Отговори
Привет!
Преди няколко седмици превеждах материали за <a href="http://tochitsa1.blogspot.com/2010/12/jump-math.html">тази система на преподаване на математика</a> и много се впечатлих от здравата преподавателска логика, на която е стъпила (напр., че учителят не само трябва, но и има интерес да обяснява ясно и в достатъчно малки стъпки на всички ученици, че всъщност печели време, когато дава повече упражнения и преговор, че винаги е възможно да се опрости дадена стъпка и пр.) Тези неща звучат логично, но всъщност рядко се прилагат на практика, защото учебниците задават друг ритъм.
Тази система е направена така, че самите учебни материали предполагат такъв начин на работа.
Резултатът е висока мотивация, самочувствие и добро справяне с математиката за всички ученици, не само за тези, на които от самото начало им е "потръгнало" с този предмет (авторът Джон Майтън смята, че съществуващите системи ненужно разширяват пропастта между бързоуспяващите и изоставащите ученици).

В момента системата се въвежда пилотно от сдружение "Начално образование" - понастоящем в два класа, където върви отлично, но се търсят още начални учители, които да изпробват тази методика в час. Хубаво е да поназнайват малко английски, защото материалите са доста и една част са непреведени. Не са сложни обаче.
Аз лично смятам да питам класната на Ането; ако някой смята, че би било полезно и за неговото дете и иска да говори с учителката му, мога да изпратя допълнителна информация.

Повече за системата тук: https://docs.google.com/document/d/10qGkgH0YdqOf-WoqXkMn1UQW3VCl … xR8yZY/edit?hl=en

Последна редакция: пн, 17 яну 2011, 08:45 от Анда

# 1
Чудесна инициатива, която за мен звучи много обнадеждаващо.

УСПЕХ

# 2
Звучи добре. Все пак имам малки резерви, предвид факта, че ВСИЧКИ деца стават отличници по математика, а в същото време се взима 150% от обичайния материал. Ако наистина може с по-бавно темпо да се върви по-бързо и да се стигне по-далеч ще е супер. Опасенията ми са, че за да се движат децата в пакет (т.е. това ВСИЧКИ) ще бъдат спъвани надарените деца.

# 3
Понеже превеждах уводната част на ръководството, мога да дам пояснения.
По-бързите деца получават допълнителни самостоятелни задачи по изучавания материал, но не се допуска да решават задачи напред в учебника, по материал, който другите още не са взели.

През това време учителят отделя 5-10 минути, за да даде допълнителни обяснения или упражнения на тези, които имат нужда от тях. Така пък си спестява времето, което иначе би отделил да усмирява същите тези ученици (понеже несправянето и лошата дисциплина са свързани) или да се връща мноооого назад, защото е открил, че половината му ученици нямат нужната база, за да се справят със следващия урок.

На мен ми звучи логично.

# 4
  • София
Много интересно звучи. Ще следя темата и ще потърся материали в нета.

# 5
   Аз не бих искал детето ми да се обучава по канадска методика на обучение по математика. В Канада бях свидетел на неумението на продавачките да смятат без електронни средства. А има моменти от поста на Анда, които ме тревожат.  Не разбирам защо учителката трябва да даде задачи на знаещите /които се предполага, че ще си ги решават сами/, а тя в този момент да дава допълнителни обяснения на незнаещите и на непослушковците, защото несправянето и лошата дисциплина са свързани. С какво моето послушно дете трябва да страда затова, че някои родители не са си свършили работата и не могат да си усмирят децата?

# 6
Bilijan, всеки има право на мнение, разбира се.

Аз предавам съобщението, не внасям методиката лично Simple Smile Но като ветеран от ученически олимпиади  Laughing мога да кажа, че и любимата ми учителка не даваше сложните задачи на целия клас, а само на групичката от кръжока. И че благодарение на добрите й обяснения и готиния й характер целият клас обичаше математиката, което беше добре дошло за мен, защото да ти върви този предмет не беше "зубърско", а се ползваше с уважение.
А децата се влияят много от средата си.

П.С. Г-жа Тонова, тогава другарката Тонова, не беше канадка, а много пълна, гръмогласна и абсолютно прекрасна врачанка.
За неумението на продавачките да смятат без помощни средства не знам Simple Smile В нашия квартал много грешат и с калкулатора, и все в тяхна полза Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт