Декемврийчета 2010 № 2

• 25 041
  • 726
  •   1
Отговори
# 540
Много интересна статия, смятам да приложа доста идеи:

Неконвенционално за къпането на бебето

наръчник на италианските родители:

„СТАНДАРТНИТЕ“ ПРОДУКТИ

Достатъчно е да имаме минимални познания по химия, за да установим, че голяма част продуктите в супермаркета или аптеката, съдържат опасни и вредни съставки. Пример: минералното олио, течният парафин и вазелин се съдържат в почти всички конвенционални продукти за бебета и деца. Производни са на петрола, замърсяват, не са биоразградими, наскоро са включени от Европейската директива в списъка на канцерогените от клас II. Едно много известно бебешко олио  ( става дума за Джонсън) , рекламирано от години за “грижата за бебето”, на практика е съставено почти изцяло от течен парафин. Прочетете етикета на задната част на шишенцето и ще ги видите със собствените си очи. При изучаването на съставките на най-продаваните продукти за бебета и деца се оказва, че често специалните продукти за “грижа за новороденото” са по-лоши дори от тези за възрастни.

КЪПАНЕТО НА БЕБЕТО

Противно на всичко, на което ни учат рекламите, бебето няма нужда да бъде къпано със специални измиващи продукти. Не е нужно да сме лекари или специалисти, за да стигнем сами до заключението, че колкото по-малко е детето, толкова повече трябва да внимаваме да не влиза в контакт с някой от толкова многото синтетични продукти, присъстващи в ежедневието ни. Още повече, че парфюмните композиции, съдържащи се в почти всички продукти за къпане го дезориентират и дразнят. Няма да издам никаква тайна, ако просто повторя твърдението на педиатрите,  че новородените се ориентират в заобикалящия ги свят и намират комфорт и сигурност точно чрез миризмата на мама, татко, на братчето, сестричето, дома, тоест естественото. Всякакъв тип парфюми, даже тези, съдържащи се в перилните препарати и омекотители, дразнят бебето, понякога дори много силно. Кърменето може да се превърне в трудност, ако контактът с гърдата е възпрепятстван от непознати миризми.

Най-простото решение за къпането на детето е да се приготви ваничка, в която е разтворена 1 чаена лъжичка натурално царевично или оризово нишесте. Нишестето деликатно измива кожата на бебето и реинтегрира минералните соли, отделени от кожата във водата за къпането. Това е най-обикновен продукт, на много ниска цена. Ако детето страда от дерматит, е добре да се използва само царевично нишесте. Същото важи и за възрастни с този проблем.
Ако косичката на бебето е малко, този прост продукт е напълно достатъчен за да я поддържаме чиста, необходимо е да я измием деликатно с подходяща гъба, потопена във водата с нишесте във ваничката. Ако бебето има много коса, може да се използва бебешки натурален шампоан, като внимавате да е в много малко количество и го разтворете във вода преди да го положите върху косата на бебето (не го съхранявате предварително разреден, има вероятност да се развали!). Колкото и да звучи странно в общия тон на веселите реклами и прекрасния дизайн на марковите стандартни продукти за бебета, не ги използвайте. Никой от тези продукти не издържа “изпита” за съдържание на безвредни съставки. Другият вариант е да се избере бебешки сапун без аромат, който съдържа безвредни компоненти, като го натъркате на дланта си след това масажирате леко косичката на бебето, след което внимателно я измийте. Вариантът със сапуна е както по-икономичен, така и по-щадящ за околната среда. Което означава по-малко опаковки (шишенца) за шампоани и душгелове, по-малък обем транспортирани стоки, по-малко въглероден двуокис отделен в атмосферата като резултат от транспорта на стоки.
Дали е необходимо да използваме безопасни продукти, но предназначени точно за бебета и деца? Да, кожата на бебетата и децата е по-деликатна от тази на възрастните, затова някои продукти, дори органични или натурални, които са добри и безвредни за възрастните могат да са агресивни за най-малките.

МАЗАНЕ НА БЕБЕТО СЛЕД КЪПАНЕ

След къпането можем да масажираме бебето с подходящо олио, забележете, можем, не пиша трябва. Целта е да хидратираме нежната бебешка кожа. Ефикасно е простото чисто бадемово масло, добре е да е био. Тъй  като е много икономично и не би трябвало да съдържа консерванти, то бързо се разваля. ( аз съм забелязала бадемовото масло, което купувам трябва да се използва да 1 месец след отварянето му- което значи, че няма консерванти каквито има във всяка бебешка козметика) Затова купувайте малки разфасовки и съхранявайте в хладилника, отлейте от него и дръжте подръка на стайна температура в едно съвсем малко шишенце за незабавна употреба. Слънчогледовото олио от био произход също е добър вариант, по-леко е и няма мирис. Като алтернатива на пазара има сертифицирани безвредни бебешки масла.
Много родители имат предразсъдъци по отношение използването на прости домашни продукти и предпочитат продуктите от супермаркета. Необходимо е да споменем минералните олиа, които за съжаление се съдържат в изобилие в продуктите за деца и възрастни.

PETROLATUM, PARAFFINUM LIQUIDUM, MINERAL OIL

Рaraffinum liquidum  (течният парафин) реално не е производен на петрола, по-скоро е негова “фракция”, практически е … хм .. петрол. И се съдържа в много продукти, най-вече на марката Johnson&Johnson. Сещате се за тяхното бебешко олио, нали? Законовата вратичка е следната: течният парафин се смята за канцерогенен поради това, че е замърсен (с други химикали), но ако производителят твърди, че неговият течен парафин е чист, то може да го влага в козметиката. Защо го прави? Защото е евтин и не се разваля. В продуктите ролята му е на кондиционер, разтворител, емолиент.
Тъй като е логично, че няма как да добави влага в кожата, единственото хидратиращо свойство, което би могъл да има е да ограничи изпаряването на водата от повърхността на кожата, парафинът “хидратира”, образувайки бариера между епидермиса и въздуха. Тази бариера обаче е неестествена, съставена е от молекули, различни от тези на хидролипидния слой на кожата (сместа от мазнини и вода върху епидермиса, което представлява натуралната хидратация). Дишането на кожата е затруднено, микробите върху епидермиса се оказват в “капан” под парафина, и причиняват раздразнения, особено върху по-чувствителните кожи. Някои бебета страдат от истински “петролен дерматит”.
Ето ги съставките (INCI) на популярното бебешко олио на Johnson: paraffinum liquidum (течен парафин като основна съставка), isopropyl palmitate (втори емолиент за желаната гъстота), parfum PPT1397 (синтетичен парфюм). Разчитане на INCI: изброяването на съставките започва с тези с най-голямо количество, съдържащи се в продукта.

# 541
Честит рожден ден на Голямата мишка на 7/8. Да ти е жива и здрава.

# 542
Благодаря Поли!
Да почерпя за моето голямо пораснало момиче

# 543
recito Моята лекарка ми каза същото и аз след много четене,въпреки така наречените "съвременни методи" за отглеждане на дечицата реших,че трябва да се доверя на лекарката си.Както е казала 7/8 ние като сме гледани така какво ни е-даже сме по-здрави от сегашните деца,но това е друга тема и не искам да я отварям,защото със сигурност им с кого да поспоря-всеки сам избира как да гледа децата си и със сигурност никоя майка не иска нищо лошо за детенцето си.Ако решиш да се довериш на лекарката си детенцето само ще си покаже дали му харесва.Сияна ги прие много добре нито е повръщала ,нито и се е отразило на нещо друго.Аз все още не съм и дала с шишето пълни 20 грама но ги наближаваме.
   7/8 честита ти рожденничка   bouquet  Hug

# 544
Май въобще не си направихте труда да отворите интервюто  Tired За мен мнението на д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница в София е доста по-сериозно от това, че на някой нищо му нямало  Crazy Ама всеки сам си избира на кого да вярва - на завеждащ детското отделение или на квартаната ОПЛ

# 545
Здравейте момичета,

Бебешондел, без да се обиждаш ама в последно време аман от "велики" и " изявени" лекари. Понякога съм по сколнна да вярвам на личния лекар, който познава детето, а не на някой виден и изявен, който обобщава дадена информация, най-често чута и научена от други светила от чужбина.  Мнения по въпроса за захранването на бебето  -1001.  Аз лично на големия ми син съм давала и сок от 40-тия ден, захраних го на третия месец с пюре и все такива "вредни" неща. Мога с ръка на сърцето да кажа, че не съм му навредила по никакъв начин и че е здраво дете.  Сега да хвърля и бомбата как от 6-тия месец започнах да му давам кисело мляко вместо АМ Simple SmileSimple SmileSimple Smile Вярвах на педиатъра си и така правех.
Сега мисля и аз да карам по новата методика и определено да не давам в началото сокове, да задържа до 5-6 месечна възраст със захранването и т.н. Но мисля да го направя не защото съм твърдо убедена, че така е по-правилно ,а за да видя каква е разликата и дали наистина има някакво значение... чисто от експериментална гледна точка.  НО мисля че 7/8 много добре е казала по- горе ... всеки си носи глава на раменете и нека не чете мнения на този и онзи и да ги приема за чиста монета ами сам да си прецени  Peace

