Майчинството счетоводно - 37

• 28 553
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
Привет.  bouquet

Искам и аз да изразя за пореден път благодарността си и възхищението си от дамите, които помагат тук и са спасили не една майка в бедстващо положение. bowuu bowuu  bouquet  bouquet  bouquet

Има още едно питане с моите отпуски. След като разбрах, че мога да си ги взема, се оказа, че фирмата иска да ме накара да пусна молба за 4 часов работен ден на половин заплата и 10 раб. дни след това да си пусна отпуските, та да ми се изплатят на заплата за 4 часа, а не по заплата, с която излязах в болнични. Мотивите бяха, че работа нямало, и че още преди да изляза в болничен фирмата е искала да ме осигурява на минимална заплата (а остатъка от реалната заплата да се плаща от черна каса). Въпрост е, че подписвайки такава молба за 4 часа няма да си получа чистата сума, която ми се полага мисля по право. Та кажете могат ли да ме принудят да подпиша такава молба и имат ли най-вче моралното право защото често в такива случаи и с други колеги удрят по съвестта на служителите. Rolling Eyes

И още един въпрос, когато ми тече отпуската (имам към 60 дни понеже бях болничен през беремността) как се прекратяват правоотношения (в см. ако си намеря през това време друга работа трябва ли едномсечено преизвестие, я в това време може ли да подпиша друг трудов договор), губи ли се отпуската, кой я изплаща ако не се губи?
А ако напусна и се запиша на борсата как се изчислява обезщетениет за безработица?
Много объркано го написах, но и аз съм объркана.
Благодаря ви още веднъж и ме извинете ако досаждам с моите въпроси.  Praynig Praynig Praynig
Лек ден.

# 61
Здравейте.   bouquet
Ще се радвам ако някой знае и ми даде отговор на следния въпрос.
Работя по тр. договор от 01.10.2010г, при нов работодател. Преди това съм била по майчинство, а общият ми трудов стаж е 8год. Та въпросът ми е имам ли право на платена отпуска към 05. фефруари. Знам, че се смята пропорционално на отработеното време, но не знам как се смята това. newsm78

# 62
  • Майничка
Здравейте.   bouquet
Ще се радвам ако някой знае и ми даде отговор на следния въпрос.
Работя по тр. договор от 01.10.2010г, при нов работодател. Преди това съм била по майчинство, а общият ми трудов стаж е 8год. Та въпросът ми е имам ли право на платена отпуска към 05. фефруари. Знам, че се смята пропорционално на отработеното време, но не знам как се смята това. newsm78

Горе-долу по 1,5 дни за отработен месец.

Привет.  bouquet

Искам и аз да изразя за пореден път благодарността си и възхищението си от дамите, които помагат тук и са спасили не една майка в бедстващо положение. bowuu bowuu  bouquet  bouquet  bouquet

Има още едно питане с моите отпуски. След като разбрах, че мога да си ги взема, се оказа, че фирмата иска да ме накара да пусна молба за 4 часов работен ден на половин заплата и 10 раб. дни след това да си пусна отпуските, та да ми се изплатят на заплата за 4 часа, а не по заплата, с която излязах в болнични. Мотивите бяха, че работа нямало, и че още преди да изляза в болничен фирмата е искала да ме осигурява на минимална заплата (а остатъка от реалната заплата да се плаща от черна каса). Въпрост е, че подписвайки такава молба за 4 часа няма да си получа чистата сума, която ми се полага мисля по право. Та кажете могат ли да ме принудят да подпиша такава молба и имат ли най-вче моралното право защото често в такива случаи и с други колеги удрят по съвестта на служителите. Rolling Eyes

И още един въпрос, когато ми тече отпуската (имам към 60 дни понеже бях болничен през беремността) как се прекратяват правоотношения (в см. ако си намеря през това време друга работа трябва ли едномсечено преизвестие, я в това време може ли да подпиша друг трудов договор), губи ли се отпуската, кой я изплаща ако не се губи?
А ако напусна и се запиша на борсата как се изчислява обезщетениет за безработица?
Много объркано го написах, но и аз съм объркана.
Благодаря ви още веднъж и ме извинете ако досаждам с моите въпроси.  Praynig Praynig Praynig
Лек ден.

За принуждаване - не могат, но могат да Ви съкратят с разрешение на ИТ, след като докажат, че са Ви предложили и Вие сте отказали. Но пък не могат да Ви откажат отпуска за 2008 и 2009, пък май и за 2010, така че нищо не пречи да ги пуснете с едноседмично предизвестие.

Ако решите да напуснете работа, хубаво е да си пуснете предизвестие както си е по договор, като то може да тече и по време на отпуска. Ако изтече преди края на отпуска, остатъка следва да Ви бъде изплатен (и посочен в заповедта за прекратяване на трудово правоотношение). Отпускът не се губи. Ако в настоящия Ви трудов договор не е изрично упомената забрана за второ правоотношение без съгласие на работодателя, можете да сключите втори трудов договор за 4 часа (ако основният мине на 4 часа, вторият може да е на 8ч., а след прекратяване на първия - да се трансформира в основен).

Дори да напуснете по собствено желание, можете да се запишете в БТ, но ще получавате обезщетение по-кратко време. Обезщетението се изчислява пропорционално на възнаграждението от последните месеци.

# 63
Момичета най-накрая родих...преносих малко и утре ще оправям болничните.За детските трябва ли ми доход 12 месеца-и кои месеци трябва да включва.Родих на 06.01.2011.Мисля че трябва да отида следващия месец да подавам за детски,но не съм сигурна.Освен акта и дохода,друго трябва ли да нося.Мисля да подам и за еднократната помощ-там искат и удостоверение от ГРАО за родените от мен деца(понеже искам за второ помощта)-и там какво да нося?Пиша набързо че нямам време просто да търся,днес ме изписаха и утре ще ходя до ГРАО за акта,че да взема и документите които ми трябват за детски и еднократна помощ.Благодаря ви много  предварително  Hug Hug Hug

# 64
Здравейте, моят случай е следния
Фирмата, в която работя от 8 години прекрати дейността си, а всички служители бяхме преназначени в новорегистрирана от същите собственици при старите условия и заплати. Трудовият ми договор е с дата 01.10.2010, а от 12.10.2010 съм в болничен (180 дни) до раждането през април. Въпросът ми е на каква база ще ми бъде изчислявано майчинството- на МРЗ или върху дохода според ТД? Освен по ТД съм регистрирана като самоосигуряващо се лице от 10.09.2010- 420лв. Може ли да ме ориентирате каква ще бъде сумата, която ще получавам като майчинство?
Дано да не съм твърде нахална.
Благодаря предварително

# 65
Здравейте, искам да попитам нещо от името на моя приятелка. Има детенце, което навършва 2 год. през февруари, но в момента е бременна с второто и болничния за 45 дена преди термина ще и се издаде през юни. Та, въпросът ми е как ще е най-добре за нея - да се върне на работа за 1 - 2 дена и да излезе в платен отпуск, понеже има да взема, а след това и в болнични до юни и на каква основа ще и се изчисли обезщетението след това??? Моля ви, дайте съвет.. дали ще и плащат 90% от доходите преди първата бременност или не? newsm78

# 66
  • around the world
Здравейте,
имам следното питане:
Малкият е на 1 и 4 м.  от 03. 01.2011 си прекратих отпуска за гледане на дете до 2 г. и излязох в платен отпуск. От 06.01.2011 се наложи да си прекратя и платеният отпуск поради болест на баткото.
Предвид написаното на първа страница- на каква база ще ми бъде изчислен болничния 12 или 6 месеца назад, като това което съм получава като обезщетение през този период се смята за нето и бруто и или...?
Също така до колко дни могат да се издават болнични от Личните лекари за гледане на деца и има ли проблем, ако са с прекъсване: единият например е до Петък, а другият започва от Понеделник?
Питам тъй като децата имат различни лекари, а вече и двамата са болни ooooh!

# 67
  • Пловдив
Здравейте, моят случай е следния
Фирмата, в която работя от 8 години прекрати дейността си, а всички служители бяхме преназначени в новорегистрирана от същите собственици при старите условия и заплати. Трудовият ми договор е с дата 01.10.2010, а от 12.10.2010 съм в болничен (180 дни) до раждането през април. Въпросът ми е на каква база ще ми бъде изчислявано майчинството- на МРЗ или върху дохода според ТД? Освен по ТД съм регистрирана като самоосигуряващо се лице от 10.09.2010- 420лв. Може ли да ме ориентирате каква ще бъде сумата, която ще получавам като майчинство?
Дано да не съм твърде нахална.
Благодаря предварително

базата ти е 18 назад от 45 дневния ти болничен като месеца на 45 дневния не влиза
за месеците,през които си работила съответните осигуровки.за месеците в болничен не самия болничен,а сумата от която е изчислен
прочети как да си го изчислиш на първа страница

