Моля за съвет, как да се справят :-(

• 2 104
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте

Историята е следната,

баба и дядо на възраст около 70 год. отглеждат двете си внучета на 9 и 12 години в крайна бедност. Единствените им приходи са 2 пенсии на възрастните хора. Бащата на децата е безработен , който не полага никакви грижи за децата, а майка им има нов съпруг и дете, и също не полага грижи за въпросните деца. Дори получава детските на децата, които не вижда с месеци.  Бабата и дядото отглеждат децата с голяма любов, но сами разбирате че с подобни приходи пълноценното отглеждане на две деца е невъзможно.

Парите не стигат нито за отопление, нито за храна, а какво да говорим за дрехи и учил.принадлежности.

Майката и бащата не са се отказали от децата си писмено, но на практика, единствено възрастните хора се грижат за тях. Преди известно време са били в Агенция за соц.подпомагане в , но от там не са получили никаква информация или внимание, а случая е наистина крайно тъжен.

Много ви моля да ми дадете съвет, какво биха могли да направят тези възрастни хора, за да получат някакви средства, помощи за отглеждането на децата. Какво да кажат и представят в Агенцията , те са възрастни и аз бих искала да им помогна поне с информация.

Агенцията за подпомагане  не е проявил грам интерес да види как живеят тези 2 деца, от какво имат нужда и т..н  Оставени на произвола.

Благодаря преварително за всички съвети Hug

# 1
Ами щом бабата и дядото гледат децата родителите да им прехвърлят правата за да им дадат възможност да взимат детските, не са кой знае колко но пак са нещо. Не е редно майката да ги получава при положение че не се интересува от децата си.  По кой начин да стане това можеш да попиташ в темата на Тайс. Само това ми идва като идея в момента, дано повече момичета се включат.

# 2
Ами щом бабата и дядото гледат децата родителите да им прехвърлят правата за да им дадат възможност да взимат детските, не са кой знае колко но пак са нещо. Не е редно майката да ги получава при положение че не се интересува от децата си.  По кой начин да стане това можеш да попиташ в темата на Тайс. Само това ми идва като идея в момента, дано повече момичета се включат.
Толкова години не го е направила, та сега ли. Вижда ми се абсурдно доброволно да се лиши от 50, 80 лева, не съм сигурна колко са въпросните детски Embarassed Иначе майката ги получава, бащата не, който е син на възрастните хора. Но нека отбележа че въпросния син, за нищо не става, алкохол, покер....не ми се говори. Един хляб не е донесъл, хляб от който ще вечерят неговите деца Tired Бабата и дядото отглеждат картофи, боб и това е яденето. Много обичат внучетата, стараят се хората, но с 2 пенсии, и дядото е диабетик при това.

# 3
Ами като не е доброволно да е принудително, за това питай Тайс какво може да се направи по въпроса. Винаги съм казвала че много от мъжете не стават, но жените решим ли да се държим свински ги минаваме от всякъде.

# 4
Темата на Тайс - като съвет от правна гледна точка.
Но пък ако имат хипотетичен шанс за дело, кой ли ще им плати разходите за хонорар на адвокат?! newsm78
Ужасна ситуация, евала на възрастните хора!

# 5
  • София
Вяра, имат ли нужда от дрехи или учебни помагала децата? Момчета ли са, момичета ли, нещо повече можеш ли да кажеш? Мога да изпратя нещо.

# 6
как така агенцията за закрила на детето не е проявила интерес ,какво значи това?Те като нехаят към подобни проблеми ,кой тогава се грижи за такива деца.Мисля си че точно те, са тия които трябва да  отчетат факта ,че тази майка сама взима парите ,не гледа децата си,и детските да се превеждат на възрастните хорица.Абе държавата какво прави за такива дечица?Защо се събират пари за изоставени циганчета ,а за българчетата ,които не знаят какво е здравословна храна ,топлина ,и живеят в мизерия,кой ще дере гласове за тях!Срамота е !Доктори убиват деца с некадърноста си,деца живеят в мизерия!Майки не поглеждат децата си.Умът ми не го побира това!
Имам дрехи ,къде живее въпросното семейство ,как мога да помогна?За годините и полът на децата е питано вече.Ще следя за подробности.Трудно ще ми е пращането на багаж от Белгия ,но ще помисля.

# 7
Здравейте, значи момиченцето е на 12, и момчето е на 10, съответно в 5 и 3 клас.
Учебници са им дали от у/ще.
Града е Гоце Делчев.
Не знам какво да мисля, освен да пиша един е маил в закрила на детето в София Rolling Eyes
Бабата и дядото преди година са ходили в закрила на детето  Г.Д , но от там им казали че нищо не могат да направят, правата са на майката, нищо че е нямам никаква. Абе с една дума са ги разкарали.
И капака на цялата история, е че майката получава храна от социалните , за 3 деца Naughty Никога не би се отказала от детските, то не да се откаже, а да ги даде на хората които се грижат за децата и.
Не знам това дали е важно но майката няма брак с бащата.

# 8
Ако родителите нямат брак, но децата носят името на бащата то правата са и на двамата родители. Ако майката взима пари и помощи от държавата за 3 деца а отглежда реално само едно то това е измама и би трябвало да има някакъв начин да се реши това положение. Като за начало бабата и дядото да направят адресна регистрация на децата в домът им . Много е възможно майката да отнесе някоя глоба или най малкото да я накарат да върне пари. Но просто трябва консултация с адвокат.

# 9
споделям горе написаното мнение,но си мисля ,че ако някой ,ето ти например,ако разбира се си от Г.Д.,отидеш с възрастните хора ,вероятно няма да ги разкарат,изобщо за какво говорим ,тия пак взимат заплати без нищо да правят.Майката абсолютно би трябвало да носи отговорност за това ,че взима пари а не гледа децата си.Незнам ,може би някой би дал мнение къде и кой би трябвало да се сезира за да се оправят нещата.Имам дрехи останали от синът ми който сега е на 7 год.,но разбирам ,че няма да влязат в употреба.Еднократни парични помощи са ок но после...,това не е решение имам предвид.Трябва да се измисли реално решение на проблема.Тези хора твои познати ,роднини или какви са ?Ако се пусне темата във форума ,да речем в клюкарника ,няма ли да се събере повече помощ ,с която възрастните хорица да поддържат децата по дълго време.Не ,че е решение и това.Да пишем до медиите,да се даде гласност.

# 10
Kris71, за съжаление не съм от Г.Д  де да бях, нямаше и секунда да стоя с кръстени ръце.
И темата не е да събираме пари за тези хора, а за кардинално решение на проблема , макар че това е силно казано, но все пак ако им се полагат 100 лева помощи или 5 кубика дърва на друга цена, или храна от социалните или каквото и да  е  там , тези хора да се възползват.
Още утре ще питам къде е адресната регистр. на децата и къде е на майката, и ако не съвпадат, да ходя да се разправят, макар че то......кой ли ще им обърне внимание.
Хората не са мои близки, но са близки на съпруга ми.
Близо 3 години майката си прибира парите, и лев не дава за децата. Трябва да има решение, трябва да има изход от ситуацията, въпроса е какво да се направи стъпка по стъпка.......

# 11
Виждам че си писала в темата на Таис и като ти отговорят ще видим как стоят нещата от правна гледна точка. Сега си мисля обаче, не ти ли е възможно да се ангажираш един ден и да отидеш с тези хора до агенцията, все пак един млад човек има по голяма тежест от двама изплашени и неинформирани възрасни хора и е възможно да ги накараш да се размърдат. Най малкото ще дадат някаква информация какво е възможно да се направи. И другото което си мисля е да се обясни случая в социално подпомагане. Ако това се счита за злоупотреба те ще направят проверка и ще санкционират майката. Какво стана с адресната регистрация на децата?

# 12
  • София
До колкото съм запозната, според мен решението е следното:

Таткото отива в общината по месторождение на децата и им изважда дубликати на свидетелствата за раждане. С тях - в общината, където живеят и променя постоянния, а за по-сигурно настоящия адрес на децата. Неговият също трябва да е в същата община. След това отива при социалните и пише молба за детски. Никъде в закона не е указано, че само майката има право да ги получава.
Предполагам, че социалните ще отидат на проверка в дома.
Що се отнася до даване гласност на случая, някои хора предпочитат да умират от глад, но не и да показват личния им живот пред цяла България.

# 13
Говорих преди малко с агенцията за закрила на детето, от там ми обясниха че трябва хората с писмена молба да представят проблема си. Задължително да се сдобият с входящ номер, така някои ще носи отговорност вече , няма начин.
След това се правят някакви оценки, на децата, на родителите, на бабата и дядото, средата, емоционално състояние и пр. Започват проверки, кой, как и защо........
Ще им помогна с написването на молбата, пък да видим какво ще стане.
Не, наистина нямам възможност да пътувам до Г.Д, но познавам човек, който се надявам да хвърли едно рамо с тези бюрокрации Tired
Сега трябва да помисля как точно да формулирам една молба Rolling Eyes, това не е като да си пиша във форума Grinning

Що се отнася до даване гласност на случая, някои хора предпочитат да умират от глад, но не и да показват личния им живот пред цяла България.

Мога да го предложа на хората този вариант, но само те могат да решат искат ли не.  Не мисля че имам право, да взимам подобни решения. Сложна работа, но се надявам да има добра развръзка в полза на децата.

# 14
Вяра, имат ли нужда от дрехи или учебни помагала децата? Момчета ли са, момичета ли, нещо повече можеш ли да кажеш? Мога да изпратя нещо.

може айбан

Общи условия

Активация на акаунт