⅞ ...and Happily Ever After    честит рожден ден на щерката. Да е жива и здрава и много щастлива. Весел празник.  Hug

7/8 стискам палци да сте намерили най- после светен лекар и най -вече да разберете ,защо така прави бебчо ( дано да е нещо безобидно )  Praynig
Анна84 дано при теб да се окаже, че е цикъла. Имаш ли някакви болки и признаци, че ти е дошло? При мен няма такива признаци, а освен това си тече еднакво силно вече може би от 5-6 дни и няма намерение да спира, т.е.  мога да кажа на 100% че не е цикъл при мен ... Sad

# 546
Честита рожденничка на 7/8!!! newsm51 Весел празник!

Към ЛЛЛ Прочетох за млечницата, благодаря. Като ходим на консултация ще накарам докторката да я погледне, но предния път имах съмнение че има защото и е бял езика, тя я погледна и каза, че е добре защото няма по небцето и бузките. Но в статията пишеше че при бебето може да няма симптоми. Другото, което е че мен ме боли САМО едната гърда, това забравих да го спомена. Захар употребявам като си хапвам някоя друга бисквита и от време на време по едно редче шоколад, тях мога да ги откажа, но ям жито за кърмата и него май доста го подслаждам, вредно ли е  Embarassed За млечните продукти знам че не много препоръчително, един път на седмица обаче си правя млечен шейк от една чаша мляко с банан.

# 547
Бебешондел Аз лично го прочетох 2 пъти мисля , благодарна съм за информацията разбира се,но мисля че лекар по която и да е специалност няма значение завеждащ отделение или "квартален" образованието им е едно и също.В интервюто са дадени 3 гледни точки и никой не определя коя е правилната,аз реших да избера тази на Стайкова.Храня си детето на 3 часа , давам му водичка , в началото му давах такава със захар за жълтеницата и съм нямала проблем със нищо.Детенце спи спокойно по 6 часа, а от скоро през нощта спи по 8 часа и до сега не сме имали нито една безсънна нощ.Колики нямаме , но това е чист късмет.Така че сметнах за добре да се придържам към  "остарелите методи" и реших да продължа с тях затова дадох сокче и веднага щом ми каже педиатърката ще дам и пюренце независимо кога ще е това.Ако виждам че нещо не е наред със сигурност няма да насилвам нещата  Peace С риск да досадя ще повторя -Всеки сам избира как да се грижи за себе си и за детенцето си.   bouquet

# 548
Здравейте момичета,

Бебешондел, без да се обиждаш ама в последно време аман от "велики" и " изявени" лекари. Понякога съм по сколнна да вярвам на личния лекар, който познава детето, а не на някой виден и изявен, който обобщава дадена информация, най-често чута и научена от други светила от чужбина.  Мнения по въпроса за захранването на бебето  -1001.  Аз лично на големия ми син съм давала и сок от 40-тия ден, захраних го на третия месец с пюре и все такива "вредни" неща. Мога с ръка на сърцето да кажа, че не съм му навредила по никакъв начин и че е здраво дете.  Сега да хвърля и бомбата как от 6-тия месец започнах да му давам кисело мляко вместо АМ Simple SmileSimple SmileSimple Smile Вярвах на педиатъра си и така правех.
Сега мисля и аз да карам по новата методика и определено да не давам в началото сокове, да задържа до 5-6 месечна възраст със захранването и т.н. Но мисля да го направя не защото съм твърдо убедена, че така е по-правилно ,а за да видя каква е разликата и дали наистина има някакво значение... чисто от експериментална гледна точка.  НО мисля че 7/8 много добре е казала по- горе ... всеки си носи глава на раменете и нека не чете мнения на този и онзи и да ги приема за чиста монета ами сам да си прецени  Peace

⅞ ...and Happily Ever After    честит рожден ден на щерката. Да е жива и здрава и много щастлива. Весел празник.  Hug

7/8 стискам палци да сте намерили най- после светен лекар и най -вече да разберете ,защо така прави бебчо ( дано да е нещо безобидно )  Praynig
Анна84 дано при теб да се окаже, че е цикъла. Имаш ли някакви болки и признаци, че ти е дошло? При мен няма такива признаци, а освен това си тече еднакво силно вече може би от 5-6 дни и няма намерение да спира, т.е.  мога да кажа на 100% че не е цикъл при мен ... Sad

Аз съм на принципа да слушам себе си. Не смятам че ОПЛ може да познава по-добре детето от мен самата, а пък и колко да го е опознал за 40дни примерно, като го е виждал веднъж?

