Злоядо дете -как се справяте?????

• 18 319
  • 352
  •   1
Отговори
# 90
Шани, обезводняването няма нищо общо с нежеланието на едно дете да се храни..

хехех, дали няма, а?
То не си ползва устата въобще, но карай. Аз съм се отказала да участвам "на дълбоко" в подобни теми. Всеки си знае гайлето...

Нежеланието на едно дете да се храни може да има милион и една причини. Голяма част от тях не са от здравословно естество.
Но да не пие течности - това вече е само и единствено от компетенцията на лекар.

# 91
 И моята дъщеря е адски злояда от бебе. Много трудно се храни, не яде много неща, например кисело мляко не ще да вкуси. Прясно мляко яде само в някое кремче евентуално. Аз също съм забранила да и се дават сладки неща или солети, зрънчовци и т.н., но не става номера. От известно време успява да намери бисквитите и се затваря в стаята си да ги изяде набързо или си взима парче хляб и също тайно го яде. Заварих я вече 2-3 пъти да го прави и не знам какво да обяснявам вече, да се карам ли, какво ли. Като изяде няколко бисквити и после не ще да яде нормално ядене. Имам чувството, че я мързи да дъвче друга храна, просто и е по-лесно с бисквитите и хляба. Дано отмине този период, че незнам какво да правя.

# 92
И моята дъщеря е адски злояда от бебе. Много трудно се храни, не яде много неща, например кисело мляко не ще да вкуси. Прясно мляко яде само в някое кремче евентуално. Аз също съм забранила да и се дават сладки неща или солети, зрънчовци и т.н., но не става номера. От известно време успява да намери бисквитите и се затваря в стаята си да ги изяде набързо или си взима парче хляб и също тайно го яде. Заварих я вече 2-3 пъти да го прави и не знам какво да обяснявам вече, да се карам ли, какво ли. Като изяде няколко бисквити и после не ще да яде нормално ядене. Имам чувството, че я мързи да дъвче друга храна, просто и е по-лесно с бисквитите и хляба. Дано отмине този период, че незнам какво да правя.
Просто бисквитите са сладки (имат захар), а обядът не. Сложи ги някъде на високо и няма да я хващаш да ги яде между храненията.

# 93
  • софия
JULI ,детето просто си обича хляб според мен. Моята е същата. Въпрос на вкус. Като бебе в количката подскачаше като види някой да носи хляб. Няма какво да направиш. Баща й обожава плодове, зеленчуци и супи, аз пък пикантерии. Нито е генетично, нито въпрос на възпитание. 

# 94
Здраво дете няма да се остави да умре от глад.

А знае ли се дали детето е здраво, и какво е определението на здраво? Някои проблеми не са видими на пръв поглед. Сестра ми винаги е била злояда, целия си живот - в смисъл че не обича и не иска да яде. Като малка го правеше от задължение, сега - за да живее. Заболявания не е имала нито физически, нито психически, или поне лекарите не откриха нищо. Ще речете, здраво дете, няма да се остави да умре от глад. Да, но почти стана така. Не ядеше и не я насилвахме, но слабееше и взехме да се притесняваме. Накрая лежа в болница с анемия, на системи. Не можеше да се вдигне от леглото и беше станала страшна гледка, като от концлагер (беше на 8-9 години тогава). Така и никой не разбра защо. Това май я стресна достатъчно за да яде за живот, но и до днес е страшно кльощава. Някои привидно здрави деца явно нямат мярка или достатъчно чувство на глад, и наистина могат да се поболеят от глад. Ако изглежда здраво детето, но не наддава нормално или губи тегло, това според мен е сигнал за проблем.

Само едно нещо помогна през годините да й се отвори малко апетит - фактът, че за всичко искаше да бъде като мен (аз съм каката) а аз обожавам яденето  Mr. Green Покрай мен ядеше туй-онуй, да не остане по-назад. Като завърших и заминах за чужбина обаче, влиянието ми намаля и тя пак спря да яде, развали си стомаха, пак проблеми... За съжаление не мога да живея с нея цял живот и да й бъда хранителна муза. megito_vc, може би и твойта дъщеря има някаква муза някъде...? Или има проблем, който на пръв поглед не е явен?

# 95
Ако изглежда здраво детето, но не наддава нормално или губи тегло, това според мен е сигнал за проблем.

Грешиш. Такова дете никой лекар няма да определи като "здраво" и също ще се преме, че има проблем.
Под здрави деца в тази тема се разбират такива, които наддават в рамките на нормата за възрастта си, които са жизнени, активни и без проблеми в развитието си. Само не се хранят така, както майките им смятат за редно.  Simple Smile

# 96
  • sofia
Чак злоядо - не, ама яде много малко и е все с някакви претенции. Добре, че има 2-3 неща, които мнооого рядко отказва. За малкото иде реч, големия яде повече от необходимото....няма угод  Laughing

# 97
Ако изглежда здраво детето, но не наддава нормално или губи тегло, това според мен е сигнал за проблем.

Грешиш. Такова дете никой лекар няма да определи като "здраво" и също ще се преме, че има проблем.
Под здрави деца в тази тема се разбират такива, които наддават в рамките на нормата за възрастта си, които са жизнени, активни и без проблеми в развитието си. Само не се хранят така, както майките им смятат за редно.  Simple Smile
Как може да греши, като каза същото като теб? newsm78

# 98
  • софия

Как може да греши, като каза същото като теб? newsm78
Въобще не греши  КАК СИЙКА - конкретния случай е медицински проблем, а останалите имат проблем само в главите на майките.

# 99
  • София
ако просто не наддава добре или наддава на мин за възръстта, не  езадължително изобщо детето да има какъв да е проблем.
виж ако слабее друга работа....

# 100
Здраво дете няма да се остави да умре от глад.

А знае ли се дали детето е здраво, и какво е определението на здраво?

Знае се, да. Как' Сийка вече ти е отговорила. Определенията на мен ми ги разясниха педиатрите, няма смисъл да повтарям написаното от нея.

# 101
А аз искам да попитам нещо във връзка с това масово злоядство на децата...
Кога започнахте да им давате храна, различна от мляко? Доколкото знам (и не съм го приложила върху детето, което може да е обяснение за сегашното злоядство), на бебчето на 3-4 месеца се дават кашички, малко жълтък, на около 6 месеца вече трябва да са пробвали повече неща, по малко, но повече - зеленчуци, плодове, до 9 месеца трябва дори да ядат повечето на пюрета, а към 13-14 месеца вече би трябвало да имат меню, подобно на това на възрастните, само че по-фино нарязано (или смляно). Знам за родители, които до шестия месец държат децата си само на мляко и кашички. Знам и за такива, които го правят до първата годинка (горкото дете!). С това донякъде си обяснявам злоядството, предвид факта, че детето вече е свикнало с определен вкус и мама решава тепърва да му "пробутва" някакви неща... Т.е. ако не се започне от най-ранна възраст приучаване към различни храни, дали след това има шанс детето да ги харесва достатъчно, че да не ги отказва от "злоядство"?

# 102
  • София
кога е захранено детето няма никакво отношение към злоядството. нито късно захранените са злояди по дефолт, нито ранно захранените са с добър апетит.

# 103
кога е захранено детето няма никакво отношение към злоядството. нито късно захранените са злояди по дефолт, нито ранно захранените са с добър апетит.
И статистиката къде е? Или педиатърът го е казал? Защото забелязвам такава взаимовръзка в 2 семейства с деца, видели друга храна от 4-месечни - сега децата са в предучилищна възраст и през цялото детство не са имали злоядство (рано ги приучиха на най-различни храни, на годинка вече ядоха пържоли и им беше вкусно) - и около 7-8 семейства с деца, невидели такава до 7-8 месеца, а и нататък пробвали нови храни с бавни темпове, които в момента (предучилищна и по-малки) са като моето - ако не ги накараш да седнат на масата да ядат, надали ще решат сами в близките години, а и на самата маса ще се влачат с храненето така, че вместо за 10 минути да са готови, ще стоят час, че и повече, и вместо да си играят, ще гледат един изнервен родител, който вече се чуди как да подходи.

# 104
  • София
статистика?
не просто наблюдения, върху моето поколение, върху децата около мен.
ако ти трябва статистика си пусни анкета...ще получиш някаква.
Аз лично съм захранена по старата схема - на 40 дни, адски злоядо дете и тийн...всъщност проядох заради бременността и кърменето...заради детето не за мен...та от там ми остана навика да ям по-редовно, но пак не бихказала, че съм чревоугодник...просто вече не се държа гладна докато  ме заболи корема толкова, че да ми се доповръща....това нещо доказва ли ти?
познавам и доста деца захранени на 5-6 месеца със завиден апетит.

Последна редакция: сб, 29 яну 2011, 00:33 от Angel_Dust

Общи условия

Активация на акаунт