Великобритания - тема 33 Пролетно-Великденска

• 43 703
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
Future74, разбирам те! Hug Сега усещам, че прозвучах малко грубо, за което се извинявам!

proudmommy, по принцип акта трябва да е преведен и с апостил, защото е от Бг. Аз мисля, че няма да има проблем ако изпратите оригинален дубликат, не копие на дубликата, издадено от общината. Аз самата имам в себе си дубликат на моя акт, ако случайно ми потрябва за някъде. Не съм кандидатствала за такива Бар2, но по принцип мисля, че оригиналния дубликат се признава като официален документ.

# 91
  • UK
  Здравейте и от мен!
  И според мен дубликат става, пращала съм преди по различна причина и нямаше проблем. А и майка ми миналия месец изгуби оригинала на детето #Cussing out и сега вече сме само с дубликат, но пак върши работа.
nana cool sсъжалявам, че не съм видяла по-рано като си писала. Щях да ти кажа от рано да не си губиш времето с пренасяне на животно. Много скъпо излизат ваксините и паспорта, а и не знам дали ветът ти е казал, че после за да влезеш с това животно в Англия ти трябват документи и от БГ вет. По-добре си го остави на кенълс, за там трябва само ваксина с/у kennel cogh, ако още я нямате. Това е само допълнителна, която искат в кенълите иначе стандартните ти сигурно си ги имаш и те са под подразбиране.
  Освен това преди да напуснеш Англия му слагат ваксина против бяс, чакат 3 седм и изследват за антитела и ако са под определена стойност(случва се) трябва нова противобясна ваксина и още 3 седм. И ако го нямаш това време, в смисъл, че си си взела билетите, само си губиш времето и парите за тези ваксини.

# 92
A.S.I.A, svidni4ka, много ви благодаря за бързите отговори. Аз точно това имах предвид, че мислим да изпращаме оригинален дубликат. За да го изкарам него отидох в общината и казах, че ми трябва акт за раждане на детето за чужбина и те ми издадоха този дубликат, като му удариха отзад правоъгълен печат, удостоверяващ че е верен с оригинала. Относно легализацията - никъде в изискванията на UKBA не пише, че документите трябва се легализират и доста хора, които са кандидатствали по HSMP казват, че не са легализирали нищо за самия application, но не можах да намеря отговор по форумите специално на този въпрос. Така или иначе в превода на акта има грешка, та мъжа ми утре  ще го занесе да го коригират и евентуално да се легализира.

# 93

nana cool sсъжалявам, че не съм видяла по-рано като си писала. Щях да ти кажа от рано да не си губиш времето с пренасяне на животно. Много скъпо излизат ваксините и паспорта, а и не знам дали ветът ти е казал, че после за да влезеш с това животно в Англия ти трябват документи и от БГ вет. По-добре си го остави на кенълс, за там трябва само ваксина с/у kennel cogh, ако още я нямате. Това е само допълнителна, която искат в кенълите иначе стандартните ти сигурно си ги имаш и те са под подразбиране.
  Освен това преди да напуснеш Англия му слагат ваксина против бяс, чакат 3 седм и изследват за антитела и ако са под определена стойност(случва се) трябва нова противобясна ваксина и още 3 седм. И ако го нямаш това време, в смисъл, че си си взела билетите, само си губиш времето и парите за тези ваксини.
Да  а съжаление. Confused Жената като "чукна" на компа излезе сума 171 паунда, при което аз отворих ей такива очи  Shocked. Почна да ги търси по отделно всички за да ги сметнем, добре че попитах в това време за хотел, та сменихме темата. Явно е скъпо удоволствие, оставам с впачатление обаче, че с други страни не е толкова стегнато положението и е далеч по лесно да вземаш любимеца си с теб.  Thinking

