въпрос за Топлофикация

• 7 144
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
...Откъде тръгна тази партенка, че ако не си плащаш сметките, след 3 или 5 години ще ти ги опростят, не знам...

Не е партенка. Погасителна давност е.
Кредиторът (Вальо Топлото) е бил зает да прави нещо друго, а не да си потърси (напълно измислените) задължения от клиентите, които от едно 20-ина години са си чисти канарчета, морски свинчета или друга фауна за всякакви управляващи, монополисти, "чуждестранни инвеститори" и всеки загорял субект.

ПП
А, вече са ти отговорили.

# 16
Ми тогаз всички да спираме да плащаме Mr. Green Опасявам се обаче, че след това ще трябва да броим по 200-300 на Енергото (справка, темата за декемврийските ел.сметки), а не както досега по 100-150 лв на Топлофикация. Така повече ли ще ни хареса?

Нямам познания на юрист, ама нещо нечитава ми се вижда тази работа.
За давност не е ли нужен все пак дългосрочен  период на непотърсени задължения?
А ежемесечните съобщения, пуснати в кутията или изнесени и на сайта на Топлофикация (вече) за сметката за месеца + сумата за просрочените плащания на клиента си е търсене. Или не?

Холограма, чак пък измислени задълженията!? Поне при нас винаги са били съвсем нормални сумите. При близки и познати също. Все пак не може да искаме и днес да са по 10-на лв, колкото са били преди 1990 г.
Знам, че има драстични случаи с космически суми за месец, но за тях май не е виновна Топлофикация, а прекрасните крадливи съседи.

Последна редакция: пт, 28 яну 2011, 14:53 от птица

# 17
Ми тогаз всички да спираме да плащаме...

Няма да е зле! когато видимо исканото плащане не отговаря на закона, въпреки че, дори законите са разпоредени от изпълнителната власт на законодателната, вместо да е обратното  ooooh!
Естествено -  специално, за да обслужват изпълнителната.

А сега - ако 5 инвалиди протестират пред НС, защото има някаква гавра с тях, останалите няколко милиона минус пет, минават и заминават, докато самите те не станат инвалиди и цъфнат пред НС поединично.

Да не изреждам други примери.

# 18
В Решение N 168 от 22.12.2009 г. по търговско дело № 408/2009 година  ВКС, Търговска колегия, второ отделение приема, че задължението за плащане на консумираното количество топлинна енергия на месечни вноски представлява задължение за периодично плащане по смисъла на чл.111 б.”в” ЗЗД, тъй като са налице повтарящи се през определен период от време еднородни задължения, с посочен в Общите условия падеж и това задължение се погасява с изтичането на тригодишен срок. Изискуемостта и давността за всяко периодично вземане настъпват поотделно, а за приложенето на специалната погасителна давност съгласно чл.111 б.”в” ЗЗД не е необходимо плащанията да са еднакви по размер

# 19

[/quote]

когато видимо исканото плащане не отговаря на закона
[/quote]

ами давай тогава, щом е толкова противозаконно /и то видимо/ исканото плащане, да направим колективен иск  Laughing

# 20
  • София
Авторката, защо мрънкаш нали наследи апартамент?
Ако не можеш да плащаш разноските - продай го, погаси си задълженията и с останалитепари купи нащо по-малко.
Много сте интересни - хем  да получите наследство, хем да не платите стари задължения на имота.
А глупавите съседи да ви поемат разходите.

# 21
Не мрънкам -веднага ще ти отговоря по малък от този апартамент незнам дали има,квартала в които живея  краен и  просто се опитвам да намеря решение на проблема.Реших да попитам тук във форума, не желая никои да ми поема разходите,просто искам да ги изплащам с по малка вноска на месец,  без първоначалните 3000 лева не става, предполагам си прочела.Никои не избира роднините си, и това че някои не са били честни не означава, че всички хора са такива.

Другата седмица ще ходя до съда, за да видя на какъв етап е съдебното производство.

Благодаря на всички!

# 22

Проявата на грубост е излишна! Авторката е задала темата и въпроса си, който е имал желание и възможност е отговорил. Тя едва ли е имала за цел да обсъждате наследството и.

