някак си по-пухкави стават ....

emy_emy , не знам коя точно рецепта си търсила, но пробвай някой път и раираните кифлички с кашкавал, мисля, че ще ти харесат! Peace  bouquet

# 441
  • София
Всъщност аз търсих една рецепта за кашкавалки, не тези на които кашкавала се слага в тестото,  другите, където кашкавалът се завива в кашкавалката, но не успях да я открия ...и замесих тези, защото ги предпочитам с мая, някак си по-пухкави стават ....

emy_emy , не знам коя точно рецепта си търсила, но пробвай някой път и раираните кифлички с кашкавал, мисля, че ще ти харесат! Peace  bouquet
Labrex,   bouquet  bouquet  bouquet точно нея търсех  Hug Много ти благодаря  Hug
Опекох ги и вече ги изядохме, станаха супер ...  само една идея по-сладко ми се искаше да е тестото, но следващия път ще сложа повече захар  Hug

Последна редакция: сб, 22 яну 2011, 19:30 от emy_emy

# 442
Labrex,   bouquet  bouquet  bouquet точно нея търсех  Hug Много ти благодаря  Hug
Опекох ги и вече ги изядохме, станаха супер ...  само една идея по-сладко ми се искаше да е тестото, но следващия път ще сложа повече захар  Hug

emy_emy ,  Hug Hug Hug (че да имаше как да метнеш някоя насааам........ Heart Eyes) Grinning  

# 443
Здравейте ще правя тутманика на Аелис без втасване но нямам прясна мая само суха на йоткер по рецептата трябва да се сложи колкото кибритена кутийка  колко суха мая да сложа .

# 444
  • забравих си мисълта...
Здравейте ще правя тутманика на Аелис без втасване но нямам прясна мая само суха на йоткер по рецептата трябва да се сложи колкото кибритена кутийка  колко суха мая да сложа .

На 500 гр брашно се прибавя едно пакетче от 7 гр суха мая. Може дори и на 650 гр брашно, пак ще се получи. Това го казвам въз основа на моят личен опит. Този тутманик не съм го правила, но то е важно на колко брашно се прибавя маята.

# 445
Момичета, имам две парчета сьомга. Има ли рецепта за нещо хрупкаво с тях newsm78 Никога не съм готвила сьомга, и не ми се иска да се проваля  Blush

# 446

На 500 гр брашно се прибавя едно пакетче от 7 гр суха мая. Може дори и на 650 гр брашно, пак ще се получи. Това го казвам въз основа на моят личен опит. Този тутманик не съм го правила, но то е важно на колко брашно се прибавя маята.
           Венета  благодаря ти  във рецептата пише че отива около 1 кг брашно мисля да сложа мисля да сложа пакетче и половина суха

# 447
Marielita,за 1 кг брашно бих сложила 2 пакетчета на Йоткер.  Peace

# 448
  • забравих си мисълта...
Здравейте ще правя тутманика на Аелис без втасване но нямам прясна мая само суха на йоткер по рецептата трябва да се сложи колкото кибритена кутийка  колко суха мая да сложа .

Венета  благодаря ти  във рецептата пише че отива около 1 кг брашно мисля да сложа мисля да сложа пакетче и половина суха

Нямам представа колко е добра сухата мая, която се продава в BG, пък била тя и на Dr. Ötker. Тази тук е супер и аз бих сложила като теб 1,5 пакетче. В случая ми е малко трудно, да ти дам съвет, защото никога не съм ползвала мая купена от BG.
Не обичам, когато маята се усеща. Сега например правя отново козунаци за подарък и на 800 гр брашно сложих един пакет мая, и се надигат супер.

# 449
  Вени,от моя опит знам,че българската д-р Йоткер (специално напоследък) не е особено силна.Предполагам,у вас нещата са доста по-различни. Simple Smile
  Ако Аелис е имала предвид 1 жива мая,то по-скоро същата работа ще свършат 2 български д-р Йоткер.

Общи условия

Активация на акаунт