Момичета, без да ми се смеете, но някой може ли да ми даде реална картина за почивка на море в Бг, както и за цените като цяло?! Говорих със сестра ми, според която трябва да си нагласим по 100 лева на ден!!! това само докато сме си в градовете при майки, баби и т.н.  Shocked За море една позната ми се изсмя като казах, че 1500 лева с нощувката ми се струват напълно достатъчни за 2 възрастни и дете на 5 години за 6 нощувки. Разбирам, че не съм се прибирала от толкова време, ама хората все още вемат по 300 лева заплати в средно големите градове като В. Търново например. Сериозно ли ще ни трябват такива суми? Имам чувството, че си мислят че ще се приберем с една торба пари и ще харчим като побъркани и за това не ми дават реална оценка. Но, може и да греша разбира се.  Rolling Eyes Най-вече си мисля за морето. АЛ или свободна консумация? Колко струва една вечеря (предвид, че не сме най-ящните и не сме и пиячи)? Дано не съм ви досадна, но след толкова време май тревогите са ми повече от радостите.  Confused

# 94
Искам да питам за училищата: тези 15 часа, дотирани от държавата, само за възрастта от 3 до 4 годинки ли важат или от 3 до 5? И другият ми въпрос е какво се учи в предучилищния клас (от 4 до 5 годинки). Някой има ли програма да ми изпрати? Или да разкажете - букви, числа, рисуване, музика, спорт? Как точно са разпределени тези часове от 9 до 3? Разбира се, ще потърся и аз информация, но разказаното от хора, минали от там, си е друго нещо.

Мари, ние сме в Шоландия, но мисля че учат по едни и същи програми, поне за предучилищната. Габриел сега е П1 и е на 5 т.е. в нърсърито беше от 3 до 5, които той направи една седмица след като почна праймърито. Според зависи в коя половина на годината сте родени, може да т5ръген съотвено на 4.5 + или над 5 +. Дано не греша за това, но имаше деца на над 5, на които родителите бяха реили да не пускат по-рано на училище. Въпреки, че сигурно ти е рано, ще споделя че програмата им в момента е толкова трудна, та направо безумна. Ако те интересува повече, ще напиша. Колкото до нърсъри групите и безплатните часове, може да ги направиш  на ден преди или след обяд 5 дена в седмицата по 3 часа или 2 пълни и една половинка, както ти е удобно. Предимно играят, пеят песни, ходят на разходки, много арт имаше, това ми харесваше много. Рисуват, моделират, лепят колажи, правят фигури, подаръци и т.н. Всеки 3 - 4 седмици ми връчваха по една торба с рисунки и какво ли не. Признавам, че не ги пазя.  Blush Спорт играеха с топки в салона, обръчи, софт плей. Имаха програма нещ от рода на понеделник софт плей, вторник разходка в парка, сряда игра с пясък и т.н. Изкарват ги при всяка възможност на вън - топло, студено, дъжд, вятър, стига да не е наистина кучешки студ, са поне 20 минути на въздух. Водеха ги на екскурзии извън града до някоя местност, летището, на заведение даже да пият сок Simple Smile Имат снакс, обикновено бисквита и мляко, плод или тост. Плаща се отделно по 50пи на ден. Организираха родителите с по интересни хобита или професии да ходят в групата и да правят неща с децата за разнообразие или да им разказват. Аз ходих и правихме картички за Коледа за размяна с деца от дом в България. Беше интересно, после си направиха самоинициатива за Великден и пак им пратиха. Simple Smile Групите са малки максимум мисля до 12 деца, но това ако е много натоварена, с две преподавателки. На края на всяка година ти връчват един репорт какъв напредък има. Първата година Габирел имаше само червени точки - не пее, не приказва (до 3 и половина едно мама не му се измъкваше от устата, сега не млъква за секунда  ooooh!), не разказва и т.н. След лятната ваканция, сам ставаше пред групата и им пееше песни без да го молят даже  Laughing Мнението ми е, че нърсъри групите са доста добри и понеже са за малко часове, децата ги обичат и нямат проблем с ходенето, нито учителките с вършенето на работата си т.е. да са "найс".  Mr. Green Като свърши втората година ми дадоха албум с избрани снимки от двете години и отделно диск с абсолютно сички снимки на които присъства за цялото това време. Дано ти дадох някаква представа.  Hug

svidni4ka, аз питах за моргидж точно в пика на кризата преди малко повече от година в LLoyds. Нямаха никакви изисквания относно дали имаш гражданство, ИРЛ или нещо друго (изришно питах), стига да имаш безсрочен договор за работа. Другото условие беше 10% от сумата която искаш да я имаш в брой. Пиши какво е положението сега, ако си проверила на място в някоя банка.  Hug