Протеснява ме най-вече че педиатърката на Явор, като беше малък, не ни разпита въобще - имаме ли алергии, от какво сме боледували, а кара пак по "общата схема" . Аз също захраних рано - ри нас обаче това беше грешка. Даването на нормално Ам СЪЩО-  тъй че аз не бих се доверила на който и да е лекар - проверявам всяко лекарство,което ни е изписано, в повечето случаи с право  Tired Като сега- хъхрил и носа на Тея - изписаха ни кафяви капки - като се разрових да прочета се оказа че са страшно силни и не се дават повече от 2 пъти годишно  Tired

# 549
Честита рожденничка на ⅞ ...and Happily Ever After !

Момичета, една моя приятелка, която роди септември ми сподели вчера, че детето е развило странични ефекти от ваксината - тези, които се слагат по 2 бр. - температура, треперене и др. Тя е сигурна, че е от ваксината и малко се притесних и аз. Препоръчали са й да дава Панадол за бебета преди ваксинация всеки път.

Ние веднъж къпахме бебето с Тео бебе шампоан и то след това започна да пищи, оказа се, че шампоана му щипе, после го измихме наново и спря да пищи. Иначе съм ползвала на Нивеа, от тях се чувства добре, а в момента го къпим с един гел за душ за коса и тяло на Орифлейм, от който също се чувства добре.

# 550
kolibka От ваксината е мен лекарката ме предупреди , че  от тях се вдига температура и ми каза за другия път да купя едни лепенки,които се казват Kool Patch и в последствие научих че били против температура и също ми спомена за Пандола.

# 551
За къпането не мога да се включа, защото по препоръа на нашия педиатър я изкъпахме като и падна пъпчето и сега само веднъж седмично се къпем и веднъж на 2 седмици с шампоан (мустела)

# 552
  • Пловдив
Здравейте, мами Simple Smile

ЧЕСТИТА ТИ РОЖДЕНИЧА, СВЕТЛЕ!!! ДА ТИ Е ЖИВА И ЗДРАВА И МНОГО ДА ТЕ СЛУША  ura

дано вече разберат какво му е наистина на Валето и да се оправи по-бързо  Hug Много ми хареса статията за козметиката , която си постнала,аз също не ползвам никаква козметика, мием бебко само с водичка , в която слагам малко хималайска сол, веднъж в седмицата измиваме главичката и телцето с ето този сапун http://www.zoya.bg/%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0 … B%D0%BE-20%25.651 , ползваме такъв и за нас, мъжа ми имаше ужасен пърхот и от него му се оправи  Peace, мажа с бадемово масло, невен или свинска мас  Peace

Според мен детето трябва да се захранва, тогава когато може да седи и да държи примерно само морков и да си го слага в устата, а това е към 6-7 месеца. Едно време когато е нямало сокоизтисквачки и разни такива, не ми се вярва да са давали на новородени сокчета , природата го е измислила и ако трябваше да се храним на 1 месец със сок, щеше вместо мляко да те4е сок в този период от гърдите ни, така както го е измислила за водата, а именно кърмата да е 85 % вода но всеки сам решава за своето дете. Аз също съм била захранена доста рано, майка дори ми е давала топнат хляб в яденето , което те са ядяли, а брат ми на 4 месеца се е отбил сам и майка го е хранила с кисело мляко и на двамата да чукна на дърво ни няма нищо Praynig

# 553
ivka_007, душа, имало е едно време сокоизстисквачки  Peace Даже тази, която имах аз ( по комунизма май имаше само 1 вид) беше супер, но я заех на хора, които не ми я върнаха и много ме е яд. На дъщеря ми съм давала сок от ябълка, ама то едно време и ябълката беше ябълка, не като сега-само торове и отгледани в оранжерии на изкуствена светлина.

От друга страна си мисля като стана дума за ранно или късно захранване- ако се потвърди че Вальо спира да диша от повръщането, а повръщането ще се оправи след захранване с по твърда храна ще помисля внимателно варианта да го захраня по рано- ако това ще оправи моето дете ще направя тази стъпка. Дъщеря ми също съм я захранила рано-не е имала никога някакви сериозни болести или до каквото води там ранното захранване (всъщност какъв е точно проблема?)

Нека всеки сам реши за детето си, да не се скарате сега  Peace

# 554
Да права си 7/8 много е важно ябълките и морковите да са домашни и да знаеш че в тях няма никакви боклуци Peace а относно изстискването за 20 гр сок изобщо не се хабя да мия целия робот изстисквам го като я настържа и през тензух  Peace

Общи условия

Активация на акаунт