Отговори
# 450
  • 1st floor
Момичета , обадиха ми се по тел. току-що  - назначили са лъчетерапия...Аз все си мислех, че химиото е за предпочитане , защото ми изглежда по -всеобхватна... newsm78...Дано не са объркали докторите нещо, като при първата операция...Кажете сега какво да очакваме - ще й става ли лошо, ще й капе ли косата /разбрах , че при химиото е така/, и  нещо , което много силно вълнува околните й - трябва ли децата и бременните да стоят далече от нея.../съжалявам , ако въпроса е глупав, но прочетох много различни неща в нета и съвсем се обърках  Embarassed/.

# 451
Непокорна, и сред нас имам момичета,които не са правили химиотерапия,а само лъче-Съни,Енни...
Като я споменах,се сетих че отдавна не съм я чувала! Thinking
Та относно лъчето-няма нищо да я боли! Няма проблем да стоиш около нея-няма да е радиоактивна!
Мен дъщеря ми ме бъзикаше,че след всички интервенции които ми направиха,сигурно ще започна да светя в тъмното! Joy Joy Joy
Просто жената трябва да се храни правилно,да пие течности и да си живее живота!
Да носи само памучно бельо.Преди да започнат да я лъчат,ще и маркират точките за облъчване.най вероятно ще започнат с 3 или 4 точки .
Трябва да внимава да не и се изтрият.Не знам къде ще правите лъчето,но в София съм чувала ,че им разрешават да си ги повтарят очертанията.във враца доктора всеки ден ми проверяваше очертанията и той си ги повтаряше с маркера.
Да се къпе само с мек бебешки сапун.Когато отива да я лъчат мястото и най вече подмишницата и да са абсолютно сухи.
Чувала съм,че някои си слагат бебешка пудра,но после пак са били препечени.На мене ми беше казано от лекуващият ме лекар,да не мажа с нищо докато съм на терапията.Когато приключихме ми дадоха една паста с която си се мажех около 10 дни.Нямах никакви изгаряния.
Като казвам изгаряния,да не решиш,че ще я изпържат! Не,нищо подобн! Получава се нещо като слънчево изгаряне-все едно си бил на плаж!
Ако имаш въпроси-питай! Peace

# 452
  • 1st floor
Тоест, няма да й става лошо, както при химиотерапията , и да й се гади?...Притеснени сме , защото тя й сега не се храни достатъчно...Това , че няма да има проблем с контактите  с деца е добре, защото жената има 9 внука /те двама вече не се броят за деца, де... Simple Smile/, които умират да стоят при нея...Предполагам , че ще облъчват мястото на операцията?  newsm78 А тя е на мястото на лимфния възел , там където започва левия крак...Всъщност , сигурно и от дясно ще я облъчват, защото и другия лимфен възел е започнал да се подува, но не са искали да го опрират...Докторите се надяват да изчезне от терапията.
Сигурно задавам глупави въпроси, но те все още са в б-цата , не са се прибрали и не съм много наясно какво, как и защо...
Сисссс, благодаря за бързия отговор! Hug

# 453
Не,няма да и е лошо ,нито да и се гади!
От време на време ще и проверяват левкоцитите,защото понякога от терапията нивото им се понижава.Но това си е обичайна практика.  Peace
Както тука обичаме да казваме "Ракът вече не е присъда! Той е просто една диагноза!" Peace

# 454
  • Пловдив
Момичета,влизам в темата за да питам за дъщеря на моя колежка,която има карценом на надбъбрека,който си расте и след 3 операции.Сега правят химиотерапия,но...
Искат да действат по въпроса с лечение в чужбина.Чакат отговор от министерството,но може да отнеме време.Та да ви питам някой знае ли нещо повече напр. за клиниката в Упсала?Или пък други?Тъй като туморът е рядък вид е по-сложно и трудно,както при всички де.

Желая успех на всички пишещи тук!Късмет и не губете надежда! Peace

# 455
искам нещо да попитам, може да прозвучи странно,
ако съм имала рак на гърдата още докато съм кърмела, възможно ли е с кърмата да са преминали ракови клетки в организма на бебето, и какво следва от това?

# 456
искам нещо да попитам, може да прозвучи странно,
ако съм имала рак на гърдата още докато съм кърмела, възможно ли е с кърмата да са преминали ракови клетки в организма на бебето, и какво следва от това?

Не може да се случи! Туморните клетки се делят,множат,движат се по кръвта и лимфата и,но през млякото е невъзможно! Peace
А защо реши,че си имала рак на гърдата?  newsm78

# 457
изследвания и консултации на онкоболни  от: ОПЛ Дата: 22.02.2011 17:33:4: На основание на кой нормативен документ Онкодиспансерите насочват пациенти към ОПЛ с искане за една дузина изследвания и консултации , като ги заплашват,че няма да могат да получават лекарства от м. март 2011 г.?Защо се създава отново напрежение между ОПЛ и пациентите?Тези изследвания и консултации взети ли са под внимание при поределяне на регулативните стандарти или това са своеволни дейсвия от страна на Онкодиспансерите?
•   
На въпроса , е отговорено. Наблюдението на онкоболните пациенти се заплаща от Министерството на здравеопазването и се извършва в областните и градските онкологични диспансери по местоживеене на пациента, т.н. комплексни онкологични центрове. За да бъде пациентът диспансеризиран, не му е необходимо направление от общопрактикуващия (личния) лекар. При посещението в диспансера той следва да представи епикризата от болничното лечение и личния си амбулаторен картон. Има установена процедура, чрез която пациентът ще бъде вписан в регистрите и ще бъде наблюдаван според състоянието му.

# 458
Наблюдението на онкоболните пациенти се заплаща от Министерството на здравеопазването и се извършва в областните и градските онкологични диспансери по местоживеене на пациента, т.н. комплексни онкологични центрове.За да бъде пациентът диспансеризиран, не му е необходимо направление от общопрактикуващия (личния) лекар. При посещението в диспансера той следва да представи епикризата от болничното лечение и личния си амбулаторен картон. Има установена процедура, чрез която пациентът ще бъде вписан в регистрите и ще бъде наблюдаван според състоянието му.
Изследванията, препоръчани от специалисти от онкодиспансера, стават само на територията на онкодиспансера (комплексния онкологичен център). Лекарите не могат да работят с направления по линия на НЗОК. При посещенията при лекарите онкоболните не дължат потребителска такса и не заплащат оказаната медицинска помощ.

# 459
  • у нас - на брега на морето
Днес е голяма задушница. Бог да ги прости тези, които не са сред нас! Flowers Rose Flowers Rose
Вчера ходих в онкодиспансера. Оказа се, че нямат летрозол и трябвало да ми направят протокол и да ги получавам от ОПЛ. Ходих при личния, но оттам казаха, че това ще стане от 1март. В понеделник ще ходя за кръвните изследвания и в сряда за протокола. С една дума - оставам без лекарства за неопределено време. Личният казва, че трябва от диспансера да ми дадат и тоя месец, защото Наредбата не е влязла в сила, но оттам правят икономии. Изобщо - пълна неразбория и отново ние сме потърпевши. Накрая ми казаха, че щом имам направен Золадекс, той щял да ме пази.
Вчера правих ехо и мамография и... нещо не е съвсем наред с единствената, която ми е останала. Имам 2 увеличени лимфни възли под мишницата и са болезнени. В гърдата също има някакви изменения, които са много болезнени при натиск.
Хайде, лек ден на всички!

# 460
  • София
Амазонка, не зная как ще възприемеш поста ми ?
Ако това се случва на мен / както ми се случи преди години/ ще настоявам да ми махнат и другата гърда и яйчниците. Коментирали сме и друг път за яйчниците. И тогава ти казах същото.

# 461
  • у нас - на брега на морето
Така е, Хули. Първо за твоите думи се сетих. Сега ми е много тежък период и не ми се мисли, как ще понеса още един ад. Лошото е, че сега докторите са си насочили цялата енергия и внимание към реформата и се притеснявам, да не изтърва нещо. Може би ще трябва да дойда до София за консулт.

# 462
  • София
Ще го понесеш  Peace
И аз винаги при поредния път съм се питала, дали ще мога да понеса още.
Оказа се, че понесох повече.

# 463

Не може да се случи! Туморните клетки се делят,множат,движат се по кръвта и лимфата и,но през млякото е невъзможно! Peace
А защо реши,че си имала рак на гърдата?  newsm78
година по-късно имам дуктален /в каналчето на млечната жлеза/ карцином, но още тогава /докато кърмех имах запушено каналче на същото място- зачервена и болезнена бучка

# 464
  • София
И сега какво, започна ли лечение ?

Общи условия

Активация на акаунт