Не мога да си доизцедя гърдите

• 2 010
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
  • София, св. Троица
Здравейте , аз също сам кърмеща майка , и кърмя на 3 часа 14 дневната си дъщеря и също я кърмя само от едната гарда а другата я изцеждам с помпата ,така ми казаха в болницата и мои познати .Не знам как мога да я кърмя от двете гърди като тя на 15 минута заспива и няма сила която да я накара да се събуди.

Здравей, Поздравление за бебчето, да ти е живо и здраво. Поздравление и че кърмиш - това ще ти донесе много изпълнени с щастие мигове:))) аз също в началото кърмех на 3 часа(по съвет на педиатъра), само от едната гърда и след това доизцеждах гърдата, от която съм кърмила. Поне такива съвети раздаваха в болницата. Моето бебе също заспиваше и аз бях доволна да спи. Резултата на 20-ия ден беше недохранено бебе....Разбира се не е задължително и при вас да стане така...но е хубаво да имаш едно на ум:)) Peace В последствие разбрах, че бебетата на тази възраст е добре да се хранят по-честичко, поне на 2 часа. Причината: често имат жълтеница, която ги прави сънливи или по-малко активни. Освен това, много е важно да знаеш, че режима на 3 часа е измислен за бебета, които се хранят с АМ. То се усвоява доста по-трудно и бавно и за това наистина е необходимо повече време. Кърмата от своя страна се усвоява много по-бързо и ефикасно, което означава, че бебето трябва да се храни по-често. Моя приятелка я бяха посъветвали да храни дори на час и половина.
Относно това дали да се дава само едната или и двете гърди аз преди време търсих информация и не можах много да намеря и за това мога да споделя личен опит. До 7-я месец си кърмих без проблем от една гърда. Така се получава стимулация през горе долу на 6 часа за всяка гърда. Това според повечето консултанти е твърде много и аз съм склонна да се съглася, макар че аз не съм имала съществени проблеми с млекопроизводството. От около месец и половина предлагам и двете гърди(не поради недостиг, а поради мой личен избор) и мога да ти кажа, че се чувствам много по-добре, няма го това препълване и напрежение в едната гърда, странно защо и зърната не са ми разранени, а преди все ме боляха, но най-важното предимство според мен е, че ако случайно се получи запушване, много по-лесно се  оправя, тъй като имаш възможност да кърмиш винаги първо от гърдата, която има проблем, при това на много по-кратки интервали(каквито всъщност са съветите при запушване), а след това от другата и да не се притесняваш, че тя ще се препълни.....Общо взето си много по-гъвкава. Може да има и други предимства, но за това се сещам в момента.
Ако решиш да предлагаш и двете гърди е хубаво да следиш бебето да изцоква до край (то няма край, но образно казано) първо първата гърда и след това да предлагаш и втората, за да получава и от по- задното мляко, което е по-калорично. Също така нормално е да заспива, докато се кърми, но би било добре ако се опиташ да не я оставяш да заспи докато не се убедиш, че се е нахранила добре.Simple Smile))
Относно зеленото ако, според моята педиатърка не е проблем. При нас беше зелено повече от месец и половина, после се оправи, после пак имаше един такъв период. Не сме взимали никакви мерки, оправи се от самосебе си  Peace
Успех Simple Smile)

# 16
Момичета помагайте , кармата ми драстично намаля едвам изцеждам от двете гърди 60 мл.Пия чай на Хипп , пия също много вода, мляко и какво ли още не , просто не се получава, не знам какво да правя?!

# 17
Здравей! Кога се случи толкова бързо намаляването на кърмата? Количеството изцедена кърма след сукането на бебето ли е? Разкажи малко повече за това как се храните сега и колко пъти в денонощието. Много важно за доброто количество кърма е да си спокойна и детето да суче достатъчно често.  Hug

# 18
Извинявам се че не разясних , храним се по 8 пъти на денонощие , от вчера започнах да се изцеждам и да и давам в шише заради коликите които са ни много силни .Изцеденото количество е 60 -90 мл. от двете гърди без да е сукала от мен.

# 19
  • София, св. Троица
Здравей krissia ,
Защо мислиш, че ако даваш от шише бебето няма да има колики? За справка само ще отбележа, че аз и до ден днешен едвам изцеждам по 20-30 мл. с много нерви... в същото време бебето изцоква от една гърда минмум по 150 мл., а може и повече. Така че изцеденото от теб количество не е показател за изцоканато от бебето количество.

# 20
Подкрепям мнението на Aidin !
Количеството, което можеш да изцедиш не е показател за количеството, което бебето изсуква. Освен това като се цедиш има вероятност да даваш повече предно мляко, което не е чак толкова хранително в сравнение със задното, до което бебето ще достигне сучейки.
Аз също обекновено не мога да изцедя почти нищо. А както виждаш, се кърмим без проблем повече от две години.

Не се шашкай! Имаш си кърма. Просто спри цеденето, а давай на бебето да суче.  Peace

# 21
От няколко дни се изцеждам и давам от шише и ми се струва че бебка е нахранена добре , защото преди се будеше нощем на всеки 3 часа , а сега на 4-5 и ми се струва че е сита.И другото което се промени при бебка е че коликите ни намаляха.Не знам дали си въобразявам и или наистина е така.

