Елда, киноа, амарант и др. здравословни храни

  • 28 521
  • 132
  •   1
Отговори
# 60
# 61
  • Мнения: 309
Zaiche все още не са ми доставили нещата, понеже чакат едно брашно. Видях че питаш по отделно за ръжените и ечемичените ядки-аз ги купувам за мен все още- от ДМ и са български-т.е. трябва да ги има и някъде другаде.
Вчера правих кюфтета от елда и сина на една моя приятелка, който е на 2 години почти ги яде и хареса-аз ги печа и ги правя и без яйце даже и са мн вкусни-за мен.

много ти благодаря за отговора   bouquet Питам поотделно за ръжени и ечемичени ядки, защото ми се иска да ги редувам някакси. Ще взема да направя една поръчка от този сайт и ще споделя мнението си с вас  Hug

Зайче, сподели и рецепти, как смяташ да ги приготвиш ръжените и ечемичените ядки? С какво ги комбинираш и дали са се харесали на бебка?  
ще споделя определено! Засега ги правя само на закуска, на принципа на овесените ядки, като някой път ги приготвям с прясно, някой път с вода само. Само, че като ги правя с прясно мляко, добавям малко повече мляко. Ако количеството с водата е 200мл. на 4с.л. ядки, то тук слагам 250мл.прясно мляко на същото количество ядки. Добавям масло, сиренце, и плод - банан, настъргана круша или ябълка. От рецептите съм пробвала тиква с овесени ядки, която се одобри от малката. Пиши ако искаш да ти кажа рецептата, ако още не си пробвала де  Wink
Ето малко рецепти, които смятам да пробвам: http://gotvene.net/tag/%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B … 0%B4%D0%BA%D0%B8/, а между другото съм правила и питка с овесени ядки, която стана доста сполучлива така че мога и за нея да дам рецепта  Hug

Последна редакция: пн, 31 яну 2011, 19:35 от Zaiche

# 62
  • Мнения: 814
И аз смятам, след около месец, когато станем на 11 м. да предложа за първи път киноа, защото вкъщи много я обичаме. За нас киноата я правя или натурална (като гарнитура) или на салата с моркови, магданоз, кълнове (каквито намеря), лентички чушка (най-добре жълта) и после обилно овкусявам с лимон (или оцет балсамико), зехтин и евентуално чесън. Като преседи така малко в хладилника - става страшна. За бебо обаче, мисля, да я направя като кус-кус - с масло и сиренце.

# 63
  • Мнения: 679
Зайче,
Овесените ядки ги слагам в гореща вода и след като заври за около 5 мин. ги свалям от котлона и добавям плод.
С тиквата как е рецептата?
Мерси за идеите.   bouquet

# 64
  • IT
  • Мнения: 3 702
момичета не знам дали сте правили рецептите от тук, но специално за овесените блокчета(за деца) на мен са ми любими, както и бисквитките с елда
http://vkuhniata.wordpress.com/2009/12/06/kids-oat-squares/

# 65
  • Мнения: 309
Нежна, рецептата с тиква се оказа не много сложна, сега като разлистих из тетрадката Grinning: тиквата се нарязва на дребно и се сварява във вода, колкото да я покрие. Добавя се захар малко. След като се свари се слагат и овесените ядки /аз сложих около 3-4 с.л./ и се вари още 10-15 минутки. По необходимост може да се добави още водичка или направо прясно мляко и става страшно. Накрая след като се свали от котлона се слага и малко масло.

Рецепта за супа от картофи и овесени ядки:
1 картоф, 1 морков, малко целина, 1ч.л.ситно нарязан лук, 1с.л.фини овесени ядки, 1ч.л.зехтин, и магданос.
Ситно нарязания лук, настъргания морков с целината се задушават със зехтина и малко вода. Заливат се с гореща подсолена вода. Като кипне водата, се прибавя нарязания на кубчета картоф и след като омекне се прибавят и овесените ядки, и се вари още 10-15 минути. Поръсва се с магданоза. bowuu
Давайте рецепти с елда  Wink chef

# 66
  • Мнения: 679
allexa.7, Zaiche,
Благодаря за идеите. Аз май малко еднообразно приготвям елдата-на каша или вместо ориз в комбинация със зеленчуци и месо.   

# 67
  • Мнения: 59
Еххх, исках едно цвете да поднеса и всичко затрих....  Sad

Та, почвам отначало... Благодаря момичета, за рецептите и идеите!   bouquet Hug
Моето питане е за елдата, като се свари и се разпука, махате ли люспите които се отделят... Аз съм купувала само кафявата(от Била) и за мен не ми пукаше много, ям всичко, но на детето мисля, че пречат.... и така вчера отмивах с вода и изхвърлях... отмивах и изхвърлях, докато не си запуших хубаво мивката  Mr. Green Но дали така е правилно, да не изхвърлям пък някакви важни вещества с люспите  newsm78 Laughing Laughing Как процедирате вие?

Поздрави на всички!  smile3525

# 68
  • Мнения: 679
Моята елда, която купувам е зелена и като се свари люспите не са толкова твърди, че да се отделят с водата. Според мен ги махай, да не се задави детето.
Нека кажат и другите.

# 69
  • IT
  • Мнения: 3 702
Кафявата е предварително бланширана, а зелената е сурова.  Варена от зелената пасирана с тиква и морков съм давала на бебето като пюре, не са ми се отделяли люспи.

# 70
  • Мнения: 46
И аз никога не съм отделяла люспите на елдата. В началото намирах само кафява, варях и пасирах. Сега намерих от зелената, не я пасирам. Даже в повечето случаи я използвам вместо ориз в домашните пюрета  Wink

# 71
  • IT
  • Мнения: 3 702
Момичета, някоя от вас правила ли е нещо със спелта за деца? Мисля като захранвам с глутен и като стигна до пшеницата да я дам нея. Имам и на зърна и на брашно, но за сега нямам идея как да я дам.

# 72
  • Мнения: 679
Аз правих наскоро със зеленчуци. Използвах такава на зърна, но я варих над 1 час, като преди това я бях киснала за едно денонощие във вода. Това дълго варене много ме изнерви и дори след това пак беше леко твърда. Като я пасирах я смесих със зеленчуци и месо, но бебето не я хареса особено, беше му твърда и се давеше на няколко пъти.
Не съм правила отново. Прекалено дълго се вари и пак не стана като хората.
Може някъде и аз да бъркам, не знам.  newsm78

# 73
  • IT
  • Мнения: 3 702
На опаковката на моята пише че се слага прави 1:2 и се вари 45 минути. Ще взема да направя една проба и да видя. Взех и макарони със спелта и ориз, българско производство са даже и тях ще пробвам да видя. Аз правя опити първо върху себе си и после ако ми хареса давам на бебето или ще давам зависи от продукта.

# 74
  • Мнения: 679
На опаковката на моята пише че се слага прави 1:2 и се вари 45 минути. Ще взема да направя една проба и да видя. Взех и макарони със спелта и ориз, българско производство са даже и тях ще пробвам да видя. Аз правя опити първо върху себе си и после ако ми хареса давам на бебето или ще давам зависи от продукта.

И на моята пишеше така за приготвянето, но 45 мин не бяха достатъчни.
Пробвай и ако може сподели. С какво ще я комбинираш?

Общи условия

Активация на акаунт