Деб, много неприятно това което прочетох, ще се върна да прегледам старата тема, за да не те разпитвам неща които вече сигурно си казала. Предполагам, че "сме" на долу горе една възраст?! Габриел често го питам след училище как е било, той пък лаконично отговаря "Файн"  Rolling Eyes. Няколко пъти ми напрви впечатление, че по-големи момченца знаят името му, та питах има ли проблем с някой, някой да се държи не добре с него, за сега не уж. Но и той си е чешит и честно казано си мисля, че му знаят името "for all wrong reasons".   ooooh!

Тъй, тъй...Аз не се бях записвала толкова време в тая тема, само днес ви надух главата за още една година напред.  Blush

# 95
Момичета, без да ми се смеете, но някой може ли да ми даде реална картина за почивка на море в Бг, както и за цените като цяло?! Говорих със сестра ми, според която трябва да си нагласим по 100 лева на ден!!! това само докато сме си в градовете при майки, баби и т.н.  Shocked За море една позната ми се изсмя като казах, че 1500 лева с нощувката ми се струват напълно достатъчни за 2 възрастни и дете на 5 години за 6 нощувки. Разбирам, че не съм се прибирала от толкова време, ама хората все още вемат по 300 лева заплати в средно големите градове като В. Търново например. Сериозно ли ще ни трябват такива суми? Имам чувството, че си мислят че ще се приберем с една торба пари и ще харчим като побъркани и за това не ми дават реална оценка. Но, може и да греша разбира се.  Rolling Eyes Най-вече си мисля за морето. АЛ или свободна консумация? Колко струва една вечеря (предвид, че не сме най-ящните и не сме и пиячи)? Дано не съм ви досадна, но след толкова време май тревогите са ми повече от радостите.  Confused

Да, горе долу такива са нормалните суми, има и по-скъпи. Ние миналато лято бяхме на море в Бг, за което съжалих-обслужването беше под всякаква критика, самото море е мнооого мръсно, децата не искаха да влизат, защото първия ден беше изкарало водорасли и се погнусиха, плажа беше мръсен, а българите чуят ли чужда реч в ресторанта надслагват сметката като си мислят, че чужденец няма да я разчете. Много се изкефих, когато ми донесоха сметка с 3 чаши вино в повече! Ние сме двама възрастни с 3 деца, със сигурност знаем колко сме пили! Лицето на сервитьорката беше направо за снимка, когато на Бг я помолих да извика мениджъра. Той се извинява няколко пъти, а нея повече не я видях там да сервира, ние си тръгнахме чак 6 дни след случката.
Понеже попита за цени, общо за 10те дни само хотела без нашите разходи беше 3600лв.

Последна редакция: вт, 25 яну 2011, 04:15 от A.S.I.A.

# 96
[
Понеже попита за цени, общо за 10те дни само хотела без нашите разходи беше 3600лв.
  ShockedТова AL ли беше, за колко човека и къде? Колкото до нашето черноморие, честно казано предпочитам да отидем в Италия при майка ми, но другата година може би. Понеже ще сме две семейства, с моята приятелка ни мина през ума да прескочим до Гърция може би, но мъжете не дадоха да се чуе дума, та нашенско ще е.  Crossing Arms Аз мисля, че ми е време да си легна вече.  Laughing

# 97
  • Русе
nana_cool, на теб поне Файн ти казва  Mr. Green Аз трябва да се правя на шут, за да изкопча нещо след обичайното "ами.... не знам...."   Crazy

proudmommy, ние в BR2 не бяхме включили сина ни, но удостоверението за сключен граждански брак, което пратихме, беше всъщност преведен и легализиран дубликат. После ни го върнаха. Абсолютно всичко върнаха.
Не се притеснявай за самите документи, които ще изпратите. По-скоро гледайте да си свършите всичко, за което може да ви потрябват паспорти, че напоследък много бавно става.

# 98
A.S.I.A точно така , знаем го това. Първоначално ще иска да бъде RMO (resident medical officer) или да прави locum , точно за да види каква е работата първоначално, как ще се отнасят към него, дали ще му хареса и т.н. и чак като минат 3-6 месеца тогава ще мислим за по постоянно. Той е уролог и има и приравнена европейска диплома. Също така ще трябва да отиде до Лондон, за да се регистрира на място в техният лекарски съюз.
И все пак въпреки че, искаме да пробваме ни е малко притеснено все пак  Shocked Затова пиша и тук във форума за малко морална подкрепа.

Здравей. Мъжът ти трябва да има финансова готовност да се издържа  известно време в УК без да работи. Какво имам предвид:
-  признаване на мед. му образование и взетата специалност (има ли взета специалност в бг?) и регистрация в техния лекарски съюз
- получаване на синя карта без която не може да започне работа. Дори между временно да се яви на интервю някъде и да спечели мястото,не може да започне работата без тази карта
Въпросната карта отнема време ,като UK Border Agency не се ангажира със срокове
Аз също съм лекар и в момента съм на последен етап от документите,затова ми е съвсем прясно.
Пуснаха ми CRB т.е. проверка за криминално минало,която отне около 3 седмици
След това болницата изпрати документи ,че иска да ме наеме и  поиска Approval letter. Получаването на това писмо отне около 3 седмици. С копие от него и попълнени формуляри стартирах последния етап за синя карта - той може да отнеме до 3м,просто стоиш и чакаш без да можеш да работиш. Болницата в момента се опитва да "побутне" нещата,за да започна по-бързо работа.
Това всичкото стана след като вече си бях признала дипломите и бях регистрирана в лекарския им съюз
Според мен мъжът ти е добре да се регистрира в сайта на NHS и да зададе от какви работни места се интересува. Щом се пуснат такива места,ще получава съобщение на емейла си.
Успех!

# 99
  • Bristol
Тъй, тъй...Аз не се бях записвала толкова време в тая тема, само днес ви надух главата за още една година напред.  Blush
Нищо, включвай се, включвай се приятно ни е. Добре си се завърнала Hug
За България не се коси. Зависи сам как си го нагласиш и как обичаш. На мъж ми ако дадеш и 200 лева на ден сигурно няма да му стигнат, а аз с двете деца и майка ми и с по 20-30 на ден изкарваме Wink Но всеки различни неща цени и търси при една почивка, така че зависи от вас колко ще бъде.
А за кученцето, много неприятно  Rolling Eyes аз затова се дърпам и не взимам животинка на моите, въпреки че ми се иска. Много пътуваме и не стига разправията покрай пътуването, ами и за животинчето да се притеснявам и преживявам  Confused А и по ТВ гледах, как понякога на влизане в Англия ги задържат на границата за карантина. Та каква е файдата, като си го взела с теб и после пак са го изолирали от теб за седмица. Мъка.

# 100
A.S.I.A точно така , знаем го това. Първоначално ще иска да бъде RMO (resident medical officer) или да прави locum , точно за да види каква е работата първоначално, как ще се отнасят към него, дали ще му хареса и т.н. и чак като минат 3-6 месеца тогава ще мислим за по постоянно. Той е уролог и има и приравнена европейска диплома. Също така ще трябва да отиде до Лондон, за да се регистрира на място в техният лекарски съюз.
И все пак въпреки че, искаме да пробваме ни е малко притеснено все пак  Shocked Затова пиша и тук във форума за малко морална подкрепа.

