Великобритания - тема 33 Пролетно-Великденска

• 43 464
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
Май патриотите останахте само тези които сте извън БГ и двама, трима скинари тук...много от нас които сме си тук и уж сме българи се чувстваме като чужденци в собствната си държава, когато лелката от гишето в бг администрацията ти се дръвчи и ти духа цигарен дим в лицето явно на война, че е намазана с тонове "грим" Sick, когато си прибираш детето от парка с ръждивите дрешки, когато дори и санитарките в болниците те виждат вече като пачка с пари, когато детето ти казва, че в детската ги наричат глупаци и там всякакви подобни....а ти си безсилен, и се чуудиш ти вярно ли си част от това? А скоро и домат няма да има от къде да си откъснеш, че бабите и дядовците като си идат, никои не ще да сее, че път няма по който да си отидеш до селската къща, ако изобщо нещо е останало от нея...
А имам пример с детенце, което казва на майка си не те разбирам, когато му говори на БГ и дори и да се преструва, тя няма избор...
Извинете, че пиша това на връх 3ти март, и, че не съм за тази тема...ако искате ме докладвайте..

# 706
Драмата настана; не на последно място и заради малко кривият аспект.  

Какво имам предвид? Тази с деца в училище сигирно за забелязали есетата им, в началото на годината, на тема „Да се опишем; кой съм аз”. Е, там децата се описват по следния начин „аз съм момче/момиче, има такива очи, такава коса, обичам да рисувам” и т.н. (малката ми също твъдеше “I am a nice person”  Grinning). Та, на тази възраст, децата не се описват чрез национална или партийна  Wink принадлежност. Това са понятия, с които боравят възрастните, все пак.

Не че не се предават културните особености: разбира се, че се предават, но нюансите са по-различни.  Пак ще дам пример какво имам предвид под тези нюанси.

От една страна, често се вижда какво голямо ударение поставят българските родители на акдемичните успехи, справянето с уроци, домашни и подобни.

Но от друга страна, много често във форума се забелязват и по-други нюанси:

- Потребителки заявиха как щели да учат невръстните си деца да се бият.  
- Други са склонни да надъхват децата си с чуството за превъзходство над другите заради едната националност.  
- Други път пЪтрЕотки пишат с потресаващ, плачевен, трагико-комичен правопис, абе само като ги четеш и ти се изправя косата.

Това искам да кажа, да разграничаваме нюансите: нямам съмнение, че всяка една от нас е завързала мартеница, обяснила е на детето и може би е пратила на приятелчетата мартеница. Но. Да тичаш да се хвалиш за това по форумите е друго. Нюансът е малък, но който го забележи, ще ме разбере.

И не на последно място.  Друга културна особеност.  Да си навреш гагата да съдиш личния избор кой на какъв език говори- това пък какво е?  Ами ако ще някой и на суахили да е решил да учи децата си, това си е негов избор, нали? Доста лесен е отговорът на върпоса кой ще определя кое е най-доброто за бъдещето на едно дете, дали е форумската Пенка от Горно Нанадолнище или родителите на това дете, а?

# 707
В хладилника, Deb. Иначе ако е за камерата, щеше да е freeze  Peace Peace
По въпроса с говоренето на български или не, нямам особено отношение, тъй като все още нямам деца. Всеки да си говори с децата си на какъвто език реши и толкова..
Но няма нужда да се хабим да оплюваме България и българите, останали да живеят там. С потници или без, с кореми или не, те са там и в крайна сметка те "обират пешкира" и имат "удоволствието" всеки ден там да го живеят. Лесно е отдалеч да се говори колко били зле.. Ако можете по някакъв начин да им помогнете - добре, ако не - за какво се горещите тука колко зле било? Всички го знаем това. Ама не мога да разбера как може да се обясняваме, че за нищо не става наш'та държавица и че хората там били не знам си какви, при положение, че някъде там измежду тези хора са майките и бащите ни, братята и сестрите ни...  Confused
И честит 3-ти март на всички, които не свързват България само с кореми, пот и вафлички, а и с Левски, Ботев и Вазов например..

# 708
нямам съмнение, че всяка една от нас е завързала мартеница, обяснила е на детето и може би е пратила на приятелчетата мартеница

А, трябва!  Naughty Mr. Green Шегата на страна, както винаги коментар на място, Алиса!  Peace

Deb, какво ще забъркваш?  Sunglasses

# 709
  • Русе
А, казах аз - сладки/бисквитки... или там каквото се получи. По-важното е, че това са Коледните ми сладки Mr. Green Точно от тогава се каня! И днес видях, че кравето масло, което бях купила за тях и не го ползвах за нищо друго, защото все си мислех, че "утре ще ги направя", скоро ще бъде с изтекъл срок на годност. Само дето, докато се мотам с вечерята и май не остана време пак за тях  Joy Понеже съм обещала на детето да ги правим заедно, а ще ни трябва повечко време. А бе, несериозна работа....  Embarassed

Благодаря ви за помощта  bowuu поне рецепта си харесах вече. Едно извинение по-малко ще имам  Blush

# 710
  • Bristol
Не, не. Трябва да го направя. И по рецепта си се бърка с миксера, което вероятно означава, че ще стане някакво меко тесто. После трябва да го refrigerate  Laughing за да може да се разточи и да се изрежат формички. 
Сигурно е маслено тестото, слагай го в хладилника, за да стегне маслото, иначе не можеш го оформи  Grinning

Като дойдох в Англия с дете на 4 годинки виждах нещата по един начин. Сега с две деца, едното от които е тиин, виждам нещата съвсем различно. Разбирам и едната страна и другата, но се водя по моето най-правилно мнение  Joy  Mr. Green

# 711
Kоето ми напомни, че от една седмица обещавам на Габриел да направим Том и Джери кейковете, които купихме преди 2 седмици.  ooooh!   chef

# 712

И честит 3-ти март на всички, които не свързват България само с кореми, пот и вафлички, а и с Левски, Ботев и Вазов например..

newsm10

# 713
  • Русе
Маслено, да. Ясно. Утре, ако не ми мине Деб път, ще правим сладки  Crossing Arms

Честит празник!

