въпрос за Топлофикация

• 7 139
  • 26
  •   1
Отговори
Здравейте, искам да попитам нещо относно задължения към топлофикация-софия.Имат ли давност тези задължения и каква е тя, как мога да провера дали има заведено дело за дължимите суми при положение,че не се води на мое име.

Благодаря!

# 1
  • Западен парк
На "Ястребец" № 2, където е централата ще попиташ за просрочени задължения. Ще ти покажат в коя стая е и там можеш да разбереш размера на главницата и лихвата. Не съм сигурна обаче дали ще ти кажат, като не е на твое име. На нас обаче не ни искаха лични карти или други документи, само точния адрес от извлеченията казахме. Давността важи само ако не е заведено дело в съда. Ако имате заведено дело сметката ви започва от нула от новия месец, а старите задължения се заплащат с наказателна лихва и съдебни разноски.
Дано съм ти от помощ.

# 2
Имат давност - три години. Могат да ти отпаднат плащания по давност, ако поискаш това при заведено дело, защото давност не се прилага служебно, а само ако има възражение от длъжника. Така могат да ти отпаднат и лихви.

Не се обърквай по това, че е казано доста неясно:
...Давността важи само ако не е заведено дело в съда. Ако имате заведено дело сметката ви започва от нула от новия месец, а старите задължения се заплащат с наказателна лихва и съдебни разноски.
Дано съм ти от помощ.

ПП
Може би не е зле за се обадиш във Федерацията на потребителите, там вероятно ще ти отговорят на всички въпроси.
http://www.potrebiteli-bg.org/00.html

# 3
Mного благодаря!!!!

# 4
  • София
Само искам да вметна, че вече (не знам точно от кога) задълженията могат да се проверяват и он-лайн тук, като лихвите и главниците излизат по отделно  Simple Smile Необходим е само абонатен номер  Simple Smile

# 5
  • България-Швейцария
Он-лайн могат да се проверяват само текущите сметки, съответно и лихвите при просрочването им, съдебните вземания обаче не.

# 6
Здравейте, ходих до топлофикация на ул."Ястребец" №2, и там ми казаха, за да разсрочат задължението трябва да внеса 1 /3 от дължимата сума или 3200лева.Задължението  съм наследила и е от 2004год.Моля ако някои знае как се могат да отпаднат плащания по давност, къде трябва да отида да ми пише и пак да искам разсрочване според моите възмозности(те не са големи ,но все пак )Навсякъде се говори,че топлофикация съдейства на длъжниците, а какво се оказа- ли даваш колкото те искат или съд.Много се разочаровах и много болно ми стана, защото не съм ползвала техните услуги,просто ги наследявам и по никакъв начин не ми съдействаха да намерим добро решение и за двете страни-да плащам максималното което мога на месец и те да си получават дължимите суми.

# 7
  • София
Плащанията по давност не отпадат ли след като те осъдят, и след като са изчерпани всички други методи за събираемост Rolling Eyes Не можеш да очакваш, че в Топлофикация ще ти кажат:не си плащай. За съдействие потърси Комисията на потребителите, има ден в който отговарят на такива въпроси само за топлофикация. Отиди там. Peace

# 8
  • София
Мда.
Ако някои от ползващите крадат топло, а  на други  им отпадат задължения по давност... то познайте защо на малкото останали плащащи, сметките им са космически.

# 9
аз искам ако може да ми отпаднат като задължение по давност, не защото не искам да си плащам, а защото няма как да платя 1/3 от задължението което съм наследила и ще ме съдят.Ако се намери вариант да плащам колкото мога всеки месец, няма да се занимавам  с тези неща.До сега винаги съм била изряден платец и съм плащала винаги без закъснение това което съм използвала, но сега какво да направя, как да постъпя незнам.

# 10
  • София /Абсурдистан
Аз се консултирах с адвокат по този повод. Ето какво ми каза той - внасяш си по банков път задълженията за последните три години, смятано от днешна дата назад. Посочваш си задължително абонатния номер на платежното нареждане  и абсолютно задължително като основание за плащане посочваш "плащане на топлинна енергия за период .... от-до вкл./ посочваш периода/. С това си се издължила вече. Възможно е от банката да ти кажат, че няма нужда да пишеш основание за плащане /това го правят в обслужващите банки на топлофикацията/, изобщо не се връзвай и го посочи задължително. Ако не посочиш основание за плащане, то внесената сума отива за погасяване на най-старото задължение по ред.  После ако те съдят, копираш платежното да си го имаш и оригинала го даваш на адвоката ти и твоят адвокат си има грижата. Не могат да ти търсят никакви други суми, тъй като дължимото е платено, а останалото се смята за погасено по давност.
Ами това е. Дано да съм била полезна.