Здравейте, искам да попитам нещо от името на моя приятелка. Има детенце, което навършва 2 год. през февруари, но в момента е бременна с второто и болничния за 45 дена преди термина ще и се издаде през юни. Та, въпросът ми е как ще е най-добре за нея - да се върне на работа за 1 - 2 дена и да излезе в платен отпуск, понеже има да взема, а след това и в болнични до юни и на каква основа ще и се изчисли обезщетението след това??? Моля ви, дайте съвет.. дали ще и плащат 90% от доходите преди първата бременност или не? newsm78

най-добре е да работи или отпуск до 45 дневния
защото ако вземе болничен ще й влязат месеци на 240 лв и ще й падне обезщетението
ако не може да се върне на работа-отпуск и болничен
базата за изчисление е 18 м назад от 45 дневния

Момичета най-накрая родих...преносих малко и утре ще оправям болничните.За детските трябва ли ми доход 12 месеца-и кои месеци трябва да включва.Родих на 06.01.2011.Мисля че трябва да отида следващия месец да подавам за детски,но не съм сигурна.да.доходат ти е 12 назад като месеца на подаване не влиза Освен акта и дохода,друго трябва ли да нося-бележка от педиатъра .Мисля да подам и за еднократната помощ-там искат и удостоверение от ГРАО за родените от мен деца(понеже искам за второ помощта)-и там какво да нося?копие от акта,удос за роденит еот теб деца,личнаата ти карта,могат да искат и на бащата ЛК.и за двете неща трябва да попълниш молби по образец Пиша набързо че нямам време просто да търся,днес ме изписаха и утре ще ходя до ГРАО за акта-дали ще е готов толкова скоро ???,че да взема и документите които ми трябват за детски и еднократна помощ.Благодаря ви много  предварително  Hug Hug Hug

Последна редакция: пн, 10 яну 2011, 09:01 от Elfita

# 68
Здравейте,
имам нужда от помощ - случая е следния:
Термина ми беше на 16.10, но родих на 20.10. От болницата имам издаден болничен от 20.10 до 01.12. Този болничен  е внесен в НОИ. Проблема е че болничния ми от 16.10 до 20.10 все още не е внесен, понеже го взех по късно. Сега имам писмо от НОИ, че в 7 дневен срок трябва да предоставя липсващия болничен с опис и ново придружително писмо?! Какъв е този опис и писмо????
 С болничния от 20.10 съм попълнила приложение 1.

Благодаря ви предварително!!!

# 69
  • София-Младост
Здравейте,
имам нужда от помощ - случая е следния:
Термина ми беше на 16.10, но родих на 20.10. От болницата имам издаден болничен от 20.10 до 01.12. Този болничен  е внесен в НОИ. Проблема е че болничния ми от 16.10 до 20.10 все още не е внесен, понеже го взех по късно. Сега имам писмо от НОИ, че в 7 дневен срок трябва да предоставя липсващия болничен с опис и ново придружително писмо?! Какъв е този опис и писмо????
 С болничния от 20.10 съм попълнила приложение 1.

Благодаря ви предварително!!!
.
Теб не те касаят тези две неща, счетоводителя ги попълва и заедно с болничния ги носи в НОИ. Защо томколав е забавено внасянето му?

# 70
Имам следния въпрос: ако жена замества своя колежка, която е по майчинство, със съответните документи и заплащане за заместването, след което самата жена забременее - когато се изчислява доходът й за нейното майчинство, парите по договора за заместване вземат ли се предвид?

# 71
  • София-Младост
Имам следния въпрос: ако жена замества своя колежка, която е по майчинство, със съответните документи и заплащане за заместването, след което самата жена забременее - когато се изчислява доходът й за нейното майчинство, парите по договора за заместване вземат ли се предвид?
Взима се дохода за 18 месеца преди болничния лист, без значение заместването, то нали е по трудов договор.

# 72
Ясно, благодаря.
По трудов договор е. Т.е. важи до осигурителния максимум.  bouquet

# 73
Ала-Бала, мерси за бързия отговор. Аз се забавих със вземането на въпросния болничен - взех в началото на декември чак.
Доколкото разбирам освен да звънна на счетоводителя,  друго  нищо не зависи от мен?

# 74
  • София-Младост
Ала-Бала, мерси за бързия отговор. Аз се забавих със вземането на въпросния болничен - взех в началото на декември чак.
Доколкото разбирам освен да звънна на счетоводителя,  друго  нищо не зависи от мен?

Нищо друго, ако си го занесла е трябвало веднага да го подадат и него.

Общи условия

Активация на акаунт