И друго съм се сетила  Joy
Как произнасяте думата sure.

# 714
Deb  Crazy не блондинско, ами май ти е перхидролено днес  Laughing Hug

Ето, да си го ползваш със здраве  Hug Аз също се допитвам до него честичко от както сме тук

http://www.howjsay.com/index.php?word=sure&submit=Submit

# 715
  • На село (близо до Лондон)
Гледам че най-надъхани за бълг самоопределяне са майките с малки деца, още гледани в къщи или на по-голямки деца, но дошли наскоро от бг. Тоест хора без опит  Peace и по-скоро се изказват едни Радини вълнения как детето трябвало така и онака.

298 благодаря че сподели. Важно е комуникация да има с децата без значение на какъв език е тя.
За мен е по-удобно на български да говорим за сега, но виждам/усещам че речника (на най-големия ми син) е доста беден на бг и той използва англ думи и често англ словоред. Той първите 4 години говореше само на английски, аз говоря на бг той отговаря на англ, докато се "отпуши" на 4г и започна да ми отговаря на бг. Сигурно и ние сме изглеждали доста странно и "с чупки" на непознати българи около нас, но за мен беше важно той да комуникира!

Алиса   bouquet абсолютно, но и на тези години децата имат някакво самоопределяне, което сигурно ще търпи еволюция, но е там дори и сега.
Пример (пак пресен от днес; така е с много деца много примери  Heart Eyes) Филип имат ново дете в класа - португалче наскоро пристигнало в страната и сега 6 годишно директно в техния клас. Та Филип и още две негови едно приятелчета го обсъждат как "funny" говорело викало на учителката Mister, не било като "нас"...ОК аз ги чувам, напомням да са "nice, friendly and helpful" към новото дете, те казват ОК и учителката им е говорила и така. А "нашите" са мои Филип, друго дете с един родител чужденец и третото с един родител- англ, но израснал в Нова Зеландия, но те са "наши и еднакви" за сега, де  Wink

# 716
  • Лондон
298 много хубав пост ,не го трий.Много истини си написала .Мойте деца са малки ама подозирам че няма да се самоопределят като българи,но това няма особено значение за мен.Важното е да са щастливи.За протокола -говорим им на български и ги запознаваме с традициите ама то е по скоро заради нас-защото ние сме израстнали с тия традиции и си ги спазваме .Ходим всяка година в България и последния път като кацнахме  тук Алекс обяви''Home sweet home''.Позасмяхме се ама после като го обсъдихме с татко му се съгласихме че е право детето-тук си му е дома на него .

# 717
  • Русе
fetaaaa, няма да се подиграваш.  Crossing Arms

Иначе точно от това имах нужда, мерси за линка. Още повече - доказах си, че съм права!
Ходя на един курс за родители на деца, на които английският им е втори език. Много е интересно, показват ни как да им помагаме, различчни игри и т.н. Та вчера заформихме дискусия с преподавателя за sure. Говорехме за произношението на гласни и написа /o:/, /i:/ и т.н. и под тях в колони различни думи. Съответно сложи sure под /о:/. Попитах го шуъ грешно ли е, а той беше мноооого изненадан от тази дума  Crazy Аз шо: бях чувала, но да си призная, мислех, че просто се лигавят  Blush а много се изнедах, че той не е чувал за шуъ. Не можех да си представя някой да не е чувал... Иначе погледнах в неговия речник - о:, погледнах в моя - уъ. Наистина, признавам си, не знаех, че официално е прието да се произнася така. Мислех, че е превземка или най-много диалектна форма някаква. И за това ми беше любопитно как я произнасяте вие.

# 718
Много интересно звучи този курс. Аз малко се тревожа за моят младеж, който е на почти 4 и нищичко не разбира от "инглински"  Laughing Имаш ли някакво линкче с инфо за курса си?

# 719
  • Русе
Не, за съжаление нямам. Организиран е от общината. За него ми казаха от училището на дребния. Наистина е интересно. Основно е за родители на деца от 0 до 5 години, но има и на по-големи. Можеш да попиташ във вашата община дали имат нещо подобно. Или пък да им дадеш идея Wink При нас втория път идва служителка от общината, чиято идея бил този курс, за да види кое как е и да си говори с нас. Май за пръв път правят нещо подобно, но определено си заслужава. Дори едно нещо ново да чуя тази седмица, пак си струва, Ай'м шо:  Mr. Green

А за младежа не се тревожи. Изведнъж ще започне. А и по наблюдения върху моя дизастър, хич не си показва уменията у дома. Когато се случи на територията на училище да го чуя как общува, всеки път се изумявам. Иначе все "не знам". Просто това, което знае, все още не може пък да го изкаже на български, защото те в тази възраст наизустяват езика като самостоятелна единица, а не като превод на българския, както повечето от нас са го учили.

Общи условия

Активация на акаунт