# 11
Здравейте, ходих до топлофикация на ул."Ястребец" №2, и там ми казаха, за да разсрочат задължението трябва да внеса 1 /3 от дължимата сума или 3200лева.Задължението  съм наследила и е от 2004год.Моля ако някои знае как се могат да отпаднат плащания по давност, къде трябва да отида да ми пише и пак да искам разсрочване според моите възмозности(те не са големи ,но все пак )Навсякъде се говори,че топлофикация съдейства на длъжниците, а какво се оказа- ли даваш колкото те искат или съд.Много се разочаровах и много болно ми стана, защото не съм ползвала техните услуги,просто ги наследявам и по никакъв начин не ми съдействаха да намерим добро решение и за двете страни-да плащам максималното което мога на месец и те да си получават дължимите суми.

има ли издаден изпълнителен лист, пишеш че си наследила задължението, само ти ли си наследник,
давността не се прилага служебно, а само чрез съд,
знаеш ли на какъв етап е съдебното производство,
искам да ти помогна, но информацията е малко...  newsm78

# 12
Аз се консултирах с адвокат по този повод. Ето какво ми каза той - внасяш си по банков път задълженията за последните три години, смятано от днешна дата назад. Посочваш си задължително абонатния номер на платежното нареждане  и абсолютно задължително като основание за плащане посочваш "плащане на топлинна енергия за период .... от-до вкл./ посочваш периода/. С това си се издължила вече. Възможно е от банката да ти кажат, че няма нужда да пишеш основание за плащане /това го правят в обслужващите банки на топлофикацията/, изобщо не се връзвай и го посочи задължително. Ако не посочиш основание за плащане, то внесената сума отива за погасяване на най-старото задължение по ред.  После ако те съдят, копираш платежното да си го имаш и оригинала го даваш на адвоката ти и твоят адвокат си има грижата. Не могат да ти търсят никакви други суми, тъй като дължимото е платено, а останалото се смята за погасено по давност.
Ами това е. Дано да съм била полезна.

много интересно, теб те е съдила топлофикация и имаш влязло в сила съдебно решение, според което какво...

# 13
Мда.
Ако някои от ползващите крадат топло, а  на други  им отпадат задължения по давност... то познайте защо на малкото останали плащащи, сметките им са космически.

Peace

Откъде тръгна тази партенка, че ако не си плащаш сметките, след 3 или 5 години ще ти ги опростят, не знам, но народът съвсем изпростя!
И при нас се оказа, че имало такива хитреци. И то не възрастни пенсионери с мизерна пенсия, които просто не насмогват, а млади хора, с нормални доходи, добри коли, скъпи тоалети... Че и добре си ползват парното, както се вижда по дължимите суми...

На авторката случаят не е такъв ясно, съчувствам й за наследените проблеми, но дължимото си е дължимо.  Дано намери някакво по-безболезнено решение!

Щом 1/3 от сумата е над 3000 лв, значи сметки от 20 години не са плащани въобще. Добре е тези, които сега хитруват, разчитайки на опрощаване, да осъзнаят какво ще причинят на децата си.

Последна редакция: пт, 28 яну 2011, 21:46 от птица

# 14
Откъде тръгна тази партенка, че ако не си плащаш сметките, след 3 или 5 години ще ти ги опростят, не знам, но народът съвсем изпростя!

Оттук Wink:
Цитат
Давността в правото е период от време, с изтичането на който законът свързва настъпването на определени правни последици - невъзможност на кредитора на едно вземане да иска защита на правото си по съдебен ред (погасителна давност) или придобиването на правото на собственост или друго вещно право (придобивна давност).
Цитат
Давността е юридически факт от категорията на юридическите събития, представляващ определен в закона период от време, след изтичане на който се погасява правото на иск за защита на конкретно субективно материално право.
Цитат
110. С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.
111. С изтичане на тригодишна давност се погасяват:
а) вземанията за възнаграждение за труд, за които не е предвидена друга давност;
б) (изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор;
в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания;

Общи условия

Активация на акаунт