Здравей. Мъжът ти трябва да има финансова готовност да се издържа  известно време в УК без да работи. Какво имам предвид:
-  признаване на мед. му образование и взетата специалност (има ли взета специалност в бг?) и регистрация в техния лекарски съюз
- получаване на синя карта без която не може да започне работа. Дори между временно да се яви на интервю някъде и да спечели мястото,не може да започне работата без тази карта
Въпросната карта отнема време ,като UK Border Agency не се ангажира със срокове
Аз също съм лекар и в момента съм на последен етап от документите,затова ми е съвсем прясно.
Пуснаха ми CRB т.е. проверка за криминално минало,която отне около 3 седмици
След това болницата изпрати документи ,че иска да ме наеме и  поиска Approval letter. Получаването на това писмо отне около 3 седмици. С копие от него и попълнени формуляри стартирах последния етап за синя карта - той може да отнеме до 3м,просто стоиш и чакаш без да можеш да работиш. Болницата в момента се опитва да "побутне" нещата,за да започна по-бързо работа.
Това всичкото стана след като вече си бях признала дипломите и бях регистрирана в лекарския им съюз
Според мен мъжът ти е добре да се регистрира в сайта на NHS и да зададе от какви работни места се интересува. Щом се пуснат такива места,ще получава съобщение на емейла си.
Успех!
И аз да се включа по темата - моят мъж е лекар и дойдохме преди 3 години. Той няма специалност от БГ, но така или иначе схемата е същата. Но той си беше в София, докато се уреди всичко - веднъж пътува до Лондон, за да се регистрира в GMC, след месец-два беше на интервю (Слава Богу го харесаха още на първото) и след това цялата документация с болницата и UK Border Agence я оправи също от БГ - чрез имейли, факсове и пощата. Естествено това отне 3 месеца, но едва когато имаше синята карта заминахме заедно.

Мисълта ми е, че има варианти - просто трябва да решите как да действате. Имайте предвид, че не се знае също така и колко време ще отнеме, докато той реално получи предложение за работа, може да се наложи да ходи на много интервюта. При нас беше късмет, че се разминахме с едно, специално за разходите София-Лондон говоря в този случай. Не че ако е тук ще му излезе по-евтино да плаща квартира и т.н.

Успех ви желая и ако има нещо може да ми пишеш и на лични!

# 101
Deb, аз отговор като "не знам" го предпочитам, защото казвам "тогава аз не знам дали ще може да си играеш на играта като се приберем" и рязко изведнъж става много словоохотлив.  Mr. Green Ама като каже файн и съм до там. Обикновено е толкова изморен след училище, че едва гледа. Да ти кажа, децата чуват неща от родителите си. Лятото му купих на Габи едни кецове в електриково синьо (много го обичам в такива свежи цветове облечен  Heart Eyes) и отидохме един ден на софт плей. Минават две момченца покрай нас и докато се събува Габи, едното се обръща и вика "Що си с женски обувки?!"  Shocked Сигурна съм, че някой татко маскулан го е правил на мъж, което е жалко защото супер много ограничават децата си по този начин. Имаме едни познати семейство с момченце беше в нърсърито с Габи сега са заедно пак в праймърито, та покрай мъниците се сприателихме. Те са от Уелс и са се преместили тук преди около 4 години. Та тя на няколко пъти ми се оплакваше, че в автобуса сутрин децата го подигравали, заради уеслият му акцент. Но, пък същата тя имаше проблем с едната учителка в нърсърито, от която пък аз лично нямах никакви забележки, та за монетата и двете страни всички знаем.  Rolling Eyes Преди няколко години имаше случай на момиче на 12 - 13 години което се самоуби, защото е англичанка и не са спирали да я тормозят в училище заради това. Страшничко си е. Моят не говори български и все по-често някой ми казва, че има "островитянски" акцент.  Laughing Признавам си, че това ми е една грижа по-малко за която да мисля в училище. Само в неговият клас (16 деца) има едно поляче и едно латвийче, и отделно доста деца от къде ли не в цялото училище, но явно това не пречи да има предразсъдъци.  Confused Според мен насочи енергията си в посока, как да вдигнеш самочувствието на твоето дете. "Булита" ще има винаги около него дали ще е на 5 или 25 няма значение. Пиши на лични или скайп ако ти се говори повече или просто оплаква / споделя.  Hug

Merry, и аз много се радвам да видя че все още пишеш в темата.  Heart Eyes Май това имах предвид за парите и харченето. Не мисля да се ограничаваме, но да харчим по 100 лева на ден за храна от магазина, кафета и коли ми се струва прекалено. Има още доста време живот и здраве, каквото такова.  Laughing За кутрето и Хонда ми писа във фейса за карантината и това, че е направо не възможно да го изведа. Ненормална работа. Вчера в пет магазина ми казаха,ч е толкова са стегнали нещата, та една кутия с рибки вече не могат да вкарат, отделно самият транспорт за което бил ужасно скъп. Ние не пътуваме (като изключа разходки до мейнланд) та признавам си, че не се бях замисляла много като вземахме Алфи за всички пречки които може да има. Не очаквах обаче да е чак толкова. А, имах мераци за още едно кутре, но по-голяма порода по нататък  Laughing ще отложа за сега.  Mr. Green

# 102
Аз пък исках да си вземем нашият кокер , който оставихме на нашите да го гледат, но май е доста трудно  Cry мъчно ми е за него имаме го от 8 години.Трудно е и с квартирите с куче.Получих писмо дали имаме интерес за след училищен клуб,но като видях цената  Shocked по 9.50 паунда на дете което по две е 19 паунда  за двамата за два часа и половина на ден ,не трябва ли да има и безплатни часове   newsm78 защото никъде не го споменават ,исках да започвам работа ама как да стане ако е така .При вас как е ?Пише и че искат парите напред и не се връщат даже ако детето е болно.

# 103
didi mum, при нас казаха в началото на годината, че може да се направи афтър скул клас, организиран от родителският комитет, но все още няма. Говореха за цифри от порядъка на 2 - 3 паунда на час. 9 и 50 е прекалено много.  Shocked Ако намериш чайлмайндер няма ли да е по-добре, дори може да се разберете ще ги взема от училище. Иначе безплатно не мисля че има. По-скоро, ако получаваш чайлд кредит, във формата пишеш всички допълнителни разходи които плащаш за децата да ги гледат и ти поемат известна сума от тях. Върти ми се нещо в главата от порядъка на 40%, но може и да излъжа.  Outta Joint
Много са ти сладки мъжете  Heart Eyes

# 104
  • Bristol
Минават две момченца покрай нас и докато се събува Габи, едното се обръща и вика "Що си с женски обувки?!"  Shocked
Моята страда, че е с момчешки обувки  Crazy Купувам й черни маратонки за училище. Според мен са си унисекс, но явно другите в училище не мислят така. Те ходят с едни черни изрязани пътъчки, няма значение какви са температурите вън и че имало сняг. Щерката има същите, но не мога да преглътна и да й ги дам и зиме да ги ползва  Confused По този повод, моля споделете момиченцата с какви обувки ги пращате на училище?
А момчетата пък много се дразнят на тема спортни постижения, особено футболни, от сега да ви предупредя. Както и не е хубаво винаги да знаят много и да са с написани домашни, лошо е да си нърд  Crazy  ooooh!
didi, за второ дете обикновено има отстъпка, 10-20%. За два часа и половина е добра цена, поне като знам как са цените в нашия район и аз колко плащам за моята чайлдмайндерка, а тя взима евтино, защото е нова. Ели й беше първото детенце. Винаги се плаща предварително и пълната сума, независимо дали детето посещава или не. Това си е бизнес, трябва да се знае колко деца ще има, за да се предвиди колко персонал да се наеме. Сигурно може и ден за ден да плащаш, ако клубът не е много натоварен, но тогава нямаш гаранция, че всеки ден ще има място за децата. Друг вариант е да се комбинираш с друга майка за гледането или с мъжът ти така да си подредите работните времена, че единият сутрин да ги води, другият да ги прибира следобед. Не е лесно, нито евтино, но всички сме така. За успокоение, времето лети бързо, неусетно ще дръпнат и сами ще се гледат, пък дори и в домакинството ще могат да помагат Wink
ПП добре ме подсети Нана, има един working tax credit, май той поема процент от разходите, но е вързан със семейните доходи, ако сте над 20к най-вероятно няма да ви огрее, но не пре4и да се пробва  Peace

Последна редакция: вт, 25 яну 2011, 13:53 от Merry

Общи условия

Активация на акаунт