Преброяване онлайн

• 110 948
  • 2 404
  •   1
Отговори
# 1 095
И аз питам:1 човек в едно жилище,какво образува? Thinking

Домакинство  Peace
Peace

# 1 096
  • София
Може и да се повтарям,но изчетох доста,а въпроса ми го нямаше.Какво става ако се преброя електронно,а не успея да дам кода на преброителя? Идвал е,но не ни е намерил примерно?

# 1 097
  • София
Може и да се повтарям,но изчетох доста,а въпроса ми го нямаше.Какво става ако се преброя електронно,а не успея да дам кода на преброителя? Идвал е,но не ни е намерил примерно?

и мен това ме интересува  newsm78

# 1 098
  • София
Само за два дни близо половин милион българи се включиха в първото електронно преброяване на населението у нас. Техническите проблеми от първи ден отстъпиха място на множество въпроси, свързани с преброяването и с попълването на анкетните карти. Обобщаваме основните питания, изпратени от читатели на "Дневник", и отговорите, които получихме от Националния статистически институт. Пишете ни ако имате още неясноти. Статията ще бъде допълвана с нова информация:

Какво се разбира под "глава на домакинството" и защо трябва да се отбелязва в анкетата?
Глава на домакинството е лицето, което дава основните средства за съществуване или домакинството е признало за такова. Информацията е необходима, защото се използва при много статистически изследвания на социална тема. Например - за равенството между половете. Въпросът е по регламент на Европейския съюз и ООН.

Читатели се оплакаха, че като "глава на домакинството" може да се впише само попълващият анкетата. Системата отхвърля опита да се впише друго име и данни. Защо?
Очевидно е направена грешка при попълването на анкетата. Няма проблем с вписването на друго лице в тази графа. Всички необходими обяснения за коректното попълване на въпросника са дадени вдясно от въпросите.

Какво точно се разбира под "домакинство"?
Домакинство са хора, които живеят заедно, делят си разходите, но нямат родствена връзка помежду си:

- Ако двама съквартиранти живеят една стая, но всеки сам си купува храна, дрехи и плаща сметки поотделно, това са две отделни домакинства.

- Ако човек живее сам, попълва "Едно домакинство" и "Нула семейства".

Какво се разбира под семейство?
Семейство са двама двама души, сключили брак, с или без деца, или такива, които имат деца, без да са встъпвали в брак.

- Ако децата в дадено семейство са встъпвали в брак, но после са са развели, те трябва да се преброят като отделно семейство от родителите си.

Как се преброяват съквартиранти?
Ако в една стая или жилище живеят трима съквартиранти с отделен бюджет, те трябва да се преброят по отделно, тъй като статистиката ги отчита като самостоятелни домакинства.

Как да преброя хора, които временно пребивават вкъщи?
За тях трябва да попълните ЕГН, гражданство и настоящ адрес. Важно е да преброите временно присъстващите във вашето жилище, за да не останат непреброени лица

Ще се преброяват ли гражданите, отсъстващи от страната по време на преброяването?
Преброяват се само отсъстващите за по-малко от година, т.е. напусналите след 1 февруари 2010 г.

Как ще се преброяват студентите в чужбина
Ако не са се връщали в България повече от година, ще трябва да се преброят в страната, в която учат.
Попълването на онлайн въпросника може да се прави само от България.

Как да се преброя, ако принципно живея в България, но няма да съм в страната, докато трае електронното преброяване?
Трябва да помолите някой близък да попълни анкетата вместо вас, тъй като от чужбина нямате достъп до сайта за преброяването.

Кой адрес да попълня, ако този от личната ми карта се разминава с този, на който живея в момента?
Целта на изследването е да направи моментна снимка на населението към 1 февруари 2011 г. Заради това трябва да попълните информация за жилището, в което живеете в момента.

Мога ли да попълня данни за домакинството на родителите си?
Да, но трябва да се регистрирате отново в системата с различен имейл от този при регистрацията за преброяването на вашето семейство и с името и данните на някой от родителите ви. В противен случай системата ще отхвърли информацията, защото не фигурирате сред членовете на домакинството.

Преброяват ли се чужденците, които са в България към 1 февруари 2011 г.?
 Само тези, които имат разрешение за краткосрочно, продължително или постоянно пребиваване, както и получилите закрила по Закона за убежището и чужденците.

Към кой момент трябва да се отнасят попълваните данни?
Данните, които попълвате в анкетната карта, трябва да са валидни към 1 февруари 2011 г., когато е т.нар. критичен момент на изследването. Ако след тази дата се роди дете в семейството или почине близък, това не трябва да се отразява в отговорите.

Докога може да се попълва анкетата онлайн?
Анкетната карта ще е активна до 24 часа на 9 февруари. От следващия ден започва традиционното преброяване, при което преброители ще посещават хората по домовете и ще ги анкетират.

Как да дам получения след успешно преброяване код на преброителя, ако не може да ме намери на адреса ми?
Можете да го оставите на съсед или на домоуправителя, който ще го предаде на преброителя.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/02/02/1036166_prebroiavaneto … prosi_i_otgovori/

# 1 099
Когато живееш в жил. блок с няколко входа, при брой жилища в сградата какво се описва - апартаментите в целия блок /примерно 3 входа по 10 ап. са 30 ап./ или апартаментите само в твоя вход?
Съвсем се забатачих вече.

# 1 100
Къде видя такъв въпрос?

# 1 101
Когато живееш в жил. блок с няколко входа, при брой жилища в сградата какво се описва - апартаментите в целия блок /примерно 3 входа по 10 ап. са 30 ап./ или апартаментите само в твоя вход?
Съвсем се забатачих вече.
Мисля, че отговорът на въпросите относно сградата се дават от анкетьора. Ние трябва да пишем само за жилището си.

# 1 102
Пуснете БТВ.

# 1 103
  • Точно където трябва
преброила съм се като 2 домакинства, сега мисля, че не е така...  Замислям се, едно време при предишно преброяване не обясняваха ли, че когато се живее в един дом заедно е едно домакинство, а са няколко семейства...
Споделяте ли или не някакви разходи със сестра ти? Ако е така, значи сте едно домакинство.  abet го е казала много добре. И да си сбъркала, хич да не ти пука! Няма да дойдат да ви правят ревизия.  Grinning
 И в момента едно домакинство може да включва повече от едно семейство ( ако живеете при свекървата, например  Mr. Green)
Gesika, посмекчи малко назидателния тон и броя на удивителните, моля те!

Добре, че въведоха електронното преброяване. Това ме спаси от възможността да ме преброява някоя особа, която да знае за домакинството ( семейството) ми повече от мен.  Mr. Green

Абе хора, не четете ли, не разбирате ли?
Домакинство и семейство са различни неща.
Домакинство са хората, съжителстващи под един покрив, без значение е дали имат роднинска връзка.
Камелия ,сестра ти, детето и родителите са едно домакинство. Мъжът и е друго.
Нещо не виждам най-после да се изясни що е семейство и що е домакинство!
Споделяме разходи, разбира се. Като сме в една къща и електромера е един и водомера и кабелната. Не си купува всяка отделно хляб. Даже си готвим в една и съща тенжера  Laughing
Не мисля, че от НСИ това ги интересува. Издребняващо е.
Обаче и 2-е работим и си имаме доходи. Над 18 сме. В крайна сметка що да сме 2 домакинства  ooooh!
Въпроса ми е към бъдещата преброителка, но не и запомних ник-а...а, Gesika

# 1 104
Здравейте момичета,четох доста от темата,но нямам възможност да прочета цялата,въпросът ми е следният живея със мъжа ми,но нямаме брак,свекървата също е с нас,живеем в къща,какво трябва да напиша 1 домакинство 2 семейства,аз и той образуваме семейство или тя и той? Съвсем се шашнах вече,а днес съм почивка и ако не я попълня сега,няма кога да е

# 1 105
  • София

и мен това ме интересува  newsm78

Най-добре го дайте на домоуправителя или на съсед  Peace

# 1 106
  • Варна
Вчера се преброих, но се чудя дали правилно отговорих на един от въпросите  newsm78. Колко живородени деца имате? . Родила съм 2 деца. В момента е живо само едно  Cry. Какво трябваше да отговоря? Писах 2, не ми даде грешка и мисля, че така е правилно  newsm78

# 1 107
  • София
Вчера се преброих, но се чудя дали правилно отговорих на един от въпросите  newsm78. Колко живородени деца имате? . Родила съм 2 деца. В момента е живо само едно  Cry. Какво трябваше да отговоря? Писах 2, не ми даде грешка и мисля, че така е правилно  newsm78

Правилно си отговорила  Peace

# 1 108
Здравейте момичета,четох доста от темата,но нямам възможност да прочета цялата,въпросът ми е следният живея със мъжа ми,но нямаме брак,свекървата също е с нас,живеем в къща,какво трябва да напиша 1 домакинство 2 семейства,аз и той образуваме семейство или тя и той? Съвсем се шашнах вече,а днес съм почивка и ако не я попълня сега,няма кога да е
[/qu

Добър въпрос.Сега обясняваха по телевизията ,че едно домакинство е сбор от хора с общи доходи за издръжка(в твоя случай сте едно домакинство),а семейство образуват хора с родствена връзка -съпрузи сключили брак ;родители с деца дори и над 18 год. с които живеят заедно ,но които нямат брак; родителите на човека.Един човек не е семейство-трябват поне двама.
В твоя случай вие сте едно домакинство и БИ ТРЯБВАЛО едно семейство-мъжа ти и майка му(те имат родствена връзка).Ти не си към това семейство ,а сама няма как да си отделно семейство.

Аз така го разбрах-нека ако някой знае да пише ,че и мен ме интересува
[/color]

# 1 109

Семейство са две или повече лица, живеещи в едно домакинство и свързани
помежду си с определена степен на родство,  както по кръвна линия,  така и в
резултат на брак/съжителство без брак или осиновяване.
Семейство образуват:
- съпрузи (в юридически брак или съжителство без брак) без деца;
-  съпрузи (в юридически брак или съжителство без брак)  с едно или няколко
никога невстъпвали в брак деца независимо от възрастта им;
- един родител с едно или повече никога невстъпвали в брак деца независимо от
възрастта им.

При вас май са налице и двете ситуации, освен ако мъжът ти не е имал сключен брак.

Общи условия

Активация на акаунт