# 23
  • София /Абсурдистан
Няма да е зле! когато видимо исканото плащане не отговаря на закона, въпреки че, дори законите са разпоредени от изпълнителната власт на законодателната, вместо да е обратното  ooooh!

А сега - ако 5 инвалиди протестират пред НС, защото има някаква гавра с тях, останалите няколко милиона минус пет, минават и заминават, докато самите те не станат инвалиди и цъфнат пред НС поединично
.
От метафора кам реалност Simple Smile При нас е точно такъв случаят. Поне една трета от съседите са инвалиди. Много ясно, че са си изключили парното, с една инвалидна пенсия не могат да си платят лекарствата, какво остава за друго. Има и самотни майки, както и разведени, които сами си гледат децата, има и безработни, има и наематели, там пък хазяите предвидливо са изключили парното за да се предпазят от некоректни наематели. Социално слаби бол.  На целия щранг от нашата страна няма нито един работещ радиатор, та поне за тръбите да се каже, че нещо топлят. Всеки си е намерил някакво друго решение за отопление. Обаче сметки за общи части, такси и дявол знае още какво продължават да се начисляват. На събрание обсъждахме да се спре парното на входа изобщо, но 3 семейства не са съгласни. Имат си  бизнес, имат си достатъчно доходи, сметките за парно не ги бъркат. По закон обаче, всички трябва да са съгласни за да изключат входа. А при такова количество изключени  радиатори, сумите са огромни и никой не иска да плаща общите сметки. То повечето обитатели и да искат не могат да ги платят. Да отбележа, че и по стълбището отдавна са свалени радиаторите.  И така си караме. Никого не са осъдили за сега, но това не ми пречи да попитам адвокат какво се прави в случай на нужда. Не виждам защо трябва да плащам за нещо, което от години не ползвам. Извинете, отплеснах се, ама темата е ... Confused

Последна редакция: сб, 29 яну 2011, 01:50 от Unknown_lady

# 24

А сега - ако 5 инвалиди протестират пред НС, защото има някаква гавра с тях, останалите няколко милиона минус пет, минават и заминават, докато самите те не станат инвалиди и цъфнат пред НС поединично
.
От метафора кам реалност Simple Smile При нас е точно такъв случаят. Поне една трета от съседите са инвалиди. Много ясно, че са си изключили парното, с една инвалидна пенсия не могат да си платят лекарствата, какво остава за друго. Има и самотни майки, както и разведени, които сами си гледат децата, има и безработни, има и наематели, там пък хазяите предвидливо са изключили парното за да се предпазят от некоректни наематели. Социално слаби бол.  На целия щранг от нашата страна няма нито един работещ радиатор, та поне за тръбите да се каже, че нещо топлят. Всеки си е намерил някакво друго решение за отопление. Обаче сметки за общи части, такси и дявол знае още какво продължават да се начисляват. На събрание обсъждахме да се спре парното на входа изобщо, но 3 семейства не са съгласни. Имат си  бизнес, имат си достатъчно доходи, сметките за парно не ги бъркат. По закон обаче, всички трябва да са съгласни за да изключат входа. А при такова количество изключени  радиатори, сумите са огромни и никой не иска да плаща общите сметки. То повечето обитатели и да искат не могат да ги платят. Да отбележа, че и по стълбището отдавна са свалени радиаторите.  И така си караме. Никого не са осъдили за сега, но това не ми пречи да попитам адвокат какво се прави в случай на нужда. Не виждам защо трябва да плащам за нещо, което от години не ползвам. Извинете, отплеснах се, ама темата е ... Confused

не е нужно всички да искате прекратяване на топлоснабдяването,
както при присъединяване, така и при отказ от Топлофикация са нужни две трети от собствениците в сградата.

# 25
Давността важи само ако не е заведено дело в съда. Ако имате заведено дело сметката ви започва от нула от новия месец, а старите задължения се заплащат с наказателна лихва и съдебни разноски.
Това означава ли, че мога да разбера по месечната ми сметка дали е заведено дело в съда срещу мен?  Rolling Eyes

# 26
ако видите че е намаляла сметката с натрупване до момента, това е сигнал че една част от сумата е тръгнала към съда, тогава тя вече не фигурира в съобщенията за задълженията на абонатите

Общи условия

Активация на акаунт