Отговори
# 315
може да се възползваш от разпоредбата на чл. 49, ал. 2 от КСО, т.е. да получаваш за второто дете същото майчинство, каквото си получавала и за първото, ако това е по-благоприятно за теб.  Peace
Понеже и моя хемоглобин е нисък, а не обичам много червено месо, вчера се ограмотих, че зеле и ряпа били много подходящи за вдигането му.
Е, сега и на мен ми се изясни тая работа със застъпеното майчинство. Само да добавя, че ако първото дете не е навършило 2 годинки, за него ще взимаш половин майчинство - 120 лв.  Crazy
За храните, мен все ми се яде леща с елда. И двете са много богати на желязо, ако пък си направиш и салатка от зеле, витамин С в зелето помага за по-доброто усвояване на желязото. За картофите знам, че съдържат и желязо и вит С.

колкото повече наближава големия ден, толкова повече явно ме хваща шубето как ще се оправим.
Лилироуз, предполагам, че четеш вече книжки за грижа за бебето, кърмене, къпане, или си ходила на курс. Като дойде бебенцето, то само ще те научи как да се грижиш за него. Много от нещата правим интуитивно. Пък и затова е форума, ще има да си говорим и за витамин Д и за памперси... Simple Smile
Кетуок, за магнезия да си кажа, макар че може би знаеш. Пие се до 36 седмица максимум, иначе няма да имаш контракции за раждането. Simple Smile Не знам дали планираш естествено раждане, де. За крампите леко облекчава да си изпънеш крака в контрашпиц, но сигурно ти е ясно и това Simple Smile
Комелина, Радостта ни, благодаря! Вашата болница ще ми е второ желание засега. Може да се засечем за раждането. Simple Smile
Маринелс, можеш да пробваш до 34 седмица да я обърнеш. Знаеш ли триковете?
Аз изобщо не мога да разбера това бебе с какво предлежание е - рита ме все на различно място, върти се накъдето му падне. Тия дни бях нещо притеснена, може и затова и то да е неспокойно милото. Дано мирясаме и двете до големия ден, че да мине всичко гладко. Simple Smile
Нов отговор? Кой друг е нощна смяна? Simple Smile Катилиас! А, ти беше в чужбина. Simple Smile
У нас много неща са за оправяне. Масово съветите за кърмене са от времето на соц-а. Те повечето поликлиники и болници така си и изглеждат, и оборудването им е от тогава...

# 316
Аз лично си мисля този път да си разделя багажа на 2-една малка раничка за приемането, а др да стои в колата и като ме настанят в стаята да ми го донесат.
Аз си мислех за този вариант и щях да попитам мамите с опит дали е удачен.

Anduli , във Вис Виталис можеш да си поръчаш матрак с нестандартни размери.

Penmar и olyadd, добре дошли при нас  Hug

Спокоен ден на всички   bouquet

# 317
За еднократните гащи за родилка тук ги има http://vsi4kozadeca.com/index.php?option=com_virtuemart&Item … k=1&Itemid=23 аз ги взех за 5.80 от магазин.

# 318
  • Плевен
И аз да се запиша в анкетата

1. Къде ще раждате? -Втора клинична база -гр.Плевен
2. Ще се възползвате ли от опцията избор на лекар, акушерка или екип? - категоринчо НЕ
3. Бебето в стаята при мама или в бебешкото отделение (по време на престоя в родилния дом)-там където ще раждам са при майките,но за мен няма значение.Когато родих голямото дете ,бяха отделно в детска стая и ги носеха през три часа за кърмене.
4. Избрали ли сте педиатър? -  Да,този на каката
5. За или против цялата рода да присъства на изписването на бебето?- в тези грипозни времена ,колкото се може по-малко хора

# 319
  • Плевен

Като ви приемат там се прави неприятната клизма, след което се посещава банята и се измивате.Това е една доста неприятна, но наложителна процедура.
Ina78, не се заяждам, прости ми, но можеш ли да ми обясниш защо точно е наложителна процедура? Тук правенето на клизма не се практикува от края на 70те години. Просто това е една ненужна и стресираща манипулация, толкова безсмислена в този важен за жената момент. Пак казвам - не се заяждам, но докато жените си мислят, че това е о.к.,само защото е 100годишна болнична практика, аз не виждам, как ще се променят нещата в България относно раждането.
Януарките имат домашно раждане, за жената това е второ раждане, след 1 секцио. Изтичане на водите, дълго време след това без започване на контракции. Ако беше отишла в болницата, да и бяха направили още 1 секцио, да са и пуснали хиляди системи и да са я пребъркали 100 пъти. Но тя е вярвала в силата на собственото си тяло. И е искала едно красиво начало за своето дете.
Момичета, не ме разбирайте погрешно. Не съм някаква сектантка относно естественото раждане. Разбира се, има случаи, когато секциото е просто наложително. Но много ме е яд, че в България, заради остаряла болнична практика, един толкова прекрасен момент е сведен до някаква болнична рутина, при която майката изобщо няма думата.
Тук родилката е само ходеща бала с пари ,нищо повече до такава степен е принизена Майката за съжаление.В момента в който си отвориш устата да попиташ за нещо те отрязват и те навират еди къде си без извинение,че много си знаела и т.н.Голяма част лекарите излизайки от университета забравят да четат.
Да дори и когат и си платиш избор на екип всичко е в неговите ръце и имаш думата з твърде малко неща.

# 320
Здравейте, добре дошли  на  новите мами. Искам да питам Бургаската мама Penmar къде ще ражда, при кой лекар и как?

# 321
Добро утро   bouquet

cvete_78 еее недей така обобщаващо, тъй като има болници, които правят изключения, жалко е че повечето са частни, но... Аз миналата седмица отидох с контракции без болки, но понеже съпруга ми беше много притеснен да не стане нещо ме закара. Влизам аз супер притеснена какво правя там като нямам болки, но заради него отидох. Така добре се държаха, направиха ми запис на тонове като през цялото време минаваше мед.персонал да проверява как съм, разпитваха ме подробно от кога съм така, въпреки че на записа нямаше нищо,т.е. все едно бях отишла напразно, но никой не ме накара да се чувствам като глупачка, че съм изтичала без да има причина, напротив успокояваха ме.

А katilias относно практиката с клизмата аз не съм против нея, въпреки че ми е адски неприятна самата процедура, но пък със сигурност ще се чувствам 100пъти по-засрамена и неудобно, ако по време на раждането стана някоя "беля", още повече че и съпругът ми евентуално ще присъства, а и съм подръжник, че трябва средата да е максимално стерилна.
Лек и успешен ден

# 322
  • Плевен
Маринелс, дори и в частна болница нямаш гаранция за добри отношение. Hug

# 323
  • Карлово
не е толкова неприятна клизмата, става бързо и е по спокойно за родилката
аз например приемам клизмата и ако я няма в една болница бих искала да ми я направят

# 324
Привет, момичета. Гледам, че за клизмата е станало дума. Не знам защо толкова ви плаши. newsm78Поне там, където раждах изобщо не беше неприятно направена-нито боли, нито щипе, бързо става. А и като знаете какво следва една клизма ли ще ви уплаши?! Rolling Eyes
Добре дошли на  olyadd и  penmar!Чувствайте се удобно и  приятно с нас! Hug
А сега се сетих за въпроса на г-жа Стихийно дали има безжичен интернет в Торакс. Да, има , даже в стаите, не само във фоайето. Вчера бяхме на свиждане на етърва ми и на масата имаше табелка  с изброени няколко мрежи за интернет. Днес трябваше да съм на изписването, ама свекърва ми, майката на етърва ми и голямото и дете били грипави, та ме достраша да не прихвана нещо. Горкото мъниче, дано го опазят. Praynig
Да, и аз чета януарките от време на време-много е приятно да видиш вестителска новина за родено бебче. Grinning Още малко и ние ще минем по този път. Praynig

# 325
  • София
Здравейте момичета,
Добре дошли на новите и леко бременеене в оставащите седмици:)
Извинявам се за невежеството, ама като си секцио, правят ли ти пак тази клизма. Просто да знам, за да се пофготвя психически:)
Искам да ви питам също дали ще използвахте специален препарат за миене на шишетата. Вчера видях, че продават по бебешките магазини и започнах да се чудя дали трябва, защото досега не се бях замисляла.

# 326
  • Карлово
Искам да ви питам също дали ще използвахте специален препарат за миене на шишетата.
специален препарат не използвам, нито омекотители при прането на бебешките дрехи поне в началото

# 327
Здравейте момичета.

От известно време краката и ръцете ми се подуват и искам да разбера това нормално ли е или трябва да се притеснявам. Уж пия желязо /парво пих малтофер, сега феро фолгама/, но отоците не спират.Някоя от вас има ли подобни проблеми?

Мерси много за информацията и лек ден на всички  Simple Smile

# 328
  • Плевен
Няма значение как ще родиш клизмата ти я правят.

# 329
  • Карлово
Искам да ви питам също дали ще използвахте специален препарат за миене на шишетата.
специален препарат не използвам, нито омекотители при прането на бебешките дрехи поне в началото

нормално е
пий повече вода

Общи условия

Активация на акаунт