# 22
От няколко дни се изцеждам и давам от шише и ми се струва че бебка е нахранена добре , защото преди се будеше нощем на всеки 3 часа , а сега на 4-5 и ми се струва че е сита.И другото което се промени при бебка е че коликите ни намаляха.Не знам дали си въобразявам и или наистина е така.

Криси, писах ти и на лични преди няколко дни, ще го напиша и тук сега... Бебка е много малка, а кърмата се обработва бързо - тя не е като АМ, така че прекалено големите паузи между храненията не работят в полза на кърменето... Не би трябвало даването от шише да помогне при колики, освен ако нямаш твърде силен рефлекс на потичане на млякото, при който бебка да се дави при сукане.  В момента само на кърма ли сте, или се дохранвате? Колко пъти в денонощието се храните?
Разбира се, ти сама ще решиш какво да предприемеш, но ако наистина искаш да кърмиш, и то достатъчно дълго, не е разумно да храниш от шише - така и стимулацията е по-слаба, и е много по-трудоемко и шансът да се откажеш - по-голям. Успех!

# 23
Абсолютно права е Ана2 Peace
И не само, че това не е в полза на кърменето, ами и на бебето Confused . Коликите изобщо не се влияят от "антиколичните" шишета..това е само  реклама за да напълните нечий джоб Wink

Момичета помагайте , кармата ми драстично намаля едвам изцеждам от двете гърди 60 мл.Пия чай на Хипп , пия също много вода, мляко и какво ли още не , просто не се получава, не знам какво да правя?!

За коликите-ограничи на макс. млякото и останалите газообр. храни, които консумираш Peace

# 24

Храненето от шише не помага нито на теб, нито на бебето. Сукането стимулира много повече образуването на кърма в гърдите, отколкото цеденето с помпа или на ръка. Това, че се буди сега на 4-5 часа въобще не трябва да те радва, а даже напротив-бебето е много малко, за да спи по толкова дълго и да не суче през това време по 1-2 пъти. Коликите не могат да намалеят от шишето със сигурност, даже се и увеличават, защото при сукането от биберон в коремчето на бебето влиза повече въздух, отколкото при сукането от гърдата.
Даването на шише само може да отбие бебето.
Грешно практикуваш в момента според мен, както са ти казали и другите мами. Давай гърда на два - два и половина часа и нищо друго не ти трябва.  Peace
Дори моето бебе, което е на 1 година, през нощта суче по 3-4 пъти.

Последна редакция: пн, 14 фев 2011, 14:52 от Нежна

# 25
Ако наистина искаш да кърмиш - никакви шишета!  Naughty

# 26
Искам да ви попитам, възможно ли е нощем кърмата ми да е в по-голямо количество, от колкото през деня.

# 27
Не само е възможно, но е факт; тогава нивото на пролактина е най-високо Wink

# 28
Здравейте.От няколко дена кърмата ми намалява през деня и се налага да дохранвам по 30мл. по 2-3 пъти.Може ли да ме посъветвате нещо,че започвам доста да се отчайвам.

# 29
Здравей, нани-нани! Чудесно е, че си дала такъв прекрасен старт на твоето бебче, като го кърмиш вече повече от месец. Би ли разказала малко повече за организацията на вашето кърмене - колко кърмения на денонощие имате, даваш ли допълнително течности (освен въпросните  30 мл. дохранване), колко напишкани и наакани памперси имате за денонощие, как наддава бебка засега?
Първите шест седмици, които при вас са отминали, са много важни за правилния старт на кърменето и затова в началото винаги количеството кърма е по-изобилно - организмът не знае колко кърма ще е нужна на бебето, дори дали бебето ще е едно или две... постепенно с установяването на кърменето, тъй като млякото е на принципа търсене-предлагане, количеството се урегулира и става толкова, колкото е нужно на конкретното бебе. Гърдите не са така напращели и като че не са толкова пълни, но това не значи, че там няма мляко...
Отделно точно този период от около 6 седмици съвпада с един от т.нар. "скокове на растежа", при които бебето временно има нужда от малко повече мляко, отколкото досега, защото са се повишили хранителните му нужди. Затова за няколко дни то може да е неспокойно и да иска да суче по-често. Така се дава сигнал на мозъка, че има нужда от повече мляко и чрез по-често сукане това количество ще се достигне.
През същия период бебетата вече започват да стават по-впечатлителни и започват да обръщат повече внимание на външния свят, впечатляват се от присъствието на повече хора, будуват повече. Затова вечер им се натрупва умора и те искат да сучат по-често, нервят се, когато млякото тече по-бавно, отколкото им се иска, което често се разчита от родителите като знак за липса на мляко. Всъщност бебето търси спокойствие, утеха в единственото място, което му ги дава - тялото на майката. За капак нивата на хормона пролактин  са най-високи нощем, затова най-изобилното количество мляко наистина е сутрин, а следобед усещането е за относително по-малко мляко. Всички тези фактори се натрупват и е нормално майката да се чувства объркана.
Затова бих те посъветвала да се опиташ да направиш реорганизация на кърменията, като предлагаш допълнително/и кърмене/ия. Ако пък ти е много трудно да издържиш вечер неспокойствието на бебка, можеш да предложиш изцедена кърма, която пазиш от сутринта например.
Успех!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт